GUIDE Valg af rute på caminoen

Hvis du kunne se min indbakke, ville du vide, hvor mange, der er i tvivl om valg af rute på caminoen! Her kan du se, hvad jeg plejer at svare

Generelt vil jeg sige: Læs om ruterne og lyt til andre pilgrimme. Pludselig mærker du, hvilken rute der er din! Den, der kalder på dig. Til syvende og sidst har caminoen en magisk evne til ikke nødvendigvis at sende dig på den camino, du vil, men den, du har brug for. Den bliver din, og du vil elske den… Når det er sagt, kan forskellige hensyn og ønsker spille ind på valget.

Jeg har x antal dage – hvilken rute skal jeg så vælge?

Hvilke ruter der giver mening at vælge, afhænger selvfølgelig af, hvor mange kilometer, du trives med at vandre pr. dag. Her tager jeg udgangspunkt i et gennemsnit på 25 km pr. dag, som en slags gylden middelvej for de fleste pilgrimme. Husk at justere forslagene ud fra, hvor langt du kan lide at gå.
Se mere her om hvor langt du kan gå om dagen på caminoen

5-7 vandredage - hvad passer det med af rute?

Der er tit noget dejligt i at opleve en rute fra start til slut. Der er tre caminoer, du kan vandre i deres fulde længde på 5-7 dage.

 • Camino Inglés på 118 km med start i Ferrol og slut i Santiago de Compostela
 • Camino Finisterre-Muxia på 208 km med start og slut I Santiago de Compostela
 • Camino San Salvador fra León til Oviedo. Hvis det er underordnet for dig at slutte i Santiago, er denne lille bjergcamino en perle. Og Oviedo er også et historisk og vidunderligt pilgrimsmål med en katedral.

Det, som allerflest gør med 5-7 vandredage til rådighed er at vandre fra Sarria og frem ad den mest kendte camino, Camino Francés. Det ville jeg ikke selv vælge, fordi den del er overrendt – i hvert fald i sæsonen

10 vandredage - hvilken rute passer til det?

Det oplagte valg synes jeg er Camino Portugués fra Porto. Ruten starter faktisk helt tilbage i Lissabon, men det er en meget lille andel, der starter der. Perlerne på ruten er fra Porto og frem, og den føles som en hel camino.

Et andet oplagt valg er Camino Francés fra Gaudí-byen Astorga.

Den meget lidt kendte Camino de Invierno er også god til 10 vandredage. Den er 268 km i alt med start i Ponferrada og slut i Santiago de Compostela. Stille og smuk camino.

14-17 vandredage - hvad passer godt med det?

Her ville jeg selv vælge enten Camino Primitivo eller Camino Sanabrés på hhv. 321 km og 370 km.

Begge caminoer holder jeg meget af, især på grund af de bjergrige udsigter. Bjerge drager mig på en særlig måde, og giver mig den dejlige følelse af at være en lillebitte pilgrim i en stor verden.

3 uger - hvilken rute skal jeg så vælge?

Med tre uger er en oplagt kombination at starte med Camino San Salvador (5-7 dage) og fortsætte ad Camino Primitivo (9-13 dage). Landskabeligt to bragende smukke caminoer. De kræver sin fysik…

En anden oplagt mulighed er at vandre fra starten af Camino Francés og til katedralbyen León, som er 19 vandredage á 25 km. Så har du tilbagelagt lidt over halvdelen af den franske rute.

Bjerge og kuperede landskaber – hvor er der det?

Den absolut mest bjergrige rute er Camino San Salvador fra León til Oviedo. Fem-syv dages meget smuk bjergvandring ad små stier.

Både Camino Primitivo og Camino Sanabrés er gudesmukke caminoer med masser af bjergudsigter. Camino Primitivo går på tværs af de cantabriske bjerge – med hvad det betyder af højdemeter:


Camino Sanabrés føles lidt som at gå på en bjergkam – med færre op- og nedstigninger end Primitivo. Begge caminoer har generelt stier med gode underlag – du kommer ikke ud i noget bjergklatring overhovedet..

Også legendariske Camino Francés har bjerge – mest kendt Pyrenæerne på første etape og O’ Cebreiro.

Havet – hvilke caminoer kan jeg se det på?

Camino del Norte går langs Spaniens nordkyst med utallige udsigter over Biscayen. Her oplever du det Spanien, de fleste spaniere elsker at rejse til om sommeren.

