GUIDE Camino Finisterre – Muxía: Helt til verdens ende


At vandre til verdens ende – det lyder da meget godt! Camino Finisterre-Muxía på 207 km i alt starter i Santiago de Compostela og går ud til kysten og tilbage

Måske har du hørt om pilgrimme, der fortsætter helt til Verdens Ende efter at have vandret caminoen? På Spaniens vestkyst tre dages vandring fra Santiago ligger Finisterre – eller på galicisk ‘Fisterra’. Det sted, man i gamle dage helt bogstaveligt troede var verdens ende. Det er en helt særligt oplevelse igen at se havet glimte efter hundredevis af kilometer til fods gennem Spanien!

Få vores tips til overnatning og etaper på Camino Finisterre-Muxía lige her

Der er TO steder at vandre til ved kysten: Finisterre og Muxía

At vandre til verdens ende dækker over at gå til byen Finisterre og de tre kilometer videre ud til fyret. Men rigtig mange pilgrimme vandrer faktisk videre nordpå til den lille by Muxía bagefter. Den ligger ligesom Finisterre på en landtange ud i Atlanterhavet med vand på to sider. Turen fra Santiago til Finisterre, videre til Muxía og tilbage til Santiago er en minicamino i sig selv på i alt 207 km. Vi har vandret dele af den – og har andre dele til gode.

Se Camino Finisterre – Muxía på et kort (gpx)

Her kan du se hele Camino Fisiterre – Muxía på et kort. Bemærk, at den del af ruten vandres begge veje. Du kan nemt få kortet ind på mobilen, så du kan se dig selv som en blå prik på kortet:

 1. Download den gratis app AllTrails her til apple eller her til android og opret din profil
 2. Klik på linket her til Camino Finisterre – Muxía.


Kig til atlanterhavet kort før landsbyen Lires, der ligger midtvejs mellem Finisterre og Muxia.

Er turen til verdens ende skiltet?

Camino Finisterre-Muxía er ligesom resten af caminoen skiltet med muslinger, gule pile og milepæle:

På strækningen mellem Finisterre og Muxia skiltes vejen til Finisterre med et F og vejen tilMuxía med et M. Hovedruten er skiltet med gul og alternative ruter – som her en smuk sti ved kysten – er markeret med rød:

Som noget specielt kan denne camino vandres i begge retninger: Fra Santiago til kysten og tilbage igen. Turen tilbage igen er ikke lige så grundigt skiltet som ud til kysten. Til gengæld kender du vejen, for det meste af den er samme spor, som du kom ad. Der er også denne skiltning på tilbagevejen:

Den allerførste skiltning til Camino Finisterre finder du i gaden Rús das Hortas lige ved katedralen i Santiago – nogle lilla fodspor at følge:

Hvordan kommer man til starten på Camino Finisterre?

Du kan flyve til Santiago de Compostela med en mellemlanding – typisk i London Stansted. Men du kan også med fordel flyve til:

 • Madrid med direkte fly og hoppe på højhastighedstoget til Santiago, som tager tre timer
 • Porto i Portugal med direkte fly og tage en Flixbus derfra direkte til Santiago. Det tager 3 timer og tre kvarter og koster cirka 95 kroner hver vej.

Begge de løsninger er bedre for miljøet end en mellemlanding og går så godt som lige så hurtigt.

Kan man få et pilgrimsbevis for Camino Finisterre – Muxía?

Der findes to særlige pilgrimsbeviser, du kan få for at have vandret Camino Finisterre – Muxía: I byen Finisterre kan du få et såkaldt ‘Fisterrá’ eller ‘Finisterrana’ på det offentlige herberg, som bevis på, at du har vandret pilgrimsruten. I Muxía kan du få det såkaldte ‘Muxíana’-certifikat hos Casa da Cultura. Begge pilgrimsbeviser er skrevet på galicisk, og underskrevet af byens borgmester.

Vandrer du hele ruten fra Santiago, til enten Finisterre eller Muxía og tilbage igen, har du tilbagelagt mere end 100 km til fods, og kan derfor få det klassiske ‘compostela’ på pilgrimskontoret – dit bevis for en gennemført pilgrimsvandring:

Hvilket pilgrimspas kan bruges på Camino Finisterre – Muxía?

Du kan vandre Camino Finisterre – Muxía med et hvilket som helst klassisk pilgrimspas. Men der findes også det særlige, solskinsgule pilgrimspas, der er smukt og specielt designet til denne camino:

Det solskinsgule pilgrimspas får du gratis på pilgrimskontoret i Santiago. Bemærk: Du skal IKKE stå i den lange kø for at få det. Når du kommer ind gennem porten, skal du nemlig gå til venstre og ikke til højre.

