Pakkeliste til caminoen for mænd


PAKKELISTE For mænd: Torbens pakkeliste til caminoen


Min pakkeliste er ikke helt så spartansk som min kones! Jeg kan godt lide at have noget at skifte med og at være klar på lidt af hver. Se pakkelisten her og mine tips til det gode gear nederst

Tre par tynde boxershorts i mikrofiber
To par tynde uldsokker eller to-lagssokker
Et par outdoorshorts med lommer
Et par outdoorbukser
En tanktop (hvis sommer, ellers ikke)
En T-shirt i mesh
To kortærmede outdoorskjorter
En langærmet outdoorskjorte
En uldvest
Uldcardigan med lynlås og uden hætte
Et sæt langt undertøj i heat tech (Uniqlo)
En tynd kasket (Columbia)
Et letvægtshåndklæde – hammam
En uldsovepose
Vandrestave
En ekstra dup til vandrestave
Vandresko
En buff i merino
Halsedisse i mikrofiber
Regnponcho med plads til rygsækken
Birkenstock Arizona i letvægt EVA-skum
Tandbørste og minitandpasta
Shampoo mini
Deodorant
En rulle Leukoplast tape mod vabler
Compeedplastre
Mobiltelefon og oplader
Powerbank og oplader
Pas og pilgrimspas bestilt hjemmefra
Blåt sygesikringskort
Kreditkort og et ekstra

Boxershorts – de tyndeste tørrer hurtigst

Jeg har altid mine tyndeste med, så de tørrer hurtigt. Tjek hjemmefra, om de fungerer for dig at vandre i. Ellers lover jeg, det bliver en ekstra lang tur!

Tykke og tynde uldsokker

Om vinteren når jeg går i støvler, er jeg godt tilfreds med mine basic uldsokker, som er forholdsvis tykke. Mærket er Seger. Om sommeren har jeg vandresko på, og der bruger jeg tyndere merinosokker. Du kan købe dig til mange tekniske sokker, fx løsninger med linersokker. Uanset hvad du vælger, så test dit grej ordentligt igennem hjemmefra. Ærgerligt at få vabler af forkerte sokker. Se vores tips og tricks mod vabler her

Pakkeliste til caminoen for mænd - sådan undgår du vabler

Outdoorshorts med gode lommer

Mine vandreshorts fra Haglöfs er jeg godt tilfreds med. De har, hvad jeg har brug for af lommer, og  lommerne er store nok til at have fx mit pas i, når jeg går ud om aftenen. Materialet er nogenlunde hurtigttørrende. Alligevel har jeg et par ekstra shorts med, for det er ikke fedt at gå i våde shorts, hvis jeg har vasket dem, og de ikke har nået at tørre. Modellen hedder Mid Fjell.

Pakkeliste til caminoen for mænd - outdoorkasket, vandrestave, skjorte og shorts

Lange vandrebukser

Mine Haglöfs Midi Flex er de bedste vandrebukser, jeg har haft. Det nogenlunde tynde materiale med stræk giver god bevægelsesfrihed, og der er rigeligt med lommer.

Og hvorfor ikke zip-off? Det med at lyne af og på synes jeg er bøvlet. Jeg kan ikke lide, at de løse stumper kan blive væk, og jeg synes reelt, det ser dumt ud.


Tynd kasket – ventilation er vigtig

Der er kæmpe forskel på hvor varm en kasket bliver. Det opdagede jeg, da jeg fik min første Columbiakasket, der er designet til outdoor. Den er i stræk, letvægt og er væsentlig bedre ventileret end mine andre kasketter. Det er vigtigt, når solen bager, og du er ude i mange timer. Den tørrer også hurtigt efter regn.

Skjorter på caminoen

Som regel har jeg to kortærmede og en langærmet skjorte med på caminoen. De er så meget letvægt, at jeg sagtens kan tage den luksus at have flere med, så jeg har lidt at skifte med. Plus det er sjovt at kunne drille konen med alle mine overvejelser om, hvilken skjorte jeg skal tage på, når vi skal ud at spise. Hun pakker nemlig væsentligt mere minimalistisk på tøjsiden end jeg gør, og har derfor højst to ting at skifte imellem…

Mine skjorter har tjent mig godt i årevis på vandreture, og de er af mærket Columbia. De er udgået nu, men stoffet svarer til Columbias nuværende serie ‘silver ridge’ og ‘pilsner peak’. Det er en ultratynd og luftig model, der ikke krøller. Strækket i stoffet giver god bevægelighed, og der er udluftning i ryggen og under armene.

