Kors i bjergene på caminoen - den franske rute


GUIDE Camino Francés: Alt det, vi gerne ville have vidst om caminoen hjemmefra


Her er vores bedste tips og tricks til Camino Francés, som er gode at have med i rygsækken, inden du drager af sted

Vi havde så ufatteligt mange spørgsmål, inden vi endelig kom af sted på Camino Francés. Her har vi samlet vores erfaringer og bedste råd til dig, der skal af sted på caminoen.

Frie fodspor på den franske rute - caminoen

Hvor lang er Camino Francés?

Camino Francés – også kendt som den franske rute – er 767 km lang. Caminoen starter i landsbyen Saint-Jean-Pied-de-Port i Frankrig ved foden af Pyrenæerne, og slutter ved katedralen i Santiago de Compostela.

Caminoen slutter ved katedralen i Santiago de Compostela

Hvor mange dage tager Camino Francés at vandre?

De fleste pilgrimme vandrer Camino Francés på mellem tre og seks uger. Her kan du se hvor mange uger ruten cirka tager, alt efter hvor langt du trives med at gå pr. dag:

Husk det selvfølgelig ikke er den præcise distance pr. dag, men et gennemsnit, der varierer, alt efter hvor du finder overnatning. Der er mange faktorer, der spiller ind på, hvor langt man vandrer pr. dag – fysisk form, humør, vejr, dem du følges med og meget mere.
> Se også vores guide: Hvor langt man kan gå på caminoen om dagen?

Vandrer på caminoen ved El Acebo

Hvor kan man overnatte – og hvordan inddeler man caminoen efter det?

Der er rigtig mange gode overnatningsmuligheder, især på den franske rute, som er den camino med kortest imellem stederne. Der findes både offentlige og private herberger, og på nogle af dem er der ud over sovesal også mulighed for eget værelse. Langs caminoen ligger også mange hoteller, pensionater og private værelser. Brug altid appen til at finde steder, så du er sikker på at finde steder, der faktisk ligger på ruten.
> Tjek vores guide til overnatning på caminoen inkl. booking eller ej

Overnatning på caminoen

Hvor er de allerbedste steder at overnatte på Camino Francés?

Når pilgrimme anbefaler steder at overnatte, hænger det ofte tæt sammen med den menneskelige oplevelse på præcis det sted med præcis den gruppe mennesker, der var med lige den dag. Derfor er vores bedste tip til dejlige steder ikke lig med, at oplevelsen altid er lige magisk. Når det er sagt, kan du her se hvordan vi – med den erfaring vi har nu – vil inddele caminoen næste gang, med de byer og steder, vi var allergladest for – eller ærgrede os over at gå glip af:
> Se etapeforslag 27 dage (29 km pr. dag)
> Se etapeforslag 34 dage (23 km pr. dag)

Hvad er pilgrimspas og behøves det på Camino Francés?

Pilgrimspas er vigtigt for at kunne overnatte på herberger langs caminoen. Du skal også have et pilgrimspas for at kunne blive registreret som pilgrim, når du når frem til katedralen i Santiago de Compostela, få La Compostela, som er beviset for din gennemførte pilgrimsfærd. I pilgrimspasset får du stempler undervejs på din vandring.
> Se mere om pilgrimspas og stempler her i vores guide

Stempel i pilgrimspas fås på de fleste barer langs caminoen.

Vi kan klart bedst lide at skaffe pilgrimspasset hjemmefra, så vi ikke er afhængige af at finde et åbent salgssted på startdagen, hvor fødderne kribler usigeligt for bare at gå af sted.
> Køb pilgrimspas til caminoen her

Køb pilgrimspas til caminoen

Hvordan finder man vej på caminoen?

Caminoen er fremragende skiltet med muslinger og gule pile. Du behøver ikke bruge længe på at bekymre dig om risikoen for at fare vild. Ofte er ruten skiltet så grundigt, at du kan se fra den ene musling til den næste, så du skal gøre en ihærdig indsats, hvis du vil blive væk.
> Se hvad du skal være opmærksom på ift. skiltning på caminoen

Skiltning på caminoen med musling og gul pil

Findes der en app til Camino Francés?

Der findes utallige apps til caminoen, som er gode til at få overblik over distancer mellem byerne og mulighederne for indkøb og overnatning. Vi bruger appen Wise Pilgrim (Android) og Wisely (Apple). Den findes til stort set alle caminoer. Versionen til den franske rute har rød baggrund og ikonet er en rød musling på en hvid vejviser. Appen har også interaktivt kort – så glem alt om papirkort.

