ETAPER Albergues og byer på Camino Sanabrés

* Artiklen indeholder annoncelinks til overnatning – se mere nederst

Hvor er det fedt at sove – og hvordan er herbergerne? Her kan du se vores etaper og oplevelser med albergues og byer på Camino Sanabrés

Camino Sanabrés er på 370 km. Vi har vandret den første tredjedel i juli, den anden i april og den tredje i oktober, så årstiderne skifter på vores billeder.

Etaperne her giver 26,5 km pr. dag:

1. Granja de Moreruela – Tábara 25,1 km
2. Tábara – Calzadilla de Tera 34,2 km
3. Calzadilla de Tera – Mombuey 25,3 km
4. Mombuey – Puebla de Sanabria 31,5 km
5. Puebla de Sanabria – Lubíán 29,7 km
6. Lubián – La Gudiña 23,2 km
7. La Gudiña – Laza 34,5 km
8. Laza – Xunquería de Ambía 32,9 km
9. Xunquería de Ambía – Ourense 22 km
10. Ourense – Cea 22,5 km
11. Cea – Castro-Dozón 19,3 km
12. Castro-Dozón – Trasfontao 26,1 km
13. Trasfontao – Ponte Ulla 23,4 km
14. Ponte Ulla – Santiago 20,6 km

Turen i tal

Distance: 370 km
Antal etaper: 14
Gennemsnit pr. dag: 26,5 km

Er du til kortere etaper?
Tjek vores ‘livsnyderrute her’ med 20,7 km pr. dag

Granja de Moreruela

Ankomst

Municipalherberget er nogenlunde og har en sovesal med otte pladser og en med tolv. Blævrende køjesenge. To stikkontakter til otte pilgrimme. Damebadet er ugenialt placeret i samme rum som eneste dametoilet, og det giver kø. Der er et spiserum, men ikke køkken. Der er begrænset plads på det fælles tørrestativ – men er du lige ankommet, skal du måske heller ikke vaske…

Se i vores guide til Camino Sanabrés hvad ruten byder på

Har du på nogen måde tid på ankomstdagen, så gå ud for at se klostret Monasterio de Santa Maria de Moreruela 4 km uden for byen.

Aftenstemning foran Tele-Bar i Granja de Moreruela. Det er her, du finder hospitalera for byens offentlige herberg. Hun er til at starte med ikke særligt imødekommende, men hun tøer op:-) Ellers ser du sikkert med mildere øjne på hende, når du har smagt husets mousserende rosado (=rosé), som kommer gratis med pilgrimsmenuen…

Granja de Moreruela – Tábara

1. etape 25,1 km

Municipalherberget ligger en km op ad bakke noget ucharmerende i industrikvarteret væk fra Tábaras livlige centrum. Til gengæld meget flink og entusiastisk hospitalero, der laver måltid til pilgrimmene.

Vi valgte i stedet El Roble, som har privatherberg til 18 euro pr. person og hostal til 50 euro for to personer i dobbeltværelse. Begge priser er inklusiv en habil og god pilgrimsmenu klokken 15 eller 20:30. Herberget er nyt med godt køkken, men sengene står ret tæt. Til gengæld har I sikkert salen for jer selv.

Vores værelse havde udsigt over byens tage, og El Roble ligger helt centralt i byen. Kommer du på en lørdag, er du heldig. Her summer byen af liv, fordi der er marked og fest.

‘Cama y cena’ – seng og mad – på El Roble i Tábara.

Tábara – Calzadilla de Tera

2. etape 34,2 km

En af de vildeste albergueoplevelser, jeg har haft! Herberget er ubetjent, og vi var alene bare os to. Der er en kæmpe, højloftet sovesal med vinduer i tre retninger – alle med persienner, så her ikke bliver for varmt. Sengene er seks halvandenmandssenge med god afstand. Luksus!

Tre toiletter og et bad, alt meget pænt. Mange pilgrimme vælger byen fra, fordi der står i de fleste guidebøger, at her hverken er bar, restaurant eller købmand. Men der er netop åbnet en Coviran-købmand, så kom endelig (lukket søndag). Skiltningen er tvetydig ind til byen. Begge ruter fungerer og er lige lange.

Byen Calzadilla de Tera er helt autentisk, og du får landsbylivet fra tætteste hold.

