ETAPER Livsnyderruten – Camino Sanabrés med korte etaper

* Artiklen indeholder annoncelinks til overnatning – se mere nederst

Camino Sanabrés behøver ikke at være de klassiske etaper med monsterdage på over 35 km. Her er vores forslag til hvordan du kan nyde ruten med 19,6 km i gennemsnit om dagen

Etaperne her passer med, hvad vi oplevede som de skønneste steder at bo og de dejligste, mest særlige oplevelser at stoppe for. Du springer over de mindre interessante stop og får perlerne i stedet for. Kald det bare livsnyderruten:

1. Granja de Moreruela – Tábara (25,1 km)
2. Tábara – Santa Marta de Tera (23,2 km)
3. Santa Marta de Tera – Villar de Farfón (20,9 km)
4. Villar de Farfón – San Salvador de Palazuelo (25,4 km)
5. San Salvador de Palazuelo – Puebla de Sanabria (21,5 km)
6. Puebla de Sanabria – Requejo de Sanabria (11,9 km)
7. Requejo de Sanabria – Lubián (17,8 km)
8. Lubián – O Pereiro (14,5 km)
9. O Pereiro – Campobecceros (28,6 km)
10. Campobecceros – Laza (14,6 km)
11. Laza – Alberguería (11,7 km)
12. Alberguería – Xunqueria de Ambia (21,2 km)
13. Xunqueria de Ambia – Ourense (22 km)
14. Ourense – Outariz – Tamallancos (12,7 km)
15. Tamallancos – Oseira (18,6 km)
16. Oseira – A Laxe (28,8 km – evt. otte i taxa)
17. A Laxe – Dornelas (23,6 km)
18. Dornelas – Lestedo (15,6 km)
19. Lestedo – Santiago (14 km)

Turen i tal

Distance i alt: 372 km
Antal etaper: 19 (vs. de klassiske 13)
Gennemsnit pr. dag: 19,6 km

Brug for længere eller endnu kortere etaper?

Hvis du er frisk på længere etaper, kan du se vores forslag med 26,5 km pr. dag

Vil du derimod gerne vandre endnu kortere distancer, så er Wiselys app til Via de la Plata en god hjælp til at få overblik over mulighederne for overnatning.

Start med en oplevelse…

Allerede i startbyen er der en oplevelse – det meget betydningsfulde kloster Santa Maria de Moreruela
Se mere om hvordan du finder klostret her

1. Granja de Moreruela – Tábara (25,1 km)

Tid til tapas og cervezas

Du slutter dagen i den dejlige, livlige lille by Tábara med gode chancer for tapas og festligheder, i hvert fald hvis du ankommer en lørdag. Hotel El Roble er hyggeligt og godt, og du kan få udsigt over byens tage:

2. Tábara – Santa Marta de Tera (23,2 km)

Fælles måltid på herberget

Er du heldig, byder hospitalero på mad i Santa Marta de Tera. Det gik vi glip af, fordi vi havde det lange ben foran og ilede videre.

3. Santa Marta de Tera – Villar de Farfón (20,9 km)

En familie med tro og engagement

Omtrent halvvejs i dag byder ruten på muligheden for en dukkert i iskolde Rio Tera, og det har du tid til, hvis du ikke ræser af sted med lange etaper:-) Vi fik i juliheden en iskold dukkert fra det rekreative område ‘Playa fluvial La Barca’, som kroppen stadig husker taknemmeligt. Caminoen går lige igennem den grønne campingplads:

Etapen slutter i den halvdøsige flække Villar de Farfón, hvor en missionærfamilie startet herberget Albergue Rehoboth, som er en kæmpe oplevelse – uanset om du selv tror på noget eller ej. Craig og Dorothea har en utrolig åbenhed og inspirerende livshistorie, som jeg synes der er meget at lære af, på tværs af religiøse ståsteder.