Er det nemt at finde vej på caminoen?

Hvad koster det at gå caminoen?

Du kan vandre Camino Francés på mange budgetter. Det, der betyder allermest, er hvordan du overnatter og hvad du betaler for transporten.
> Her er vores budget og erfaringer med hvad det koster at vandre caminoen

Hvor meget koster det at gå caminoen

Hvordan kommer jeg til starten på Camino Francés og hvad med første etape?

Transporten og den allerførste dag på caminoen fylder ofte umådeligt meget i tankerne… Har du ligget søvnløs over dette, er du ikke den første! Turen til startbyen Saint-Jean-Pied-de-Port er en af de første barrierer du møder, når du gerne vil fra drømmene i sofaen og af sted på caminoen!
> Sådan kommer du til Saint-Jean-Pied-de-Port
> Tips til at planlægge din camino trin for trin

Startstedet for caminoen i Pyrenæerne

Kan man gå caminoen i bidder?

Hvis du ikke lige kan rive en måned ud af kalenderen, kan du overveje at vandre Camino Francés i bidder. Her er et forslag til, hvordan du kan inddele Camino Francés i fem dele:

 1. Saint-Jean-Pied-de-Port – Logroño 161 km
  Pyrenæerne, Pamplona, pilgrimsstatuerne på Alto de Perdón og vinkilden.
 2. Logroño – Burgos 122 km
  Vinlandet Rioja, hønsene i kirken i Santo Domingo de la Calzada
 3. Burgos – León 178 km
  De åbne vidder på den spanske højslette meseaten, ruinerne ved San Antón, Alto de Mostelares
 4. León – Ponferrada 100 km
  Gaudí-byen Astorga, Jernkorset, bjergpasset Alto de Cerezales ved El Acebo
 5. Ponferrada – Santiago 205 km.
  Bjergpasset O Cebreiro, klostret i Samos, Monte del Gozo.

Jernkorset Cruz de Ferro på caminoen

Hvis du gerne vil gemme Camino Francés, til du kan vandre den i sin helhed, kan vi varmt anbefale at starte med en af de mange kortere caminoer:
> Guide: Hvilken camino skal det være?
> Caminoen: Ikke en men flere ruter

Hvilke byer er gode til en hviledag?

Her kan du se, hvilke byer på Camino Francés, der er størst, og som byder på mange forskellige oplevelser til en hviledag:

 • Pamplona
 • Logroño
 • Burgos
 • León
 • Astorga
 • Ponferrada.

Katedralen i Leon

Tip: Hvis du planlægger en hviledag, så husk at vælge et overnatningssted, hvor du gerne må være hjemme om dagen. På de fleste herberger skal man være ude kl. 8, og kan først komme ind igen ud på eftermiddagen – hvis man overhovedet må overnatte der to dage i træk.

Hvad er de alternative ruter på caminoen?

Camino Francés har en del skilleveje, hvor du vælger mellem hovedruten og forskellige alternative ruter. Vi vælger konsekvent de alternative ruter, for vores erfaring er, at ingen gider lave en alternativ rute, med mindre den er bedre end den oprindelige. De alternative ruter laves fx for at få mere sti og mindre asfalt, komme væk fra tung trafik eller lede pilgrimmen forbi særligt store natur- og kulturoplevelser.

Rutevalg på caminoenss alternative ruter

Typisk motiv ved rutevalg – pilgrimme prøver at greje hvad valget overhovedet står imellem!

Nogle af de alternative ruter er samme længde som den oprindelige camino, og andre er omveje af forskellig længde. De alternative ruter er for det meste skiltet mere eller mindre officielt:

Alternativ rute på caminoen mellem Villafranca del Bierzo og Pradela

De officielt anlagte ruter kan du kende på skilte med teksten C. Complimentario. En del af de alternative ruter kan du se i apps til caminoen, men ikke alle.

Alternative ruter: Vores favoritter på Camino Francés

Klostrene Suso og Yuso: Fra byen Nájera kan du vandre en alternativ rute, som er en 15 km omvej ud til klostrene Suso og Yuso i landsbyen San Millán de Cogolla. En fantastisk oplevelse – både klipperne på vejen, klostrene og stilheden.
> Se vores guide til den alternative rute til San Millán

Yuso-klostret på caminoen

Castrillo de Polvazares: Godt 21 km efter byen Hospital de Orbigo kan du vælge en lille omvej på blot 700 meter, der bringer dig gennem den unikke Unesco-landsby Castrillo de Polvazares. Skillestedet er ikke tydeligt markeret, så desværre misser næsten alle pilgrimme denne perle af en landsby. Der er overnatning og restaurant i Castrillo de Polvazares, og omvejen er i den grad værd at tage, uanset om du overnatter i Castrillo de Polvazares eller ej.

