PAKKELISTE Vandrestave – hvorfor jeg elsker dem

Du kan sagtens vandre uden stave. De er ikke nødvendigt basisudstyr på linje med godt fodtøj. Men de er godt nok rare at have…

Min plan var egentlig ikke at gå med vandrestave. Men da min pilgrimsven var alvorligt syg, og for svag til at vandre, bad han mig gå med hans vandrestave en sidste rejse til katedralen. Så det var skæbnens vilje, at jeg i det hele taget lærte at gå med vandrestave – og det er jeg glad for i dag.

Fordele med vandrestave

De vigtigste fordele ved at gå med vandrestave synes jeg er, at de:

 1. Aflaster knæ og hofter med 25 % ned ad bakke
 2. Forebygger hævede hænder, som jeg får efter cirka 10 km, når jeg vandrer med rygsæk. Vandrestave aktiverer venepumpen, så jeg slipper for væskeproblemer
 3. Aktiverer overkroppen og giver en god rytme i vandringen
 4. Hjælper mig til at holde balancen, når stien er een stor vandpyt at passere

Mit tempo er naturligt lidt højere med vandrestave, så jeg pakker dem ned, hvis jeg følges med en makker uden.

Gratis vandrestave på pilgrimskontoret

Flyver du til Santiago de Compostela, når du starter din camino, kan du hente gratis brugte vandrestave på pilgrimskontoret i Rúa das Carretas 33. Mange pilgrimme efterlader deres stave ved hjemrejsen. Skal du vandre Camino Muxía – Finisterre, er tricket ekstra godt – for så starter du simpelthen i Santiago.

Seks ting at se efter, når du køber vandrestave

Er du ude i at købe vandrestave, så er her et par tip til hvad der er godt at se efter:

 1. Jo kortere vandrestavene er i sammenklappet tilstand, jo bedre chancer for at få dem med som håndbagage. Se hvor stor forskel der er på vores vandrestavspark – nogle er nærmest dobbelt så lange som andre:
 2. Mærk godt efter materialet på håndtagene: Kan dine hænder lide det eller ej? Vi elsker kork, fordi det føles naturligt i håndfladerne og former sig efter ens hænder ved brug
 3. Stødabsorbering – stave med dårlig stødabsorbering kan genere albuerne i det lange løb
 4. Rare stropper: Tit er det her, der er sparet. Men forede stropper er luksus for håndleddene
 5. Stabilitet – der er kæmpe forskel på hvor lidt eller meget vandrestave blævrer. Jo mindre, jo bedre
 6. Intuitivt kliksystem: Livet er simpelthen for kort til at bøvle med at pakke sine stave sammen!

Vi har som med andre ting gjort os et par fejlkøb med vandrestave efterhånden. Nu er vi imidlertid nået så langt, at vi har sat vores egne favoritvandrestave i produktion. En limousine af en vandrestav behøver ikke koste en bondegård. Se vores bedste vandrestave her.

Tip: Husk en ekstra dup

Gummifødderne for enden af vandrestave lever et farligt liv, så vi har altid en ekstra dup med på pakkelisten. Det er så irriterende, når vandrestavene begynder at larme, fordi gummifødderne er slidt igennem, eller man har mistet en, som man nemt kan gøre på board walks, i mudderpøle eller i kloakdæksler.

Kan man have vandrestave med som håndbagage?

På flyveturen ned til caminoen checker jeg ikke min rygsæk ind, men bærer den som håndbagage. På udrejsen fra Kastrup er jeg aldrig blevet tvunget til at checke vandrestave ind, heller ikke når jeg havde mellemlanding undervejs. Men andre har haft flere problemer – også i Kastrup. Derfor er det en god ide at tjekke reglerne hos det selskab, du flyver med.

Sikker hjemrejse med vandrestave

Lufthavnen i Santiago checker godt nok alle vandrestave ind gratis – men kun til første sted, du lander. Jeg har tre gange været tvunget til at checke dem dyrt ind i Stansted lufthavn. Ærgerlige penge.

Så har du mellemlanding, er et bedre bud at sende dine vandrestave hjem med det spanske postvæsen, Correos. Det er væsentligt billigere end at købe en indchecket bagage. Til Danmark gav jeg lige under 16 euro inkl. papkasse for at få sendt stavene hjem.

Correos har et stort, pilgrimsvenligt postkontor lige ved katedralen (Rúa do Franco 4), og ellers har de også en butik i lufthavnen. Jeg synes det var det hele værd ikke at skulle tænke på, om vandrestavene kom trygt hjem, og vente på evt. indchecket bagage.

Vil du helt udenom bøvl i lufthavnen – så find en vandrestav i naturen…

2 replies
 1. Marie
  Marie siger:

  Hej Anita. Jeg lover at lægge de første vandrestave til side til dig:-) De kommer 1. juli efter planen. Skriv mig endelig en mail på marielau@florin.dk med hvad du gerne vil have af farve og størrelse også. August 2020 – det er jo meget snart! Jeg bliver helt varm ved tanken om, at caminoen er åben igen. Og hvor er det fint, som du skriver “alene” – det genkender jeg. For hvor kan man være usigeligt alene med andre mennesker – og føle sig som en del af et fællesskab – alene! Man kan selvfølgelig også bare føle sig alene alene – men det er så ikke på caminoen heldigvis:-). Vi har ikke rigtig tænkt i sådan camino-sessions, men omvendt tror jeg heller ikke du er den eneste, der savner det. Jeg kendte ingen der havde vandret caminoen, da jeg drog af sted første gang – næsten overmandet af tanker og bekymringer indtil jeg endelig stod der, og det hele smeltede væk. Bedste hilsner Marie

  Svar
 2. Anita
  Anita siger:

  Hej og tusinde tak for en fantastisk læsning og hermed kæmpe støtte og hjælp til mig nybegynder.

  Jeg påtænker at gå France camino fra midt August 2020. “Alene”

  Jeg ønsker at købe vandre stave og håndklæde gennem jer.
  Ud over det kunne det have været været helt fantastisk, hvis man kunne bestille et par timer i jeres selskab. Jeg kunne godt have brug for noget støtte og vejledning til planlægning af turen.

  Vh . Anita

  Svar

Skriv en kommentar

Skriv dine spørgsmål og kommentarer.
Vi glæder os til at høre fra dig!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

MERE OM CAMINOEN

MERE OM DANMARK