GUIDE Camino Portugues med hoteller og korte etaper

* Artiklen indeholder annoncelinks til overnatning – se mere nederst

Camino Portugues er et godt valg, hvis du har brug for korte etaper for eksempel pga. fysiske udfordringer. Der er mange smukke byer undervejs, som er værd at bo i og opleve. Se vores forslag til etaper på 14 km i gennemsnit pr. dag

Camino Portugues har tre hovedruter: Kystruten, centralruten og Variante Espiritual. Forslaget her kombinerer de tre ruter. Etaperne er til dig, der har god tid, gerne vil undgå monsterlange etaper og godt kan lide privatliv på hoteller og pensionater. Etaperne er lavet til en læser, der gerne ville lige det.

Turen i tal

Distance i alt: 252 km (280 km inkl. bådturen)
Antal etaper: 18
Gennemsnit pr. dag: 14 km (her er sejldistancen ikke i indregnet)

1. Porto – Matosinhos 10 km
2. Matosinhos – Vila Cha 12 km
3. Vila Cha – Sao Pedro do Rates 21 km
4. Sao Pedro do Rates – Barcelos 16,8 km
5. Barcelos – Lugar do Corgo 18,7 km
6. Lugar do Corgo – Ponte de Lima 14 km
7. Ponte de Lima – Rubiaës 18,3 km
8. Rubiaës – Valença 16,4 km
9. Valença – O Porriño 18,7 km
10. O Porriño – Redondela 15,1 km
11. Redondela – Casa a Grade 17,2 km
12. Casa a Grade – Combarro 13 km
13. Combarro – Armenteira 10 km
14. Armenteira – Ribadumia 12 km
15. Ribadumia – Vilanova de Arousa 12 km
16. Vilanova de Arousa – Padrón 2 km
17. Padrón – O Faramello 10,2 km
18. O Faramello – Santiago de Compostela 14,3 km

Brug for længere eller endnu kortere etaper?

Hvis du er frisk på længere etaper, kan du se vores forslag her til 11 etaper med 25,6 km pr. dag
Vil du derimod gerne vandre endnu kortere distancer, så er Wiselys app til Camino Portuges en god hjælp til at få overblik over mulighederne for overnatning.

Starter du i Porto?

Se vores tips til gode steder at sove i Porto her

Porto – Matosinhos

1. etape 10 km ad kystruten

Dagens etape går via en rute, John Brierley har beskrevet i sin guidebog. Det er nemt: Når du står med Sé-katedralen i ryggen, går du ned mod floden Douro. Følg floden mod højre ti kilometer, indtil du kommer til badebyen Matosinhos.

Vi prøvede at få plads på Hostel Fishtail Sea House (annoncelink) men det var fuldt booket. Men godt ser det ud, og det ligger godt på ruten.

Starter du i Porto?

Se vores tips til gode steder at sove i Porto her

Matosinhos – Vila Cha

2. etape 12 km ad kystruten

Gå lidt videre efter turistbureauet på havnen i Matosinhos og til venstre over broen. Fortsæt nogle hundrede meter lige ud til Atlanterhavet – her begynder de gule pile. Fortsæt ligeud, altid med havet på venstre side helt til Vila Cha.
Se oversigt over hoteller i Vila Cha (annoncelink)


Vila Cha – Sao Pedro de Rates

3. etape 21 km ad kystruten og en forbindelsesrute

Her går du lidt ad kystruten og krydser ind til centralruten ad en skiltet forbindelsesrute i byen Vila do Conde. Se forbindelsesruten A, der mødes med vej 306 på kortet her – eller find en tysker med den gule guidebog af Raimund Joos:

Du kan også vælge at krydse over til centralruten senere.
Se vores tips her

I dag passerer du Antonios rustikke, landlige køkken i den lille flække Pedra Furada. Hans køkken er med i Guide Michelin, og bestemt til at betale. Ring evt. til Antonio på +351 252 951 144 og hør, om han har åbent til frokost.

Når du når til Sao Pedro de Rates, er det værd at få et af de interessante, tofarvede stempler i pilgrimspasset på byens cafe på højre hånd.

I Rates er der både offentligt herberg og det landlige minihotel Casa Mattos, som du kan se mere om her.

Sao Pedro de Rates – Barcelos

4. etape 16,8 km ad centralruten

I dag slutter du i en supersmuk by med masser af Portugals kakkelmønstrede huse, en slags mini-Porto. Se oversigt over hoteller i Barcelos (annoncelink).


