GUIDE Santiagos syv bedste hemmeligheder

Santiago de Compostela er ikke blot et vidunderligt pilgrimsmål, men også en vidunderlig by, der gemmer på mange gode oplevelser

Jeg snupper altid en ekstra dag i Santiago de Compostela, når jeg afslutter min camino. Her er de oplevelser, jeg elsker mest i Santiago.

Hvis du leder efter de gode sovesteder i Santiago, så kig med her

Costa Vella og den lille peregrina

De sidste sider i min erindring fra hver camino bliver altid skrevet det samme sted: Den helt magiske gårdhave Costa Vella. En stille, lillebitte grøn oase midt i byen.

Mens kaffen dufter, hvisker jeg en stille tak til den lillebitte pilgrimsstatue La Peregrina, som bor her i haven. Jeg drømte engang om at købe hende med hjem. Men nej, hun bor lige der midt i min elskede Santiago. Jeg elsker at besøge hende der. Find Hotel Costa Vela på Rúa da Porta da Pena 17.

Hvis du synes, den lille statue La Peregrina virker bekendt, så har du nok gået den franske rute. Den galiciske kunstner Miguel Cuoto står nemlig bag både ‘storesøsteren’, der ser ud over landskabet ved O Cebreio, og ‘lillesøsteren’, der sidder i Costa Vellas have.

Foto: Tak til Niels Henrik Kristensen.

Fire klassiske Santiago-spørgsmål

Hvor er pilgrimskontoret?

Når du står foran katedralen: Vend dig mod det fine parador-hotel Dos Reis Catolicos. Gå ad vejen nedad til venstre. Drej straks efter til højre ad Rúa das Carretas. Nu kommer pilgrimskontoret på din venstre hånd efter 150 m.

Køen er kortest tidlig morgen, og mens der er messer i katedralen. Åbent fra 08 – 20 hver dag.

Adresse: Rúa das Carretas 33

Hvor er der offentlige toiletter?

Når du står på katedralpadsen: Kig på facaden til det fine hotel. Gå ned ad gaden til venstre og drej med det samme til venstre. Nu er du ved fine, rene og gratis offentlige toiletter.

Er du længere inde i det gamle kvarter, er du også altid velkommen hos Pilgrim House. Her er toiletter, køkken, gårdhave, hvilested, kontorplads, kreabord og søde mennesker.

Adresse: Rúa Nova 19

Er der virkelig ingen supermarkeder i byen?

Jo, der er supermarkeder – bare ikke i den gamle bydel. Der ligger masser af supermarkeder i Santiagos boligkvarterer lige i nærheden. Stil mobilen efter ‘supermarked’ eller ‘Gadis’, som ligger nærmest – omkring 400 meter fra katedralpladsen.

Har du brug for et søndagsåbent supermarked?
Den lille købmandsbutik Victoria har søndagsåbent. Super sted at proviantere til hjemrejsen, hvis du vender snuden hjem på en søndag. Ligger supertæt på lufthavnsbussen og stationen.

Adresse: Rúa do Hórreo 53

Rygsækken - hvor gør jeg af den?

Du kan ikke have rygsækken med i katedralen. Men i velkomstcentret Pilgrim House lige om hjørnet er der gratis rygsækopbevaring. Du kan også få et aflåst skab – her er prisen donativo. Det betyder, at du betaler hvad du kan og vil.

Også lige ved bagindgangen til katedralen er der rygsækopbevaring. Det koster 5 euro. Stil dig ved hestespringvandet på Praza das Praterías. Op ad trappen og lige til højre ligger kontoret, der tilbyder rygsækopbevaring.

Madmarkedet Abastos

Du finder nok ikke Santiagos fine madmarked, hvis ikke du ved, det er der. Abastos ligger helt i centrum, men alligevel uden for de tætteste pilgrimscirkler. Madmarkedet er en slentetrur værd, også selvom du sikkert er træt i benene.

Her finder du helt autentisk Santiagostemning og gamle kvinder med ru hænder, der sælger dig alt, hvad maven kan begære. Beliggenheden i de 300 år gamle, hvælvede haller er så fin. Markedet er åbent mandag-lørdag 9-15. Lukket søndag. Find Abastos marked: Rúa das Ameas 5-8.