Calzadilla de Tera – Mombuey

3. etape 25,3 km

Her havde vi håbet på en plads i det private værelse Pajar, som skilter ved caminoen. De svarede ikke på mobilen og gennem vinduerne kunne vi se en masse rod derinde. Så ind på municipalherberget med os. Gamle køjesenge og smukke stenvægge.

Charmerende, men meget lidt plads og luft og ingen tørremuligheder. To stik til en hel sovesal. Har du soveunderlag med, kan du spørge præsten om lov til at sove på den overdækkede plads ved kirkens port. Husk bare, at det skarpe lys er på hele natten. Byens hotel ligger ved tanken en kilometer inden byen, så regn med truckerstemning der.

Mombuey – Puebla de Sanabria

4. etape 31,5 km

Det offentlige herberg ligger i den nye del af byen nede ved floden og er ganske fint. Trænger du til fred og forkælelse efter dagens etape, så book Hostal Raices i den gamle bydel (annoncelink). Nyt og lækkert. Tykke badekåber og luksusbad. Varm anbefaling og udsigt til slottets tårn.

Puebla de Sanabria – Lubián

5. etape 29,7 km

Der er problemer med skiltningen efter Puebla de Sanabria
Læs vigtig information her

Ankomsten til Lubián er en oplevelse i sig selv – du vandrer de sidste kilometer gennem en kofold og i siksak rundt om en flod. Lubián hviler på en solrig bjergside – en dejlig, fredelig landsby med fine udsigter og smukke stenhuse.

Det offentlige herberg er et af de første huse, når du kommer ind i landsbyen. Det er nyistandsat og lækkert, og passes af skiftende frivillige.

Lige ved siden af ligger La Casa de Irene, som drives af ægteparret José og Begonia (annoncelink). Et topdejligt sted med karbad, solterrasse, ild i pejsen, hjemmelavet mad og hjertevarme.

Vil du på denne camino unde dig selv blot een overnatning på eget værelse, så vælg Casa Irene! Stedet kan bookes på flere bookingportaler, men det er billigere at ringe direkte til José på +34 687 12 37 52. Han taler engelsk og vil det meget gerne.

Lubián – La Gudiña

6. etape 23,2 km

Der er problemer med skiltningen efter Lubián
Læs vigtig information her

En usandsynligt smuk vandredag – først op over passet La Portela a Canda, som er regionsgrænsen mellem Castilla y Léon og Galicien. Her vandrer du opad i tre timer gennem hvad der i april var et vandløb. Pilene på stenene er vasket væk af vandet, så her er det godt at have ruten på mobilen: Ellers: Stol på, at du skal op-op-op.

Efter bjergpasset skifter landskabet komplet og et smukt, støvetgrønt, stenrigt område starter:

Dagens by – La Gudiña – er alt det modsatte af Lubián. Byen strækker sig umådeligt langt langs en stærkt trafikeret vej, og stedet har ikke den store charme. Men udsigten til bjergene er her! Jeg prøvede Hotel Bruma (annoncelink) som var pænt og rent, og restauranten er fyldt af lokale.

Af en eller anden sjov grund tiltrækker byen en del spanske turistbusser, og der er liv på restauranterne til sent. Heldigvis gør morgenrøden noget magisk for både trafik og turistbusser:

La Gudiña – Laza

7. etape 34,5 km

Strækket fra La Gudiña til Laza er ufatteligt smukt og afvekslende. Næsten mere, end man kan rumme på en dag…

Ved dagens ende forstod jeg ikke helt, hvor meget skønhed, jeg havde fået indenbords.

Vil du gøre dagen kortere, ligger Campobecceros på vejen. Her ville jeg egentlig have sovet, men måtte flygte fra tre storsnorkere;-)

I Laza kom jeg heldigvis til et roligt herberg Hostal Blanco Conde (annoncelink) med en livlig, omsorgsfuld hospitalera, som jeg endte med at drikke indtil flere colaer med. Stedet er tidligere kendt som Casa Carmen. Værelserne er på retrovis pakket ind i kork og røde farver – her kan du putte dig og hvile ud.

Restaurante Picota i byen er anbefalelsesværdig – hjemmelavet pilgrimsmenu fra bunden. Her fik jeg min første hjemmelavede ‘flan’-dessert nogensinde.

Laza – Xunquería de Ambía

8. etape 32,9 km

Fra Lazas landlighed kommer du ud gennem markerne med lange, lige grusveje, du sikkert husker fra caminoens første dage…

Men hurtigt efter begynder landsbyerne og bjergene igen.