Smuk alternativ rute til Castrillo de Polvazares på den franske rute af caminoen

Langs floden til Burgos: Vejen ind til storbyen Burgos er notorisk hæslig ad den oprindelige camino, der i dag består af mere end ti kilometer fortovsvandring langs en stærkt trafikeret landevej. Den alternative rute ind i Burgos kaldes ‘por el rio’ og går mere stille og landligt, og slutter gennem en park langs en flod. Skiltningen ved skillestedet males jævnligt over – formentlig af handlende langs den oprindelige camino, som gerne vil have pilgrimme den vej.

Den alternative rute 'por el rio' ind i Burgos

Vinmarkerne ved Villafranca del Bierzo: På vej ind i landsbyen Villafranca del Bierzo kan du holde til højre og komme gennem smukke vinmarker ind i landsbyen, i stedet for at gå langs asfaltvejen. På vejen finder du den måske smukkest beliggende vingård på hele caminoen. Bemærk, at denne alternative rute desværre ikke er skiltet ved skillevejen.

Vingård på caminoen ved Villafranca del Bierzo

Bjergvejen til Pradela: På vej ud af Villafranca del Bierzo kan du vælge en alternativ rute, der leder dig væk fra trafikstøjen i bunden af dalen og op over bjerget i stedet. Her er du helt off the beaten track, og du får fred og formidable bjergudsigter. Stien er fint markeret hele vejen. I bjerglandsbyen Pradela ligger Albergue Lamas med en dejlig værtinde.

Caminoen - alternativ rute ved Pradela.

Klostret i Samos: Undervejs skal du vælge mellem to ruteforløb på caminoen: Por Samos og Por San Xil. Samos-klostret har en lang og vigtig pilgrimshistorie, og der er pilgrimsherberg på klostret. Turen omkring Samos er syv kilometer længere end via San Xil. Vi opgav desværre Samos på grund af tung dagsregn, men vælger klart denne omvej næste gang. Vælger du at overnatte på bjerget i landsbyen O Cebreiro, er der 24 km derfra til Samos næste dag.

Rutevalg på den franske rute ved Por Samos eller Por San Xil.

Hvilket tidspunkt er bedst at vandre Camino Francés?

Vi har vandret Camino Francés i to dele – efterår 2019 og forår 2022. Oktober er en årstid, vi varmt kan anbefale: Det værste ræs er ved at aftage, og vi var heldige med vejret, som var 22-29 grader alle dage med kølige morgener omkring de 11-12 grader. Vi så for os, at marts-april ville blive forår, men ak: Vi ramte en historisk kold periode på caminoen, og fik en hel uge med syv graders frost om natten. Først omkring middag var temperaturen over frysepunktet.
> Guide: Regn på caminoen

Smuk alternativ rute på caminoen på vej ind i Villafranca del Bierzo

Påsken er en uforglemmelig oplevelse på caminoen med alle dens optog og traditioner i Semana Santa. For os vejede det at opleve Semana Santa rigeligt op, at der de sidste tre dage var decideret trængsel på stien, fordi vi ankom til Santiago Skærtorsdag, som er en af årets travleste dage:

Semana Santa - optog på caminoen

Er Camino Francés overrendt – og hvad gør jeg, hvis der er pres på?

Camino Francés er den mest befærdede af alle caminoer, og du har sikkert hørt skrækhistorier om trængslen og det såkaldte ’camino train’ – den uendelige række af pilgrimme:

Travlhed på caminoen i ugen op til påske på den franske rute

Husk, at det langt fra er alle dele af Camino Francés, der er mange mennesker på, og heller ikke alle årstider. Vi har udelukkende oplevet trængsel fra byen Sarria og de sidste 115 kilometer til Santiago. Her er vores bedste tips til at håndtere travle strækninger:

 • Vælg årstiden nøje – der er meget forskel på pilgrimstrafikken fra måned til måned.
  Se hvor mange der vandrer og hvilken tid på året, der er mest rolig
 • Vælg de alternative ruter undervejs – der er man ofte mutters alene
 • Overnat steder uden by eller indkøb – der er væsentligt mindre pres på. 99 % af guidebøgerne vælger de samme byer og steder – fravælg ’the beaten track’
 • Vælg overnatningssteder, der ikke ligger direkte på ruten. Blot en halv kilometers omvej betyder mærkbart færre mennesker. Vi var kun tre dette sted kort før Santiago:Overnatning på caminoen
 • Hvis I vandrer flere sammen, er det værd at overveje simpelthen at booke hjemmefra på strækningen fra Sarria til Santiago. Med booking på plads kan I nemt gå til næste tip på listen uden at bekymre om at nå frem i tide til at få et sted at sove:
 • Sov længe: Brug formiddagen på fx at opleve byer, strække ud eller slappe af. Der er væsentligt færre på stien efter kl. 12 – og om aftenen er stien øde
 • Tag taxa frem og tilbage til overnatning: En enkelt nat havde vi ikke fundet overnatning efter 40 kms vandring. Heldigvis var det supernemt og billigt at tage taxa bagud fra Morgade til Sarria og frem igen næste morgen:
  Taxa på caminoen

Hvor kuperet er Camino Francés?

Camino Francés er en lang camino med adskillige højdemeter undervejs især i Pyrenæerne og op til Alto de Perdón, Jernkorset og O Cebreiro. Bruger du app til Camino Francés, har du højdekurver for hele ruten.
> Se højdekurver for alle etaper på Camino Francés

O Cebreiro på caminoen

Hvad skal jeg pakke til Camino Francés?

Der er ikke den store forskel på, hvilken camino du vandrer, ift. hvad du bør have (og især ikke have!) på din caminopakkeliste.
> Tjek vores pakkelister og antipakkelister til caminoen

Rygsæk til caminoen

Hvilket fodtøj bør jeg vælge til Camino Francés?

Fødder er meget forskellige, og derfor er der ikke en perfekt løsning, der passer til alle. Det afgørende er, at du finder den optimale løsning for præcis dine fødder. Vi har haft stor glæde af ordentlig rådgivning, undersøgelse og scanning af vores fødder hos Kaiser Sport. Vores erfaring er, at det ikke nødvendigvis er de mest behagelige sko, der er det klogeste valg på langt sigt. Affjedring er vigtigt, men det er også vigtigt, at skoens konstruktion og stabilitet passer til den måde, du går på.
> Her har vi samlet tips til valg af fodtøj til caminoen

Sko til caminoen

Kan man få bagagetransport på Camino Francés?

Du behøver på ingen måde booke en pakkerejse på caminoen for at få transporteret din bagage. Det er supernemt at booke fra dag til dag efter behov, og du behøver ikke kunne spansk. De fleste overnatningssteder har kuverter liggende, som man skriver sit næste overnatningssted, lægger betaling i og sætter fast på rygsækken.

Det er markant billigere og giver dig væsentlig mere fleksibilitet selv at booke bagagetransport fra dag til dag efter behov, frem for at skulle holde dig til en bestemt plan hjemmefra, der måske viser sig ikke at passe med dit vandretempo.
> Se mere om bagagetransport på caminoen i vores guide

Tilbud om bagagetransport langs caminoen - den franske rute

Kan man få La Compostela, hvis man ikke vandrer hele Camino Francés?

For at få La Compostela som bevis for gennemført pilgrimsfærd, skal du på Camino Francés starte senest i byen Sarria 115 km før katedralen i Santiago.
> Se mere i vores guide om reglerne for at få La Compostela

Hvad er La Compostela på caminoen?

Hvordan er mulighederne for proviant på Camino Francés?

Camino Francés er den mest udbyggede af alle caminoer, og du oplever sjældent lange afstande mellem mulighederne for proviant, hvad end det er i form af indkøb eller barer.
> Her finder du vores guide om mad og pilgrimsmenuer på caminoen

Vi bruger altid appen til at danne os overblik over proviantmulighederne, så vi altid er sikre på at have nok krummer i rygsækken. Hver eftermiddag, når vi er fremme i dagens by, kigger vi på appen hvad mulighederne er næste dag, og provianterer evt. i byen inden afgang, hvis næste dags muligheder er få.

Indkøbsmuligheder på caminoen

Tag altid højde for siesta – en købmand på vejen er ikke til megen nytte, hvis klokken er siesta, når du kommer forbi.

Lukket for siesta på caminoen

Uden for sæsonen er en del indkøbssteder og spisesteder lukket, så det er værd at have en nødration i rygsækken, hvis du vandrer om vinteren.

MERE OM CAMINOEN