ETAPER Camino Finisterre – Muxía

* Artiklen indeholder annoncelinks til overnatning – se mere nederst

I juli vandrer jeg Camino Finisterre med min datter på 21 – vandringen til verdens ende med start i Santiago de Compostela

Måske har du hørt om pilgrimme, der fortsætter helt til Verdens Ende efter at have vandret caminoen? På Spaniens vestkyst tre dages vandring fra Santiago ligger Finisterre – eller på galicisk ‘Fisterra’. Det sted, man i gamle dage helt bogstaveligt troede var verdens ende. Turen derud, videre langs kysten til Muxía og tilbage til Santiago er en minicamino i sig selv på i alt 207 km.

Etaper til Camino Finisterre – Muxía på 7 dage (29,2 km pr. dag)

Vi regner med at vandre de 207 km fra Santiago til Finisterre og videre til Muxía og tilbage på syv etaper. Vores etaper bliver anderledes end de klassiske etaper, fordi vi godt kan lide at finde små, autentiske steder og oplevelser.

 1. Santiago – Piaxe 29,6 km. Her ligger et hyggeligt forholdsvis nyt, privat herberg, pilgrimme er glade for: Albergue Alto da Peña som kan bookes her (annoncelink). Undervejs glæder vi os til at spise frokost på gourmetrestauranten Ponte Macería og se middelalderbyen Negreira.
 2. Piaxe – Logoso 28,8 km. Her ligger Albergue Logoso, som kan bookes her (annoncelink)
 3. Logoso – Finisterre 23,2 km inkl. turen helt ud til fyret. Vi vælger nok Albergue Buen Camino de Sonia, der kan bookes her (anonncelink). Der er en fælles middag, og Sonia er efter sigende en meget elskværdig værtinde.
 4. Finisterre – Muxía 29 km. I Muxía har vi læst en del forskellige beretninger igennem, og håber at få plads hos Albergue Bela Muxía, der kan bookes her (annoncelink). Det kaldes med et glimt i øjet ‘The Ritz of Albergues’ – ægte herberg, men med formidable udsigter, stemning og terrasser.
 5. Muxía – Olveiroa 32,5 km. En lillebitte by, der har udviklet sig gevaldigt de seneste 15 år med pilgrimmenes indtog. Her kommer vi sikkert til at sove på Casa Loncho og spise hjemmelavet, lokal mad på As Pias
 6. Olveiroa – Vilaserio 19,9 km. Kort dag, men det er med vilje, for vi vil ikke gå glip af Albergue Casa Vella, som flere danske pilgrimme har delt tippet om.
 7. Vilaserio – Santiago 34,1 km.

Kortere etaper til Camino Finisterre - Muxía (19,2 km pr. dag)

Du kan sagtens vandre Camino Finisterre – Muxía med kortere etaper – her er vores forslag til etaper med 19,2 km i gennemsnit pr. dag:

 1. Santiago til Negreira 21 km
 2. Negreira til Santa Marina 21,1 km
 3. Santa Marina til Hospital 17,9 km
 4. Hospital til Finisterre 18,2 km (videre til pynten 3 km)
 5. Finisterre til Lires (her ligger en vidunderlig Ecoturismo) 13,9 km
 6. Lires til Moraime 14,1 km (her har du tid til at opleve Muxía på vejen efter 11 km, inden du vandrer videre til klostret i Moraime, der er en oplevelse i sig selv)
 7. Moraime – Dumbria 17,7 km
 8. Dumbria – Lamelas 21,7 km
 9. Lamelas – Negreira 22,6 km
 10. Negreira – Santiago de Compostela 21 km

Hvordan er de klassiske etaper på Camino Finisterre - Muxía? (29,2 km pr. dag)

Kigger du på rejsebureauers caminoture, får du sikkert disse klassiske syv etaper, som giver dig stop i de samme byer på ud- og hjemvejen:

 • Santiago de Compostela – Negreira 21 km
 • Negreira – Olveiroa 33,4 km
 • Olveiroa – Finisterre 34,4 km
 • Finisterre- Muxía 29 km
 • Muxía – Olveiroa 32,5 km
 • Olveiroa – Negreira 33,4 km
 • Negreira – Santiago 21 km

Vi har valgt den klassiske inddeling fra for at komme ud af trit med de steder, hvor der er flest mennesker. Og fordi vi gerne vil bo forskellige steder på ud- og hjemvejen.

Er det nødvendigt at booke?

Nu har vi ikke vandret denne camino endnu – men vi kommer efter al sandsynlighed ikke til at booke på denne rute. Jeg synes der er så dejlig en frihed i at vandre og se, hvad der sker. For mig tager det noget af caminoens vidunderlige frihed, hvis jeg skulle stoppe tidligere eller være tvunget til at vandre længere, end jeg har lyst til den enkelte dag. Hjemmefra kan vi have ideer og drømme om steder – men de bliver som regel revideret en del, når vi først er der. Samtidig er der så få pilgrimme på ruten, at sengerøs ikke er sandsynligt, selv i juli. Eneste sted, der erfaringsmæssigt kan være pres på, er i byen Hospital, hvor der er i underkanten af senge.

