Pakkeliste til caminoen for mænd


PAKKELISTE For mænd: Torbens pakkeliste til caminoen


Min pakkeliste er ikke helt så spartansk som min kones! Jeg kan godt lide at have noget at skifte med og at være klar på lidt af hver. Se pakkelisten her og mine tips til det gode gear nederst

To par tynde uldsokker eller to-lagssokker
Et par outdoorshorts med lommer
Et par outdoorbukser
Tre par tynde boxershorts i mikrofiber
En tanktop (hvis sommer, ellers ikke)
En T-shirt i mesh
To kortærmede outdoorskjorter
En langærmet outdoorskjorte
En uldvest
Uldcardigan med lynlås og uden hætte
Ultralet puffjakke
Et sæt langt undertøj
En tynd kasket
Et letvægtshåndklæde – hammam
En uldsovepose
Vandrestave
En ekstra dup til vandrestave
Vandresko
En buff i merino
Halsedisse i mikrofiber
Regnponcho med plads til rygsækken
Birkenstock Arizona i letvægt EVA-skum
Tandbørste og minitandpasta
Shampoo mini
Deodorant: 5 Days DEO
En rulle Leukoplast tape mod vabler
Compeedplastre
Mobiltelefon og oplader
Pas
Pilgrimspas bestilt hjemmefra
Blåt sygesikringskort
Kreditkort og et ekstra

Ultralet puffjakke

Min ultralette pufjakke er uundværlig på pakkelisten, uanset om jeg vandrer caminoen, de kanariske øer eller Danmark. Den er genial, fordi den giver supermeget varme for næsten ingen gram – under 250 gram i størrelse large. Prisen udfordrede mig noget i starten, men nu har jeg efterhånden flere modeller at vælge imellem, og er ikke i tvivl om at en ultralet puffjakke er pengene værd.  En puffjakke er hverken en skaljakke eller en vindjakke, men den er temmelig god mod vind, og kan sagtens klare støvregn og let regn. På billedet har jeg Patagonia micropuff på. Nu vandrer jeg mest i Montbell U.L. thermawrap jacket – den vejer 241 gram i størrelse large.

Patagonia Micro Puff jakke

Tykke og tynde uldsokker

Om vinteren vandrer jeg i vores klassiske lange uldsokker, som er forholdsvis tykke og fylder godt i støvlen. Om sommeren har jeg luftige vandresko på, og der bruger jeg vores korte ankelsokker i merino eller den mellemlange version (se billedet). Tip: Har du en viv a la min Marie, så sørg for at vælge hver jeres farve i vandresokker, jeg siger det bare… Uanset hvad du vælger, så test dit grej ordentligt igennem hjemmefra. Ærgerligt at få vabler af forkerte sokker. Se vores tips og tricks mod vabler her

Vandresokker i merino til mænd

Boxershorts – de tyndeste tørrer hurtigst

Jeg har altid mine tyndeste med, så de tørrer hurtigt. Det japanske mærke Uniqlo har lavet en god model boxershorts uden syninger: Uniqlo Airism Mesh Ultra Seamless Boxer Briefs. Tjek hjemmefra, om de fungerer for dig at vandre i. Ellers lover jeg, det bliver en ekstra lang tur!

Lette outdoorshorts med gode lommer

De første mange år var jeg fint tilfreds med mine Haglöfs Mid Fjell vandreshorts. Med årene har jeg dog opdaget, hvor dejligt det er at vandre let, og tøj er et af de steder, der er mange gram at spare uden på nogen måde at få en dårligere løsning. Efter lang tids jagt har jeg valgt Montane Terra shorts. De er dejligt luftige, hurtigtørrende og vejer sølle 156 gram – omtrent det halve af de gamle Haglöfs. Værd at vide: Terra shorts er store i størrelsen, og målskemaet for Montane er helt skævt: Ifølge målskemaet skulle jeg bruge XL, men jeg endte med M.

Vandreshorts til mænd

Lange vandrebukser – savner ventilation

Mine Haglöfs Midi Flex er de bedste vandrebukser, jeg har haft. Det nogenlunde tynde materiale med stræk giver god bevægelsesfrihed, og der er rigeligt med lommer. Og hvorfor ikke zip-off? Det med at lyne af og på synes jeg er bøvlet. Jeg kan ikke lide, at de løse stumper kan blive væk, og jeg synes reelt, det ser dumt ud. På nogle af vores ture har jeg set forskellige løsninger, der skaber ventilation, så nu har jeg købt Montane Terra vandrebukser, som kan lynes op i siden for ekstra ventilation. Dem glæder jeg mig til at vandre i.

