PAKKELISTE Must haves til caminoen

Du behøver ikke købe dig fattig i gear for at gå caminoen. Kig med her, og få vores jordbundne råd til, hvad du behøver, og hvad der bare er nice to have

Caminoen kræver ikke det vilde gear. Du kommer langt med hvad du har. Groft sagt mener jeg kun, der er tre ting, der er helt centrale på pakkelisten:

 1. Fodtøj og sokker
 2. Rygsæk
 3. Regnudstyr

Afprøv, hvad der virker på dine fødder

Prøv dig frem i god tid og find din egen vej med fodtøj. Fodtøj, der passer andres fødder, passer ikke nødvendigvis dine. Grundig afprøvning er vejen frem. Gå lange distancer i fodtøjet med oppakning, inden du drager på caminoen. Sko, der virker for dig i een sammenhæng, virker ikke nødvendigvis, når du får vægt på ryggen.
Se vores erfaringer med forskellige typer af fodtøj til caminoen

Gå nyt fodtøj til

Køber du nyt fodtøj til caminoen, er råd nummer et: Gå det grundigt til. Dine fødder vil takke dig for det. Lyt til dem, pas på dem – de er dit fundament.

Sokkerne kan være synderen

Tænk en ekstra omgang, før du går camino i hverdagssokker, løbesokker eller uafprøvede sokker. Forkerte sokker kan i sig selv give vabler. Den bedste løsning er den, du har afprøvet og kender. Jeg går i tykke bløde vandresokker i uld og skifter par hver anden time. Det par, jeg ikke har på, tørrer imens.

Mærk i det hele taget dine fødder: Er de udtørrede og sprukne som et stakit, der siger ‘Gooooori!, så er du i ekstra risiko for vabler. Smør fusserne ind hver aften, inden du putter, og start i god tid inden caminoen med at forkæle dem og fjerne evt. hård hud med en skalpel.
Vil du undgå vabler på caminoen? Se vores bedste tips her

Rygsækken – måske duer den, du har?

En rygsæk på 30-35 liter har plads nok til en camino. Mindre rygsække end 25 liter er sjældent. Har du mere plads – fx 45 liter, ligger tingene nok knap så tæt, og det går såmænd også.

Mine første tre caminoer gik jeg med en Fjällräven Vintage 30 liter, som egentlig er vores indkøbsrygsæk. Ikke fancy, teknisk, avanceret eller letvægt letvægt. Men jeg eeelsker den og har aldrig manglet noget. Har du også allerede en rygsæk – så afprøv den på lange distancer. Måske behøver du ikke investere i nyt?

Om at købe rygsæk

Her tre ting at se efter, hvis du er ude i at købe rygsæk:

 1. Afprøv den med vægt i. Uden vægt er de fleste rygsække fine nok.
 2. Gå efter et godt hoftebælte – det er her, du bærer det meste af vægten. En feature, du kan blive glad for på caminoen, er lommer på hoftebæltet. Jeg har kamera i den ene side og pilgrimspas i den anden. Har du en rygsæk uden lommer på hoften, kan de købes løse: Søg på ‘hipbelt pocket’ eller ‘molle bag’.
 3. Hvis du tit bliver varm på ryggen, når du vandrer, så prøv en rygsæk med trampolinryg. Her er der to bøjler med net imellem. Mange mærker har modeller med trampolinryg, fx Fjällräven (Abisko Friluft), Lowe Alpine (AirZone) og Osprey. Du har fri luft til hele ryggen:

Regnudstyr på caminoen

Noget til at holde dig tør i regnvejr er en nødvendighed på pakkelisten til caminoen.

Det spørgsmål, de fleste pilgrimme stiller sig, er: Regntøj eller regnponcho? Regntøj er det helt klassiske regnsæt med jakke og bukser. Regnponcho er typisk en bredere og længere regnfrakke. Den dækker det meste af benene, og hvis den er godt designet, har den en pukkel indbygget, så du har rygsækken i tørvejr inde i ponchoen.

Helt nede på jorden: Start med hvad du har eller kan låne dig til, og bliv klog på, hvad du bedst kan lide.  Jeg lånte og brugte, hvad jeg havde, på mine første to caminoer. Efter det var jeg sikker i min sag og investerede i en regnponcho, der er det bedste køb, jeg har gjort til caminoen.
Regnvejr på caminoen – se hvornår de rener mest og mindst og hvordan du bedst holder dig tør

Pakkeliste til caminoen

Jeg gjort mig mange erfaringer med, hvad jeg egentlig behøver på caminoen:
Se min ultimative, nedbarberede pakkeliste til caminoen

Ikke alt var genialt at slæbe med – jeg har også gjort mig erfaringer med både fejlkøb og fjollede ting:
Se listen over overflødige ting, jeg har droppet i min rygsæk

Vi køber selv vores gear

Vi har ikke samarbejder om sponsorerede produkter, og får ikke penge for omtale af produkter eller butikker. De rygsække, vi omtaler her, har vi selv købt. Vi handler i de friluftsbutikker, der har det grej, vi er på udkig efter, til den bedste pris. Og som tager sig tid til god rådgivning.

2 replies
 1. Dejan Suboticki
  Dejan Suboticki says:

  Hei, vår erfaring er at vaselin eller fuktig baby krem er ekstrem viktig for å spare føttene for skader.

  Svar
  • Marie
   Marie says:

   Meget enig – tørre, sprukne fødder giver større risiko for vabler. Jeg har prøvet lidt af hvert, og egentlig synes jeg de meste creme fungerer, så længe fødderne bliver fugtet godt. Lige nu er det hirschtalgcreme, jeg bruger- efter at have lånt lidt af en tysker på caminoen blev jeg begejstret og bestilte det hjem. Jeg har revideret artiklen ud fra dit input, for det er et vigtigt tip at få med. Hilsen Marie

   Svar

Skriv en kommentar

Skriv dine spørgsmål og kommentarer.
Vi glæder os til at høre fra dig!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

MERE OM CAMINOEN