GUIDE Camino del Estrecho


Camino del Estrecho på 140 km er den sydligste camino på det spanske fastland

Camino starter i Algeciras og slutter i Puerto Real. Estrecho betyder ‘stræde’, og jeg gætter navnet hentyder til Gibraltarstrædet, som du vandrer et stykke langs med.

Hvordan er mulighederne for overnatning?

Camino del Estrecho er endnu ikke udbygget med pilgrimsherberger som de fleste andre caminoer. Til gengæld er mange af byerne ved kysten et paradis for surfere om sommeren, og derfor kan du ofte finde billig overnatning i mindre sovesale. Der er mange alternative overnatningsmuligheder, som er til at finde og booke på fx booking.com. En udfordring kan være, at nogle af stederne er lukket uden for sæsonen – eller at du med fx lejligheder ikke kan leje for blot en enkelt nat. Tjek vilkårene grundigt hjemmefra. Vi vælger at booke alt hjemmefra.

Etaper vi planlægger at vandre

Vi starter sikkert med en nat i Algeciras – det kunne for eksempel blive på hostel Puerto Algeciras, som ser ud til at tage god imod vandrere

 1. Algeciras – Tarifa 32,39 km
  I Tarifa er der mange hoteller at vælge imellem – vi har kig på Ohana Tarifa
  Husk at tjekke afstanden til centrum
 2. Tarifa – El Lentiscal 19,59 km
  I El Lentiscal er der mange hoteller at vælge imellem – vi har kig på Hostal Bellavista
  Pas på – der dukker mange steder op der er langt fra El Lentiscal
 3. El Lentiscal – Tahivilla 21 km
  I Tahivilla er der problemer med at finde overnatning, fordi Hotel Apolo XI kun har åbnet til og med september. Vi vil spørge præsten om hjælp. Ellers håber vi at have heldet med os på dette godt gemte casa rural La Granja i byen.
 4. Tahivilla – Benalup-Casas Viejas 20 km
  I Benalup-Casas Viejas er der masser af muligheder for overnatning – Hotel Posada Casas Viejas ser hyggeligt ud
  Husk at tjekke afstanden til centrum
 5. Benalup-Casas Viejas – Medina-Sidonia 18,53 km
  I Medina-Sidonia er der mange muligheder for overnatning
  Husk at tjekke afstanden til centrum
 6. Medina-Sidonia – Puerto Real 28,86 km
  I Puerto Real er der mange overnatningsmuligheder
  Husk at tjekke afstanden til centrum

Hvordan er ruten skiltet?

Ruten er skiltet med muslinger og gule pile, men nogle steder kan skiltningen være sparsom. De frivillige knokler på dernede. For en sikkerheds skyld tager vi ruten med på mobilen. Hele caminoen er tegnet op på GPS kort af Asociación Gaditana Jacobea:
Find Camino del Estrecho her på Wikiloc

Hvem har mere information?

På forummet caminodesantiago.me er der et par tråde med god information om ruten. For eksempel denne her om at gå Camino del Estrecho i marts og denne her jeg selv startede. Pilgrimmene derinde er garvede og utrolig hjælpsomme. Det norske Pilgrimskontoret har også udgivet en folder om ruten – den linker jeg til her, så snart jeg har skaffet den. Den lokale pilgrimsforening har også information på deres hjemmeside – hvis du ellers kan spansk og kan finde rundt derinde.

Hvordan kommer man til start?

Det nemmeste er at flyve til Málaga og tage bussen derfra til Algeciras – det tager små to timer.

Hvordan er vejret på den camino?

Vi ved det ikke endnu, men har kigget lidt på siden her med gode oversigter over regn, temperaturer osv. for Sydspanien. Kig efter byerne Tarifa og Jerez de la Frontera – det er dem, der ligger nærmest. Sommeren er noget af det varmeste du finder i Spanien. Men vi har nu set mest på julevejret, for der tager vi af sted. Decembervejret har i gennemsnit:

 • Dagstemperaturer på 13-16 grader
 • Ti regnvejrsdage med samlet 118 mm nedbør
 • 5 klare dage på en måned og 142 solskinstimer i alt.

Hvilke caminoer er Camino del Estrecho forbundet med?

Camino del Estrecho er forbundet helt til Santiago de Compostela ad forskellige caminoer.

Camino del Estrecho slutter i Puerto Real, hvor den møder Via Augusta, som er startet dagen før i Cadiz 28 km vest for Puerto Real. Via Augusta er i alt 173 km (7 etaper).

Via Augusta slutter i Sevilla, hvor den møder Via de la Plata (sølvvejen). Derfra er der 614 km (23 etaper) ad sølvvejen til Granja de Moreruela hvor Camino Sanabrés starter og fortsætter hele vejen til Santiago de Compostela 368 km (14 etaper):

Med andre ord er der fra Algeciras 6+7+23+14 = 50 dagsetaper til katedralen i Santiago!