* Artiklen indeholder annoncelinks til overnatning – se mere nederst


GUIDE Overnatning på caminoen

Hvad er mulighederne for overnatning på caminoen? Er det nødvendigt at booke hjemmefra? Er der sengelinned? Bliv klogere her…

Der er mange forskellige muligheder for overnatning på caminoen. Pilgrimsherbergerne er legendariske og noget af det, caminoen er kendt (og frygtet) for. Men der er meget mere end herberger at vælge imellem – og en camino bliver ikke mere ‘rigtig’ af sovesale! Du vil opleve stærkt fællesskab – uanset om du er til herberger eller eget værelse. Se med her og dan dig et overblik over de forskellige typer overnatning

På spansk hedder herberg ‘albergue’ – et af de første spanske ord, de fleste pilgrimme lærer. Herberger er i gennemsnit den billigste overnatningsform på caminoen. Der findes flere slags herberger:

Offentlige herberger (albergue municipal)

Typisk større sovesale med køjesenge, ordentlige tørreforhold og ro efter klokken 22. Du får engangspudebetræk og lagen udleveret. Nogle steder vælger du selv køje, andre steder får du tildelt en. Badefaciliteter og køkken kan svinge meget, ligesom det heller ikke er alle steder, der er møntvask. Enkelte offentlige herberger har dobbeltværelser, der kan bookes – fx i Castro-Dozón (Camino Sanabrés) og Azofra (Camino Francés).

Prisniveau: 6-10 euro pr. person

Her kan du se det gamle, offentlige herberg i Ourense, som var indrettet i et tidligere franciskanerkloster. Herberget flyttede i 2019 til et byhus i den gamle bydel.

Private herberger

Ofte mindre sovesale og mulighed for at vælge firsengsrum eller dobbeltværelse. De private herberger har tit lidt bedre møbler, måske kreativ indretning eller lækre udearealer. Prisniveau: Cirka 10-22 euro pr. person.

Her kan du se det private herberg KM0 i Santiago, som kan bookes her (annoncelink):

Donativoherberger

Donativoherberger drives af frivillige, og prisen er op til dig: Giv hvad du kan og vil. Vi giver altid mere for donativo end alle andre herberger, fordi vi værdsætter det engagement og det nærvær, vi møder. Herbergerne er ikke støttet af fx kommunen, og har brug for hver en euro for at kunne fortsætte, så vær så gavmild, du overhovedet kan.

Leder du efter de ganske særlige steder, med mennesker med hjertet på rette plads, så gå efter donativo. Her kan du se Albergue Bodenaya på Camino Primitivo, som drives af David:

Selvbetjente herberger

Nogle steder langs de mere stille dele af caminoen finder du selvbetjente herberger. Lokaler ejet af fx kommunen, som stiller dem til rådighed for pilgrimme. Det oplevede vi for første gang på Camino Sanabrés. Her var førstesalen i en gammel skole indrettet som pilgrimsherberg. Døren stod på klem, og vi lagde bare betaling – 3 euro – i en pengebøsse. Det føltes som ren luksus at få sin egen, brede seng uden overboer!

Vigtigt: Der er ikke engangslagen og pudebetræk med på selvbetjente herberger, så en lagenpose og pudebetræk er en god ide på pakkelisten.
Se vores pakkeliste til caminoen

Hvis sovesal ikke lige er dig, er der rigtig mange muligheder for overnatning i eget værelse på hostels, youth hostels og pensionater langs caminoen. De hedder typisk ‘Casa de…’ og så et eller andet navn. Eller ‘hostal’, ‘pensión’ eller lignende. Her er der for det meste sengetøj og tæpper. Priserne varierer fra 15 euro og opefter pr. person i eget værelse, når du vælger hostels.

Værelset her er fra vores allerførste nat nogensinde på caminoen. Her var det offentlige herberg lukket, men heldigvis var der et pensionat i byen.

De lokale er typisk glade, hvis caminoen går gennem deres landsby, og muligheden for en ekstra indtjening i ellers øde egne får mange spaniere til at åbne små pensionater til pilgrimme.

I større byer finder du også hoteller, som vi kender dem. Her bor også andre gæster end pilgrimme, og det kan være en god ide at spørge, om der er mulighed for at tørre tøj, for det er ikke en selvfølge på et hotel.