Det er også i dag du kommer til en legendarisk udsigt, hvor pilgrim efter pilgrim er stoppet stille op:

Xunquería er en by med indtil flere sove- og spisesteder. Også et luksus-landhotel, jeg ikke prøvede.

Xunquería de Ambía – Ourense (22 km)

9. etape (22 km)

I dag går du ad vej langt det meste af dagen. På vej ind i Ourense er der et alternativ til de sidste tre-fire kilometer, der ellers går gennem et træls, trafikeret område. Vælg i stedet ‘Paseo Fluvial’. Den starter ved Peugeot, hvor du drejer fra til venstre og følger floden:

Træskiltet viser vej til den alternative rute.

Paseo Fluvial er en grøn kile for beboerne i Ourense, og langt bedre end den egentlige caminorute langs en stor vej.

Hospitalero (værten) på Ourenses offentlige herberg er notorisk gnaven. En del pilgrimme starter fra Ourense, fordi det er sidste mulige startby, hvis du gerne vil have et compostela som bevis på din pilgrimsfærd, når du kommer frem til Santiago.

Hvis du starter fra Ourense, så vær opmærksom på, at du ikke bliver lukket ind på herberget inden klokken 16 under nogen omstændigheder: Hospitalero håndhæver en generel regel om fortrinsret til pilgrimme, der ikke har fået hjælp fx af et fly. Han er ligeglad med, om herberget er tomt: Regel er regel, og han vil ikke opbevare rygsække, mens du venter.

Billedet af vores trætte, ventende døtre er fra det gamle pilgrimsherberg, der frem til 2019 var indrettet i et tidligere franciskanerkloster. Klostrets indre gård er værd at opleve, og stedet er ved at blive ombygget til et kulturcenter nu. Billetten købes lige til venstre for alberguets indgang. Tjek åbningstiderne, allerede fra september er de begrænsede.

Den gnavne hospitalero er flyttet med til det nye herberg, som ligger lige ved byens centrale torv og har sovesale i tre etager:


Ourense har også en række hoteller. Jeg sparede nok lidt rigeligt, da jeg var i Ourense alene, og endte på Hotel Miño, som var decideret bob-bob. Se hoteller i Ourense her (annoncelink).

Tag dig endelig tid til en slentretur i den gamle bydel for at opleve de snævre gader og katedralen:

Bagefter gør det godt med en tur i de varme kilder, som Ourense er så berømt for. Der er flere af dem. Vi prøvede det mest centrale, Chavasqueira, som er gratis og fyldt af lokale – ikke turister. Det er lukket om mandagen. Til fods fra municipalherberget er der omkring halvanden km. Du skal ned til floden Miño, over den gamle, romerske bro Ponte Vella og til venstre ad stien ved floden.

Tilbage kan du med fordel gå ad Ponte Milleneum – den ikoniske, moderne bilbro tegnet af Álvaro Varela i 2001. Den har en gangsti, der passerer både over og under bilsporet i bløde buer og spidse vinkler med udsigt over byen. Kontrasterne mødes.

De varme kilder ved Outariz er mere luksus og koster 5 euro – her er flere turister, men også spa og mere indrettet med blandt andet en overdækket del. Turisttoget i Ourense kører de knap fem km derud og koster en euro.

Nu er du sikkert sulten – og heldigvis ligger der en legendarisk god tapasbar i Ourense, jeg stadig drømmer mig tilbage til: ‘A casa do Pulpo‘ (annoncelink). Tricket er at dukke op, når de slår dørene op klokken 20 og sætte sig i baren, og så ellers hapse løs. Der er også spisesal (comedor), men det er altså noget nemmere at se, hvad der diskes op med, når du sidder i baren. Plus du bliver en del af det pulserende, lokale liv, som leves netop her, og ikke i restaurantlokalet.

Varme anbefalinger til de lokale specialiteter P. de Padrón (små stegte peberfrugter), chipirones frites (miniblæksprutter) og croquetas (smager som friteret kartoffelmos med skinke). Vinen? De lokale hvide ‘ribeiro’ og ‘albarino’ er gode.