Også i Portugal har du havet på caminoen. Den portugisiske camino består af flere ruter, og en af dem er Costa-ruten, der som navnet fortæller, forløber næsten hele vejen langs Atlanterhavets kyst:

Men der er andet vand en havet… Camino Primitivo har for eksempel en smuk, kuperet dag med udsigt over Embalse de Salime. Og Camino Sanabrés har denne her formidable søudsigt over Encoro das Portas undervejs:

Floder finder du på alle caminoer, så selvom du vandrer inde i landet, kan du sagtens vandre ved vandet.

De sidste 100 km – men hvilken rute?

Camino Inglés er i sin fulde længde 118 km – den kan du også vælge i stedet for at vandre dele af andre ruter. Skal det være dele af en anden rute, ville mit førstevalg være Camino Sanabrés fra Ourense, fordi den er så dejlig – både natur- og kulturmæssigt.

Et andet bud kunne være Camino Portugués fra Valença, som er den sidste by inden du krydser grænsen til Spanien – en oplevelse i sig selv. Mange starter fire km senere – i Tui på den spanske side. Vælger du i stedet Valença, får du en vidunderlig, historisk fæstningsby med – plus den lange bro mellem Portugal og Spanien. Bemærk, at der i Spanien på Camino de Levante er en by, der hedder Valencia – bare så du ikke falder i fælden og forveksler dem.

Sidste 100 km jeg ikke ville gå (for sig selv)

 • Med sikkerhed ville jeg ikke vandre de sidste 100 km af Camino Primitivo. Simpelthen fordi de sidste 100 km ikke repræsenterer ruten. Du starter præcis efter alle de smukke, kuperede landskaber. Gå hellere Primitivo, når du kan gå den hele.
 • Camino Francés fra Sarria ville jeg personligt heller ikke vælge, fordi der er rigtig mange mennesker i højsæsonen.

Med skavanker – hvilken camino er så bedst?

Det er Camino Portugues – her har du færrest højdemetre af alle caminoer. Centralruten er bedst udbygget ift. overnatning.

Jeg vandrer med børn/børnebørn/teenagere – hvad er så bedst?

Med børn kan det være rart med en af de mest udbyggede caminoer, fordi der der er flest overnatningsmuligheder. Camino Francés og Camino Portugués fx.

Vandrer du med teenagere, kan du med fordel inddrage dem i valget af rute – der er nu ikke noget så motiverende som ejerskab. Hvis muligheden for at møde jævnaldrende spiller ind, er Camino Francés og Camino Portugués de mest trafikerede ruter og chancen størst.

Camino Francés bliver for lang på én gang – hvordan kan jeg opdele den med den tid, jeg nu har? Og skal jeg starte fra starten eller gå slutningen?

Der er noget med pilgrimme og katedraler. Planlægger du at vandre Camino Francés i dele, er en mulighed at dele den op efter de største katedraler at slutte i og starte fra igen. Så her har du Camino Francés opdelt efter de store katedraler i ‘LEGO-klodser’ , du kan sætte sammen til dit antal dage:

 • Fra starten i Saint Jean Pied-de-Port til Pamplona (3 vandredage – 67 km)
 • Fra Pamplona til Burgos (9 vandredrage – 217 km)
 • Fra Burgos til León  (7 vandredage – 178 km)
 • Fra León til Astorga (2 vandredage – 49 km)
 • Fra Astorga til Ponferrada (2 vandredage – 52 km)
 • Fra Ponferrada til Santiago de Compostela (8 vandredage – 205 km)

Katedralopdelingen passer også med de største byer, som giver dig den nemmeste transport frem til start og hjem igen.

Starte med slutningen eller med starten?

Jeg har været rigtig glad for, at jeg sluttede i Santiago på min allerførste camino. Jeg kommer aldrig til at glemme mit første syn af katedralen, da den endelig tårnede sig op for enden af en lille gyde. Det havde og har en særlig betydning.

Jeg valgte så bare en kort rute, der passede til mit mod og tiden til rådighed dengang. Nu, hvor jeg starter på Camino Francés, starter jeg fra starten og tager den derfra.

0 replies

Skriv en kommentar

Skriv dine spørgsmål og kommentarer.
Vi glæder os til at høre fra dig!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

MERE OM CAMINOEN