Caminoens religiøse historie fornægter sig ikke. Du finder mange muligheder for overnatning på caminoen, som er tilknyttet kirker, klostre og andre kristne fællesskaber. Vi kan rigtig godt lide de steder, for det er som om man kommer rigtig tæt på caminoens historie og sjæl. Stederne er ofte fattige på faciliteter og bekvemmelighed, men rige på autencitet og fællesskab. Ofte hedder de noget med ‘monasterio’ eller ‘parroquial’.

Her et par eksempler på den slags overnatning:

  • Kirkeruinen i Grañón, der i dag er et meget spartansk herberg med en ganske særlig sjæl
    Overnatning på caminoen
  • Herberget i klostret Oseira på Camino Sanabrés med de hvælvede lofter
  • Malteserordenens herberg i Cizur Menor på Camino Francés
  • De syngende nonner på klostret i Albergue de Peregrinos Parroquia de Santa Maria på Camino Francés
  • Missionærfamilien, der har åbnet et mikroherherg med fire værelser i deres hjem langs Camino Sanabrés

Sov under Oseira-klostrets hvælvede lofter på Camino Sanabrés

Prisniveau: Typisk som offentlige herberger – seks euro.

Caminoen er en hjertesag for spaniere og portugisere! Det oplevede vi for alvor på Camino Portugues, hvor vi boede hos Casa Fernanda. Det er den eneste private overnatning, vi har prøvet, og et minde for livet. Hjerterum, gæstfrihed, hjemmelavet mad, hundehvalpe i haven og dejlig nattesøvn på en overdækket, udendørs seng lige indtil hanerne vækkede os.

Ind imellem kommer du til campingpladser langs caminoen med overnatning til pilgrimme. Billederne her er fra Camping Orbitur langs kystruten af Camino Portugues. Hyggelige bittesmå hytter og meget pilgrimsvenligt personale.
Se mere om den pilgrimsvenlige campingplads ved Atlanterhavet og book her (annoncelink)

Kan man sove i telt på caminoen?

På campingpladserne kan du sagtens sove i telt. De forskellige apps til caminoen viser typisk også mulighederne for teltning. Generelt ville jeg dog meget hellere sove i telt alle andre steder end på caminoen! De fleste fortryder den ekstra vægt, et telt er, og reglerne kan være uigennemskuelige. Når vi ind imellem har mødt pilgrimme, der sov i telt i det fri, var de meget i tvivl om det var ok eller ej at campere, og ensomheden et minus. Caminoens infrastruktur er suveræn ift. overnatning på herberger og hostels. Vil du den sublime oplevelse med telt, ville jeg gå efter natur og steder, der er lagt an til det. Det er to forskellige oplevelser.

Casa rural betyder egentlig bare ‘hus på landet’. Det dækker over typisk meget lækre, små overnatningssteder i luksusenden. De er som regel dejlige steder lidt væk fra alfarvej. Nogle casa rural byder på mad (ofte god!), andre steder er uden køkken.

Her det vidunderlige Casa Rural a Casa do Adelino på Camino Sanabrés

Prisniveau: 25-75 euro pr. person. Et Casa rural kan bookes i forvejen.

Kan man booke på caminoen, og er det sikrest?

Vi booker meget sjældent, og nyder friheden ved bare at vandre så langt vi lige har lyst til hver enkelt dag. Ben, humør, vejr og selskab ændrer sig skridt for skridt, og vi elsker at kunne gøre, hvad vi har lyst til på dagen. Det er et meget stort arbejde at booke hjemmefra. Plus vi oplever at miste en del af caminoens frihed og fleksibilitet ved at booke. Fornemmelsen af frihed med alt, vi behøver i rygsækken…

Der er undtagelser: Ankommer vi sent på førstedagen, booker vi overnatning, hvis det offentlige herberg er lukket (som det typisk er efter klokken 21-22). I Santiago booker vi også, fordi der er mange mennesker, og vi gerne bare vil nyde ankomsten uden praktisk bøvl.
Tjek vores bud på de dejligste steder at sove i Santiago de Compostela

Ved meget store oplevelser – fx Casa Fernanda på Camino Portugues – har vi også ringet i forvejen.

