Camino del Norte - ruten over bjergkammen fra Irún til Pasaia

* Artiklen indeholder annoncelinks til overnatning – se mere nederst

GUIDE Camino del Norte


Vi har vandret de første 320 kilometer af bragende smukke Camino del Norte fra Irún til Santillana del Mar  – her kan du se vores erfaringer. Vi kan næsten ikke vente med at vandre videre

Camino del Norte er 835 km, og strækker sig fra Irún tæt ved grænsen mellem Spanien og Frankrig, langs Biscayen og ned til katedralen i Santiago de Compostela.

Ruta del Flysch på Camino del Norte

App til camino del Norte

Hvis du planlægger at vandre Camino del Norte, er en app til caminoen et godt sted at få overblik. Vi bruge Wisely/Wise Pilgrim. Den findes til mange caminoer – versionen til Camino del Norte er med blå baggrund, hvid vejviser og blå musling. Husk at downloade kortet til offline brug hjemmefra. Appen er desværre ikke så opdateret, som vi kunne have ønsket os, men den er stadig et virkelig godt værktøj.

På vej til Laredo på Camino del Norte

Hvilken lufthavn flyver man til?

Den tætteste lufthavn til startstedet i Irún er San Sebastián (EAS). Der er ikke direkte fly til San Sebastián fra Danmark, så vidt vi ved. Vi valgte at flyve direkte til Bilbao (BIO) i stedet. Fra Bilbao by (San Mamés) tager det 1 timer og 40 minutter i bus til Irún. Du kan også flyve direkte til Bordeaux (BOD) og tage tog 2,5 timer til Irún. Det er ofte smartest at købe flybilletten ud og hjem separat, fordi du vandrer langt, og sikkert er tættere på en anden lufthavn end den, du fløj til. Går du et par uger, kan det være, at hjemturen passer bedst fra Santander (SDR), Asturias – Oviedo lufthavn (OVD) eller Bilbao lufthavn (BIO). Vandrer du hele vejen, er Santiago de Compostela (SCQ) eller Vigo (VGO) lufthavn tættest på caminoen.

Solnedgang over Baskerlandet på Camino del Norte

Rutevalg på Camino del Norte

Der er en god grund til, at mange spaniere kalder ruter ‘Caminos del Norte’ – altså caminoer i flertal. Camino del Norte er nemlig den camino, der har allerflest rutevalg undervejs. Nogle af dem er valg mellem den officielle camino og mere smukke naturstier. Andre er genveje ift. den officielle camino. Og andre igen er ældre og nyere versioner af caminoen. Du kan se de alternative ruter i appen. Vi var glade for alle de rutevalg vi tog, bortset fra et:

 • Mellem Irún og Pasaia/Pasajes holdt vi til højre ad ruten op over bjergkammen – den var usigeligt smuk, selv i diset vejr. Terrænet er mere kuperet end den lavere rute til venstre
 • På vej ind i San Sebastián holdt vi til højre ad GR121 langs kysten – en smuk omvej skiltet med rød/hvide striber
 • Efter byen Zumaia holdt vi til højre efter broen ad den spektakulært smukke Ruta del Flysch – wooow! Ruten er ret hård med utallige op- og nedstigninger, men udsigterne er det hele værd
 • Mellem Ontón og Castro de Urdiales tog vi genvejen langs kysten på 7,5 km frem for den oprindelige caminovej på 12,6 km. Det var dødens pølse med asfalt, trafik og ingen udsigter. For os var det ikke de fem sparede kilometer værd
 • Efter Bilbao valgte vi ruten på østbredden af floden Nervión. En rå, urban vandring, der leder dig over Unesco verdensarv: Vizkaya-broen. Vi var virkelig glade for det valg
 • Mellem Laredo og San Miguel tog vi færgevejen til Santoña, og fortsatte langs kysten via Berria til Noja. Laber rute, vi ikke fortryder
 • Ud af Santander valgte vi den lange vej på 33 km til Boo de Piélagos frem for den officielle camino på 15 km. Ruten hedder Senda Litoral og er kongeetapen på denne camino efter vores mening!
 • Mellem Barreda og Santilliana del Mar er der uenighed mellem den gamle caminovej (4 km) og den nye caminovej (7 km). Vi tog den nye på 7 km, og nød, at den ikke er plaget af trafik, omend den går på asfalt.

Ruta del Flysch på Camino del Norte

Hvordan finder man overnatning på Camino del Norte?

Det bedste sted at få overblik er i appen – der finder du bookinglinks, og du er sikker på kun at finde steder, der faktisk ligger på caminoen. I påsken og sommermånederne kan det være en god ide at booke i forvejen, fordi ruten går igennem en del steder, spanierne elsker at holde ferie. Af samme grund er overnatning på denne camino noget dyrere end de andre caminoer på det spanske fastland.