Uldcardigan med lynlås og uden hætte

Egentlig blev min uldcardigan købt til caminoen, men hurtigt er den i brug rigtig ofte i hverdagen. Uld har den geniale egenskab, at det er meget modstandsdygtigt mod lugt. Det giver ekstra fordele på fx caminoen, når man sveder og er i fysisk aktivitet det meste af dagen. En del steder er det håndvask, hvis du skal vaske tøj. Der er uld igen en fordel, fordi du kan lufte det eller blot skylle det op i vand – så er det fint friskt til næste morgen. Min cardigan er Icebreakers ‘Momentum LS Zip’, som er 43 % merinould. Ren uld kan jeg ikke med, fordi jeg synes det kradser – men selv de 43 % er nok til at få gavn af uldens suveræne egenskaber.

Klassisk uldvest

Egentlig undrer det mig, at jeg ikke ser flere uldveste på caminoen. Jeg startede med at bruge herreklassikeren på golfbanen, men hurtigt kom den også i caminorygsækken. Den giver kroppen et hurtigt ekstra lag varme, og samtidig er den åben under armene, hvor jeg tit ikke vil have den ekstra varme. Rart at have noget at skifte med – og min rygsæk er alligevel ikke tungere end min kones, fordi hun fx har mere med i toilettasken.

Tanktop om sommeren

Til de varme caminoer har jeg en tanktop med. Jeg bruger en, jeg plejer at løbe i. Det er rart at få luft under armene på de varmeste vandredage.

Poncho i stedet for regnjakke

Jeg har en tynd, god skaljakke, men den kommer faktisk ikke med på caminoen. Vind er ikke det vejr, der er mest af på caminoen, og kommer der alligevel dage med vind, er det ponchoen, der kommer på. På caminoen prioriterer jeg min regnponcho, der har en indbygget pukkel med plads til rygsækken. Mærket er Trekmates og vægten 370 gram, og den fungerer godt.

Skulle jeg i dag købe en ny, ville jeg overveje en, der kan lynes op. Det ville være godt på de dage, hvor bygerne er lunefulde. ‘Altus Atmospheric‘ eller ‘Ferrino Trekker’ er mere jakkeagtige, og har begge lynlås foran og plads til rygsækken. Ferrinos materiale virker til at være i lidt bedre kvalitet end Altus’. 

Langt undertøj i heat tech

Det første lange undertøj jeg havde var noget særligt japansk Uniqlo heattech materiale. Så vidt jeg ved, er det ikke i handlen i Danmark, så jeg køber det hjem, når jeg fx er i Berlin eller andre storbyer. Materialet er godt, hvis du som jeg er ultrasensitiv i forhold til om noget kradser.

Nu har jeg dog for første gang haft held med at finde et sæt langt uldundertøj, jeg trives i: Devolds hikingserie i merino.

PS: Bemærk champagnen: Jeg sneg den i rygsækken og overraskede fruen efter en monsterdag på 44 km. Det var den ekstra vægt i rygsækken værd at se hendes smil!

Hammamhåndklædet har udkonkurreret mikrofiber

Jeg har investeret i mikrofiberhåndklæder tidligere, men nu er de erstattet af et klassisk tyrkisk hammamhåndklæde. Ja, jeg VED godt det har frynser, men…. Sugeevnen er væsentligt bedre end mikrofiber, det vejer det samme, og tørrer stort set ligeså hurtigt. Desuden er det multifunktionelt, jeg har det på som tørklæde på kølige aftener eller folder det og sidder på.

Vandrestave er en del af gearet

Rent sportsligt er der mange argumenter for vandrestave: Du aflaster kroppen godt og får en god rytme i hele kroppen. Konkret aflaster vandrestave hofter og knæ med cirka 20 %.

