GUIDE: Hvad er det med de muslinger?

Muslingen er det bedst kendte symbol for pilgrimsrejsen. Historien bag bringer os ud til havet ved Santiago og tilbage til senmiddelalderen i Danmark

Pilgrim efter pilgrim med musling på rygsækken. Du undrer dig måske: Hvad er det med den musling?

Muslingesymbolet er den klassiske vejviser på caminoen – læs mere om verdens kærligste skilte

Vi starter med apostlen Sankt Jakob, som har lagt navn til byen Santiago, hvor det siges, at hans jordiske rester hviler.

Sagnet fortæller, at Jakob efter sin død blev sejlet over Middelhavet fra havnebyen Joppe ved Jerusalem mod Santiago på Spaniens nordvestkyst.

Hesten der løb løbsk i havet

Undervejs passerer et brudeoptog forbi på strandbredden. Gommens hest bliver skræmt, og løber løbsk ud i havet med sin rytter. Mirakuløst dukker både hest og rytter op af bølgerne lige ved båden med Jakobs lig – helt dækket af muslingeskaller.

Pilgrimmens symbol

Siden dengang har muslingen været det bærende symbol i pilgrimsvandringens historie, og skallerne kaldes Jakobsskaller. På dansk ’Ibskaller’, fordi Sankt Jakobs nordiske navn er Sankt Ib.

Der er fundet ibskaller i danske pilgrimsgrave helt tilbage fra senmiddelalderen, for eksempel ved Sankt Laurentii Kirke i Roskilde. Du finder dem også på gamle gravmæler.

I dag kan du købe muslingeskaller til rygsækken langs de mest befærdede caminoer, fx Francés og Portugués, men sjældent på de mere stille caminoer. Der kan du til gengæld spise kammuslinger undervejs og få skallerne med dig. Det smager også bedre end i souvenirbutikken!

Følg den camino, som apostlen Jakobs jordiske rester blev sejlet ad

Den rute, man mener båden med Sankt Jakobs jordiske rester sejlede, kaldes i dag ’Variante Espiritual’. Det er en af ruterne på Camino Portugués, og et super valg for dig, der søger stilheden på caminoen.

Et lille minde med hjem fra caminoen…

Vi er også tossede med muslinger…

Muslinger er for os blevet det dejligste minde om caminoen. Om at blive væk og finde trygt vej igen, om at være sulten og blive mæt i havets spisekammer. Om at genkende pilgrimme verden over på deres muslingesymboler. Santiagos souvenirbutikker bugner med muslinger i pangfarver som cobolt og æggeblommegul. Vi savnede selv muslinger, der afspejler naturens farver. Så nu har vi lavet dem selv – og du kan få fingre i dem!
Se vores muslingemærker her

4 replies
  1. Bettina Andersen
    Bettina Andersen siger:

    Kære Marie.
    Jeg er ked af, at jeg ikke fik svaret dig da du skrev til mig. Jeg ville bare sig tusind tak for din mail med forslag. Vi har nu kun 7-8 dage til rådighed så jeg tror vi holder fast i Ingles.
    Kærlige hilsner
    Bettina

    Svar
  2. Bettina Andersen
    Bettina Andersen siger:

    Kære Marie.
    Jeg elsker jeres hjemmeside og vender tilbage til siden, hver gang jeg kommer i tanke om noget der har med camino og gøre :-). Min søn på 29 år (og måske de to andre sønner) og jeg har ca syv dage til rådighed og tænker at gå camino Ingles først i september. Passer Ingles til det antal dage vi har til rådighed? Vi har aldrig gået camino før og jeg læser at uld er godt (både undertøj og trøje) og jeres gode regnslag, så behøver jeg ikke softshell jakke? Til sidst vil jeg spørge om man kan komme forbi jer og hente det man køber på hjemmesiden? Jeg bor nemlig i Helsingør og tænkte portoen kunne spares :-). Mange kærlige hilsner Bettina

    Svar
    • Marie
      Marie siger:

      Kære Bettina. Hvor er det bare fedt, at du kan bruge siden. Fantastisk at I skal af sted sammen – uanset hvor mange det så bliver. Jeg skal selv af sted med min tre børn plus måske min svigersøn i uge 42. Hvis I har syv dage til rådighed inkl. rejsedage, passer det fint med de fem etaper på Camino Inglés. Hvis I reelt har en uges ferie plus weekender i hver ende, kan det give bedre mening (=I får mere camino) at bruge fredag efter arbejde som rejsedag og tage hjem søndag fra Santiago hvor flyfobindelsen er god via Stansted. Så får I potentielt otte dage, og det giver helt andre muligheder end fem dage – og sikkert et andet valg af rute. Jeg gætter, at I gerne vil slutte i Santiago? Og jeg gætter, at I kan vandre et gennemsnit på 25 km om dagen? Hvis ja, kan det være det er federe at tage sidste del af nogle af de lange ruter? Fx passer otte vandredage med 180 km ad den franske rute fra byen Villafranca del Bierzo. Eller 200 km ad Camino Primitivo fra byen Berducedo (meget smuk camino!). Eller Camino Sanabrés (=Via de la Plata, sølvvejen) fra byen La Gudina. Eller Camino Portuges 187 km fra byen Barcelos. Eller 200 km fra byen Tapia de Casariego på Camino del Norte. Mange muligheder Du er meget velkommen forbi hos os. Og stort ja til uld! Jeg ville ikke selv bruge softshell og regnslag, men kun en af delene. Det andet er for tungt og dobbelt. Kh Marie

      Svar

Skriv en kommentar

Her kan du kommentere artiklen. Har du individuelle spørgsmål eller brug for sparring om fx grej eller planlægning, er du velkommen til at booke os her: https://www.friefodspor.dk/vare/sparring/. Har du spørgsmål til vores produkter eller brug for kundeservice, så skriv til os på mail@friefodspor.dk. Kundeservice er åben, også når vi er ude at vandre.
Vi glæder os til at høre fra dig!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

MERE OM CAMINOEN