ETAPER Gode dagsetaper på Camino Inglés


* Artiklen indeholder annoncelinks til overnatning – se mere nederst

Her er vores forslag til fem dagsetaper til Camino Inglés. Se også hvordan du kan dele caminoen op i syv

1. Ferrol – Pontedeume 31 km (kan deles op halvvejs)
2. Pontedeume – Betanzos 20 km
3. Betanzos – Hospital de Bruma 30 km (kan deles op halvvejs)
4. Hospital de Bruma – Sigüeiro 24 km
5. Sigüeiro – Santiago 16 km

Distance i alt 121 km

Nogle hjemmesider foreslår, at du går etaperne Ferrol – Neda – Miño som de første. Det vil jeg fraråde, for så kommer du ud af takt med de byer, der er værd at se – Pontedeume og Betanzos.

Overnatning i startbyen Ferrol

Vi startede med en overnatning i Ferrol, fordi vi ankom sent. Det blev på youth hostel, der var lige lovlig meget youth. Se forhåbentlig bedre muligheder her;-) (annoncelink).

Ferrol – Pontedeume

Første etape 31 km

Hav tålmodighed med de første ti kilometer ud af Ferrols forstæder – naturen kommer til dig. Halvvejs er der en cafe – i Neda. Der er du sikkert ret sulten, i hvert fald, hvis du er startet uden proviant.

Pontedeume har en lille, smuk gammel bymidte. Her er også en hyggelig havn, hvor municipalherberget ligger, og byen har, hvad du har brug for af forretninger. Der er også værelser i Pontedeume – se liste her (annoncelink). Vil du have en kortere første dag, er der herberg i Neda efter cirka 15 kilometers vandring.

Pontedeume – Betanzos

Anden etape 20 km

Halvvejs krydser du byen Miño, hvor der er lidt indkøbsmuligheder, men ikke specialforretninger. Mangler du udstyr, er der en god stor sportsbutik, når du når til Betanzos.

Municipalherberget i Betanzos er lækkert og ret nyt i et gammelt byhus med synlige sten i væggen. Der er også værelser i Betanzos – se liste her (annoncelink). Byen er charmerende – find restauranterne i de stille gyder nedenom søjlegangen ved det centrale torv.

Det her er vejen ned til byens torv fra municipalherberget. Drej til venstre ind i søjlegangen langs torvet – så finder du de gode, lokale spisesteder i gyderne


Betanzos – Hospital de Bruma

Tredje etape 30 km

Etapen har overnatningsmulighed og restaurant halvvejs. I Presedo ligger et herberg med 16 pladser, og der er restauranten ’Meson-Museo Xente no Camino’ samme sted.

Ellers ender denne lange og bakkede etape i den lille flække Hospital de Bruma, hvor eneste indkøbsmulighed er byens restaurant. Det offentlige herberg er eneste overnatningsmulighed, og det kan være proppet, fordi de to forgreninger på Canmino Inglés mødes her (ruten har både start i A Coruma og i Ferrol). Vi mødte pilgrimme der sov på værelse tæt ved – jeg tror det måske er dette sted 1,7 km væk (annoncelink), og at de muligvis henter og bringer pilgrimme. Men tjek lige grundigt, for jeg fik ikke skrevet navnet ned.

Velfortjent fodbad efter dagens lange distance til Hospital de Bruma

Hospital de Bruma – Sigüeiro

Fjerde etape 24 km

En dag i skoven med meget lige ud og større stier end de andre dage. Nem etape, få stigninger. I Sigüeiro fandt vi et meget dejligt privat herberg med indretning a la Marokko og rigtig god stemning – El Albergue de Delia. Det er desværre lukket i dag, men der er flere andre overnatningsmuligheder i byen (annoncelink).

Hjemlighed, hjertevarme og kreativ indretning på El albergue de Delia

Sigüeiro – Santiago de Compostela

Femte etape 16 km

Den sidste del af dagens etape, der slutter ved katedralen i Santiago er ikke de smukkeste, for du ankommer gennem industrikvartererne. Men frem kommer du! Og med kun 16 km på sidstedagen har du mulighed for at nå frem til messen i katedralen ved middag.

Sidste etape på Camino Inglés går gennem Santiagos fabriksområder – land møder by. Fremme i Santiago de Compostela venter der en by, der er en oplevelse i sig selv med sit på en gang stille og summende liv af pilgrimme og studerende. For ikke at glemme de smukke, gamle stræder og søjlegange, hvor du går rørt i fodsporene af tusindvis af pilgrimme før dig…

Hvad betyder annoncelink?

Når der står (annoncelink) efter et link, betyder det, at hvis du booker overnatningen via linket, går en brøkdel af betalingen til at finansiere Frie fodspor. Booker du via et annoncelink, støtter du Frie fodspor, og booking.com eller Tripadvisor tjener mindre. Din pris for overnatningen stiger ikke, men du hjælper os.