Outdoorkasket – ventilation er vigtigt

Der er kæmpe forskel på, hvor varm en kasket bliver. Det opdagede jeg, da jeg fik min første Columbiakasket, der er designet til outdoor. Den er i stræk, letvægt og er væsentlig bedre ventileret end mine andre kasketter. Det er vigtigt, når solen bager, og du er ude i mange timer. Den tørrer også hurtigt efter regn.

Letvaegtskasket til vandring - pakkeliste til caminoen mand

Skjorter på caminoen

Som regel har jeg to kortærmede og en langærmet skjorte med på caminoen. De er så meget letvægt, at jeg sagtens kan tage den luksus at have flere med, så jeg har lidt at skifte med. Plus det er sjovt at kunne drille fruen med alle mine overvejelser om, hvilken skjorte jeg skal tage på, når vi skal ud at spise. Hun pakker nemlig væsentligt mere minimalistisk på tøjsiden end jeg gør, og har derfor højst to ting at skifte imellem…

Mine kortærmede outdoorskjorter har tjent mig godt i årevis på vandreture. Columbia Men’s Utilizer™ II Solid Short Sleeve Shirt er en ultratynd og luftig model, der ikke krøller. Strækket i stoffet giver god bevægelighed, og der er udluftning i ryggen og under armene. Det danske mærke Wolf Camper har også en god, let og superluftig vandreskjorte – kig efter modellen Oklahoma.

Min langærmede skjorte er en Craghoppers NL Pro IV LS. Enkelt, stramt design med diskrete brystlommer med lynlås. Ultralet og hurtigtørrende:

Langærmet outdoorskjorte

Uldcardigan med lynlås og uden hætte

Normalt kan jeg godt lide at spare på mit bedste vandretøj – dvs. kun gå i det, når jeg faktisk vandrer, så det ikke bliver slidt af hverdagsbrug. Men der er liiige en undtagelse: Min merinocardigan med lynlås og uden hætte er så behagelig go funktionel, at den er i brug næsten hver dag derhjemme. Uld har den geniale egenskab, at det er meget modstandsdygtigt mod lugt. Det giver ekstra fordele på fx caminoen, når man sveder og er i fysisk aktivitet det meste af dagen. En del steder er det håndvask, hvis du skal vaske tøj. Der er uld igen en fordel, fordi du kan lufte det eller blot skylle det op i vand – så er det fint friskt til næste morgen. Jeg startede med forskellige merinogardigan som fx Icebreaker og Bergans, og nu har jeg sat min egen i produktion, som er lettere og har mere merinould i sig – den er 70 % merinould, 27 % bambus og 3 % spandex.

Merinocardigan med lynlås mellemlag til vandring

Klassisk uldvest

Egentlig undrer det mig, at jeg ikke ser flere uldveste på caminoen. Jeg startede med at bruge herreklassikeren på golfbanen, men hurtigt kom den også i caminorygsækken. Den giver kroppen et hurtigt ekstra lag varme, og samtidig er den åben under armene, hvor jeg tit ikke vil have den ekstra varme. Modellen hedder Clipper Milan slipover vest.

Uldvest til vandring

Tanktop om sommeren

Til de varme caminoer har jeg en tanktop med. Jeg bruger en, jeg plejer at løbe i. Det er rart at få luft under armene på de varmeste vandredage.

Poncho i stedet for regnjakke

Jeg har en tynd, god skaljakke, men den kommer faktisk ikke med på caminoen, for jeg synes en poncho er langt mere praktisk, fordi den også dækker rygsækken og det meste af benene. Efter at have prøvet mange forskellige ponchoer lavede vi vores egen, der kan klare et dejligt højt vandsøjletryk og har fuld lynlås foran, så du ikke behøver tage hele molevitten af og på hvis bygerne kommer og går.
Find min regnponcho her

Overnatning på Hærvejen - Slukefter Kro i Vedsted

Langt undertøj i heat tech – eller uld, der ikke kradser

Mit første sæt lange undertøj til vandring holder stadig. Det er fra japanske Uniqlo, og materialet hedder heattech. Materialet er godt, hvis du som jeg er ultrasensitiv i forhold til, om noget kradser.