Barcelos – Lugar do Corgo

5. etape 18,7 km ad centralruten

I Lugar do Corgo finder du højdepunktet af overnatning på den portugisiske camino: Hjemme hos den mest hjertelige familie – Casa Fernanda. Ring i forvejen på +351 914 589 521 og sig til Fernanda, at du gerne vil komme. Hun kan godt engelsk. Oplev det lige meget hvad, også selvom I helst vil hoteller. Spørg om havesengen, der er I i fred for snorken…


Lugar do Corgo – Ponte de Lima

6. etape 14 km ad centralruten

Ankomsten til Ponte de Lima er usigeligt smuk – du kommer som en lille, ydmyg pilgrim gennem en allé af gamle platantræer. Du kender sikkert platantræerne med den velkendte, plettede bark fra pladserne i byerne langs caminoen. For det meste er de stynet, men her i Ponte de Lima får de lov at vokse sig store og brede grenene ud:

Fotograf: Edny Boklund

Ponte de Lima er en livlig, charmerende by med flere gode spisesteder. Byen har sit navn fra den gamle bro over floden Lima. Se oversigt over hoteller i byen Ponte de Lima (annoncelink)


Ponte de Lima – Rubiaës

7. etape 18,3 km ad centralruten
Der er en stigning denne dag, som folk snakker om. Den er stejl, men til gengæld supersmuk gennem skoven.

Rubiaës er ikke en egentlig by, men her er dog en restaurant. Herberget Ninho Pilgrim’s Nest har en dejlig have og et skønt, farverigt dobbeltværelse, der kan bookes på telefon +351 916 866 372 eller mail marlenecas@gmail.com

Rubiaës – Valença

8. etape 16,4 km km ad central-ruten

I dag slutter du i Valença, en smuk, historisk by med et fæstningsværk af dimensioner, som er værd at vandre godt igennem. Et bud på et lækkert sted at sove, kunne være Quinta do Caminho(annoncelink).

Valença – O Porriño

9. etape 18,7 km ad central-ruten

I dag ser du et klassisk eksempel på en meget langvarig konflikt om ruteføringen på vej ind i O Porriño.

Vi tog ruten til venstre, og den rute går grønt langs en flod. Hostal Maracaibo i byen plejer pilgrimme at være glade for.

O Porriño – Redondela

10. etape 15,1 km ad central-ruten

Byen Redondela blev vi aldrig rigtig glade ved – den er noget grå sammenlignet med de andre perler på snoren. Det spiller nok også ind, at vi havde en dårlig oplevelse med Albergue Rosa d’Abreu. Hospitalera lader til at kapre kunder, der faktisk har booking hos naboherberget. Vores klare oplevelse var, at nabokonen havde hjertet på det rigtige sted. Det sted hedder A Casa da Herba (annoncelink) og dem, der flyttede derover, var glade og lettede.

Redondela – Casa a Grade

11. etape 17,2 km ad centralruten

I Casa a Grade kort før Pontevedra bor I rigtig godt hos en lokal politimand med egen vinproduktion.
Book Casa a Grade her.

Casa a Grade – Combarro

12. etape 13 km ad Variante Espiritual

I dag forlader du centralruten og drejer fra mod venstre ad den smukke, stille Variante Espiritual kort efter Pontevedra. Nyd de smalle, smukke stier. Du ender i den meget charmerende og kulturelt interessante by, Combarro.
Find steder at bo i Combarro (annoncelink).


Combarro – Armenteira

13. etape 10 km ad Variante Espiritual

Fra Combarro op til Armenteira er en stigning på omkring 440 meter – du går på asfaltveje, så det er ikke teknisk udfordrende – men regn med at mærke lidt i lårene.

Dagen slutter i Armenteira, hvor der er offentligt herberg – men det er faktisk også muligt at booke værelse på Armenteira-klostret ved at maile til dem.

En ny hotelmulighed i Armenteira er Pousada de Armenteira (annoncelink).

Armenteira – Ribadumia

14. etape 10 km ad Variante Espiritual

I dag venter et af de smukkeste stykker camino overhovedet – Ruta de la Pedra e del Agua – hvor du i stedet for gule pile følger en gul og hvid afmærkning forbi en række gamle møller. Et bud på et sted at sove i nat er Os Castanos i Ribadumia. Ellers se liste over andre værelser i Ribadumia her (annoncelink) – men pas på med, hvad du vælger – nogle er langt fra ‘centrum’ og dermed off camino.

