GUIDE Camino Inglés i Marie og Tilles fodspor

Camino Inglés er en kort, intens og smuk camino – du får en hel camino på fem dage. Inglés blev mit livs første camino – i selskab med min teenagedatter. Oplev den lille camino i vores fodspor og find tips til etaper, byer og herberger

Mange mennesker har en del indvendinger og barrierer, der afholder dem fra at tage på den første camino – og årene går. Med Camino Inglés fejes mange undskyldninger direkte af banen: Den er opnåelig, den har ægte caminosjæl i miniformat, og du får afprøvet og mærket caminolivet i stedet for at tænke dig til om det er noget for dig. Har du fysiske skavanker eller børn/forældre med, er Camino Inglés også en supergod camino.

Kastanietræer på Camino Ínglés

Er Camino Inglés overhovedet rejsen værd, når den er så kort?

Stort ja til det spørgsmål – især som første camino, som den camino, der kan lade sig gøre i en travl hverdag – og som caminoen for dig, der gerne vil snuse til rejseformen, inden du tager den helt store pilgrimsfærd.

Inglés betyder ‘engelsk’. Camino Inglés har sit navn, fordi ruten i gamle dage især blev brugt af englændere, skotter – og faktisk også mange skandinavere, som sejlede den første del og fortsatte til fods fra den spanske nordkyst.

For mig var rejsen min gave til min datters femten års fødselsdag, og hun gennemførte frivilligt, motiveret og meget, meget glad helt uden træning hjemmefra. Bedre mor-datter-rejse kunne jeg ikke forestille mig. Læs om mine erfaringer med at gå caminoen med en teenager.

Et ekstra plus, som betød noget for mig: Du kan med Inglés gennemføre en hel camino uden at tage orlov eller på anden måde gøre kæmpe ofre. Den passer ind et almindeligt (familie)liv. Det er fedt endelig at afprøve drømmen og skønt at afslutte – være med fra starten til slutningen. Pyt værd med hvis garvede pilgrimme siger dig, den er for kort. Jeg siger: Den camino, du kommer på, er den, der er rigtig for dig.

Hvor lang er Camino Inglés, og kan man få et compostela?

Camino Inglés har faktisk to mulige startbyer: Ferrol og A Coruña – begge på den spanske nordkyst. Fra Ferrol er der omkring 121 km, og fra A Coruña cirka 90 km sydpå til målet ved katedralen i Santiago de Compostela. Tæt ved katedralen ligger pilgrimskontoret, som udsteder det såkaldte compostela som bevis for gennemført pilgrimsfærd:

Mindste distance, man skal have tilbagelagt for at få compostela, er 100 km til fods og 200 km på cykel. Hvis du starter i Ferrol, er Camino Inglés lang nok til, at du kan få et compostela. Hvis du starter i A Coruña, kan du alligevel godt få et compostela, hvis du har stempler i dit pilgrimspas fra dit hjemland, der beviser, at du har vandret mindst 25 km ad en pilgrimsvej derhjemme. Det kan i Danmark fx være Den Danske Pilgrimsrute eller Hærvejen. Brug det pilgrimspas, du har til caminoen, og spørg fx om stempler i kirker, du passerer. Når du ankommer i A Coruña, fortsætter du bare i samme pilgrimspas. Pilgrimspas kan købes hjemmefra her gennem Danske Santiagopilgrimme

Stejl og smuk start ud af Pontedeume

Hvor mange etaper er der på Camino Inglés og kan den forlænges?

Vi planlagde hjemmefra at gennemføre Camino Inglés på fem dagsetaper og holdt os til den plan uden problemer. Det betyder, at du kan vandre Camino Inglés på en uge inkl. en udrejsedag og en hjemrejsedag. Se vores fem etaper og forslag til dig, der gerne vil have syv etaper

Har du mere tid, kan du kombinere den med efter Santiago at gå til ’Verdens Ende’: Finisterre – Muxia – og tilbage til Santiago. Det giver dig syv ekstra vandredage og to rejsedage, 14 dage i alt.

Pontedeume kommer til syne gennem parkens træer – men først skal broen krydses

Hvorfor siger folk, at Inglés er så hård en rute?

Camino Inglés har ry som en fysisk krævende camino, fordi det i starten kun var muligt at gennemføre den med ret lange etaper. Det har siden ændret sig, så den nu kan deles op i etaper à max 15 kilometer. Den har stadig en del galiciske bakker i sig, men kun den mellemste etape er meget bakket – og stadig ikke bjergvandring.

