VANDRERUTE Himmelbjergruten (54 km rundtur)
Bjergtaget af Himmelbjergruten! Himmelbjergruten er alle højdemetrene værd, vi siger det bare… Her kan du se vores guide her til hvordan du kan vandre Himmelbjergruten med en eller to overnatninger undervejs
Himmelbjergruten giver dig vidde landskabsudsigter, gennemført charmerende liv på Silkeborgsøerne og imponerende 762 højdemeter. Mageløs vandring stort set uden træls passager eller asfalt.
Facts om Himmelbjergruten
- Længde: Officielt 40 km, men 54 km, hvis du som os vil have en rundtur ud af det
- Startsted og parkering: P-pladsen ved Gl. Laven Station, Himmelbjergvej 106R, Laven, 8600 Silkeborg. Optimalt startsted, uanset om du vil vandreruten med en eller to overnatninger undervejs.
- Terræn: Gode stier og mange højdemeter (762 i alt).
Hvilke proviantmuligheder er der på Himmelbjergruten?
Ruten passerer både Ry og Silkeborg, hvor du kan proviantere. Der er spisemuligheder ved Himmelbjerget og mulighed for at købe fryseretter på Skyttehusets Outdoor Camp.
I Ry kan du med en omvej på 150 meter få god kaffe og kage på Ry Gastropub.
Vi kom forbi hele gulvtæpper af vilde blåbær i skovene
Hvordan er selve Himmelbjerget?
Det er min første tur på Himmelbjerget, og jeg må bare konkludere, at der er alle gode grunde til, at stedet er blevet den turistmagnet, det er!
Dejligt at se et sted anlagt til så mange besøgende med respekt for landskabet.
Gelænderne på de fine stier passer perfekt til bakkerne med lyng, blåbær og egetræer. Ja, her er mange turister, isboder og souvenirs, men ja, du kan godt nyde udsigten alligevel.
For Torben er det andet besøg på Himmelbjerget. Inden ankomst fablede han om en ganske bestemt vandrestav, han fik som lille dreng her. Og gæt hvad: De har den endnu. Gensynsglæde med hvad der viser sig at være Danmarks ældste souvenir, der stadig laves:
Hvordan kan Himmelbjergruten inddeles og hvor kan man overnatte?
Sæt bilen eller stå af toget på Gl. Laven Station, 8600 Silkeborg.
Med en overnatning og to vandredage
Hvis du vil vandre Himmelbjergruten med en enkelt overnatning, får du etaper på:
- Gl. Laven – Skyttehusets Outdoor Camp via Ry 22 km
- Skyttehusets Outdoor Camp – Gl. Laven via Silkeborg 28 km
På Skyttehusets Outdoor Camp rundede tapas, behagelige senge og en god snak med værterne en fantastisk dag af for os.
Torben og Tina, der driver stedet, har skruet ned for cola, pomfritter og fastliggerstemning og op for outdoor, natur og ro. We like!
Der er både glamping og gode værelser på Skyttehusets Outdoor Camp.
Med to overnatninger og tre vandredage
Hvis du vil vandre Himmelbjergruten med to overnatninger, får du dagsetaper på:
- Gl. Laven – Himmelbjerget 16 km
Ved Himmelbjerget kan du overnatte på Hotel Himmelbjerget - Himmelbjerget – Silkeborg 18 km
I Silkeborg er mange overnatningsmuligheder. DanHostel ligger formidabelt direkte ud til Gudenåen - Silkeborg – Gl. Laven 16 km
Vandrehjemmet i Silkeborg. Ok beliggenhed, ikk’?
Vil du overnatte i telt og shelter på Himmelbjergruten?
Du kan finde steder at overnatte langs ruten fx i shelter app eller på www.brugminbaghave.dk hvor gæstfrie danskere inviterer vandrere til overnatning i haven. På www.udinaturen.dk kan du også se mulighederne:
På begge kort skal du vælge ‘Find faciliteter på kort’ i øverste højre hjørne og så slå overnatning til.
Hvordan er skiltningen på Himmelbjergruten?
Himmelbjergruten er skiltet med røde trekanter og cirkler. Trekanten peger i den retning, du skal. Cirklen betyder fortsæt ligeud. På mange af skiltene står der Himmelbjergruten, på andre Århus – Silkeborg. Mellem Himmelbjerget og Skyttehusets Outdoor Camp er der lidt fnidder med skiltningen, ellers er den god hele vejen.
I vandretursfolderen er ruten tegnet med røde prikker. Bemærk, at Himmelbjergruten faktisk ikke er en rundtur, så inde i Ry følger du et kort stykke de gule prikker i folderen. Se det hele på vores kort nederst.