PS: Bemærk champagnen: Jeg sneg den i rygsækken og overraskede fruen efter en monsterdag på 44 km. Det var den ekstra vægt i rygsækken værd at se hendes smil!

Nu har jeg dog for første gang haft held med at finde et sæt langt uldundertøj, jeg trives i: Devolds hikingserie i merino.

Hammamhåndklædet har udkonkurreret mikrofiber

Jeg har investeret i mikrofiberhåndklæder tidligere, men nu er de erstattet af et klassisk, tyrkisk hammamhåndklæde. Sugeevnen er væsentligt bedre end mikrofiber, det vejer det samme, og tørrer stort set ligeså hurtigt.
Køb vores lille, lette hammamhåndklæde her

Superlet og hurttigtørrende håndklæde til caminoen

Vandrestave er en del af gearet

Rent sportsligt er der mange argumenter for vandrestave: Du aflaster kroppen godt og får en god rytme i hele kroppen. Konkret aflaster vandrestave hofter og knæ med cirka 20 %.

Vandrestave er ikke bare vandrestave. Jeg har sat de fedeste vandrestave i produktion, som er super holdbare, kan justeres nemt og præcist og klappes sammen til næsten ingenting. De har håndtag i to højder, og det er fedt, når du går opad.
Køb vores bedste vandrestave her

Fodtøj: Farvel til sandaler

Jeg har vandret flere caminoer og også i Vietnam, Italien og Mallorca med mine trekkingsandaler fra Teva. Nu har vandreskoene taget over, for jeg er træt af risikoen for vabler. Sandaler har mange flere friktionspunkter, og får jeg ikke spændt og justeret dem til perfektion, får jeg vabler. Nu vandrer jeg helst i lette og ventilerede vandresko i mesh og om vinteren i Blundstones.
Se mine vandresko, Blundstones og vandresandaler her

Deodorant, der faktisk virker

Før jeg fandt den deodorant, jeg har nu, var jeg rigtig træt af lugten af mine T-shirts og trøjer (og fruen endnu trættere). Jeg havde prøvet en række forskellige deodoranter, men selvom jeg brugte dem hver dag, hjalp det ikke det store på svedlugten. Men så fandt jeg 5 Days DEO, som i den grad gør, hvad den skal! Den virker flere dage, og det er simpelthen sådan en lettelse at have en sikker løsning uden dikkedarer.
Find Five Days DEO i vores lille vandreshop her

Uundværlige ørepropper

Der er sket en teknisk revolution i ørepropper. Jeg er meget lydsensitiv, og har ofte udfordringer med at sove på sovesalene. Her er de to slags ørepropper, jeg har erfaring med:

 • Silikoneørepropper fra Matas til små 90 kroner for tre par. Man former dem flade og sætter dem yderligt i øregangen. Fungerer meget bedre end de gamle gule i skum, du måske kender.
 • Formstøbte ørepropper til 795 kr. for et par hos Audionova. Man får taget aftryk af side øregang, så ørepropperne passer perfekt. De lukker mere lyd ude end silikoneørepropper, men kan godt give lidt undertryk, så man må justere dem.
  Find formstøbte sovepropper her hos Audionova

Nogle er mere lydfølsomme end andre – om prisen for formstøbte ørepropper er det værd for dig, kan du bedst selv afgøre.

Fodtøj til om aftenen – du kan godt undgå crocs!

Det er nødvendigt at have fodtøj til indendørs på herbergerne, hvor du ikke må have vandrefodtøj på. Jeg startede med at bruge Mao-sko, men det viste sig at være en rigtig dårlig kombi med spansk regnvejr. Nu har jeg fundet et genialt alternativ: Birkenstock har lavet deres klassiske model Arizona i en ultralet version i EVA-skum. Vejer stort set ingenting, og de er lige så behagelige som de klassiske.

Lommekniv, vinoplukker og andet nice to have

Ja, jeg er rigtig glad for min schweizerkniv. Men den kommer ikke med på caminoen. Jeg tjekker helst ikke rygsækken ind som bagage, når vi flyver, men betaler i stedet for at få den med om bord som håndbagage. Elsker friheden ved bare at gå ud af lufthavnen, og så er vi af sted.

