REJSETIPS Sådan kommer du bedst og billigst til starten på din camino

Caminoen går gennem komplet uturistede områder. Her et par tips til, hvordan du nemt og billigt kommer til en lille flække i Spanien, Frankrig, Portugal, eller hvor du nu starter din camino

Vi starter altid vores camino på en total-genial planlægningshjemmeside: Rome2Rio. Her indtaster du din by hjemme og den caminoby, du vil starte i. Så får du overblik over transportmuligheder og priser helt frem til startbyen. Der er links videre til at købe fx togbilletter direkte på siden. Vi bruger altid Rome2Rio, fordi hjemmesiden for Renfe (den spanske pendant til DSB) er et sandt mareridt… !

Fly til caminoen: Hvilken lufthavn til hvilken camino?

Fly til caminoen er altid et spørgsmål – for der er er ofte flere mulige løsninger. Her kan du se vores forslag til fly til caminoen – fordelt efter hvilken camino du vandrer:

 • Francés: Flyv til Bordeaux direkte tirsdag og lørdag for omkring 100-150 kroner. Tag en overnatning i Bordeaux, og hop på toget lidt over tre timer til Saint-Jean-Pied-de-Port eller vælg samkørsel med www.blablacar.es. Du kan også flyve til Biarritz, men det kræver en mellemlanding. Tag bus 14 fra lufthavnen til Bayonne (28 minutter). Afgang hvert 8. minut – prisen er 1 euro som betales til chaufføren. I Bayonne: Gå over broen til togstationen, køb billet for 10 euro i automaten og nyd den smukkeste togtur, du kan ønske dig – en time frem til start.
 • Inglés: Coruna eller Santiago de Compostela (mellemlanding) og samkørsel til Ferrol
 • Portugués: Lissabon eller Porto (begge direkte – og du kan gå fra lufthavnen!)
 • Primitivo: Asturias (mellemlanding) – eller Madrid (direkte) med samkørsel til Oviedo
 • Sanabrés: Madrid (direkte) og samkørsel til Granja de Moreruela.

Fly til og fra Santiago er ofte den nemmeste løsning, hvis du vil gå de sidste 100-150 km af en camino.

Find billige flybilletter

At finde billige flybilletter til caminoen er en kunst, vi har brugt laaang tid på at lære… Her er, hvad vi er sikre på:

 1. Enkeltbilletter er ofte den bedste løsning, hvis du går langt på caminoen
 2. Jo mere fleksibel du er med dagen, jo lavere pris. Gør hvad du kan for at rejse på de dage, de bedste billetter er der
 3. Det er ofte billigst at flyve direkte til en stor lufthavn – men ikke altid. Tjek derfor både den nærmeste lufthavn og den nærmeste store lufthavn med direkte fly.

Book udrejse og hjemrejse hver for sig

Med caminoen er det ni ud af ti gange smartest at starte med kun at booke udrejsen. Både fordi du starter og slutter forskellige steder, og fordi du måske ikke kender din præcise hjemrejsedag, før du ved hvor langt du kan gå om dagen på caminoen. Hjemrejsen bestiller jeg helst, når jeg er en dag fra Santiago – dvs. to-tre dage før hjemrejse. Jeg har ikke oplevet problemer med at få billet, og jeg har givet 950 kroner via Stansted.

Men ingen regel uden undtagelse: Vandrer du Portugués fra Porto, kan det ofte godt betale sig at købe en tur-retur, fordi flyene fra Porto hjem er så meget billigere end fra Santiago – også når du regner togbilletten med.

Kør med en spanier

Samkørsel (à la danske GoMore) er absolut den billigste måde at komme fra lufthavnen til starten på din camino. Skal du vandre den franske rute, er prisen for de 58 km fra Bayonnes lufthavn Biarritz til startbyen Saint-Jean-Pied-de-Port for eksempel 4 euro. Jeg booker mine ture på hjemmesiden Blablacar. Siden findes også i andre landeversioner, men de spanske ture kommer ikke altid på her. Derfor – brug den spanske side, og skift til engelsk under ‘idioma’ i nederste højre hjørne.

Samkørsel er superbilligt, giver dig et sjovt indblik i spaniernes hverdagsliv, og chaufførerne er ratet, så du kan føle dig tryg i hvem du kører med. Bemærk, at de fleste ture slås op et par dage før, så hav tålmodighed helt indtil dagen før du flyver af sted. Eller skriv til chaufføren og spørg om din dag.

Vælger du samkørsel, behøver transporten fra lufthavnen til startbyen ikke at koste alverden (jeg gav fx 21 euro for fem timers kørsel fra Madrid til Oviedo).

Madrid har to midterspor kun til biler med mere end een person i, så samkørsel er populært. Det lærte jeg, da jeg kørte med en spanier til starten på caminoen.

Del taxi med andre pilgrimme

Der er rigtig mange caminogrupper på Facebook, hvor pilgrimme efterlyser nogen at dele taxituren med fra lufthavnen til start. Selvom jeg har fulgt meget med i et par år nu, har jeg dog aldrig set en aftale komme i hus på sociale medier. Til gengæld fylder selskaberne op med dem, der nu er, så du kan sagtens være heldig at møde nogle på dagen, så din andel falder i pris. Billig bliver taxiløsningen dog ikke.

Halvér prisen på din transfer

Rejser I en gruppe sammen, giver det god mening at booke transfer fra lufthavnen til startstedet. Men tag ikke den første den bedste i Googles resultater (med mindre du er millionær). På siden gettransfer.com kan du taste din rejsedag, start, slut og antal rejsende. Så får du faste tilbud på turen fra en bunke forskellige firmaer. Vores pris for tre timers kørsel fra lufthavnen i Porto til midt på Camino Sanabrés i Spanien dalede for eksempel fra 295 euro til 130 euro på en uge. Det er da en ok besparelse, ikk?