Til gengæld krydser du mange gange over og under en motorvej, som giver højdemeter. Det lyder grimt – men det er det egentlig ikke – i hvert fald er det ikke noget, der skæmmer ruten i min optik. En anden udfordring med Inglés er, at der på flere etaper er langt mellem madmulighederne, ingen cafeer og få vandposter. Så du bærer din mad, og det er ekstra vægt.

Turene over og under hovedvejen A9 giver mange højdemeter på Camino Inglés

Er caminoen naturskøn og langs vandet, eller er det en asfaltrute?

Jeg oplevede Camino Inglés som rigtig smuk og varieret spansk countryside. Der er mange helt små skovstier og store eucalyptusskove. Bliver du sulten, kan du ofte finde figentræer undervejs. Ja, der er asfalt, men det er få steder og korte stræk. Du passerer gennem mange bittesmå landsbyer og to egentlige byer undervejs (Pontedeume og Betanzos).

Camino Inglés går gennem øde områder uden butikker: Husk proviant, fyld flasken ved kilderne og nyd fignerne i oktober

Midterdagen med vores etapeinddeling er hård pga. længden, stigningerne og de første 16 km uden noget som helst. Glem ikke mad og vand på den. Camino Inglés går rigtigt nok ved vandet de to dage – men det er typisk industrihavne den første halve dag. Du skal ikke tage Inglés for vilde havudsigter, der er Norte og kystruten af Portugués nok mere blå. Men ja, der er to dage langs vand på Inglés. Vi kom ved lavvande og  i en tørkeperiode –  måske er vandet mere fremtrædende på andre tidspunkter.

Hvad koster overnatning på albergue, og er der plads?

Vi gav 6-7 euro for overnatning på municipal-albergue, 15 euro for hostal-overnatning og og 16 euro for privat albergue i oktober 2016. Vi oplevede masser af plads på ruten og på pilgrimsherbergerne. På Inglés soves der typisk ganske længe – ingen ‘sengeræs’ med at stå tidligt op og stæse af sted for at få plads på herberget i næste by. Det er caminoliv, stille og roligt, uden stress efter ledige herberger.

I de mellemstore byer på Camino Inglés har du også mulighed for at finde overnatning gennem AirBnB eller via Booking.com.

Herberget i Betanzos –  offentligt og rigtig godt

Er der nok pilgrimme til at opleve fællesskab?

Camino Inglés er en meget lidt befærdet camino – i alt gik kun 3,76 % af alle pilgrimme Camino Inglés i 2017. Til sammenligning valgte 60 % den berømte Camino Francés samme år. Men der er alligevel nok pilgrimme på Camino Inglés til at opleve caminostemningen. Vi vandrede i oktober 2016 og var 12 pilgrimme undervejs. Der opstår nemt et tæt pilgrimsfællesskab på ruten, fordi I er så få, og fordi etaperne typisk ikke skiller jer ad.

Er det muligt at få kørt min rygsæk?

Hvis du får en skade – eller går kold i de galiciske bakker – er det nemt at få kørt din bagage på Camino Inglés. Læs om vores erfaringer med bagagetransport med det spanske postvæsen. Servicen kan også bruges, hvis du har proppet for meget i din rygsæk, og vil sende unødvendigt gear frem til Santiago eller helt hjem.

Fly til Camino Inglés – hvad er nemmest?

Det nemmeste synes jeg er at flyve via London til Santiago de Compostela (SCQ) og tage derfra til Ferrol. Alternativt er der også gode forbindelser via Madrid til lufthavnen i A Coruna (LCG). Fordi Inglés er så kort en camino, kan du godt bestille udtur og hjemtur samtidig – du rykker sandsynligvis ikke på dine etaper, forudsat at du kender dit tempo. Transfer med chauffør fra lufthavnen i Santiago til Ferrol centrum koster cirka 70 euro med plads til fire personer.
Se hvordan du booker den billigste transfer ved at få tilbud på turen

Rejser du alene, er en transfer med chauffør en dyr løsning, fordi du betaler alle pladserne. En alternativ mulighed er at søge efter et ’share a ride’ på www.blablacar.co.uk – det har jeg gode erfaringer med fra andre pilgrimsrejser. Bemærk, at turene slås op sent, typisk et par dage før afgang. Men det kan sagtens lykkes, du skal bare have is i maven til at vente på dit lift. Sidste gang fik jeg liftet dagen før. Det fede ved blablacar er, at du sparer penge og får mulighed for at møde og snakke med lokale undervejs.

0 replies

Skriv en kommentar

Skriv dine spørgsmål og kommentarer.
Vi glæder os til at høre fra dig!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

MERE OM CAMINOEN