Familien har realiseret drømmen om et rustikt hus på caminoen. De startede med en ruin, som de købte for 10.000 euro i 2010:

Sover du der ikke, så kig ind til en kop kaffe alligevel… Du bliver dejligt modtaget

Alt i huset er med respekt for historien og den lokale byggestil. Meget lækkert soverum med plads til fem og et fælles bad. Bemærk, der kan være meget, meget koldt, hvis du overnatter her om vinteren, og også hen i april. Soverummet har ydervægge hele vejen rundt og varmes kun op med en lille radiator, der kæmper forgæves mod kuldegraderne.

Læs mere om familiens caminodrøm og ring evt. og sig, at du gerne vil sove der på +34 647 297 390.

4. Villar de Farfón – San Salvador de Palazuelo
(25,4 km)

Restauranten i Rionegro del Puente

Byen Rionegro del Puente ligger 9,4 km efter missionærerne. Sørg for at komme glubende sulten og nyd fireretters laber, anrettet lokal menu inkl. vin og chupitas for sølle ti euro pr. mand på restauranten Me Gusta Comer (annoncelink). “Mums!” siger vi bare.

Over for restauranten lige på byens torv ligger et smukt, lækkert nyrestaureret municipalherberg, hvis du skulle vælge at blive i Rionegro del Puente for natten.

Ellers: Fortsæt videre – husk at Mombuey er sidste indkøbssted inden den lillebitte overnatningsmulighed i San Salvador de Palazuelo. Vi har ikke set eller prøvet stedet – har du, så skriv meget gerne til os, hvordan det var.

5. San Salvador de Palazuelo – Puebla de Sanabria
(21,5 km)

Gode ben til den store by

Du bliver glad for, at denne etape ikke er en af de lange… Puebla de Sanabria er nemlig en by, der er værd at have gode ben til. Tilmed ligger der her en Michelin-restaurant inde i bymuren, der er til at betale.

Det er denne by, som har givet Camino Sanabrés sit navn. Du forstår hvorfor, når du ser den… Vi boede som konge og dronning her i Puebla på Hostal Raices med udsigt over byens tage (annoncelink).

6. Puebla de Sanabria – Requejo de Sanabria (11,9 km)

Der er problemer med skiltningen efter Puebla de Sanabria
Læs vigtig information her

Du kan sagtens håbe på ro på sovesalen i Casa Cerviño i Requejo (annoncelink): Den korte distance fra Puebla gør, at mange pilgrimme går videre.

Husk at finde byens lille skulptur af et par udtrådte vandrestøvler. Og nyd ilden i pejsen på den lokale bar. Byen udtales: Re-kæ-hå (rul på r).

7. Requejo de Sanabria – Lubián (17,8 km)

I dag starter du langs vejen helt til Padornelo, fordi caminoen er omlagt på grund af byggeriet af en højhastighedsbane.

I Padornelo er den første bar på højre hånd et must: En skønsom blanding af skinke, legetøj, kaffe og hjemmestrik på mest charmerende vis.

Kort efter kommer restauranten på venstre hånd, og her er du også nødt til at stoppe for at nyde den lokale svamperet og udsigten over bjergene:

Efter Padornelo bliver caminoen igen mere landlig. Du følger en flod, krydser gennem en kofold og kommer så til stille, idylliske Lubián.

Her er hele caminoens højdepunkt i overnatning: Casa Irene, som drives af ægteparret José og Begonia (annoncelink). Hjemmelavet mad, bjergudsigt, hjertevarme, ild i pejsen, kirsebærsnaps. Haps!

Casa Irene kan bookes på flere bookingportaler, men det er billigere at ringe direkte til José på +34 687 12 37 52. Bed om et værelse på første sal med udsigt. José taler engelsk, og vil det meget gerne.

8. Lubián – O Pereiro (14,5 km)

Dagen i dag op over bjergpasset Portela a Canda kræver gode ben – der er omkring tre timer opad gennem et vandløb.

Utrolig smukt og fredfyldt, men desværre sparsomt skiltet.
Se vigtig information om skiltningen her.