Til fods til og fra lufthavnen i Santiago de Compostela

Det er rigtig nemt at gå mellem lufthavnen i Santiago (Lavacolla) og katedralen og den anden vej. Der er små 16 km. De 14 km går du direkte ad den franske rute (Camino Francés), og de sidste to ad ‘The Sky Way’, en caminoskiltet rute på to kilometer, som forbinder den franske rute med lufthavnen.

Både The Sky Way og den franske rute er skiltet ind mod Santiagos katedral, og ikke den modsatte vej. Skal du gå til lufthavnen, er det derfor en god ide at have ruten på en app, fx Wiselys app til Camino Francés. Vi satte fire timer af til turen til lufthavnen.

Hjem fra Santiago

Der er ikke direkte fly hjem fra Santiago. Typisk får du en mellemlanding i fx Stansted, Madrid, Paris, Barcelona eller en anden stor by. Vi trives rigtig godt med ikke at have købt billetten hjem fra Santiago på forhånd. Det giver frihed. Vi har betalt 950-1.100 pr. person, når vi køber billetten en-to dage før vi vil rejse hjem.

Lufthavnsbussen i Santiago

For tre euro kan du tage lufthavnsbussen. Du køber billetten i bussen og det er kun muligt at betale med kontanter. Turen tager omkring en halv time. Der er afgang fra Praza de Galicia centralt i Santiago – find evt. stedet ved at bruge Google maps. Bussen kører hver halve time, dog ikke i tidsrummet 01.00-07.00. En lufthavnstaxa koster til sammenligning cirka 18 euro.

Med tog til caminoen

Hvis du har tiden til det, er tog en rolig og klimavenlig måde at starte din camino. Søger du blot på en togrejse, gætter jeg på, at du som jeg løber skrigende væk pga. tårnhøje priser. Men med interrail-billetter er tog til caminoen et rigtig godt alternativ til at flyve.

Interrailbilletter fås til unge (12-27 år), voksne (28+) og seniorer (60+). Du kan fx få fem rejsedage fordelt på en måned for mellem 1.650 kr. og 1.931 kr. Eller ti rejsedage fordelt på op til to måneder for 2.341 kr. og 2.744 kr (2019-priser).
Se alle interrail priser her hos DSB

På den måde bliver tog til caminoen et godt alternativ, hvis du har tiden til det. Ja, der er mange togskift og rejsen tager længere, men du kan jo netop opleve en by eller to på vejen. Find dit tog til caminoen på interrail-app Rail planner.

I bil til caminoen – kør-selv

Fra København er der 2000 km (21 timers kørsel) til starten af Camino Francés i byen Saint Jean Pied de Port. Kører du til caminoen, er et af de først spørgsmål hvor du trygt kan stille bilen i de uger, du er af sted. Vi kender ikke mulighederne i alle byer, men her er lidt om langtidsparkering i Saint-Jean-Pied-de-Port.

Gratis langtidsparkering i Saint-Jean-Pied-de-Port

 • Chemin de la Nasse (C5 på kortet)
 • Parking des Fauvettes (D2 på kortet)

(Klik på kortet for at få det som printbar pdf i fuld størrelse)

Ingen af de gratis pladser er overvåget, men du kan efterlade en seddel til det lokale politi med navnet på bilens ejer, kopier af bilens papirer og oplysninger om, hvornår du kommer tilbage. Politistationens nummer er + 33 559492010

Langtidsparkering med betaling i Saint-Jean-Pied-de-Port

 • Contrôle auto Donibane: Chemin de la Nasse, 200 m fra centrum. Der er tio muligheder: Udendørs parkering koster 2 euro pr. dag, parakering i aflåst garage koster 5 euro pr dag eller 30 euro pr. uge. Mail til Contrôle auto Donibane på ca-donibane@autosecurite.com. Hjemmeside: www.autosecurite.com
 • Garage Arrayet: Route de Bayonne, 500 m fra centrum. Mail:  nicole.arrayet.stjeanpieddeport02@reseau.renault.fr. Her står bilen overdækket, men her er ikke alarm: 7,5 euro pr. dag eller 32,5 euro pr. uge
Synonymer: Lufthavnstaxi, Oviede (de alternative stavemåder her er for at gøre det nemt at finde artiklen for folk, der søger på anderledes stavemåder…)
5 replies
 1. Vagn nunnegaard
  Vagn nunnegaard siger:

  Hej min datter og mig skal gå camino frances i start juni 2020 har i kendskab til parkering af bil i Frankrig vi køre nok selv derned mvh Vagn

  Svar
 2. Vagn nunnegaard
  Vagn nunnegaard siger:

  Hej min datter og mig skal gå caminoen fra Frankrig i juni 2020 har i nogle tips til parkering af bil i Frankrig hvis man selv køre derned mvh Vagn

  Svar
 3. Anne-Sissel
  Anne-Sissel siger:

  Bra skrevet. Dette er vår erfaring også. Vi måtte pga varmen stoppe i Zamora og slet med å komme oss til Portugal. Samkjøring tenkte vi ikke på takk.

  Svar
  • Marie
   Marie siger:

   Vi har lutter gode erfaringer. Men jeg tror desværre, det kan være sværere, når du skal krydse grænsen, fordi der ikke er særligt mange pendlere, der bor i et land og arbejder i et andet. kh Marie

   Svar

Skriv en kommentar

Skriv dine spørgsmål og kommentarer.
Vi glæder os til at høre fra dig!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

MERE OM CAMINOEN