Her kan du købe pilgrimspas til caminoen


GUIDE Pilgrimspas og La Compostela – spørgsmål og svar


Her har vi samlet alt, hvad der er godt at vide om pilgrimspas og compostela

Pilgrimspas er et af de første ord, vi undrede os over før vores første camino! Her kan du finde svar på nogle af alle de spørgsmål om pilgrimspas og compostela, som fyldte i vores hoveder inden vores første pilgrimsvandring.

Stempling af pilgrimspas på caminoen

Hvad bruges pilgrimspas til, og er det nødvendigt at have?

Pilgrimspas er et dokument, der beviser, at du er pilgrim – pilgrimspasset er ens, uanset om du vandrer eller cykler caminoen. Du skal kunne fremvise et pilgrimspas, hvis du gerne vil overnatte på herberger langs caminoen. Pilgrimspas bruges også, hvis du gerne vil have La Compostela som bevis på gennemført pilgrimsfærd, når du ankommer til Santiago de Compostela. For mange pilgrimme har pilgrimspasset en ganske særlig betydning, fordi stemplerne fremkalder så mange gode minder. I nogle katedraler og museer får du også rabat, hvis du viser dit pilgrimspas.

Stempler i pilgrimspas

Hvor kan man købe pilgrimspas?

Vi sælger det officielle pilgrimspas til caminoen på vegne af den danske pilgrimsforening, Danske Santiagopilgrimme.
Køb pilgrimspas til caminoen

Vi kan bedst lide at have styr på pilgrimspasset hjemmefra, så vi ikke er afhængige af at skulle finde et sted at købe pilgrimspas og håbe på, at åbningstiderne passer med hvornår vi ankommer på caminoen.

Hvis du ikke når at købe pilgrimspas hjemmefra, er de også til at købe på pilgrimskontorer og udvalgte herberger og katedraler langs caminoen. Her pilgrimspas til salg i byen Santo Domingo de la Calzada

Hvor kan man købe pilgrimspas på caminoen?

Hvor kan man få stemplet sit pilgrimspas?

Der er utallige muligheder for at få stemplet dit pilgrimspas undervejs på caminoen – du kommer sjældent til at lede efter muligheder:

 • Kirker og katedraler
 • Barer og restauranter
 • Herberger og andre overnatningssteder
 • Postkontorer (Correos)
 • Pilgrimskontorer, turistinformationer og museer

Nogle steder ved kirker og ermitaer er stemplet sat frem, så pilgrimme selv kan stemple pilgrimspas, hvis præsten ikke lige er der:

Pilgrimspas - selvbetjening ved en kirke

Hvor ofte skal man have stemplet sit pilgrimspas?

Hvis du gerne vil have La Compostela, når du ankommer til Santiago de Compostela, skal du have:

 • Mindst to stempler pr. dag på de sidste 100 km
 • Mindst et stempel om dagen frem til 100 km før Santiago.

Kravet om to stempler pr. dag på de sidste 100 km gælder, uanset hvor mange kilometer, du har vandret før da. Hvis du tilbagelægger caminoen til fods, er det også en betingelse, at du på de sidste 100 kilometer frem til katedralen ikke har ladet dig transportere med fx bil eller bus. Du må til gengæld gerne have fået transporteret din bagage.

Hvor kan man få stemplet sit pilgrimspas på caminoen?

Hvordan udfylder man pilgrimspasset?

Her kan du se, hvad du skal skrive i de forskellige felter i pilgrimspasset:

Nombre y apellidos: Fornavn og efternavn
Bogikonet: Pasnummer
Kuvertikon og mobilikon: Mail og mobilnummer
Ikon af vandrer, cykel, hest, båd og kørestol: Sæt kryds for hvordan du har tilbagelagt vejen (som vandrer, cyklist eller rytter)
Fecha de inicio: Den dag du starter din pilgrimsvandring
Lugar de inicio: Den by du starter din pilgrimsvandring fra
Cumplió la Peregrinación: Dette felt er til det sidste stempel fra pilgrimskontoret i Santiago de Compostela.

Sådan udfylder du dit pilgrimspas

Hvordan undgår man, at pilgrimspasset bliver vådt?