Ribadumia – Vilanova de Arousa

15. etape 14 km ad Variante Espiritual

Vilanova er sidste by inden sejlturen på Variante Espirtual. Her er åbnet et donativosted, Hope House, som ser ud til at være værd at besøge. Læs mere om det her

Vilanova de Arousa – Padrón

16. etape 28 km i båd og 2 km til fods ad Variante Espiritual

Der er flere hoteller i Padrón- vi prøvede Hotel Chef Rivera (annoncelink) som ligger stille og med vaskeri lige overfor. Denne etape kan I sejle i båd 28 km ad verdens ældste pilgrimsrute til vands og gå de sidste to. Læs vigtige informationer om bådturen i vores guide her

Padrón – O Faramello

17. etape 10,2 km ad centralruten

O Faramello – Santiago de Compostela

18. etape 14,3 km km ad centralruten

Det er en god ide booke overnatning i Santiago.
Se vores bedste tips til gode overnatningssteder den sidste nat.

Hvad betyder annoncelink?

Når der står (annoncelink) efter et link, betyder det, at hvis du booker overnatningen via linket, går en brøkdel af betalingen til at finansiere Frie fodspor. Booker du via et annoncelink, støtter du Frie fodspor, og booking.com tjener mindre. Din pris for overnatningen stiger ikke, men du hjælper os.

9 replies
 1. Lene Lesley
  Lene Lesley says:

  Hej Marie, vi har den sidste uge gået de første 130 km fra Lissabon til Tomar. Vi har valgt at stoppe, fordi vi synes, det er en skuffelse, man går på landevej 80% af tiden. Vi havde læst det, men troede, at der var plads til at gå,(fortov fx), man går i vejkanten og må tit springe ind til siden pga al for meget trafik.
  Når du skriver, man går på asfalt i Frankrig, er det så også i vejkanten? I Portugal er det også småt med den store naturoplevelse på denne strækning i hvert fald. Derfor har vi nu besluttet at flyve til Mallorca og gå der. Men igen – synes i andre ikke, der går noget af fornøjelsen, når man går i vejkanten og ikke på stier? Kh Lene

  Svar
  • Marie
   Marie says:

   Hej Lene. Vi har ikke selv vandret fra Lissabon til Poprto, for vi har læst mange beskrivelser som dine og ud fra det besluttet at lade være. At ruten simpelthen ikke er ordentligt anlagt og at alt for meget er asfalt og road side walking. Folk giver simpelthen udtryk for at have fortrudt at være startet i Lissabon, og det er ellers sjældent nogen fortryder en camino. Jeg tror selve ruten er forklaringen på, at ni ud af ti vælger at starte den portugisiske i Porto. Den er fin derfra – mange stier, mindre grusveje og gamle romerske veje. Underlaget er generelt meget hårdt på den camino, især på grund af de romerske veje. Men nu er I fløjet til Mallorca. Også en dejlig vandredestination, og der er garanteret godt vejr stadig. Her er underlaget væsentligt mere udfordrende end på caminoen generelt – mere stenet, mere kuperet, men også bragende smukt. Husk masser af vand på de øde ruter. Vi har desværre kun lagt få ruter ind derfra. Bedste vandreferie til jer kh Marie

   Svar
 2. Marianne
  Marianne says:

  Så bra att jag hittade hit och fick en massa tips som jag kommer att ha glädje av. Om en månad reser jag ensam och ska vandra från Tui till Santiago på 7 dagar.
  Men… jag har inte lyckats lista ut vad ”vandredutter” är för något. Annars förstår jag danskan bättre än jag trodde.
  Mvh
  Marianne från Sverige. 68 år. Med stavar, hotell och väskskjuts.

  Svar
 3. Doris Vendelbo
  Doris Vendelbo says:

  Hej Marie og Torben
  Er rigtig glad for jeres hjemmeside og bruger den nu her hvor jeg er på centralruten.
  Jeg er her ved middagstid landet i Casa a Grade i det skønne hus ved politimanden.
  Jeg viste dem et foto af jer, og de genkendte jer tydeligvis.
  Tror jeg vil følge dit forslag til Santiago, de ser hyggelig og roligt ud.
  Tusind tak for jeres informative hjemmeside, den er blevet studeret mange gange i forbindelse med min planlægning.
  Tak endnu en gang.
  Mvh Doris

  Svar
  • Marie
   Marie says:

   Næææ, hvor dejligt med en hilsen fra centralruten! Det er altså sjovt at politimanden genkender os, for vi har ikke selv været der endnu, men fundet stedet gennem danske Inge. Men måske andre har været der og vist bloggen? Det ved jeg folk gør andre steder på vejen. Det må der næsten være nogen, der har gjort. Og hvor er det vidunderligt, at du kan bruge siden på din camino! De bedste caminohilsner Marie og Torben

   Svar

Skriv en kommentar

Skriv dine spørgsmål og kommentarer.
Vi glæder os til at høre fra dig!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

MERE OM CAMINOEN