Lommekniv med som håndbagage

For det meste køber vi fx skinke og pølse til madpakken hos slagteren, så situationen med at sidde på bjerget og skære en skive pølse kommer egentlig ikke! En vinoplukker er til gengæld irriterende at mangle engang imellem, men vi har hurtigt lært at finde vin med skruelåg.

Vi køber selv vores gear

Vi har ikke samarbejder om sponsorerede produkter, og får ikke penge for omtale af produkter eller butikker. Alt det gear, vi omtaler her, har vi selv købt. Vi handler i de friluftsbutikker, der har det grej, vi er på udkig efter, til den bedste pris.

27 replies
 1. Frederik Østergaard
  Frederik Østergaard siger:

  Hej,

  Tak for en god side :)

  Jeg skal gå Camino Frances fra d. 16 April og forventeligt 35 dage frem. Min forhåbning er, at jeg kan pakke til hele turen i min 30l rygsæk. Jeg må dog konstatere, at min sovepose fylder alt for meget i så lille en rygsæk. Dd fra hvad jeg kan læse, kan April/Maj svinge meget i temperatur. For at spare på vægt og plads påtænker jeg derfor at medbringe en Uld sovepose (eksempelvis jeres) samt et tæppe. Jeg har uld undertøj med til at sove i. Tænker I at det kan holde mig varm om natten ved eksempelvis 6 grader? eller vil I anbefale at have en “almindelig” sovepose med?

  Et sidste praktisk spørgsmål. Hvad kan man forvente af sengelinned på overnatningsstederne undervejs? er der lagen, hovedpude/hovedpudebetræk?

  På forhånd tak, og rigtig god dag.

  Vh
  Frederik

  • Frie Fodspor
   Frie Fodspor siger:

   Hej Frederik. I den periode ville vi vælge uldpose og tykt uldundertøj, men det er smag og behag. Husk en hue også er en god måde at få ekstra varme. Der er engangslagen og engangspudebetræk på offentlige herberger, men sjældent ekstra tæpper. På private herberger er chancerne for ekstra tæpper større. Hilsen Marie

 2. Lars
  Lars siger:

  P.p.s. Jeg har også købt en uld-vest, som er dejlig at gå med, men den er heller ikke i rygsækken.
  Rygsækken er en Osprey Tallon 33.

 3. Lars
  Lars siger:

  Hej igen! Nu har jeg pakket rygsækken og skal afsted til Oviedo på lørdag! :-)
  Meen….Rygsækken vejer 6,9 kg uden vand og mad, selv når jeg ikke pakker Micro puff jakken men kun en uld-cardigan. Er det ikke i overkanten? Jeg vejer 88 kg men min idealvægt ligger nok ca. 5 kg lavere.
  Kh Lars

  • Frie Fodspor
   Frie Fodspor siger:

   Hej Lars. Det skal såmænd nok gå! Især hvis du har kigget efter dubletter, nice to have osv. Det kan være svært at gennemskue hvad du mere kan spare, for tøj og grej vejer så forskelligt. Prøv evt. at poste din liste inkl. hvad tingene vejer inde i fx Camino for begyndere på Facebook. Der er ofte hjælpsomme folk ift. at stryge noget. Men du er da fint langt nede. Bedste hilsner Marie og Torben

   • Lars
    Lars siger:

    Tak for svar. Godt at høre, at det ikke lyder urimeligt. Jeg tror jeg skifter min tykke, langærmede uld-undertrøje ud med en tynd, da jeg kan bruge min uld-cardigan også om natten, hvis det bliver nødvendigt. Der sparer jeg en del gram. Har overvejet også at lade min powerbank blive hjemme, da den er meget tung, men tror jeg tager den med, da det jo ikke er sjovt at løbe tør for strøm oppe i bjergene.
    Mange hilsener
    Lars