Sovesal på Camino del Norte - herberget i Ibiri Auzoa

Sammenlignet med andre caminoer, har Camino del Norte temmelig få herberger og samlet færre køjer, fordi en del herberger har lav kapacitet, fx 16 senge i byen Castro Urdiales. Vi oplevede ikke sengeræs efter herbergspladser, men vi vandrede også i marts. Vandrer du i højsæsonen, er vores gæt, at du vil blive glad for at have luft i budgettet til at vælge værelser – det er der mange muligheder for undervejs.

Etaper til Camino del Norte

I appen kan du se afstanden mellem alle stederne på ruten og vælge etaper ud fra, hvor langt du kan gå om dagen. Husk, at terrænet på Camino del Norte er temmelig krævende med en del nedstigninger til byerne ved kysten og op igen. Her kan du se vores etaper og overnatningssteder. På ankomstdagen i Irún sover vi på Hotel Alcazar i Irún (annoncelink) 485 kr. for to personer.

 1. Irún – San Sebastián ad ruten på bjergkammen (23,8 km)
  Værelse hos A room in the city (annoncelink) 425 kr. for to personer
 2. San Sebastián – Zarautz (22,4 km)
  Værelse på Musika Plaza (annoncelink) 559 kr. for to personer
 3. Zarautz – Ibiri Auzoa (27,8 km) ad den alternative vej ‘Ruta del Flysch’
  Køjeseng (15 euro pr. person) på Albergue Izarbide Aterpetxea – kan bookes på mail izarbideaterpetxea@gmail.com
 4. Ibiri Auzoa – Monasterio de Zenarruza (26,5 km)
  Køjeseng på klostret (donativo) – på klostret kan man ikke booke. Maden er bum-bum, så tag evt. selv mad med. Pilgrimsmessen om aftenen er stemningsfuld.
 5. Monasterio de Zenarruza – Alto de Morga (26,5 km)
  Køjeseng på Albergue Caserío Pozueta – kan bookes på mail pozueta710@yahoo.com. Virkelig dejligt herberg. Der er mulighed for fælles pilgrimsmiddag, og maden er virkelig god!
 6. Alto de Morga – Bilbao (23,4 km)
  Værelse på Guggenheim Bilbao Center (annoncelink) 555 kr. for to personer.
 7. Bilbao – Pobeña
  Køjeseng på herberget
 8. Pobeña – El Pontarrón de Guriezo 29 km
  Værelse ved siden af baren 35 euro for dobbeltværelse, 20 euro for enkeltværelse. Kan bookes hos supersøde Susanna på WhatsApp +34 625 04 81 38
 9. El Pontarrón de Guriezo – Noja 32 km
  Værelse hos det søde par der har Posada La Mies (annoncelink)
 10. Noja – Santander 34 km
  Værelse på Hotel Vincci Puertochico (annoncelink) på promenaden lige hvor man kommer af færgen fra Somo. 71 euro uden morgenmad. Hvis du overvejer at vandre den bragende smukke Senda Litoral som går langs kysten nord om Santander, ligger Hotel Chiqui (annoncelink) godt som det sidste hotel i byen, før stien starter. Ved at bo der kan du vandre kilometrene inde i Santander dagen før Senda Litoral og på den måde afkorte en dag, der ellers er 33 km. Se Senda Litoral på kortet i appen – markeret med rød.
 11. Santander – Boo de Piélagos 33 km
  Værelse på Albergue Piedad (annoncelink) – 462 kr. inkl. morgenmad
 12. Boo de Piélagos – Santillana del Mar 25 km.

Her kan du se nogle overnatningssteder, vi har fået anbefalet på Camino del Norte:

 • Güemes 579 km fra katedralen: Donativoherberget La Cabaña del Abuelo Piero
 • Cóbreces 504 km fra katedralen: Klostret Albergue de Peregrinos de Cóbreces – Abadía cisterciense de Viaceli
 • Pendueles 455 km fra katedralen: Albergue Aves de Paso
 • Sobrado dos monxes 52,8 km fra katedralen: Klostret albergue de Peregrinos de Sobrado dos monxes.

Hvad med pilgrimspas på Camino del Norte?

Hvis du ikke vil være afhængig af at skulle finde et pilgrimspas på startdagen, er det en god ide at få fat i et pilgrimspas, inden du tager af sted. Pilgrimspasset skal du bruge for at kunne overnatte på herberger langs caminoen, og hvis du vil registreres som pilgrim, når du kommer frem til slutmålet med katedralen i Santiago de Compostela.
>> Se meget mere om pilgrimspas her i vores guide
>> Køb pilgrimspas til caminoen i vores shop

Pilgrimspas til Camino del Norte

Kort over Camino del Norte

Her kan du se et kort over Camino del Norte. Det er kun vejledende – brug altid kortet i appen, som er mere opdateret.

Hvad betyder annoncelink?

Når der står (annoncelink) efter et link, betyder det, at hvis du booker overnatningen via linket, går en brøkdel af betalingen til at finansiere Frie fodspor. Booker du via et annoncelink, støtter du Frie fodspor, og booking.com tjener mindre. Din pris for overnatningen stiger ikke, men du hjælper os.


Camino del Norte - ruten over bjergkammen fra Irún til Pasaia