ETAPER Gode dagsetaper på Camino Inglés


* Artiklen indeholder annoncelinks til overnatning – se mere nederst

Her er vores forslag til fem dagsetaper til Camino Inglés. Se også hvordan du kan dele caminoen op i syv

1. Ferrol – Pontedeume 31 km (kan deles op halvvejs)
2. Pontedeume – Betanzos 20 km
3. Betanzos – Hospital de Bruma 30 km (kan deles op halvvejs)
4. Hospital de Bruma – Sigüeiro 24 km
5. Sigüeiro – Santiago 16 km

Distance i alt 121 km

Camino Inglés starter i byen Ferrol i Nordvestspanien – se det præcise startsted her.  Har du brug for en kortere dag end vores første etape, foreslår vi, at du tilføjer en overnatning i byen Neda cirka halvvejs på dag 1.

Overnatning i startbyen Ferrol

Vi startede med en overnatning i Ferrol, fordi vi ankom sent. Det blev på youth hostel, der var lige lovlig meget youth. Se forhåbentlig bedre muligheder her;-) (annoncelink).

Ferrol – Pontedeume

Første etape 31 km

Hav tålmodighed med de første ti kilometer ud af Ferrols forstæder – naturen kommer til dig. Halvvejs er der en cafe – i Neda. Der er du sikkert ret sulten, i hvert fald, hvis du er startet uden proviant.

Pontedeume har en lille, smuk gammel bymidte. Her er også en hyggelig havn, hvor municipalherberget ligger, og byen har, hvad du har brug for af forretninger. Der er også værelser i Pontedeume – se liste her (annoncelink). Vil du have en kortere første dag, er der herberg i Neda efter cirka 15 kilometers vandring.

Pontedeume – Betanzos

Anden etape 20 km

Halvvejs krydser du byen Miño, hvor der er lidt indkøbsmuligheder, men ikke specialforretninger. Mangler du udstyr, er der en god stor sportsbutik, når du når til Betanzos.

Municipalherberget i Betanzos er lækkert og ret nyt i et gammelt byhus med synlige sten i væggen. Der er også værelser i Betanzos – se liste her (annoncelink). Byen er charmerende – find restauranterne i de stille gyder nedenom søjlegangen ved det centrale torv.

Det her er vejen ned til byens torv fra municipalherberget. Drej til venstre ind i søjlegangen langs torvet – så finder du de gode, lokale spisesteder i gyderne


Betanzos – Hospital de Bruma

Tredje etape 30 km

Etapen har overnatningsmulighed og restaurant halvvejs. I Presedo ligger et herberg med 16 pladser, og der er restauranten ’Meson-Museo Xente no Camino’ samme sted.

Ellers ender denne lange og bakkede etape i den lille flække Hospital de Bruma, hvor eneste indkøbsmulighed er byens restaurant. Det offentlige herberg er eneste overnatningsmulighed, og det kan være proppet, fordi de to forgreninger på Canmino Inglés mødes her (ruten har både start i A Coruma og i Ferrol). Vi mødte pilgrimme der sov på værelse tæt ved – jeg tror det måske er dette sted 1,7 km væk (annoncelink), og at de muligvis henter og bringer pilgrimme. Men tjek lige grundigt, for jeg fik ikke skrevet navnet ned.

Velfortjent fodbad efter dagens lange distance til Hospital de Bruma

Hospital de Bruma – Sigüeiro

Fjerde etape 24 km

En dag i skoven med meget lige ud og større stier end de andre dage. Nem etape, få stigninger. I Sigüeiro fandt vi et meget dejligt privat herberg med indretning a la Marokko og rigtig god stemning – El Albergue de Delia. Det er desværre lukket i dag, men der er flere andre overnatningsmuligheder i byen (annoncelink).

Hjemlighed, hjertevarme og kreativ indretning på El albergue de Delia

Sigüeiro – Santiago de Compostela

Femte etape 16 km

Den sidste del af dagens etape, der slutter ved katedralen i Santiago er ikke de smukkeste, for du ankommer gennem industrikvartererne. Men frem kommer du! Og med kun 16 km på sidstedagen har du mulighed for at nå frem til messen i katedralen ved middag.

Sidste etape på Camino Inglés går gennem Santiagos fabriksområder – land møder by. Fremme i Santiago de Compostela venter der en by, der er en oplevelse i sig selv med sit på en gang stille og summende liv af pilgrimme og studerende. For ikke at glemme de smukke, gamle stræder og søjlegange, hvor du går rørt i fodsporene af tusindvis af pilgrimme før dig…

Hvad betyder annoncelink?