Vi leder med lys og lygte efter en plastiklomme, der passer til pilgrimspassets lidt skæve mål på 10 x 16 cm! For det er faktisk rart at kunne beskytte sit pilgrimspas mod regn og sved. Indtil videre har vi denne lidet smarte løsning med en madpakkepose:

Plastiklomme til pilgrimspas

Hvor skal man have første stempel i sit pilgrimspas?

Sørg for at få første stempel i dit pilgrimspas i den by, hvor du starter med at vandre. Der er ikke nogen regler om hvor i byen du får dit første stempel. Nogle vælger at få første stempel i en katedral eller kirke i startbyen. Andre får første stempel i pilgrimspasset der, hvor de har tilbragt første nat, eller sammen med morgenkaffen på den lokale café:

Stempel i pilgrimspas fås på de fleste barer langs caminoen.

I nogle byer på caminoen er der dog oplagte steder at få det første stempel:

Håndmalet stempel i pilgrimspas

Hvad gør man, når der ikke er plads til flere stempler i pilgrimspasset?

Hvis du vandrer en længere camino, kan du komme ud for, at pilgrimspasset er fyldt, før du er fremme. Nogle vælger derfor fra start at medbringe to pilgrimspas. Andre køber et ekstra pilgrimspas undervejs, når det første er fyldt op. Du kan også bare bruge et stykke hvidt papir og stemple videre på det. Bemærk, at begge pilgrimspas skal vises, når du kommer frem til Santiago.

Kan pilgrimspas genbruges?

Hvis du deler en camino op i flere bidder, kan du sagtens fortsætte i samme pilgrimspas – husk blot at markere tydelig startdato. Du kan kun få La Compostela, hvis du vandrer de sidste 100 km i én bid. Husk at vise på pilgrimskontoret, hvor du er startet i denne omgang.

Hvor får man det sidste stempel i sit pilgrimspas?

I Santiago de Compostela er det på pilgrimskontoret, du får katedralens stempel, som for de fleste pilgrimme er det vemodigt sidste stempel i pilgrimspasset:

Det sidste stempel i pilgrimspasset

Kan man få La Compostela, selvom man tager båden på Variante Espiritual?

På Camino Portugués er det muligt at tage en etape i båd på den version af caminoen, der hedder Variante Espiritual. Gennem årene har der med jævne mellemrum været problemer for pilgrimme, som har stempel fra båden, fordi nogle medarbejdere på pilgrimskontoret sidestiller denne båd med at have taget fx bil eller tog på de sidste 100 km af caminoen. Det seneste eksempel vi kender til er fra 2021. Ved du mere om problemstillingen, så kommentér gerne. Vi opdaterer guiden her når vi har nyt fra pilgrimsbåden og pilgrimskontoret. Vi vandrede fem sammen i efteråret 2022, alle fik bådstemplet, og der var ingen problemer med at få La Compostela på pilgrimskontoret i Santiago. Se stemplet fra ‘La Barca del peregrino’:

Hvordan bevarer man minderne i pilgrimspasset?

Mange pilgrimme vælger at hænge pilgrimspasset op på væggen derhjemme som et dagligt minde om caminoen. Det er desværre en dårlig ide, for stemplerne blegner meget hurtigt i dagslys og kan ikke genskabes. Desværre opdager mange det for sent, og så er skaden sket. Hvis du gerne vil have dit pilgrimspas op på væggen, er det en bedre løsning at få det scannet ind og hænge kopien i glas og ramme. Her kan du se de triste rester af stempler udsat for dagslys:

Blegnede stempler i pilgrimspas

Er alle pilgrimspas ens?

Pilgrimspas kan se ud på mange forskellige måder. Det pilgrimspas, vi sælger på vegne af den danske pilgrimsforening, er det officielle pilgrimspas fra katedralen i Santiago, og det kan bruges på alle caminoer.
Her kan du købe pilgrimspas online i vores lille vandreshop

Der findes også andre pilgrimspas, som sælges af de enkelte landes pilgrimsforeninger. Vi har vandret med både norsk, amerikansk og fransk pilgrimspas. Her kan du se vores norske pilgrimspas:

Norsk pilgrimspas

Findes der forskellige pilgrimspas til forskellige caminoer?

Katedralens officielle pilgrimspas gælder på alle caminoer. Vi kender til tre caminoer, der har deres egne pilgrimspas:

Camino Finisterre-Muxia har et solskinsgult pilgrimspas, som udleveres gratis på pilgrimskontoret i Santiago de Compostela og langs ruten. Så vidt vi ved, kan dette særlige pilgrimspas ikke bestilles online hjemmefra.