Hvor finder man en muslingeskal til rygsækken?

Vandrer du til Finisterre, er det første, du ser, stranden Praia da Longosteira, som er stedet, trætte pilgrimme kan være heldige at finde deres egen musling.

Vi spiste vidunderligt her på Restaurante Calcoba – et rodet sted med virkelig god fisk. Finder du ikke en musling, kan du spise dig til din egen muslingeskal ved at vælge ‘zamburinas’ – kammuslinger.

Der er i øvrigt to kyster i Finisterre – Praia da Longosteira vender mod øst. Kysten mod vest er mere vild og uberørt – her ligger stranden Praia Mar de Fora.

Smuk alternativ rute

Ved A Peña vil vi kigge efter den alternative rute, som skulle være rigtig smuk.

Findes der en app til Camino Finisterre – Muxía?

Ja – det gør der! Vi har købt Wiselys app, og den fungerer godt. Den har et kort (der også viser hvor du selv er), deldistancer og overblik over indkøbsmuligheder og overnatningsmuligheder undervejs, både herberger, pensioner og hoteller.

Hvor står kilometer 0-stenen?

Der er en kilometer 0-sten både i Finisterre og i Muxía! I Finisterre står den ved kysten ude ved fyret tre kilometer fra byen.

I Muxía står den ude ved kunstværket af den splittede klippe en kilometer fra byen:

Finisterre først eller Muxía først?

Vi vandrede til Finisterre først og videre ad caminoen til Muxía – det er klart den rækkefølge der passede os bedst, fordi vi sluttede det mest stille sted.

Vi oplevede Finisterre by som større, mere flippet og mere festlig end Muxía. Il Cabo – den yderste landspids – ligger tre kilometer efter selve byen, og turen derud er langs en asfaltvej. Landspidsen er vildt og især præget af det store imponerende fyr. Der er café og turistbutik derude.

Muxía er en mindre by, og her står Kilometer 0-stenen igen ude på landspidsen en lille kilometer fra byen på klipperne, hvor du også finder en lille kirke, en markant spaltet klippe og fyret

Vi synes det er et must at vandre derud… Vi holdt klart mest af Muxía, fordi man her på spidsen sidder omgivet af natur, og der er utallige spots at nyde solopgang og solnedgang. Mere stille og mindre turistet end Finisterre. Der er pilgrimsmesse i den lille kirke Santuario Virxe a Barca:

Hvordan udtales det der Muxía?!?

Hvis du hører en dansker sige, at han vil vandre til ‘Muk-sia’ med tryk på første stavelse, så hop ikke på den! Vil du gøre god figur på spansk, så udtal Muxia ‘Mu-sia’ med tryk i i’et:-)

Kan man ikke bare tage bussen til Verdens Ende?

Jo, det kan du hvis du vil. Der er omkring 90 km derud fra Santiago de Compostela og turen tager omkring tre timer. Bemærk, at turen til Finisterre er noget af en bumletur sammenlignet med den til Muxía, som tager væsentligt kortere og giver mindre køresyge Se tidsplan og priser her hos Rome2Rio.

TIP: På vejen til Finisterre bad vi chaufføren om at blive sat af 15 km før Finisterre, og det kunne vi sagtens. Det samme på vejen tilbage med bussen fra Muxía.

10 replies
 1. Josefine Maier
  Josefine Maier siger:

  Hej Marie og Torben
  Min datter og jeg skal gå Camino Finesterra – Muxia og tilbage igen til sommer. I den forbindelse har jeg nogle spørgsmål til jer – og tak for den mulighed
  Er turen tilbage til Santiago afmærket? Eller findes der noget guide materiale som kan hjælpe os med at finde vej tilbage – da vi jo kommer til at gå imod “gå-retningen”.
  Vi kan desværre ikke booke overnatning på Hospederia San Martin de Pinario til sommer – jeg ved ikke, om klosteret er under renovation eller hvad årsagen er. Men kan I anbefale andre goder steder at overnatte i Santiago?
  Venlig hilsen Josefine

  Svar
  • Marie
   Marie siger:

   Hej Josefine. Hyggeligt! Så vidt vi ved er ruten nem at finde begge veje, men vi tør ikke live noget, for vi har ikke vandret den endnu. Vi bærer aldrig guidebøger med, men bruger i stedet apps, der både har onlinekort og info om overnatning, indkøb osv. Prøv fx CaminoNinja app eller Wisely. For overnatning i Santiago, har du da læst her? https://www.friefodspor.dk/guide-gode-sovesteder-i-santiago/ Kh Torben og Marie