Når der står (annoncelink) efter et link, betyder det, at hvis du booker overnatningen via linket, går en brøkdel af betalingen til at finansiere Frie fodspor. Booker du via et annoncelink, støtter du Frie fodspor, og booking.com eller Tripadvisor tjener mindre. Din pris for overnatningen stiger ikke, men du hjælper os.

34 replies
 1. Betina hansen
  Betina hansen siger:

  Halløj Marie og Torben
  Først tusind tak for jeres side <3
  Jeg er fuldstændig nybegynder, men har haft et ønske om at gå Caminoen i nogle år! Har besluttet at gå den engelske har ferie fra d.22.9-4 okt.
  Jeg vil gerne gøre det så enkelt som muligt. Mon det er nødvendigt at booke overnatning på forhånd? Og ved i hvad jeg kan forvente vejrmæssigt? Jeg benytter mig self. af alle jeres fif og gode råd..

 2. Susanne Munk Nordentoft
  Susanne Munk Nordentoft siger:

  Hej Marie
  Tak for deres dejlige side, som jeg bruger som inspiration. Jeg skal denne gang gå fra Ferrol og jeg kan se at I skriver at etapen Betanzos til Hospital de Bruma er 30 km. De apps jeg kigger på siger 24 km. Hvis den er 30 km, tænker jeg at det er nødvendigt at dele op, hvis ikke kan jeg godt klare det. Har I målt den til 30 km?
  Mange hilsner Susanne

  • Frie Fodspor
   Frie Fodspor siger:

   Hej Susanne. Det var dog en stor forskel. Vi har kun Wise Pilgrim, den siger 30 km. Det er også hvad vi husker den etape som. Gronze.com siger 24, og den plejer at være opdateret. Vi vandrede tilbage i 2016, og ved ikke om ruten i mellemtiden er omlagt. Det bedste er nok at spørge i Facebook-gruppen Camino for begyndere. Skriv meget gerne tilbage, hvis du finder ud af noget. Bedste hilsner Marie og Torben

   • Susanne Nordentoft
    Susanne Nordentoft siger:

    Tusind tak for svar. Buen Camino app og Ninja siger begge 24. Jeg afprøver det🤗

    • Frie Fodspor
     Frie Fodspor siger:

     Hvor vildt. Vi har googlet en del rundt og finder mellem 30 og 31 mange steder. Hvis du indstiller dig på de 30, kan det ikke gå helt galt. kh Marie og Torben

 3. Charlotte Lilienhoff
  Charlotte Lilienhoff siger:

  Hej og godt nytår.
  Tak for en fin hjemmeside.
  Jeg har et spørgsmål.
  Når jeg søger på byen Ferrol dukker der to op med det navn.
  Vil i hjælpe med hvilken det er … der er start by til Camino Inglés .
  Tak.

  • Marie
   Marie siger:

   Hej Charlotte. Nu har vi tilføjet direkte link til startsted i guiden. Bedste hilsner Torben og Marie

   • Johnny Rosendal Møller Jensen
    Johnny Rosendal Møller Jensen siger:

    Hej Torben og Marie
    Når man klikker på linket, får man følgende svar: “ Sorry, the post you are looking for is not available.”
    Kan I ikke indsætte koordinaterne i stedet? 🙏🏻
    Mvh. Johnny

    • Frie Fodspor
     Frie Fodspor siger:

     Hej Johnny. Det er fordi jeg havde glemt at sætte link ind! Linket er sat ind nu. Jeg ved desværre ikke hvordan man arbejder med koordinater. Bedste hilsner Marie

 4. Anne
  Anne siger:

  Hej Marie,

  Ej, hvor jeg overvejer at købe en billet til en tur på Caminoen på Inglés delen. Og hvor er det fedt med dine beskrivelser. Jeg har dog et spørgsmål til overnatning. Hvis man kører med low budget og gerne vil overnatte på herbergerne, kan/skal man så bestille i forvejen, eller skal man satse på, at der er plads.

  Overvejer en tur i slut juli/start august – tidspunktet kan jo også have noget at sige ift. belægning på herbergerne. Er det et populært tidspunkt, så man skal regne med at der er mange?