Ourense – Cea

10. etape 22,5 km

Caminoen ud af Ourense byder på en stigning uden for kategori – vi gik den i regn med flere lokale bilister, som dyttede og vinkede for at opmuntre os. True camino…

Et kort stykke vej videre er det værd at kigge ind til César – en ægte caminoentusiast, som tager varmt imod…

Vel ankommet i Cea prøvede vi det lille landhotel Casa Mañoso (annoncelink), som var helt fint. Der er en hyggelig fælles dagligstue, men lidt koldt, fordi det er et gammelt stenhus, og varmen først tænder klokken 15. Et godt tip: Spørg om et værelse med udsigt. To har udsigt, to vender ind i en mørk gårdhave.

Cea – Castro Dozón

11. etape 19,3 km

Der venter en meget smuk stensti gennem skoven efter Cea, og bagefter en mindre stigning op over et højdedrag med smuk udsigt ud over San Cristobál de Cea. Har du tid, så gå bare 30 meter ind fra vejen til venstre og snup en pause for at nyde udsigten uden asfalt.

To km inden klostret Oseira kan du vælge, om du vil fortsætte ad den lige vej asfaltvej, eller vælge den hestevenlige, alternative sti til højre, “Variante Ecuestre”. Du går ikke glip af noget på asfaltvejen, så næste gang vælger vi klart den alternative sti her, fordi den går mere fredeligt og på rarere underlag. Den forløber lidt højere end asfaltvejen, så du ankommer sikkert også med et fint syn af klostret.

Havde vi haft benene til at gå de 31 km fra Ourense helt til Oseira, havde vi klart valgt at overnatte der. Stedet er en stor oplevelse. Der er to restauranter lige ved. Bemærk, at der er rundvisning på faste tidspunkter klokken hel og ellers er porten lukket.

Vejen fra Oseira til Castro Dozón falder i tre dele: Første tredjedel er usigeligt smuk og lidt teknisk krævende med vandring på en smal sti med løse sten. Tag dig tid til at kigge tilbage og nyde synet af klostret i dalen. Næste del er meget landlig: Du passerer kvægflok efter kvægflok med en passende lugt og sværm af fluer.

Sidste tredjedel er ren asfalt, og du går noget udsat 2-3 km i vejsiden og med en endnu større vej på din anden side.

Har du trætte ben eller på anden måde brug for at forkorte etapen, kan du overveje taxi fra tre km før Castro Dozón til fem km efter. Alle de km er langs vejen – dog med udsigter til begge sider efter byen. Bare ikke rart eller roligt. Telefon til taxi på det sted: + 34 667 828 422.

Castro Dozóns municipalherberg er der delte meninger om. Ja, herberget er noget nedslidt og beskidt og med fællesbrusebade à la svømmehal. Men vi ankom i den slags efterårssol, der gør en så taknemmelig, og nød at hænge ud på gyngerne bag ved. Du kan booke dobbeltværelser her for tyve euro ved at skrive mail til albergue.dozon@gmail.com.

Castro Dozón – Trasfontao

12. etape 26,1 km

Undervejs i dag kommer du til byen A Laxe, hvor Camino Sanabrés mødes med Camino de Invierno (som starter i Ponferrada). A Laxe har et af de meget moderne municipalherberger, der er typiske for Galicien: Masser af mørke planker, glas og beton.

Byens restaurant laver god mad. Hvis distancen på små 20 km fra Castro Dozón er for kort, er her et tip: Tag en god pause på restauranten i A Laxe og bed dem lave aftensmad “para llevar”. Fortsæt med mad (og vin?) i rygsækken til Trasfontao.

Her ligger Albergue Turistico Trasfontao (annoncelink) med otte pladser og et dobbeltværelse – det er sådan en slags landligt albergue med super udsigt og både brændeovn og haver på begge sider at nyde. Stedet er superrent og smukt.

Der er en oppustelig pool, der muligvis er i gang om sommeren. Der er otte senge i sovesalen, men meget gode chancer for at få den helt alene, fordi langt de fleste pilgrimme fortsætter til Silleda. Det behøver du ikke, hvis du har lækker aftensmad i tasken. Har du ikke det, ligger der sedler med takeaway fra Silleda. Ok mad, men sådan meget pommes fritter.

Trasfontao – Ponte Ulla

13. etape 23,4 km

Næste dag har du fra Trasfontao blot to smukke km ind til Silleda med morgenåbne barer med gode tostados.

