PAKKELISTE Vandrestave – hvorfor jeg elsker dem

Du kan sagtens vandre en camino uden stave. De er ikke nødvendigt basisudstyr på linje med godt fodtøj. Men de er godt nok rare at have…

Min plan var egentlig ikke at gå med vandrestave. Men da min pilgrimsven var alvorligt syg, og for svag til at vandre, bad han mig gå med hans vandrestave en sidste rejse til katedralen. Så det var skæbnens vilje, at jeg i det hele taget lærte at gå med vandrestave – og det er jeg glad for i dag.

Fordele med vandrestave

De vigtigste fordele ved at gå med vandrestave synes jeg er, at de:

  1. Aflaster knæene med 25 % ned ad bakke
  2. Forebygger hævede hænder, som jeg får efter cirka 10 km, når jeg vandrer med rygsæk. Vandrestave aktiverer venepumpen, så jeg slipper for væskeproblemer.
  3. Giver en god rytme i min vandring
  4. Hjælper mig til at holde balancen, når stien er een stor vandpyt at passere

Mit tempo er naturligt lidt højere med vandrestave, så jeg pakker dem ned, hvis jeg følges med en makker uden.

Gratis vandrestave på pilgrimskontoret

Flyver du til Santiago de Compostela, når du starter din camino, kan du hente gratis brugte vandrestave på pilgrimskontoret i Rúa das Carretas 33. Mange pilgrimme efterlader deres stave ved hjemrejsen. Skal du vandre Camino Muxia eller Camino Finisterre, er tricket ekstra godt – for så starter du jo simpelthen i Santiago.

Tjek reglerne for vandrestave hos dit flyselskab

På flyveturen ned til caminoen checker jeg ikke min rygsæk ind, men bærer den som håndbagage. På udrejsen fra Kastrup er jeg aldrig blevet tvunget til at checke vandrestave ind, heller ikke når jeg havde mellemlanding undervejs. Men andre har haft flere problemer – også i Kastrup. Derfor er det en god ide at tjekke reglerne hos det selskab, du flyver med.

Sikker hjemrejse med vandrestave

Lufthavnen i Santiago checker godt nok alle vandrestave ind gratis – men kun til første sted, du lander. Jeg har tre gange været tvunget til at checke dem dyrt ind i Stansted lufthavn. Ærgerlige penge.

Så har du mellemlanding, er et bedre bud at sende dine vandrestave hjem med det spanske postvæsen, Correos. Det er væsentligt billigere end at købe en indchecket bagage. Til Danmark gav jeg lige under 16 euro inkl. papkasse for at få sendt stavene hjem.

Correos har et stort pilgrimsvenligt postkontor lige ved katedralen (Rúa do Franco 4), og ellers har de også en butik i lufthavnen. Jeg synes det var det hele værd ikke at skulle tænke på, om vandrestavene kom trygt hjem, og vente på evt. indchecket bagage.

Vil du helt udenom bøvl i lufthavnen – så find en vandrestav i naturen…


Overvejer du at købe vandrestave?

Er du ude i at købe vandrestave, så husk at tjekke, hvor meget de kan foldes sammen. Der er stor forskel – se bare vores vandrestavspark her. Nogle er nærmest dobbelt så lange som andre i sammenklappet tilstand:

Mærk også godt efter materialet på håndtagene, om dine hænder kan lide det eller ej.

Køb af vandrestave i Spanien

Generelt kan du i Spanien købe vandrestave og ekstra gummifødder (trekking pole tip protector) godt under halv pris – hvis du vel at mærke kommer til en større by med sportsforretning eller velassorteret skomager. Vi har købt lager af ekstra gummifødder i Spanien, og har altid et ekstra sæt med i rygsækken. Det er så irriterende, når vandrestavene begynder at larme, fordi gummifødderne er slidt igennem, eller man har mistet en, som man nemt kan gøre på board walks eller i kloakdæksler.

0 replies

Skriv en kommentar

Skriv dine spørgsmål og kommentarer.
Vi glæder os til at høre fra dig!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

MERE OM CAMINOEN