  På forhånd tak, og tak for en meget hjælpsom hjemmeside :-)

  /Anne

  • Marie
   Marie siger:

   Hej Anne. Så dejligt du kan bruge siden og drømmer om en tur. Vi ville personligt ikke booke. Så ryger for os noget af friheden. Der sker et eller andet godt indeni ved at give slip, tage af sted og opleve at alt løser sig på dem ene eller den anden måde… Kh Marie og Torben

 5. Morten Magni
  Morten Magni siger:

  Hej Torben og Marie
  Tak for en fantastisk hjemmeside.
  Kan det godt passe at man på nuværende tidspunkt ikke kan bestille de “hurtige” billetter fra Billund til Santiago de Compostella, med kun én mellemlanding?
  Vi påregner at rejse ultimo september men uanset hvordan vi søger på Rome2Rio, så er kan man ikke bestille afgangene med kort rejsetid.
  Kan det have noget at gøre med, at de først kommer til salg senere?
  dbh. Morten & Marie Magni

  • Marie
   Marie siger:

   Hej Morten. Hmmmm…. vi ved det ikke rigtig. Flyselskaberne laver om hele tiden på afgange. Umiddelbart burde det være muligt at se afgange i september, med mindre ruten er ændret. Måske er det nemmere, hvis I tjekker andre ugedage. Husk også at tjekke A Coruna lufthavn hvis I vandrer den engelske rute. Hilsen Marie og Torben

 6. Louise
  Louise siger:

  Hej Marie,
  Virkelig informativt og nemt at forholde sig til!
  Hvor ville man dele turen fra Betanzos og Hospital de Bruma op, hvis man skulle? :)

  Mvh Louise

  • Marie
   Marie siger:

   Hej Louise. Det ser du nemmest i appen Wisely Inglés. Du kan overnatte i Presedo der ligger 17,5 km efter Betanzos. MEGAfedt du kan bruge siden. kh Marie

 7. Kristina
  Kristina siger:

  Hej Marie.
  Tak for en virkelig fin og informativ hjemmeside :-) Min datter på 11 og jeg skal gå Camino Ingles til maj og jeg har booket de fleste overnatninger på forhånd, men det virker ikke til at man kan booke i Bruma. Dukkede i bare op og satsede på der var plads?
  Kh, Kristina

  • Marie
   Marie siger:

   Ooooh myyyyy hvor er det sejt med en på 11. Hvilket eventyr. I Burgos kan man ikke booke. Hvis der ikke er plads, kan man blive hentet fra nærliggende herberger… kh Marie

 8. Kim
  Kim siger:

  Kære Maria

  Vil man kunne gå turen i uge 42? Eller er det for koldt på det tidspunkt?

  Mvh
  Kim

  • Marie
   Marie siger:

   Jeg har vandret i uge 42 fem gange. Inglés var også den uge. Formidabelt vandrevejr! Tager I weekenderne med, kan I nå at gå videre til Finisterre! Hep-hep Marie

   • Kim
    Kim siger:

    Fedest..
    Du har lige gjort nogle forældre rigtig glade og børnene mindre glade 🤪

    Vi booker lige nogle flybilletter og bruger links’ne til overnatning.
    Og så vender vi nok tilbage angående en pakkeliste.

    • Marie
     Marie siger:

     Håber virkelig at børnene enten er glade hjemme ved bedsteforældre/venner eller deler glæden ved at vandre, hvis de er med jer. Når jeg siger I kan nå til Finisterre er det ud fra et forslag om 26 km pr. dag, og det er ganske langt med børn. Så er planen måske ikke realistisk, med mindre de er vant til at gå? Fint hvis I kan have glæde af links. Vi har skrevet en masse om pakkelister her: https://www.friefodspor.dk/pakkeliste/ Hilsen marie

 9. Pernille
  Pernille siger:

  Hej det er virkelig rart og spændende at læse om din rejse her.
  Jeg har et spørgsmål fordi jeg lider af IBS, det betyder at jeg ofte skal bruge et toilet… Hvordan er mulighederne for at finde toiletter på denne rute?
  Mvh Pernille

  • Marie
   Marie siger:

   Hej Pernille. Det var også en uforglemmelig rejse. Og jeg har aldrig fortrudt, at min første camino blev med et af mine børn. Også selvom jeg ikke vidste alt/kendte alt på forhånd. Nu til dit spørgsmål: Min erfaring er, at mulighederne for toiletbesøg meget følger hvor udbygget ruten er. Camino Francés er mest udbygget af alle, og kort efter kommer Camino Portugués. Camino Inglés er nok sådan midt imellem. Der kan sagtens være 15 km melem to toiletmuligheder på den rute. Imellem det kan det være nødvendigt at gå langt ind i skoven. Mange cafeer er der ikke på Inglés – og det er cafeerne, der er lig med toiletmuligheder langs en rute. Når det her egentlig drejer sig om en lidelse, synes jeg du skal spørge din læge om råd for at være sikker. Mit bedste bud med det kendskab jeg som lægmand har til IBS (uden selv at have haft det): Sørg for at være så velfungerende som muligt ved afrejse ift. kost, motion og anden forebyggelse, der virker for dig. Med den kæmpe rolle, kosten ofte spiller, ville jeg også tænke alternativt ift. kosten undervejs, for de enorme mængder hvidt brød i Spanien tror jeg kan give udfordringer. Måske det er værd at tænke i, hvad du kan spise, der ikke volder problemer. Det, at du bevæger dig så meget, som du gør på en camino, trækker til gengæld så i den gode retning. Hvis du ikke allerede bruger HUSK, ville jeg uden tvivl medbringe det hjemmefra til antal dage. Bedste hilsner Marie

 10. Merete Vejlmark
  Merete Vejlmark siger:

  Hej Marie
  Kan vi gå fra Sigueiro på Camino Inglés og til Negreira eller Olveiroa mod Fisterra ?? Kunne være dejligt at vente med Santiago til efter Fisterra
  Hej Merete

  • Marie
   Marie siger:

   Spændende spørgsmål! Jeg er på dybt vand, fordi jeg ikke har egne erfaringer her. Men jeg kan sige så meget, som at den sidste halvdel af sidste etape på Inglés er træls med fabrikområder og road walking, så du misser ikke noget. Faktisk synes jeg ideen er god og oplagt, selvom den kræver planlægning ift. der nok ikke er services og du ikke aner, hvordan terrænet er. Jeg ville personligt vælge at gå til Negreira, fordi der er knap 25 km i fugleflugtslinje, og det vil blive til den del mere til fods med de omveje, der er. Til Olveiroa er der 48 km i fugleflugtslinje, det vil jeg mener er umuligt på en dag, når der kommer ekstra km til. Hvis du vil finde en, der har skudt genvej mellem Inglés og Camino Finisterre, vil jeg mene, at https://www.caminodesantiago.me/ er det rette sted at spørge – så afgjort det forum med mest pilgrimserfaring. Hvis jeg skulle krydse over, ville jeg bruge god tid på planlægning af ruten og tegne den ind til mig selv som gps-rute hjemmefra og have på mobilen. Det er meget nemt at gøre, og jeg ville føle mig mere tryg. kh Marie

  • Marie
   Marie siger:

   Hej igen Merete. Nu spurgte jeg selv inde på det forum, og der kom som sædvanlig rigtig gode input. 1: To forskellige cykelruter inkl. GPS-kort her: https://es.wikiloc.com/rutas-ciclismo/sigueiro-val-do-dubra-bembibre-negreira-portomouro-sigueiro-7459640 – dem kan du vandre efter, distancen er 40 km. 2: Måske kan du komme i problemer med at få compostela. Hvis du vandrer hele vejen tilbage til Santiago, må du kunne få for den del, men om du får Ferrol (Inglés) som startsted, er jeg i tvivl om. Lad mig endelig høre, hvordan det går. kh Marie

 11. Mette A.
  Mette A. siger:

  Kære Marie
  Jeg er simpelthen så glad for at læse på din blok. TAK for den. Meget inspirerende Jeg her et par spørgsmål, som jeg håber du vil svare på. Men, jeg vil helst skrive til dig på mail – og linket virker ikke på min computer. Er det muligt at du kan skrive din mailadresse?
  Jeg planlægger at gå et tur på ca. 3 uger, medio september til primo oktober 2019. Jeg er i tvivl om hvilken af Camino-ruterne som kan være oplagte for mig. Også ift at komme til og fra. Jeg planlægger at gå alene (kvinde) og har ikke gået så meget før. Men jeg kan evt skrive lidt mere på mailen. Håber du har tid til at svare. mvh Mette

 12. Sophie Heiberg
  Sophie Heiberg siger:

  Tusind tak for en dejlig side, med rigtig god inspiration :-)

  Jeg har fundet en del priser på hvad det koster at gå caminoen, men kan ikke rigtig finde frem til hvad denne relativt korte rute ca. koster og gå? Måske kan I være behjælpelige med lidt info om det.

  Bedste hilsner
  Sophie

Kommentarer er lukkede.

MERE OM CAMINOEN