Farven på pælene fortæller dig, hvem der ejer arealet, du er på. Røde pæle på statens arealer, sorte på kommunale arealer og brune på private arealer.
Hvilken retning er bedst at gå i?
Vi vandrede med uret, og var glade for det. Ift. udsigter og oplevelser mener vi ikke det gør den store forskel, hvilken vej rundt, du vælger.
Hvor lang er Himmelbjergruten, og er det en rundtur?
Officielt er Himmelbjergruten en skiltet A til B-rute på 40 km. Men vi synes som mange andre, at det helt oplagte er at forlænge til en rundtur på 54 km. Vores tolkning af Himmelbjergruten går rundt om og forbi Gudenåen, Brassø, Vejlsø, Borre Sø, Avnsø, Hjulsø, Slåensø, Birksø og Lillesø! Det bliver en fabelagtig rundtur med Silkeborg som vendepunkt mod vest og Ry som vendepunkt mod øst.
Hvilken årstid er god?
Vi nød sommeren max, men ruten syd om søerne fra Silkeborg til Ry (via Himmelbjerget) er også rigtig smuk om vinteren, hvor træerne står nøgne og du for alvor kan se udsigterne.
Himmelbjergruten som dagsrundtur
Du kan nemt dele Himmelbjergruten op i to dagsture (så du sparer overnatningen). Her er to forskellige måder at gøre det på:
- Kør til Skyttehusets Outdoor Camp og sæt bilen. Tag Solfærgen over til Sejs/Svejbæk og gå 29 km tilbage til bilen via Silkeborg eller 21 km tilbage til bilen via Silkeborg.
Se solfærgens afgangstider - Sæt bilen i Ry og tag toget til Silkeborg. Gå tilbage til bilen enten nord om søerne eller syd om.
Kan man bade undervejs?
Ja! Vi krydsede Gudenåen på vores badetur og blev god underholdning for passagererne på turbåden Ternen.
Findes Himmelbjergruten på et papirkort?
Vi har savnet et ordentligt vandrekort på papir uendelig meget. Desværre fandt vi det intet sted. Vi ville ikke have kortet for at finde vej – men for at vide, hvad vi kigger over på, og for at have områdets gode historier samlet.
Vi brugte dette kort online som nødløsning
Kortet er desværre monsterirriterende, fordi det er delt op i så mange brikker, at det er svært at samle puslespillet og få overblik.
Er Himmelbjergruten en rute, man gider vandre igen?
Himmelbjergruten er himmelsk fra ende til anden. Klart på listen over ruter, vi vandrer igen!
Er du vil med Himmelbjergruten? Her er Himmelbjerget til din rygsæk
Vi har lavet dette broderede mærke lige til at sætte på din rygsæk – find rygsækmærket til Himmelbjergruten i vores lille vandreshop:
Kort over Himmelbjergruten som gpx
OBS: Kortet viser, at ruten er 50 km, men i praksis er den 54 km ifølge vores skridttæller.
Du kan nemt få Himmelbjergruten ind på din mobil, så du kan se, hvor du selv er:
- Download den gratis app AllTrails her til apple eller her til android og opret din profil
- Hent kort over Himmelbjergruten
- Åbn kortet med din AllTrails-app – du er den blå prik på kortet!
Hej.
Er det muligt at have hund med, og kan man overnatte i telt på ruten?
Mvh. Michael
Hej Michael. Hunde må gerne komme med hvis de føres i snor på Himmelbjergruten. Ift. overnatning i telt plejer vi at bruge Shelter app og Udinaturen til at finde overnatningspladser. Her kan du se overnatning på syddelen: https://udinaturen.dk/shelter/10252?scExtIds=2437,1207&adScIds=&from=map
og norddelen https://udinaturen.dk/shelter/10251?scIds=1207,2437&scExtIds=1207,2437&ffId=2466&from=map. Husk den glimrende hjemmeside http://www.brugminbaghave.dk der også har mange teltpladser i private haver. Bedste hilsner Marie og Torben
Hej Randi. Jeg tror det nemmeste er at google det og så vælge læg en rute. Her har jeg søgt på det: https://www.google.com/maps/search/gl.+laven+station/@56.1302751,9.6954196,15z Ellers kan jeg se på kortet, at det ligger på Anedalvej. Vi startede et helt andet sted (ved traktørstedet Ludvigslyst), men det vil vi ikke anbefale, så derfor valgte vi Gl. Laven som vi mener ligger bedre for ruten. Rigtig god fornøjelse med ruten. kh Marie