I O Pereiro venter velfortjent luksus på Hotel Restaurante Cazador (annoncelink): Spa, tykke badekåber, you name it… Der er ikke meget andet i byen, så i dag er dagen til afslapning.

9. O Pereiro – Campobecceros (28,6 km)

Etapen er temmelig lang – du kan evt. dele den op med stop i La Gudiña efter 8,7 km. La Gudiña er godt nok ikke nogen perle af en by, men har du brug for stoppet, er den der. Hotel Bruma (annoncelink) er helt fint, og restauranten er fyldt af lokale.

Dagen i dag er en tosset smuk etape, hvor det ene natursceneri afløser det andet. Du vandrer først gennem et smukt, øde stenområde. Efter det kommer en række landsbyer, der er henholdsvis rallende, døende og stendøde, og så kommer naturens skønhed ellers bragende:

Etapen byder både på en stigning, og derefter en nedstigning til Campobecceros.

I Campobecceros står valget mellem et slidt, offentligt herberg med et venligt værtspar eller et privat rum, der er berygtet for pilgrimsfjendtlig stemning.

Uanset hvad: Spis på Taberna Penaboa! Moderlig varme og knasfrisk mad. Og håb på at møde byens skøre katte:

10. Campobecceros – Laza (14,6 km)

Stien slynger sig smukt rundt om bjergene ved As Eiras, og på vejen kommer du til en selvbetjent cafe:

Det går nedad mod Laza – men stykket er på asfaltvej og ikke teknisk krævende. I Laza er der en sød hospitalera på Pensión Blanco Conde (annoncelink). Stedet kaldes også Casa Carmen. Laza er en god by at gå ud for en pilgrimsmenu – der hjemmelavet mad i restauranten Picota.

11. Laza – Alberguería (11,7 km)

Vandrer du fra Laza på en søndag, er baren hos Picota på selve caminoen ikke åben. Tager du i stedet parallelvejen ud af byen, er der en morgenåben søndagsbar. Også den hyggelige pilgrimsbar A Souteleira kort efter Laza er søndagslukket.

Jeg gik stykket efter Laza i total tåge, så jeg har ingen anelse om, hvordan der ser ud! Men jeg ved, det går opad! Du slutter med en perle af en oplevelse: Muslingebaren El Rincón del Peregrino:

Komplet autentisk, unik caminostemning, der rørte mig dybt. Væggene og lofterne er beklædt med muslingeskaller fra alle de pilgrimme, der har vandret her forbi siden starten i 2004.

Kom med indenfor og indsnus stemningen i videoen her:

12. Alberguería – Xunquería de Ambía (21,2 km)

I dag er højdepunktet det mystisk dragende sted, hvor caminoen passerer gennem et udsigtspunkt mellem to klippefremspring.

Xunqueria er en by med offentligt herberg og indtil flere steder at sove og spise (annoncelink).

13. Xunquería de Ambía – Ourense (22 km)

En lidt kedelig etape, fordi hele dagen er langs en vej. Der er en alternativ rute ind i Ourense, hvor du undgår den værste trafik. Drej fra mod venstre, når du ser Peugeot-butikken. Følg nu ‘Paseo Fluvial’ indtil centrum. Hele tiden langs floden Rio Babaña, som du krydser et par steder:

På et tidspunkt bliver stien dårligere og mindre fremkommelig – så må du af mod højre og op gennem centrum.

Der er stort offentlig herberg i Ourense, og ellers også mange hoteller i Ourense – se oversigt her (annoncelink). Jeg tog det billigste, Hotel Miño, og det var sådan bob-bob. Måske værd at bruge lidt ekstra eller vælge herberget.

Prøv de mest centrale varme kilder her på ankomstdagen i Ourense – de hedder Chavasqueira og ligger helt centralt ved floden Miño.

Gennemvarm og lækker efter de varme kilder er du klar til katedral, tapas og det summende liv i Ourenses gamle bydel.

