GUIDE Caminoen – ikke een, men mange ruter

På trods af den bestemte form findes der ikke een, men mange caminoer i Spanien. Ingen camino er mere rigtig end de andre. Den rigtige camino for dig er den, der er din

Det tog mig sytten år at komme af sted på caminoen første gang, fordi jeg havde en ’alt eller intet’-indstilling. Jeg havde kun hørt om én camino – Camino Francés, den berømte franske rute over Pyrenæerne, som kræver fire-seks uger at gennemføre. Det kunne jeg ikke finde plads til, og derfor gik årene. Indtil jeg fandt ud af, at der ikke er en, men mange caminoer til Santiago de Compostela – se bare kortet her:

Illustration: Tak for lån til wisepilgrim.com

En hel camino uden at søge orlov

Mærker du caminoen kalde på dig, så af sted med dig. Du kan sagtens gå en hel camino uden at søge orlov eller sige dit job op. Min caminodebut var på Camino Inglés på 121 km (fem-syv dagsetaper). Efter det gik jeg Camino Primitivo, som er på 319 km og den ældste af ruterne. Andre bud på en kortere camino, som kan passer i et almindeligt ferieliv:

 • Camino Finisterre (206 km): Starter i Santiago de Compostela, går ud til kysten ved Finisterre (90 km), videre til Muxia (30 km) og tilbage til Santiago de Compostela (86 km) og kan gås begge veje.
 • Camino de Invierno (268 km)
 • Camino Sanabrés (368 km)

Find ud af, hvor langt du kan gå om dagen på caminoen

Dele af en længere camino

Mangler du tid til at vandre en hel af de længere caminoer, kan du vandre den i etaper. For eksempel Camino Portugues vandrer mange fra byen Porto og til Santiago (240 km), selvom ruten egentlig starter endnu længere tilbage – i Lissabon (650 km). Camino Francés vandrer enormt mange fra byen Sarria, som er sidste mulige startsted, hvis du vil have et ‘compostela‘ som bevis på din pilgrimsfærd. Ulempen er, at den er meget trafikeret, og der er kamp om sengepladserne en stor del af året.

Find stilheden på caminoen

Caminoen er steget enormt i popularitet. Konkret har der været en stigning på 111.000 % på tredive år: 2.491 pilgrimme i 1986 mod 277.915 pilgrimme i 2016. Og der kommer stadig flere: I 2018 ankom  327.378 pilgrimme. Hvis du søger stilheden er der især to ting, du skal være opmærksom på, når du planlægger din camino:

 1. Årstiden
 2. Ruten du vælger

Foto: Anne Christoffersen

Sengeræs i byen Pontevedra på Camino Portugues, august 2018: Kø til en seng på det offentlige herberg. August er årets travleste pilgrimsmåned.

Vælg de stille måneder

Årstiden spiller meget ind på hvor mange pilgrimme, du møder. For eksempel er der over dobbelt så mange pilgrimme i juni som i april.

Her kan du se hvilke måneder på året, der er flest pilgrimme og færrest pilgrimme:

Find de stille ruter

Trafikken på de forskellige caminoer er ulige fordelt. Der er over 12 gange så mange på Camino Francés som på Camino Primitivo. Her er en oversigt hvor mange procent af alle pilgrimme til Santiago de Compostela, der valgte hver rute i 2018:

 • Camino Francés 56.88 %
  (den franske rute)
 • Camino Portugues 20.72 %
  (den portugisiske rute)
 • Camino del Norte 5,82 %
  (den nordlige rute)
 • Camino Primitivo 4,59 %
  (The Original Way)
 • Camino Inglés 4,32 %
  (den engelske rute)
 • Camino Portugues Costa 4,23 %
  (kystruten)
 • Via de la Plata 2,79 %
  (sølvruten – herunder Camino Sanabrés)
 • Finisterre -Muxia 0,35 %
  (til verdens ende)
 • Camino Invierno 0,21 %
  (vintervejen)
0 replies

Skriv en kommentar

Skriv dine spørgsmål og kommentarer.
Vi glæder os til at høre fra dig!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

MERE OM CAMINOEN