 4. Lars
  Lars siger:

  Hej igen Torben
  Om små fire uger tager jeg afsted til Camino Primitivo, og har anskaffet de fleste ting til turen og får gået en hel del.. :-)
  Jeg har lige et par spørgsmål mere til din pakkeliste.
  Hvor har du købt din klassiske uldvest? Jeg synes ikke, de er så nemme at finde.
  Hvad tøj sover du i?
  Har du et ekstra par shorts med? Eller tørrer dine shorts så hurtigt efter, du har vasket dem, at det ikke er nødvendigt med to par?
  Du skriver “En t-shirt i mesh”. Hvordan ser sådan en ud, og hvor finder man det?
  Venlig hilsen
  Lars

  • Frie Fodspor
   Frie Fodspor siger:

   Hej Lars. Så fed en rute…Min vest hedder Clipper, men ellers prøv at søg på merino slipover. Jeg sover I Dewold uldundertøj og har en Uniqlo mesh t-shirt inden under trøjen, da jeg godt kan være lidt sart med uld på bar hud. Jeg sover bare i mesh trøjen og boxershorts, hvis det er varmt. Jeg vasker mine shorts, når jeg kan se at vejrudsigten passer til at de kan tørre:-) ellers går jeg dem tørre:-).Buen Camino Torben

 5. kalle
  kalle siger:

  Hej Torben. tak for jeres rigtig fine side, som vi har brugt meget forud for vores første caminotur nu her i påsken. Vi går fra santiago til finnistere og finder transport tilbage igen. Da yngstemand er 5 holder vi ambitionerene så lave som muligt. Også derfor har det været planen at jeg, skulle have hans del af oppakningen i min Fjallraven abisko rygsæk 40ltr (tror jeg). vi har heller ikke valgt at tjekke bagage, men bestilt billet hos Ryanair, så vi har både håndbagage og lille håndtaske. Men problemet er så, at min taske rager ud over Max-målene…
  Du beskriver at din taske helst heller ikke bliver tjekket ind som baggage, men ud fra billederne, vurderer jeg at din taske også er “for stor”. Har det været et problem??
  på grund af flyskift og pris, vil jeg også meget nødigt indtjekke min taske. Ellers er jeg nødt til at finde en anden.
  vh kalle

  • Marie
   Marie siger:

   Hej Kalle. Hvor sejt I skal af sted! Det er en megafon rute, og I vil blive fantastisk glade for at have valgt den, før påsken på den franske rute er ekstremt proppet i de dage. Vores artikel skal opdateres, for RyanAir har ændret deres regel så det nu kun er en personlig genstand på 10x20x40 cm man må have med, og det er for småt til
   caminorygsæk. Derfor anbefaler vi, at du tilkøber håndbagage – det er vistnok i de gamle mål, som med lidt god vilje godt kan gå til Abisko Friluft. Så har du ret til at få rygsæk ombord som håmdbagage, og behøver ikke bekymre dig 9m hvorvidt den forsvinder. God tur kh Marie og Torben

 6. Steen Jakobsen
  Steen Jakobsen siger:

  Hej i to skønne mennesker.
  Har fornyeligt opdaget jer og jeres friefodspor. Læser med stor glæde om jeres ture og oplevelser.
  Min kone og jeg skal nu gå den portugisiske Camino til april ( luxusudgaven med bagagetransport fra hotel til hotel ( vi er 70+ 🥴)).
  Læste en beskrivelse,hvor vedkommende gik enkel uge i regn.
  Og så har jeg ikke kunnet sove siden.
  Hvad sker der så med vores sko, som er en New Banlance alltrail, som vi går godt i.
  Har prøvet GoreTeck, som blev tunge og upraktiske.
  Spørgsmålet : Hvad gør I i langvarig regn?

  Jeg tænker, man bare får lidt våde tæer ved byger og småregn 🤔
  Endnu en gang mange tak for spændende og inspirerende skriverier ♥️♥️

  Bedste hilsner
  Steen Jakobsen

  • Marie
   Marie siger:

   Hej Steen

   Hvilken overordentlig dejlig mail at få, og et mindst ligeså dejligt spørgsmål at få lov at svare på. Regn har fyldt urimeligt meget i bekymringerne – sjovt nok kun hos Marie. Utallige søvnløse nætter, både måneder i forvejen, men også kort før adgang, når vejrudsigten fx har sagt 65 mm regn på een dag. Gang efter gang er vejret blevet bedre end frygtet, og bekymringerne har været spildt. Bortset lige fra turen i efterårsferien med ungerne på den portugisiske rute. Jeg havde tjekket vejrudsigten for byen Oia, der så sublim ud. Det viste sig dog, at det er Oia i Spanien, ikke Oia i Portugal, jeg skulle have tjekket. Så da jeg kom frem til caminoen med mine tre børn og svigersøn, kæmpede vi os gennem Galicien i kaskader af regn. Den camino blev summen af al min regnfrygt gennem årene. Men vi lærte også meget som familie.