Her i Casa Fernanda bor du hos en lokal familie, der har åbnet deres hjem og have for pilgrimme.

Men mennesker er forskellige: Nogle kan godt lide trygheden ved at booke. For nogle er det at kende distancerne nøjagtigt og vide, at der venter en tryg seng, en måde at fordybe sig og slappe af på i vandringen. Det er der intet som helst forgjort i. Så mit råd er: Gør det, der føles rigtigt for dig…

I højsæsonen juli-august-september kan der være pres på overnatning på de populære ruter de sidste 100 km mod Santiago:

Kø til herberget i Pontevedra, august 2018. Foto: Anne Christoffersen

Der ville vi personligt overveje at booke, hvis situationen stressede os.
Læs om de forskellige ruter og se, hvor mange der går dem

Er der hovedpuder, tæpper og sengelinned på herbergerne?

Der er som hovedregel hovedpuder på alle overnatningssteder. På de offentlige herberger får du udleveret en engangslagen og engangspudebetræk, som er inkluderet i prisen.

Færre og færre herberger tilbyder tæpper, fordi de udgør en risiko ift. bed bugs og andre skadedyr. Derfor er den sikreste at medbringe uldpose eller sovepose selv.

Håndklæder er sjældent inkluderet på herberger, men på hoteller er der som hovedregel håndklæder til rådighed.

Hvor langt er der mellem overnatningsmulighederne?

Camino Francés er den camino, der har absolut flest muligheder for overnatning. Her er der kort afstand mellem mulighederne. Efter det kommer Camino Portugués (centralruten). Generelt stiger mulighederne for overnatning i takt med antallet af pilgrimme, der vandrer en rute, og der er flere muligheder, jo tættere på Santiago du kommer.

På nogle dele af den franske rute ligger der overnatning med 5 kilometers afstand. Andre steder, på mere stille caminoer, kan der sagtens være op til 20-25 kilometers afstand. Afstandene gælder, hvis vi tæller alle slags overnatning med.

Hvordan finder jeg ud af, hvor det er muligt at overnatte?

Starter du i en by med et pilgrimskontor, kan du tit få en printet seddel med alle herberger og afstande langs caminoen. Nogle mere opdaterede end andre. Ellers er en caminoapp tit en god investering: Her får du for 20-45 kroner online kort med angivelse af både overnatning og indkøb. Vi plejer at bruge Wiselys apps, som generelt er helt fine.

Pas på bookinghjemmesider

Hjemmesider som booking.com og AirBnB kan også sagtens bruges til at finde overnatning på caminoen. Kig dog grundigt på afstanden til de byer, du søger på – en omvej på fx fem km er meget på en camino. Et vigtigt tip er derfor at booke gennem en caminoapp – så får du udelukkende steder, der faktisk ligger på ruten.

* Hvad betyder annoncelink?

Når der står (annoncelink) efter et link, betyder det, at hvis du booker overnatningen via linket, går en brøkdel af betalingen til Frie fodspor. På den måde støtter du Frie fodspor, og booking.com tjener mindre. Din pris for overnatningen stiger ikke, men du hjælper os med at holde Frie fodspor kørende.

9 replies
  1. Pia
    Pia siger:

    Tak for en rigtig god blog:). Er det på alle overnatningssteder på caminoen, at man får udleveret engangalagen? Bh Pia

  2. Thea Lousen
    Thea Lousen siger:

    Hej igen
    Er nu næsten klar til at tage afsted.
    Tak for fine råd og lækker uldpose. Rygsækken vejer med gode råd fra jer og FB-gruppen Ultra Letvægt Vandring under 5 kg, så er spændt på, om jeg har pakket for minimalt.
    Når I skriver Wiselys Apps – er det så Wise Pilgrim, I mener? Den med muslinger i forskellige farver afhængig af, hvilken camino man vælger?
    mvh Thea