Vandrestave er ikke bare vandrestave. Jeg har sat de fedeste vandrestave i produktion, som er super holdbare, kan justeres nemt og præcist og klappes sammen til næsten ingenting. De har håndtag i to højder, og det er fedt, når du går opad.
Køb vores bedste vandrestave her

Fodtøj: Farvel til sandaler

Jeg har vandret flere caminoer og også i Vietnam, Italien og Mallorca med mine trekkingsandaler fra Teva. Nu har vandreskoene taget over, for jeg er træt af risikoen for vabler. Sandaler har mange flere friktionspunkter, og får jeg ikke spændt og justeret dem til perfektion, får jeg vabler.

Nu vandrer jeg helst i Meindl Balancing, som er lette og ventilerede. Eller om vinteren i Blundstones. Se mine vandresko, Blundstones og vandresandaler her

Deodorant, der faktisk virker

Før jeg fandt den deodorant, jeg har nu, var jeg rigtig træt af lugten af mine T-shirts og trøjer. Jeg havde prøvet en række forskellige deodoranter, men uanset at jeg brugte hver dag, hjalp det ikke det store. Nu er jeg begyndt med en, der hedder 5 days. Den gør, hvad den skal! Jeg behøver ikke nødvendigvis bruge den hver dag, for den virker i flere dage.

Uundværlige ørepropper

Der er sket en teknisk revolution i ørepropper, hvis det, du kender, er de gule i skum. Jeg er meget lydsensitiv, og har ofte udfordringer med at sove på sovesalene. Heldigvis har jeg fundet de her ørepropper i silikone, som lukker alt ude. Fås i Matas.

Fodtøj til om aftenen – du kan godt undgå crocs!

Det er nødvendigt at have fodtøj til indendørs på herbergerne, hvor du ikke må have vandrefodtøj på. Jeg startede med at bruge Mao-sko, men det viste sig at være en rigtig dårlig kombi med spansk regnvejr. Nu har jeg fundet et genialt alternativ: Birkenstock har lavet deres klassiske model Arizona i en ultralet version i EVA-skum. Vejer stort set ingenting, og de er lige så behagelige som de klassiske.

Lommekniv, vinoplukker og andet nice to have

Ja, jeg er rigtig glad for min schweizerkniv. Men den kommer ikke med på caminoen. Jeg tjekker helst ikke rygsækken ind, når vi flyver, for jeg elsker friheden i bare at gå ud af lufthavnen, og så er vi af sted.

For det meste køber vi fx skinke og pølse til madpakken hos slagteren, så situationen med at sidde på bjerget og skære en skive pølse kommer egentlig ikke! En vinoplukker er til gengæld irriterende at mangle engang imellem, men vi har hurtigt lært at finde vin med skruelåg.

Vi køber selv vores gear

Vi har ikke samarbejder om sponsorerede produkter, og får ikke penge for omtale af produkter eller butikker. Alt det gear, vi omtaler her, har vi selv købt. Vi handler i de friluftsbutikker, der har det grej, vi er på udkig efter, til den bedste pris.

14 replies
 1. Steen Jakobsen
  Steen Jakobsen siger:

  Hej i to skønne mennesker.
  Har fornyeligt opdaget jer og jeres friefodspor. Læser med stor glæde om jeres ture og oplevelser.
  Min kone og jeg skal nu gå den portugisiske Camino til april ( luxusudgaven med bagagetransport fra hotel til hotel ( vi er 70+ 🥴)).
  Læste en beskrivelse,hvor vedkommende gik enkel uge i regn.
  Og så har jeg ikke kunnet sove siden.
  Hvad sker der så med vores sko, som er en New Banlance alltrail, som vi går godt i.
  Har prøvet GoreTeck, som blev tunge og upraktiske.
  Spørgsmålet : Hvad gør I i langvarig regn?

  Jeg tænker, man bare får lidt våde tæer ved byger og småregn 🤔
  Endnu en gang mange tak for spændende og inspirerende skriverier ♥️♥️

  Bedste hilsner
  Steen Jakobsen

  Svar
  • Marie
   Marie siger:

   Hej Steen

   Hvilken overordentlig dejlig mail at få, og et mindst ligeså dejligt spørgsmål at få lov at svare på. Regn har fyldt urimeligt meget i bekymringerne – sjovt nok kun hos Marie. Utallige søvnløse nætter, både måneder i forvejen, men også kort før adgang, når vejrudsigten fx har sagt 65 mm regn på een dag. Gang efter gang er vejret blevet bedre end frygtet, og bekymringerne har været spildt. Bortset lige fra turen i efterårsferien med ungerne på den portugisiske rute. Jeg havde tjekket vejrudsigten for byen Oia, der så sublim ud. Det viste sig dog, at det er Oia i Spanien, ikke Oia i Portugal, jeg skulle have tjekket. Så da jeg kom frem til caminoen med mine tre børn og svigersøn, kæmpede vi os gennem Galicien i kaskader af regn. Den camino blev summen af al min regnfrygt gennem årene. Men vi lærte også meget som familie.