Pilgrimspas til Camino Finisterre-Muxía

Camino de Santiago på Gran Canaria har sit eget pilgrimspas, som du kan se her:
Her kan du finde pilgrimspas til Gran Canarias Camino de Santiago

Pilgrimspas til Gran Canarias camino

Camino San Salvador har dette auberginefarvede pilgrimspas, som du kan få fat i på benediktinerklostret Albergue Santa María de Carbajal “Benedictinas Carbajalas” i startbyen León.

Pilgrimspas til Camino San Salvador

Hvad er La Compostela?

La Compostela er et bevis på gennemført pilgrimsfærd. Det gives til pilgrimme, der kan fremvise pilgrimspas med mindst to stempler pr. dag på de sidste 100 km til katedralen og mindst et stempel om dagen frem til 100 km før Santiago. La Compostela er gratis, og du får det på pilgrimskontoret tæt ved katedralen i Santiago de Compostela. For 2 euro kan du samme sted købe et paprør til at beskytte dit compostela på hjemrejsen.

Hvad er La Compostela på caminoen?

Inde i pilgrimspasset finder du en QR-kode med link til denne side hvor du registrerer din ankomst og får en plads i køen til pilgrimskontoret. Tidligere stod trætte pilgrimme fysisk i kø – nu kan du drysse rundt og nyde byen, indtil det bliver din tur.

La Compostela og dit navn er skrevet på latin – her Mariam for Marie. Der findes også et halvejs-certifikat, som kan købes på den franske rute i byen Sahagún. For caminoer, der slutter andre steder end i Santiago har beviset for gennemført pilgrimsfærd andre navne: På Camino San Salvador hedder det La Salvadorana. På Camino Finisterre-Muxía hedder det La Fisterrana og La Muxíana.

Behøver man La Compostela?

For pilgrimme, der har vandret mange caminoer, er La Compostela ofte mindre vigtigt end for den, der modtager det for første gang. Vi går dog altid på pilgrimskontoret uanset hvad, fordi vi på den måde bliver registreret som pilgrimme, og dermed indgår i katedralens officielle pilgrimsstatistik.

Hvad er et distance certificate?

I Santiago de Compostela kan man for et par euro tilkøbe et distance certificate, som viser, hvor mange kilometer, du har vandret. Vi ved ikke, om du kan få et samlet distance certificate for hele strækningen, hvis du har delt den op.

17 replies
 1. Kim malmros
  Kim malmros siger:

  Hej,
  For at forstå det rigtigt, skal man ha to stempler om dagen selvom man går længere end de 100km? Vi skal gå primotivo og videre til muxiá, og så tilbage til Santiago.
  Vh kim

  • Frie Fodspor
   Frie Fodspor siger:

   Kære Kim. Ja, det er korrekt forstået – kravet om to stempler pr. dag gælder, uanset hvor langt tilbage I er startet. Når I ankommer til Santiago, kan I få La Compostela. Vandrer I til Finisterre, kan I få La Fisterrana, og vandrer I til Muxía, La Muxiana. kh Marie og Torben

   • kim
    kim siger:

    Tak for svaret og jeres informative hjemmeside!
    Så vi skal afslutte primitivo-ruten når vi ankommer til Santiago, Starte på det andet pilgrimspas når vi fortsætter mod Fisterrane og et nyt igen mod Muxiá?
    Vh kim

   • kim
    kim siger:

    Tak for svaret og jeres informative hjemmeside!
    Så vi skal afslutte primitivo-ruten når vi ankommer til Santiago, Starte på det andet pilgrimspas når vi fortsætter mod Fisterrane og et nyt igen mod Muxiá?
    Vh kim

    • Frie Fodspor
     Frie Fodspor siger:

     Hej Kim. Det bestemmer I selv. Vi ville gøre det sådan i hvert fald. Der står ikke distance på La Compostela, med mindre man køber et særligt distance certificate. I kan sagtens bruge det officielle pilgrimspas videre på vej mod verdens ende – hvis ellers I har plads til flere stempler. Men vi ville da helle hente det særlige pilgrimspas på pilgrimskontoret i Santiago og fortsætte med det. Uanset hvordan I vælger at gøre, er det vigtigt, at I sikrer jer ikke at tage bus eller andre hjælpemidler på de sidste 100 km. Hilsen Marie og Torben.