Undtagelsen er Santiago – her har vi booket plads på det gamle kloster San Martín Pinario

Kan man få et pilgrimsbevis for Camino Finisterre – Muxía?

Der findes to særlige pilgrimsbeviser, du kan få for at have vandret Camino Finisterre – Muxía: I byen Finisterre kan du få et såkaldt ‘Fisterrá’ eller ‘Finisterrana’ på det offentlige herberg, som bevis på, at du har vandret pilgrimsruten. I Muxía kan du få det såkaldte ‘Muxíana’-certifikat hos Casa da Cultura. Begge pilgrimsbeviser er skrevet på galicisk, og underskrevet af byens borgmester.

Vandrer du hele ruten fra Santiago, til enten Finisterre eller Muxía og tilbage igen, har du tilbagelagt mere end 100 km til fods, og kan derfor få det klassiske ‘compostela’ på pilgrimskontoret – dit bevis for en gennemført pilgrimsvandring. Starter du ved kysten og går til Santiago, skal du gå forbi både Finisterre og Muxía for at komme over de 100 km, du skal have vandret for at få pilgrimsbeviset i Santiago:

Billedet viser det klassiske pilgrimsbevis, compostela – muxiana og finisterrana ser anderledes ud. Husk du skal have mindst to stempler pr. dag på de sidste 100 km af din vandring.

Hvilket pilgrimspas kan bruges på Camino Finisterre – Muxía?

Du kan vandre Camino Finisterre – Muxía med et hvilket som helst klassisk pilgrimspas. Men der findes også det særlige, solskinsgule pilgrimspas, der er smukt og specielt designet til denne camino:

Det solskinsgule pilgrimspas får du gratis på pilgrimskontoret i Santiago. Bemærk: Du skal IKKE stå i den lange kø for at få det. Når du kommer ind gennem porten, skal du nemlig gå til venstre og ikke til højre.

Tips vi har skrevet os bag øret

 • Inden Finisterre by ligger stranden Praia da Longosteira, som er stedet, trætte pilgrimme kan være heldige at finde deres egen musling (jeg har hidtil spist mig til muslingeskaller på mit stamsted La Jefatura i Santiago)
 • Vi vil helt sikkert også vandre ud til fyret og til den vildere strand Praia Mar de Fora
 • I Muxía vil vi vandre ud til pilgrimsmessen i Santuario Virxe a Barca og til stenen og fyret.
 • Ved A Peña vil vi kigge efter den alternative rute, som skulle være rigtig smuk.
 • Byen Hospital er det sted, hvor vejen til Muxía og vejen til Finisterre skilles (og mødes). I Hospital er der forholdsvis få sovepladser, så det er værd at overveje at booke en seng på Albergue O Casteliño, hvis der er mange mennesker, og du ikke har kræfterne til at fortsætte til næste by.

Findes der en app til Camino Finisterre – Muxía?

Ja – det gør der! Vi har købt Wiselys app, og den virker god. Den har et kort (der også viser hvor du selv er), deldistancer og overblik over indkøbsmuligheder og overnatningsmuligheder undervejs, både herberger, pensioner og hoteller.

Finisterre først eller Muxía først?

Mange, der vandrer til Verdens Ende som afslutning på en lang camino, vil gerne til 0-kilometer-stenen. Sådan en er der i både Finisterre og Muxía, så valget kan ikke komme an på det. Vi har læst os til, at Finisterre er mere turistet og festet, så vi har besluttet at starte med at gå til Finisterre og fortsætte til Muxía bagefter – som skulle være mere stille og mere spirituelt.

I Muxía ligger selve spidsen ud mod havet meget tæt på byen. I Finisterre er der yderligere tre km ud til Il Cabo. Man kan bo dejligt luksus på Hotel Semaforo de Fisterra i fyret helt derude (annoncelink).

Hvordan udtales det der Muxía?!?

Hvis du hører en dansker sige, at han vil vandre til ‘Muk-sia’ med tryk på første stavelse, så hop ikke på den! Vil du gøre god figur på spansk, så udtal Muxia ‘Mu-sia’ med tryk i i’et:-)

Kan man ikke bare tage bussen til Verdens Ende?

Jo, det kan du hvis du vil. Der er omkring 90 km derud fra Santiago de Compostela og turen tager omkring tre timer. Se tidsplan og priser her hos Rome2Rio.

Hvad betyder annoncelink?
Når der står (annoncelink) efter et link, betyder det, at hvis du booker overnatningen via linket, går en brøkdel af betalingen til at finansiere Frie fodspor. Booker du via et annoncelink, støtter du Frie fodspor, og booking.com tjener mindre. Din pris for overnatningen stiger ikke, men du hjælper os.
0 replies

Skriv en kommentar

Skriv dine spørgsmål og kommentarer.
Vi glæder os til at høre fra dig!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

MERE OM CAMINOEN