   Svar
 2. Pia rønning
  Pia rønning siger:

  Hej.
  Har lige bestilt fly til Santiago og vil gå til muxia. Vil høre om I kan fortælle mig hvor i Santiago ruten starter mod finisterre – muxia…? Og samtidig vil jeg høre om der er gule pile hele vejen?
  De bedste hilsner
  Pia

  Svar
  • Marie
   Marie siger:

   Hej Pia.. Ååååh…. sommerfugle i maven på dine vegne. Der er gule pile hele vejen til Muxia, så du kan vandre trygt af sted. Vi har ikke selv vandret ruten endnu, men de pilgrimme, vi har vinket farvel til i Santiago på vej til Muxia er startet fra katedralpladsen og gået ned ad trapperne i samme retning, som når man skal til pilgrimskontoret. I stedet for at dreje til højre med det samme ad Rúa de Carretas (altså vejen til pilgrimskontoret) er de fortsat lige ud ad Rúa das Hortas vestpå. Husk at du får interaktivt kort over hele ruten med appen Wisely – vælg versionen der hedder Finisterre. Buen camino

   Svar
   • Pia rønning
    Pia rønning siger:

    Hej
    Tak for svar så hurtigt. Ja jeg er helt oppe og ringe lige nu. Fik bestilt det hele igår, jeg går simpelthen efter jeres forslag men slutter i muxia🤗. Tager bussen dagen efter ankomst mod santiago igen og flyver hjem dagen efter. Lød som om jeres rute var lidt mere rolig, det lød tiltagende. Jeg er så spændt…har bestilt på de overnatningssteder som I har lagt ind🤗så tak for det☺️Så helt lavbudget 🤗det eneste minus er at jeg flyver med Ryanair og kan godt være bekymrede for forsinkelser men håber på det bedste🙏 Jeg må helt klart hente den app som I henviser til👌🏻
    De bedste hilsner
    Pia

    Svar
    • Marie
     Marie siger:

     Hvor sjovt! Så vandrer du ‘vores’ version af ruten inden vi selv har. Vores tur blev aflyst to gange af corona, og nu er det endte med at jeg i stedet vandrer den porugisiske rute med mine børn i oktober. kh Marie

     Svar
     • Pia
      Pia siger:

      Så kan I få fif fra mig😂😂
      Håber da også at alt går fint…har fløjet med dem før…porto-santiago er også en skøn tur. Buen Camino🤗

 3. Doris Vendelbo
  Doris Vendelbo siger:

  Hej Marie og Torben
  Tusind tak endnu engang for jeres blog, som jeg læser og bruger flittigt.
  Vil blot lige fortælle at jeg kom hjem d.30.7 fra Camino Finisterre, hvor jeg stort set fulgte den rute du har foreslået med lange etaper.
  Jeg har haft en fantastisk tur og lider stadig af caminoblues…..
  Er lidt overrasket over hvor meget asfalt der var på ruten, ikke der er noget i vejen med det, det var så smuk en rute.
  Havde udset mig alberge i Hospital, det var desværre lukket, jeg fandt ikke ud af hvorfor. Men tingene løser sig. Gik til det nærmeste hus og talte med en familie, de vidste heller ikke noget. Men de foreslog at jeg gik til den cafe der ligger et par km længere mod Finisterre, de kunne sikkert hjælpe mig. Da jeg så var på vej derop, kom en bil fræsende og rullede vinduet ned, det var damen fra cafeen, så de søde mennesker havde åbenbart ringet til hende og fortalt at der var en kvinde på vej op til dem.
  Samtidig kom seks franskmænd mig i møde, de var en del af 31 personer som boede på alberge Logroso, men de to var taget til Santiago, ergo måtte der være 2 ledige senge. Jeg traskede tilbage hvor jeg kom fra sammen med dem, mennnn de to senge var væk!!!!!
  Heldigvis kunne jeg få et privat rum, og det blev det så.
  Men sådan løser tingene sig på caminoen.
  Har prøvet før at stå i en sådan situation, folk er så venlige og hjælpsomme.
  Jeg takker af hele mit hjerte.

  Svar
  • Marie
   Marie siger:

   Kære Doris

   Det var da en fantastisk beretning. Caminoen har det med at løse vores problemer på de fineste måder. Kan næsten ikke vente med at komme af sted igen, når jeg læser breve som dine. Ift. albergue Hospital forhører jeg mig lige med erfarne pilgrimme, om der er nogen, der har nyt derfra siden corona. Bedste hilsner Marie

   Svar

Skriv en kommentar

Skriv dine spørgsmål og kommentarer.
Vi glæder os til at høre fra dig!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

MERE OM CAMINOEN