  3. Inge Lange
    Inge Lange siger:

    Marie og Torben
    Jeres fantastiske hjemmeside har været en stor inspiration til mine første skridt til min første tur på Caminoen om en måneds tid. Jeg har valgt at gå alene, på et tidspunkt i livet hvor ungerne er blevet store og der lige pludseligt er plads til tid til mig selv.
    Jeg har to spørgsmål som jeg håber at få lidt sparring på:
    1. Jeg har i alt 8 vandre dage at gøre godt med fra d. 7.4 til d 14.4 – skal jeg vælge de sidste 100 km på Sanabres eller Ingles (måske med en slut tur Finnisterre eller imellem Finisterre og Muxia)?
    2. Jeg har booket første og sidste overnatning og elsker tanken om at finde ud af hvor jeg skal overnatte på dagen, men nu er jeg kommet i tvivl…Jeg kan læse at pga. påsken så er der meget pres på overnatning langs Caminoen – vil I anbefale mig til at jeg skal tro på at det løser sig, eller gå i planlægningsmode og få planlagt dagene og booket overnatningerne? Jeg vil gerne slippe planlægningsbehovet, men vil samtidigt være ked af at blive udfordret på overnatning..
    På forhånd tak for inspiration og sparring!
    Inge

    • Marie
      Marie siger:

      Hej Inge. Hvor er det bare superdejligt du kan bruge siden. 1. Det vigtigste er at du mærker efter hvilken Camino der kalder på dig og vælger den. Jeg kan kun sige hvad jeg ville gøre, og jeg er jo ikke dig. Med otte vandredage er det helt rigtigt set at du så har tid til at vandre de tre dage til Enten Finisterre eller Muxia. Alternativt kan du vælge de sidste 200 km af en rute. Begge caminoer du har kig på er dejlige! Sanabrés har klart den smukkeste sidstedag af de to. 2. På trods af at det er påske ville jeg gå af sted uden at booke. Det er tydeligt friheden kalder på dig. Hvis du opdager det ikke går, kan du begynde at booke til næste dag når du er dernede. Især hvis du ankommer skærtorsdag eller langfredag i Santiago kan det være du er nødt til at betale for fx et hotel, for mange spaniere vil ankomme den dag. Buen Camino!

  4. Betina Louise Kimergård
    Betina Louise Kimergård siger:

    Hejsa
    Allerførst tusind tak for en virkelig informativ og godt skrevet blog. Jeg læser og læser. Igen og igen.

    Jeg købte flybilletter til Porto i går. Med ankomst den 21.6. Jeg ved slet ikke, om jeg kan komme afsted pga. Corona, men nu har jeg i hvert fald muligheden, hvis der bliver åbnet op for rejser igen og hvis portugal og Spanien igen modtager pilgrimme.

    Corona er netop mit spørgsmål. Har I noget viden om, hvornår Caminoen ‘åbner’ igen? Og har I nogen viden om, om der er pilgrimme, der vandrer nu, eller vandrede i sommer, hvor store dele af Europa var midlertidigt åben?

    Jeg følger selv med så godt jeg kan, men ville lige spørge jer, der er rigtig garvede.

    Mange hilsner Betina

    • Marie
      Marie siger:

      Kære Betina. Hvor er jeg uendelig glad for, at du kan bruge siden! Det er beskeder som din, der gør det hele værd med timerne bag skærmen. Med coronasituationen på caminoen nu er jeg desværre ikke velorienteret nok til at give dig et sikkert svar, for ærlig talt er jeg selv i tvivl nu med camino i uge 42 som jeg ellers MEGET gerne vil. Jeg synes corona bølger utrolig meget frem og tilbage, og jeg har faktisk ikke lyst til at tage af sted, før jeg kan kramme en fremmed, som for mig på mange måder er essensen af caminoen. De dybe bånd man kan knytte, som man aldrig havde troet var mulige. Til gengæld ved jeg, hvem jeg ville spørge, hvis jeg som dig havde billetten allerede: Ivar, som driver caminodesantiago.me vil jeg mene er den mest opdaterede mand på caminoen og restriktionerne i Spanien – og forhåbentlig også Portugal. Han opdaterer hver uge med nyt fra Santiago hvor han bor. Håber så meget for dig det lykkes, selvom der lige nu er lidt mørke skyer over caminodrømmen. Og hvis ikke lykkes det snart:-) Bedste hilsner Marie

      • Betina
        Betina siger:

        Tusind tak for dit grundige svar og tippet med Ivar. Jeg vil kontakte ham og tilmelde mig hans nyhedsbrev. Ønsker for sig, at du også kommer afsted i år. Mh Betina

Kommentarer er lukkede.

MERE OM CAMINOEN