9 replies
 1. Pernille
  Pernille siger:

  Hej det er virkelig rart og spændende at læse om din rejse her.
  Jeg har et spørgsmål fordi jeg lider af IBS, det betyder at jeg ofte skal bruge et toilet… Hvordan er mulighederne for at finde toiletter på denne rute?
  Mvh Pernille

  Svar
  • Marie
   Marie siger:

   Hej Pernille. Det var også en uforglemmelig rejse. Og jeg har aldrig fortrudt, at min første camino blev med et af mine børn. Også selvom jeg ikke vidste alt/kendte alt på forhånd. Nu til dit spørgsmål: Min erfaring er, at mulighederne for toiletbesøg meget følger hvor udbygget ruten er. Camino Francés er mest udbygget af alle, og kort efter kommer Camino Portugués. Camino Inglés er nok sådan midt imellem. Der kan sagtens være 15 km melem to toiletmuligheder på den rute. Imellem det kan det være nødvendigt at gå langt ind i skoven. Mange cafeer er der ikke på Inglés – og det er cafeerne, der er lig med toiletmuligheder langs en rute. Når det her egentlig drejer sig om en lidelse, synes jeg du skal spørge din læge om råd for at være sikker. Mit bedste bud med det kendskab jeg som lægmand har til IBS (uden selv at have haft det): Sørg for at være så velfungerende som muligt ved afrejse ift. kost, motion og anden forebyggelse, der virker for dig. Med den kæmpe rolle, kosten ofte spiller, ville jeg også tænke alternativt ift. kosten undervejs, for de enorme mængder hvidt brød i Spanien tror jeg kan give udfordringer. Måske det er værd at tænke i, hvad du kan spise, der ikke volder problemer. Det, at du bevæger dig så meget, som du gør på en camino, trækker til gengæld så i den gode retning. Hvis du ikke allerede bruger HUSK, ville jeg uden tvivl medbringe det hjemmefra til antal dage. Bedste hilsner Marie

   Svar
 2. Merete Vejlmark
  Merete Vejlmark siger:

  Hej Marie
  Kan vi gå fra Sigueiro på Camino Inglés og til Negreira eller Olveiroa mod Fisterra ?? Kunne være dejligt at vente med Santiago til efter Fisterra
  Hej Merete

  Svar
  • Marie
   Marie siger:

   Spændende spørgsmål! Jeg er på dybt vand, fordi jeg ikke har egne erfaringer her. Men jeg kan sige så meget, som at den sidste halvdel af sidste etape på Inglés er træls med fabrikområder og road walking, så du misser ikke noget. Faktisk synes jeg ideen er god og oplagt, selvom den kræver planlægning ift. der nok ikke er services og du ikke aner, hvordan terrænet er. Jeg ville personligt vælge at gå til Negreira, fordi der er knap 25 km i fugleflugtslinje, og det vil blive til den del mere til fods med de omveje, der er. Til Olveiroa er der 48 km i fugleflugtslinje, det vil jeg mener er umuligt på en dag, når der kommer ekstra km til. Hvis du vil finde en, der har skudt genvej mellem Inglés og Camino Finisterre, vil jeg mene, at https://www.caminodesantiago.me/ er det rette sted at spørge – så afgjort det forum med mest pilgrimserfaring. Hvis jeg skulle krydse over, ville jeg bruge god tid på planlægning af ruten og tegne den ind til mig selv som gps-rute hjemmefra og have på mobilen. Det er meget nemt at gøre, og jeg ville føle mig mere tryg. kh Marie

   Svar
  • Marie
   Marie siger:

   Hej igen Merete. Nu spurgte jeg selv inde på det forum, og der kom som sædvanlig rigtig gode input. 1: To forskellige cykelruter inkl. GPS-kort her: https://es.wikiloc.com/rutas-ciclismo/sigueiro-val-do-dubra-bembibre-negreira-portomouro-sigueiro-7459640 – dem kan du vandre efter, distancen er 40 km. 2: Måske kan du komme i problemer med at få compostela. Hvis du vandrer hele vejen tilbage til Santiago, må du kunne få for den del, men om du får Ferrol (Inglés) som startsted, er jeg i tvivl om. Lad mig endelig høre, hvordan det går. kh Marie

   Svar
 3. Mette A.
  Mette A. siger:

  Kære Marie
  Jeg er simpelthen så glad for at læse på din blok. TAK for den. Meget inspirerende Jeg her et par spørgsmål, som jeg håber du vil svare på. Men, jeg vil helst skrive til dig på mail – og linket virker ikke på min computer. Er det muligt at du kan skrive din mailadresse?
  Jeg planlægger at gå et tur på ca. 3 uger, medio september til primo oktober 2019. Jeg er i tvivl om hvilken af Camino-ruterne som kan være oplagte for mig. Også ift at komme til og fra. Jeg planlægger at gå alene (kvinde) og har ikke gået så meget før. Men jeg kan evt skrive lidt mere på mailen. Håber du har tid til at svare. mvh Mette

  Svar
 4. Sophie Heiberg
  Sophie Heiberg siger:

  Tusind tak for en dejlig side, med rigtig god inspiration :-)

  Jeg har fundet en del priser på hvad det koster at gå caminoen, men kan ikke rigtig finde frem til hvad denne relativt korte rute ca. koster og gå? Måske kan I være behjælpelige med lidt info om det.

  Bedste hilsner
  Sophie

  Svar

Skriv en kommentar

Skriv dine spørgsmål og kommentarer.
Vi glæder os til at høre fra dig!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

MERE OM CAMINOEN