   Og hvad skal man så gøre ved bekymringen om regn? For os virker det bedst ikke at kigge vejrudsigter, og til gengæld være tryg ved vores grej. Vide, at det holder os tørre. Jeres skovalg lyder fremragende. Goretex giver ofte fødder badet i sved, og det er ikke rart. Samtidig kan membraner gøre det meget svært at få skoene tørre igen. Vi sværger til mesh-sko med masser af udluftning. Jo hurtigere sko bliver våde i regn, jo hurtigere tørrer de også. Du kan vandre en hel dag med så meget vand i en løbesko, at du kan plaske med tæerne. Det får man heldigvis ikke vabler af, og faktisk heller ikke kolde fødder af, med mindre det er i meget koldt vintervejr. Et vigtigt tip med regn er også dette: Lad være med at gå i lange bukser – vælg shorts. Det er meget rarere og faktisk også lunere at regnen kan løbe af, end at gå med våde bukseben. Så vores forslag er: Gå regnen i møde med oprejst pande, hvis den skulle ramme jer. Lær teksten til I`m singing in the rain. Og husk: regn er vand, der kommer fra himlen. Og der er aldrig noget, der er blevet så vådt, at det ikke er blevet tørt igen! Det er nogle af de ting, vi siger til os selv, når himlen åbner sig.

   PS Læs evt. til inspiration vores beretning fra Øhavsstien i regnvejr.

   Bedste hilsner Marie og Torben

 7. Oliver Thaning
  Oliver Thaning siger:

  Hej Frie Fodspor
  Tak for en dejlig hjemmeside

  Jeg skal ud og gå Camino del Norte her 1 okt. starter i irún og efter at have læst her at man skal have et pilgrimspas så har jeg forsøgt at finde det på nettet men forgæves !
  Kan i hjælpe mig ? :))

  Tak på forhånd

  Oliver

  • Marie
   Marie siger:

   Hej Oliver. Det kan du tro! Der er et eller andet kuk med pilgrimsforeningens hjemmeside, så den er ikke til at Google frem. Find den her: https://santiagopilgrimme.dk/bestil-pas/ Du kan købe billigere dernede, men ofte er det rart at have styr på hjemmefra, så du bare kan begive dig af sted. Buen Camino! Marie og Torben

  • Marie
   Marie siger:

   Hej Niels

   Hvor er det bare fedt du kan bruge bloggen.

   Tak for spændende bud med den creme!

   Det der med vægten er så svært at gøre op, for på varme dage med lange, øde stræk kan 1,5 liter være for lidt. På kølige dage kan en halv liter være fint til fx ti kilometer. Generelt drikker jeg altid omkring en halv liter vand inden afgang. Jeg prøver at holde vægten af vand fornuftig og tanke op hvor man kan – i Danmark fx ofte ved kirker. Lige nu vandrer jeg Hærvejen med telt, og der er min basisvægt uden vand 6,5 kilo. På caminoen er den væsentligt under. Se mere her inkl. hvad grejet vejer: https://www.friefodspor.dk/pakkeliste-vandring-med-telt/ Desværre nåede jeg ikke at veje alt mit eget tøj inden afgang, så det er Maries garderobe der er vist som eksempel. Kig også både på hvad tøj og selve rygsækken vejer. Der er enorm forskel der – vi møder folk ned 65 liters rygsække på 2,2 kilo i sig selv! Danske Wolf Camper har ekstremt lette, luftige skjorter. Hilsen Torben

 8. Torben Juhl Madsen
  Torben Juhl Madsen siger:

  Hej Marie og Torben.
  Vi har med stor glæde læst mange af jeres artikler og ikke mindst pakkelister under vores planlægning af en tur ad Camino Primitivo. Mht sovepose vil vi gerne høre jeres vurdering af om det er nok med en uldsovepose eller om der også skal en “rigtig” sovepose til?
  Venlig hilsen Josefine og Torben

