GUIDE Santiagos syv bedste hemmeligheder

Santiago de Compostela er ikke blot et vidunderligt pilgrimsmål, men også en vidunderlig by, der gemmer på mange gode oplevelser

Jeg snupper altid en ekstra dag i Santiago de Compostela, når jeg afslutter min camino. Her er de oplevelser, jeg elsker mest i Santiago.

Hvis du leder efter de gode sovesteder i Santiago, så kig med her


Solnedgangen fra katedralens tag

Nogle oplevelser er så store, at de er værd at planlægge, selv for den mest impulsive pilgrim. Hver dag er der en håndfuld mennesker, der får mulighed for at vandre ovenpå katedralens tag. Her kan du nyde synet ud over byen, myretuen af lykkelige pilgrimme og aftensolen, der putter sig. Turen klokken 19 giver størst chance for at se solnedgangen.

I hele 2019 er der desværre lukket for rundvisninger på grund af restaureringen af katedralen – så oplevelsen må være til gode til 2020.

Men kan du kan få andre tider, så tag turen alligevel. Jeg lover, du ikke fortryder! Og sig pyt til sproget, hvis du ikke kan det sprog der er den dag. Oplevelsen bærer sig selv.


Costa Vella og den lille peregrina

De sidste sider i min erindring fra hver camino bliver altid skrevet det samme sted: Den helt magiske gårdhave Costa Vella. En stille, lillebitte grøn oase midt i byen.

Mens kaffen dufter, hvisker jeg en stille tak til den lillebitte pilgrimsstatue La Peregrina, som bor her i haven. Jeg drømte engang om at købe hende med hjem. Men nej, hun bor lige der midt i min elskede Santiago. Jeg elsker at besøge hende der. Find Hotel Costa Vela på Rúa da Porta da Pena 17.

Hvis du synes, den lille statue La Peregrina virker bekendt, så har du nok gået den franske rute. Den galiciske kunstner Miguel Cuoto står nemlig bag både ‘storesøsteren’, der ser ud over landskabet ved O Cebreio, og ‘lillesøsteren’, der sidder i Costa Vellas Have.

Foto: Tak til Niels Henrik Kristensen.

Madmarkedet Abastos

Du finder nok ikke Santiagos fine madmarked, hvis ikke du ved, det er der. Abastos ligger helt i centrum, men alligevel uden for de tætteste pilgrimscirkler. Madmarkedet er en slentetrur værd, også selvom du sikkert er træt i benene.

Her finder du helt autentisk Santiagostemning og gamle kvinder med ru hænder, der sælger dig alt, hvad maven kan begære. Beliggenheden i de 300 år gamle, hvælvede haller er så fin. Markedet er åbent mandag-lørdag 9-15. Lukket søndag. Find Abastos marked: Rúa das Ameas 5-8.


Tapas-stedet

På min første camino mødte jeg en madglad gourmetschweizer, som brugte timer på at finde en unik madoplevelse til caminofamilien – tapas-stedet La Jefatura. Jeg glemmer det aldrig. Og jeg vender tilbage efter hver camino. La Jefatura er stadig en velbevaret hemmelighed, og jeg elsker, at tjeneren siger “Dig igen!!” når jeg kommer tilbage år efter år, camino efter camino. Find restaurant La Jefatura på Av. de Figueroa 1 (tæt ved Park Alameda) – og husk, at søndag og mandag er der lukket.

Muslinger til rygsækken

Jeg behøver bare lukke øjnene, så er jeg tilbage med muslinger med serranoskinke (zamburiños con jamon), grillede kroketter (croquetas caseras) og og og … Som stjernedrysset på oplevelsen kan du få muslingeskallerne med som minde. Så nu ved du, hvor de mange muslinger på min rygsæk kommer fra.


Skyggen af en usynlig pilgrim

Når aftenen falder på og gadelamperne tændes, dukker den mystiske skygge af en usynlig pilgrim op på katedralen. Gå en stille slentretur om aftenen med øjnene godt åbne – og lur mig, om ikke du finder den! PS: I oktober 2018 er en grum skæbne midlertidigt overgået den usynlige pilgrim, så der kan være problemer med at finde den i en periode….


Byens største musling

Een musling i Santiagos gader er større end dem alle! Den er så stor, men samtidig gemt så godt, at jeg ikke fandt den før en sen aftentime efter rødvin og god middag med caminofamilien. Du finder den i hjørnet ved bagindgangen til katedralen. Kig ind i hjørnet ved trappen … og pludselig ser du den. Gik du glip af pilgrimmens skygge, kan du i stedet se efter ‘præstens skygge’…


Gratis måltid til pilgrimme

I den gamle parador på Praza do Obradoiro holder de ærefuldt en århundreder gammel tradition i live: De giver dagens ti første pilgrimme et gratis måltid mad. Og vi snakker ikke et hvilket som helst måltid! Vi snakker tre retter superlækker landlig mad indtaget i restauranten Enxebres stemningsfulde, hvælvede stenkælder under paradoren. Et sært heldigt og taknemmeligt pilgrimsselskab.

Vi blev tilbudt den historiske og gratis madoplevelse, da vi var blandt dagens ti første til at modtage Compostela på pilgrimskontoret. Egentlig var det held i uheld, at det blev os: Vi boede i en forfærdelig lejlighed direkte ovenpå et diskotek. Klokken 07.00 opgav vi tanken om nattesøvn, og begav os til pilgrimskontoret, hvor vi slog os ned i den mørke morgen med kaffe og lune croissanter en halv time før kontoret åbnede.
Se vores tips til gode sovesteder i Santiago – og find ud af hvilken lejlighed du ikke skal booke

0 replies

Skriv en kommentar

Skriv dine spørgsmål og kommentarer.
Vi glæder os til at høre fra dig!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

MERE OM CAMINOEN