Tapas-stedet

På min første camino mødte jeg en madglad gourmetschweizer, som brugte timer på at finde en unik madoplevelse til caminofamilien – tapas-stedet La Jefatura. Jeg glemmer det aldrig. Og jeg vender tilbage efter hver camino. La Jefatura er stadig en velbevaret hemmelighed, og jeg elsker, at tjeneren siger “Dig igen!!” når jeg kommer tilbage år efter år, camino efter camino. Find restaurant La Jefatura på Av. de Figueroa 1 (tæt ved Park Alameda) – og husk, at søndag og mandag er der lukket.

Muslinger til rygsækken

Jeg behøver bare lukke øjnene, så er jeg tilbage med muslinger med serranoskinke (zamburiños con jamon), grillede kroketter (croquetas caseras) og og og … Som stjernedrysset på oplevelsen kan du få muslingeskallerne med som minde. Så nu ved du, hvor de mange muslinger på min rygsæk kommer fra.


Skyggen af en usynlig pilgrim

Når aftenen falder på og gadelamperne tændes, dukker den mystiske skygge af en usynlig pilgrim op på katedralen. Gå en stille slentretur om aftenen med øjnene godt åbne – og lur mig, om ikke du finder den! PS: I oktober 2018 er en grum skæbne midlertidigt overgået den usynlige pilgrim, så der kan være problemer med at finde den i en periode….


Byens største musling

Een musling i Santiagos gader er større end dem alle! Den er så stor, men samtidig gemt så godt, at jeg ikke fandt den før en sen aftentime efter rødvin og god middag med caminofamilien. Du finder den i hjørnet ved bagindgangen til katedralen. Kig ind i hjørnet ved trappen … og pludselig ser du den. Gik du glip af pilgrimmens skygge, kan du i stedet se efter ‘præstens skygge’…


Gratis måltid til pilgrimme

I den gamle parador på Praza do Obradoiro holder de ærefuldt en århundreder gammel tradition i live: De giver dagens ti første pilgrimme et gratis måltid mad. Og vi snakker ikke et hvilket som helst måltid! Vi snakker tre retter superlækker landlig mad indtaget i restauranten Enxebres stemningsfulde, hvælvede stenkælder under paradoren. Et sært heldigt og taknemmeligt pilgrimsselskab.

Vi blev tilbudt den historiske og gratis madoplevelse, da vi var blandt dagens ti første til at modtage compostela på pilgrimskontoret. Egentlig var det held i uheld, at det blev os: Vi boede i en forfærdelig lejlighed direkte ovenpå et diskotek. Klokken 07.00 opgav vi tanken om nattesøvn, og begav os til pilgrimskontoret, hvor vi slog os ned i den mørke morgen med kaffe og lune croissanter en halv time før kontoret åbnede.
Se vores tips til gode sovesteder i Santiago – og find ud af hvilken lejlighed du ikke skal booke


Solnedgangen fra katedralens tag

Nogle oplevelser er så store, at de er værd at planlægge, selv for den mest impulsive pilgrim. Hver dag er der en håndfuld mennesker, der får mulighed for at vandre ovenpå katedralens tag. Her kan du nyde synet ud over byen, myretuen af lykkelige pilgrimme og aftensolen, der putter sig. Turen klokken 19 giver størst chance for at se solnedgangen.

Men kan du kan få andre tider, så tag turen alligevel. Jeg lover, du ikke fortryder! Og sig pyt til sproget, hvis du ikke kan det sprog der er den dag. Oplevelsen bærer sig selv.

I hele 2019 er der desværre lukket for rundvisninger på grund af restaureringen af katedralen – så oplevelsen må være til gode til 2020.


Synonymer: Compostella, Comostella, Comostela (de alternative stavemåder her er for at gøre det nemt at finde artiklen for folk, der søger på anderledes stavemåder…)
2 replies
 1. Lene
  Lene says:

  Hej med Jer 🙂
  Jeg elsker din muslingepung Marie 🙂 Hvor har du fundet den henne?
  Kh. Lene.

  Svar
  • Marie
   Marie says:

   Hej Lene

   Ååååh, den er svær. Jeg har nemlig købt den i en bar på Camino Francés. Det var mellem Melide og Arzua. Kan kun huske det var på højre hånd og der var terrazzogulv og et mørkt skab på væggen hvor de hang. Den er smuk, men lidt bøvlet at bruge. Skal du på Francés? Hvis ja, kan det være jeg gennem mine iphonebilleder kan komme med en nærmere placering. Men desværre er den købt i 2017, måske har de ikke flere. Kh Marie

   Svar

Skriv en kommentar

Skriv dine spørgsmål og kommentarer.
Vi glæder os til at høre fra dig!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

MERE OM CAMINOEN