   Og hvad skal man så gøre ved bekymringen om regn? For os virker det bedst ikke at kigge vejrudsigter, og til gengæld være tryg ved vores grej. Vide, at det holder os tørre. Jeres skovalg lyder fremragende. Goretex giver ofte fødder badet i sved, og det er ikke rart. Samtidig kan membraner gøre det meget svært at få skoene tørre igen. Vi sværger til mesh-sko med masser af udluftning. Jo hurtigere sko bliver våde i regn, jo hurtigere tørrer de også. Du kan vandre en hel dag med så meget vand i en løbesko, at du kan plaske med tæerne. Det får man heldigvis ikke vabler af, og faktisk heller ikke kolde fødder af, med mindre det er i meget koldt vintervejr. Et vigtigt tip med regn er også dette: Lad være med at gå i lange bukser – vælg shorts. Det er meget rarere og faktisk også lunere at regnen kan løbe af, end at gå med våde bukseben. Så vores forslag er: Gå regnen i møde med oprejst pande, hvis den skulle ramme jer. Lær teksten til I`m singing in the rain. Og husk: regn er vand, der kommer fra himlen. Og der er aldrig noget, der er blevet så vådt, at det ikke er blevet tørt igen! Det er nogle af de ting, vi siger til os selv, når himlen åbner sig.

   PS Læs evt. til inspiration vores beretning fra Øhavsstien i regnvejr.

   Bedste hilsner Marie og Torben

   Svar
 2. Oliver Thaning
  Oliver Thaning siger:

  Hej Frie Fodspor
  Tak for en dejlig hjemmeside

  Jeg skal ud og gå Camino del Norte her 1 okt. starter i irún og efter at have læst her at man skal have et pilgrimspas så har jeg forsøgt at finde det på nettet men forgæves !
  Kan i hjælpe mig ? :))

  Tak på forhånd

  Oliver

  Svar
  • Marie
   Marie siger:

   Hej Oliver. Det kan du tro! Der er et eller andet kuk med pilgrimsforeningens hjemmeside, så den er ikke til at Google frem. Find den her: https://santiagopilgrimme.dk/bestil-pas/ Du kan købe billigere dernede, men ofte er det rart at have styr på hjemmefra, så du bare kan begive dig af sted. Buen Camino! Marie og Torben

   Svar
  • Marie
   Marie siger:

   Hej Niels

   Hvor er det bare fedt du kan bruge bloggen.

   Tak for spændende bud med den creme!

   Det der med vægten er så svært at gøre op, for på varme dage med lange, øde stræk kan 1,5 liter være for lidt. På kølige dage kan en halv liter være fint til fx ti kilometer. Generelt drikker jeg altid omkring en halv liter vand inden afgang. Jeg prøver at holde vægten af vand fornuftig og tanke op hvor man kan – i Danmark fx ofte ved kirker. Lige nu vandrer jeg Hærvejen med telt, og der er min basisvægt uden vand 6,5 kilo. På caminoen er den væsentligt under. Se mere her inkl. hvad grejet vejer: https://www.friefodspor.dk/pakkeliste-vandring-med-telt/ Desværre nåede jeg ikke at veje alt mit eget tøj inden afgang, så det er Maries garderobe der er vist som eksempel. Kig også både på hvad tøj og selve rygsækken vejer. Der er enorm forskel der – vi møder folk ned 65 liters rygsække på 2,2 kilo i sig selv! Danske Wolf Camper har ekstremt lette, luftige skjorter. Hilsen Torben

   Svar
 3. Torben Juhl Madsen
  Torben Juhl Madsen siger:

  Hej Marie og Torben.
  Vi har med stor glæde læst mange af jeres artikler og ikke mindst pakkelister under vores planlægning af en tur ad Camino Primitivo. Mht sovepose vil vi gerne høre jeres vurdering af om det er nok med en uldsovepose eller om der også skal en “rigtig” sovepose til?
  Venlig hilsen Josefine og Torben