Dagens etape går gennem Silleda og Bandeira, der er egentlige byer, men ikke de smukkeste af slagsen – vi var i hvert fald glade for valget om ikke at bo lige der, men blot proviantere. Springvandet på torvet i Silleda er dog godt tænkt og værd at se: En håndfuld små kasser med hver sin kilde, der symboliserer de enkelte landsbyer, som udgør Silleda kommune. Du har vandret gennem flere af dem…

Vores sidste nat inden Santiago blev Ponte Ulla. Interessant ankomst med først vidde udsigter over bjergtoppene, og efter det en temmelig stejl asfaltvej helt ned til floden. Byen ligger nærmest nede i en slugt og med en jernbanebro og to bilbroer over slugten, som fortæller hver deres historie om samfundsperioder og teknisk formåen. Flere cafeer har historiske billeder af byens stolthed:

En god ide i Ponte Ulla er at bestille værelse i forvejen hos Pensión Juanito i den gamle del af byen på tlf +34 981 512 619. Stedet er endnu ikke på Wiselys app. Der var desværre ikke plads, da vi kom, så vi indlogerede os på O Cruceiro, der har både sovesal og dobbeltværelser. Det ligger dog ret støjplaget i svinget ved hovedvejen og omringet af tre tankstationer, så et tip er at spørge efter et stille værelse (tror dog ikke det findes):

Køkkenet er til gengæld godt – bemærk meget store portioner. Vi måtte give fortabt, men godt smagte det! Der er et stort Dia-supermarked i Ponte Ulla som heller ikke er vist i appen.

Ponte Ulla – Santiago

14. etape 20,6 km

Camino Sanabrés har ubetinget den smukkeste sidstedag ind til Santiago de Compostela, jeg har prøvet. Sparsom trafik og ingen fabrikker. Undervejs passerer I det sted, hvor der skete en tragisk togulykke i 2013. En stille reminder om livets skrøbelighed.

Nu venter Santiago de Compostela… Det er en god ide booke overnatning i Santiago.
Se vores bedste tips til gode overnatningssteder den sidste nat.

Santiago er ikke bare et pilgrimsmål, men en stor byoplevelse i sig selv. Se vores tips her: Santiagos syv bedste hemmeligheder

Hvad betyder annoncelink?

Når der står (annoncelink) efter et link, betyder det, at hvis du booker overnatningen via linket, går en brøkdel af betalingen til at finansiere Frie fodspor. Booker du via et annoncelink, støtter du Frie fodspor, og booking.com eller Tripadvisor tjener mindre. Din pris for overnatningen stiger ikke, men du hjælper os.

7 replies
  1. Annette Ledestjerne
    Annette Ledestjerne siger:

    Hej Marie
    Kan du fortælle hvor jeg skal købe billet fra Madrid til zamora med tog?
    🥰

    Svar
  2. Alphonse
    Alphonse siger:

    Hey there, I think your site might be having browser compatibility issues.
    When I look at your website in Chrome, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping.
    I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, awesome blog!

    Svar
  3. Trista
    Trista siger:

    This piece of writing provides clear idea in support of the new people of blogging, that truly
    how to do running a blog.

    Svar
  4. Modesto
    Modesto siger:

    Hello! I realize this is sort of off-topic
    but I needed to ask. Does operating a well-established blog like yours
    require a large amount of work? I’m completely new to writing a blog however I do write in my diary every day.
    I’d like to start a blog so I will be able to share my own experience
    and feelings online. Please let me know if you have
    any kind of ideas or tips for brand new aspiring blog owners.
    Thankyou!

    Svar
    • Marie
      Marie siger:

      Hi Modesto. Good luck with your blog dream! And you are right – I takes an insane amount of working hours to build a blog and make it interesting to others than oneself. My best trick is to get inspiration form all the blog you love yourself. Try analyse what works in the design, the content, the pictures. Blend all the inspiration into your own design. To be it has been an inspiring task because I am a journalist with a degree in webdesign. When sharing stories: Consider what is interesting to others – more than what you feel like telling people about. There is a fine distinction between personal and private that is important to keep in mind. Best wishes for your blog dream! Marie

      Svar

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Hvis du er frisk på længere etaper, kan du se vores forslag med 26,5 km pr. dag […]

Skriv en kommentar

Her kan du kommentere artiklen. Har du individuelle spørgsmål eller brug for sparring om fx grej eller planlægning, er du velkommen til at booke os her: https://www.friefodspor.dk/vare/sparring/. Har du spørgsmål til vores produkter eller brug for kundeservice, så skriv til os på mail@friefodspor.dk. Kundeservice er åben, også når vi er ude at vandre.
Vi glæder os til at høre fra dig!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

MERE OM CAMINOEN