Er du blevet sulten nu? Så læg vejen forbi den legendarisk gode tapasrestaurant ‘A casa do Pulpo’ (annoncelink) lige op ad katedralen. Stå klar, når de slår dørene op klokken 20, og snup en plads i baren. Her sidder du meget bedre end i spisesalen – midt i det festlige, lokale liv.

Drømmer stadig om de lokale specialiteter pimientos de Padrón (små stegte, grønne peberfrugter), chipirones fritas (miniblæksprutter) og croquetas (smager som friteret kartoffelmos med skinke). Vil du prøve lokal vin, er både ‘ribeiro’ og ‘albarino’ er gode hvidvine.

14. Ourense – Outariz – Tamallancos (12,7 km)

Nyd livet i Ourenses varme kilder

Dagens etape til Tamallancos er med vilje meget kort, 12,7 km. Så bliver der tid til en udflugt til Ourenses varme kilder ved Outariz og tilbage igen. Den lille afstikker fra caminoen er ikke skiltet, men med Google maps går det nemt at finde Outariz, hvor der ligger nogle mere luksuriøse varme kilder end dem i centrum. Distancen fra Ourense centrum til Outariz er små fem km. Når du er derude, sætter du gps efter Tamallancos, hvor du møder caminoen igen. I Tamallancos er et nyåbnet lille privat herberg, som ser ud til at være godt – Via Stellae (annoncelink). Det er ikke i Wiselys app endnu, men ligger direkte på caminoen.

15. Tamallancos – Oseira (18,6 km)

I rytme med klostret i Oseira

Med overnatning i Tamallancos bliver etapen til klostret i Oseira overkommelig. Klostret er en stor oplevelse i sig selv, og herberget ligger smukt inde i selve klostret. Der er to restauranter i Oseira. Bor du der, skal det nok lykkes at komme på rundvisning – det er klokken hel.

16. Oseira – A Laxe (28,8 km – evt. otte af dem i taxa)

God mad og arkitektherberg

Dagens etape har et kedeligt stykke – du går 2-3 km i vejsiden og med en endnu større vej på din anden side.

En mulighed er at forkorte dagens etape ved at tage taxi fra tre km før Castro Dozón til fem km efter. Alle de km er urolige langs vejen – efter byen heldigvis med udsigter til begge sider. Nummeret til taxi på det sted er + 34 667 828 422.

I A Laxe får du det interessante, nybyggede herberg Bendoiro og den gode mad fra byens restaurant.

17. A Laxe – Dornelas (23,6 km)

Dejlige mennesker på vejen

Dagens stop – Dornelas – er mere landsby end by. Her åbnede det private herberg Casa Leiras i 2015 med nogle meget sympatiske mennesker ved roret. Det smukke hus, den landlige beliggenhed og udsigten over bakkerne gør det til et godt sted at overnatte, som vi vil prioritere at ramme næste gang. Kan bookes på casaleiras1866@yahoo.es, + 34 620 483 603
eller +34 634 613 690

18. Dornelas – Lestedo (15,6 km)

Landlig luksus

Efter Dornelas får du en lang ned- og opstigning omkring Ponte Ulla på vej til Lestedo. Den lille B&B Casa de Casal 14 km før Santiago (annoncelink) har et værelse med fransk altan og udsigt – spørg efter det.

19. Lestedo – Santiago (14 km)

I tid til middagsmessen i katedralen

Med en overnatning i Lestedo får du en smuk, kort dag til katedralen – måske endda med mulighed for at nå frem til messen klokken 12.

Det er en god ide booke overnatning i Santiago.
Se vores bedste tips til gode overnatningssteder den sidste nat.

Hvad betyder annoncelink?

Når der står (annoncelink) efter et link, betyder det, at hvis du booker overnatningen via linket, går en brøkdel af betalingen til at finansiere Frie fodspor. Booker du via et annoncelink, støtter du Frie fodspor, og booking.com eller Tripadvisor tjener mindre. Din pris for overnatningen stiger ikke, men du hjælper os.

MERE OM CAMINOEN