  • Marie
   Marie siger:

   Hej Torben og Josefine. Topfedt I kan bruge siden og heldige jer, at I skal af sted på Primitivo. Det skal vi også i oktober! Uldsoveposen er på ingen måde varm nok fx i shelter eller telt – der er den til gengæld megafed som ekstra lag. For os er den varm nok på caminoen hvor vi jo sover indendørs, men vi sover også i det tykkeste tykke uldundertøj, så det er pyjamassen og uldposen til sammen, der gør det. Der kan være køligt fx i gamle staldbygninger, som herberger ind imellem er indrettet i. Vægtmæssigt er der mere varme i en traditionel sovepose, hvis man ellers kan holde sådan en ud… kh Marie

  • Marie
   Marie siger:

   Hej Arthur. Vi bliver også selv så glade af det, så det er win-win. Bedste hilsner Torben og Marie

 9. Lene Lesley
  Lene Lesley siger:

  Hej Torben, hvordan flyver du med dine vandrestave, når du ikke tjekker din bagage ind? Vi har ikke kunnet få lov til at have vandrestavene i håndbagagen. vh Lene

  • Marie
   Marie siger:

   Hej Lene. Det er meget forskelligt fra lufthavn til lufthavn, om man får dem med – og ofte også fra medarbejder til medarbejder. Jeg folder dem simpelthen sammen så små de kan blive, lægger dem på båndet og smiler,-). På udturen undgår vi mellemlandingerhvis muligt. På hjemturen er vi begyndt at sende dem med Correos for at slippe for at bekymre os om vi får dem med eller ej. Se lidt mere om det med vandrestave her: https://www.friefodspor.dk/374-2/ kh Torben

 10. carsten maegaard
  carsten maegaard siger:

  Hej Torben. Ja jeg kan godt forstå at du har lidt ekstra tøj med, så du kan trumfe Marie i aften-outfit. MEN hvis man nu skulle skære ind til benet -og det gør jeg næsten, så kan man sagtens gå i en måned med: to par underbukser (hurtigtørrnede), to T-shirts, et par shorts med lommer, et par lange vandrebukser (jeg er enig i at zipp-off bukser er no-go, i mit tilfælde fordi de er for snævre i benene), en uld pullover, en poncho som dækker rygsæk og ned til under knæene. Mht fodtøj har jeg i modsætning til dig aldrig haft vabler med mine Teva Terrafi kraftigste model – og jeg går i bare fødder, men hvis det regner i mere end fire timer har jeg fået gnavsår under remmene da huden opblødes. Derfor har jeg et par sokker og et par vandtætte vandresko af mærket Viking nederst i rygsækken. Desuden bruger jeg mine ski-gaiters som beskyttelse af underbenene i regnvejr. Og så har jeg et par strikhandsker med, da jeg nemt får kolde fingre oppe i højderne. Så om morgenen kan man se en dansk pilgrim med bare fødder i sandaler og strikhandsker på hænderne. Jeg lader tlf op i herberget, men har anskaffet et tre-stik, så jeg kan tage det ladekabel ud der okkuperer en stikkontakt, og erstatte den med plads til tre. Det der vejer mest i min rygsæk er min kære Rother-guidebog, min tegne og skrive bog, mit akvarelmalegrej og gode store Opinel-lommekniv (det billige franske mærke som kan købes overalt for en hund) Den forærer jeg til en trængende når jeg skal hjem, for jeg har også min 33 ltr sæk med som håndbagage. Samlet vægt uden vand ca. 7 kg. Gode hilsner Carsten

  • Marie
   Marie siger:

   Sympatisk tanke at forære lommekniven videre… Tak for at dele din pakkeliste, det er altid sjovt at se, hvad andre gør og hvor de prioriterer kiloene. Jeg ville også ønske, jeg ikke havde fået problemer med Teva. De kom faktisk mest, da jeg skiftede fra den gamle Obern-model til den nye Terra Fi4, som passer dårligere for mig. Men en fed sandal er det nu stadig. Gode hilsner Torben

Kommentarer er lukkede.

MERE OM CAMINOEN

Test at Blind Banana Bag custom Morado light
Sove i telt på stranden i Sverige - allemannsretten