Sne i Roncesvalles, 7. februar 2013. Tak for lån af billede til A. Orreaga

GUIDE Hvordan kommer man til starten på Camino Francés – og hvad med første etape?

Vi starter på Camino Francés i oktober. Se med i vores forberedelser af transporten, første overnatning og første etape

Vores tips i guiden her bygger på research og anbefalinger fra andre pilgrimme. Har du gode råd, vi skal have med i rygsækken, så skriv endelig i kommentarfeltet.
Se inspiration til albergues og etaper her

Stille morgen på Camino Francés et par dage før Santiago

Rejsen til start

Vi har fundet enkeltbillet fra Kastrup til Biarritz (BIQ) for 432 kr. pr. person på en torsdag. Vi lander 13:30, finder bus nummer 14 klokken 14:00 til byen Bayonne (2 euro), hvor vi hopper på toget en lille time frem til Saint-Jean-Pied-de-Port (75 kroner). Busbilletten skal vi nå at købe dernede, togbilletten og rejseplanen fandt vi på www.Rome2Rio.com. Togturen glæder vi os til, den skulle være ualmindeligt smuk.

Alternativ transport til Saint-Jean-Pied-de-Port

 • Du kan booke transfer med Express Burricot. Prisen daler fra 84 euro for at køre alene til 19 euro, hvis I er otte sammen. Taxierne er ofte godt fyldte, men for nogle er det stressende ikke at vide præcis, hvad prisen bliver.
 • Du kan booke samkørsel med en lokal for omkring 4 euro fra Biarritz lufthavn til Saint-Jean-Pied-de-Port. Find en tur på hjemmesiden Blablacar et par dage før – turene slås op sent.

Første nat

I Saint-Jean-Pied-de-Port har vi booket overnatning første nat hos Beilari, et sted vi valgte efter utallige varme pilgrimsfortællinger om måltidet, fællesskabet og spændingen inden start.

Over Napoleonspasset

Første etape vandrer vi over Napoleonspasset de 24,2 km til Roncesvalles. Vi har ingen fast tidsplan, for er vejret dårligt, kan passet være lukket. Ellers er det åbent hvert år fra 1. april til og med 31. oktober. Der er en alternativ rute via Valcarlos, som er den, man kan vandre om vinteren.

Det er en hård og spektakulær etape, som går over pyrenæerpasset Collado de Lepoeder. Etapen har 1.258 meters stigning og bagefter 485 meters fald i løbet af de sidste fire kilometer:

Illustration: Tak for lån til pilgrim.es

Pitstop i Orisson

Vi har fravalgt at stoppe i Orisson, hvor man kan overnatte efter de første otte km, hvis man har booket i forvejen. Her ligger både det klassiske Refuge Orisson og det nyere Kayola, som folk anbefaler varmt. Orisson er en god mulighed, hvis du har udfordringer med strabadserne, eller bare vil stille i gang. Refuge Orisson kan godt være en måneds tid om at svare på mailen, og mere i vintersæsonen. Men de svarer til sidst. Begge steder kan bookes her

Vi har indtil videre kun set en brøkdel af Camino Francés – her Salceda

Vejret – passet kan være lukket

Der kan være endog en del mere sne i Pyrenæerne, end vi danskere er vant til. Det er ikke for ingenting, Napoleonsruten er lukket i vinterhalvåret. Vi har planlagt vores start på ruten efter det, så vi når oven inden passet lukker. Billederne her er fra vinteren 2013 – vi har fået lov at dele dem fra den spanske blog Visitar Orreaga/Roncesvalles.

Sne i Roncesvalles, 7. februar 2013. Tak for lån af billede til A. Orreaga

10. februar 2013: Kælkning på kirketaget. Foto: A. Orreaga

15. marts 2013 var der stadig store mængder sne i den indre gård. Tak for lån af billede til A. Orreaga

Overnatning og indkøb i Roncesvalles

Her er hotellerne meget dyre! Til gengæld kan herberget bookes, så det gør vi her. Bemærk: Der er ikke købmand i byen, men herberget kan sørge for proviant.

Har du brug for bagagetransport?

Jeg kommer til at krydse Pyrenæerne med de sidste rester af en hælspore, som har voldt mig mange problemer. Derfor vælger jeg for at være på den sikre side og få kørt lidt af indholdet i min rygsæk med rygsæktaxa for at spare endnu mere på vægten, så jeg kun går med to kilo inklusiv mad og vand frem for 6 kilo. Bagagetransport er nemt at arrangere selv, og jeg booker hjemmefra for 7 euro – se mere her

Vinteråbne herberger

Vores plan er at vandre Camino Francés i etaper, så vi oplever forskellige årstider og slipper for de perioder, hvor er der fleste pilgrimme.
Tjek listen her for vinteråbne herberger

3 replies
 1. Jørgen Gummesen
  Jørgen Gummesen says:

  De to gange, jeg har gået caminoen, kørte jeg i bil til Roncesvalles. Der er en stor P-plads ved klosteret, og bilen holdt uskadt og ventede på mig, da jeg en måned senere vendte tilbage ….med tog fra Santiago til Pamplona og taxa derfra op til klostret.
  Det er tydeligt, at mange andre benytter sig af den mulighed. Gratis og trygt. Vandringen fra Saint Jean har jeg derfor stadig tilgode…

  Svar
  • Marie
   Marie says:

   Hvilket godt tip! Supergodt du deler. Bedste hilsner Marie

   Svar

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] Mange har spurgt, om vi ikke snart skriver om den mest berømte del af caminoen, Camino Francés. Det har vi ikke gjort, fordi vi kun har vandret de sidste to dage af den. Men nu er billetterne bestilt, og vi krydser Napoleonspasset i midten af oktober, om caminoen vil! Det bliver en camino i flere dele: Det muliges kunst med min hælspore og vores liv med seks børn. Se med her for tips om rejsen til Saint-Jean-Pied-de-Port, første overnatning og Napoleonsruten […]

Skriv en kommentar

Skriv dine spørgsmål og kommentarer.
Vi glæder os til at høre fra dig!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

MERE OM CAMINOEN