 2. Ruth
  Ruth siger:

  Hej
  Tak for god beskrivelse 🙏
  Ved du om Compostela falmer hvis det kommer i glas og ramme 🧐
  Vh
  Ruth

  • Frie Fodspor
   Frie Fodspor siger:

   Hej Ruth. Det er faktisk ikke en problemstilling vi har hørt om ift. Compostela. Men hvis vi selv skulle ønske os at få det hængt i glas og ramme, ville vi nok for en sikkerheds skyld få lavet en scannet version. Bedste hilsner Marie og Torben

 3. Jan Ejlsted
  Jan Ejlsted siger:

  Hej Marie og Torben, tak for endnu en fin info-artikel. På Camino Portuguese slutter mange med at gå Variante Espiritual, hvor man sejler med båd et stykke vej op ad floden til Padron. Rygtet går, at pilgrimskontoret ikke vil udstede compostela til dem, der har et stempel fra båden, men min kone slap nu igennem med det. Kender I til sådan en regel? Det er jo teknisk set snyd, fordi man får hjælp til transporten.

 4. Ole Kølster
  Ole Kølster siger:

  Hej Marie og Torben. Tak for en meget fin og informativ gennemgang af reglerne om pilgrimspasset m.m. Som altid en fornøjelse at læse. Jeg kunne blot have lyst til at tilføje dette: Mange har sikkert som jeg sat pilgrimspasset op på væggen eller en opslagstavle for at kunne mindes de mange overnatninger. Men desværre er mange af stemplernes kvalitet så ringe, at de forsvinder med tiden. Og så er det jo for sent at gøre noget. Kunne en gang klar lak være en løsning ! Fortsat god tur til jer begge. Hilsen Ole

  • Frie Fodspor
   Frie Fodspor siger:

   Hej Ole. Vigtig info og hvilken øv oplevelse! Mange er desværre gået i samme fælde. Du skulle vel ikke ligge inde med et billede af blegnede stempler, vi må bruge, vel? Hilsen Marie og Torben

 5. Charlotte Panduro Dich
  Charlotte Panduro Dich siger:

  Ved du hvordan det fungerer i Italien. Skal gå via francigena fra viterbo til rom..

  • Marianne Løgstrup
   Marianne Løgstrup siger:

   Er netop hjemvendt fra Italien, hvor jeg sammen med min datter og svigersøn gik fra Lucca til Rom. Som på den franske Camino er pilgrimspasset adgangsgivende til overnatningsstederne undervejs. Vi købte vores pilgrimspas i Lucca på turistkontoret ved stationen. Overnatningsstederne sætter deres stempel i pilgrimspasset, andre steder, som kirker og caféer, er der høflig selvbetjening. Da vi kom frem til Peterskirken fik vi det sidste stempel på kontoret til venstre for og kunne så ellers gå direkte til security tjek udenom den lange kø af turister, netop fordi vi var pilgrimme. Førend vi kunne gå ind i selve Peterskirken, skulle vi selvfølgelig aflevere vores rygsæk, og det var faktisk i selve garderoben, vi fik vores testimonium udleveret.

  • Frie Fodspor
   Frie Fodspor siger:

   Hej Charlotte. Den har vi desværre endnu ikke vandret. Prøv at kontakte Birgitte Gad fra Camino Italy. Marianne har også kommenteret med brugbar info i tråden her. Bedste hilsner Marie og Torben

 6. Marianne Arvedsen
  Marianne Arvedsen siger:

  Kære Marie og Torben
  Tak for den dejlige guide I har lavet omkring pilgrimspas og og La Compestela.
  Jeg har manglet at kunne læse omkring dette.
  Jeg og mit barnebarn på 23 år skal gå fra Sarria til Santiago de Compostela den 1. uge i oktober.
  Det er 1. gang vi skal gå på Caminoen og glæder os.
  Vi har købt vores vandrestave hos jer.
  Rejsen bliver arrangeret af Spain is More, vi skal bo på Hoteller og vores kuffert bliver transporteret til de hoteller, vi skal bo på.
  Vi skulle få tilsendt vores pilgrimspas samtidig med de andre dokumenter.
  Vi vil deltage i jeres foredrag 19/9-23 i Solrød.
  Kh Marianne

Kommentarer er lukkede.

MERE OM CAMINOEN