  Svar
  • Marie
   Marie siger:

   Hej Torben og Josefine. Topfedt I kan bruge siden og heldige jer, at I skal af sted på Primitivo. Det skal vi også i oktober! Uldsoveposen er på ingen måde varm nok fx i shelter eller telt – der er den til gengæld megafed som ekstra lag. For os er den varm nok på caminoen hvor vi jo sover indendørs, men vi sover også i det tykkeste tykke uldundertøj, så det er pyjamassen og uldposen til sammen, der gør det. Der kan være køligt fx i gamle staldbygninger, som herberger ind imellem er indrettet i. Vægtmæssigt er der mere varme i en traditionel sovepose, hvis man ellers kan holde sådan en ud… kh Marie

   Svar
 4. Lene Lesley
  Lene Lesley siger:

  Hej Torben, hvordan flyver du med dine vandrestave, når du ikke tjekker din bagage ind? Vi har ikke kunnet få lov til at have vandrestavene i håndbagagen. vh Lene

  Svar
  • Marie
   Marie siger:

   Hej Lene. Det er meget forskelligt fra lufthavn til lufthavn, om man får dem med – og ofte også fra medarbejder til medarbejder. Jeg folder dem simpelthen sammen så små de kan blive, lægger dem på båndet og smiler,-). På udturen undgår vi mellemlandingerhvis muligt. På hjemturen er vi begyndt at sende dem med Correos for at slippe for at bekymre os om vi får dem med eller ej. Se lidt mere om det med vandrestave her: https://www.friefodspor.dk/374-2/ kh Torben

   Svar
 5. carsten maegaard
  carsten maegaard siger:

  Hej Torben. Ja jeg kan godt forstå at du har lidt ekstra tøj med, så du kan trumfe Marie i aften-outfit. MEN hvis man nu skulle skære ind til benet -og det gør jeg næsten, så kan man sagtens gå i en måned med: to par underbukser (hurtigtørrnede), to T-shirts, et par shorts med lommer, et par lange vandrebukser (jeg er enig i at zipp-off bukser er no-go, i mit tilfælde fordi de er for snævre i benene), en uld pullover, en poncho som dækker rygsæk og ned til under knæene. Mht fodtøj har jeg i modsætning til dig aldrig haft vabler med mine Teva Terrafi kraftigste model – og jeg går i bare fødder, men hvis det regner i mere end fire timer har jeg fået gnavsår under remmene da huden opblødes. Derfor har jeg et par sokker og et par vandtætte vandresko af mærket Viking nederst i rygsækken. Desuden bruger jeg mine ski-gaiters som beskyttelse af underbenene i regnvejr. Og så har jeg et par strikhandsker med, da jeg nemt får kolde fingre oppe i højderne. Så om morgenen kan man se en dansk pilgrim med bare fødder i sandaler og strikhandsker på hænderne. Jeg lader tlf op i herberget, men har anskaffet et tre-stik, så jeg kan tage det ladekabel ud der okkuperer en stikkontakt, og erstatte den med plads til tre. Det der vejer mest i min rygsæk er min kære Rother-guidebog, min tegne og skrive bog, mit akvarelmalegrej og gode store Opinel-lommekniv (det billige franske mærke som kan købes overalt for en hund) Den forærer jeg til en trængende når jeg skal hjem, for jeg har også min 33 ltr sæk med som håndbagage. Samlet vægt uden vand ca. 7 kg. Gode hilsner Carsten

  Svar
  • Marie
   Marie siger:

   Sympatisk tanke at forære lommekniven videre… Tak for at dele din pakkeliste, det er altid sjovt at se, hvad andre gør og hvor de prioriterer kiloene. Jeg ville også ønske, jeg ikke havde fået problemer med Teva. De kom faktisk mest, da jeg skiftede fra den gamle Obern-model til den nye Terra Fi4, som passer dårligere for mig. Men en fed sandal er det nu stadig. Gode hilsner Torben

   Svar

Skriv en kommentar

Skriv dine spørgsmål og kommentarer.
Vi glæder os til at høre fra dig!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

MERE OM CAMINOEN

Spot Sweater i restegarn af Anne Ventzel
Sove i telt på stranden i Sverige - allemannsretten