GUIDE Gendarmstien – tips og tricks (84 km A til B)


Her deler vi vores erfaringer om Gendarmstien – inklusiv de tips, vi gerne selv ville have haft inden afgang

Gendarmstien må simpelthen være Danmarks smukkeste vandrerute. Her kan du se vores erfaringer med ruten og få vores tips til alt fra pakkelisten til parkering og proviant. Plus inspiration til etaper og steder at overnatte.
Tag med os på Gendarmstien her i vores fortælling

Så er bilen afleveret i Padborg – og vi er klar til at hente den igen i Skovby, 84 km senere

Startsted og parkering til Gendarmstien – smart løsning

Gendarmstien er en A til B-rute på 84 km i alt, så hurtigt rejser spørgsmålet sig: Hvor kan vi parkere bilen, og hvordan kommer vi tilbage til den, når vi har vandret færdig? Den offentlige transport er noget bøvlet og tidskrævende langs Gendarmstien med to skift undervejs. Derfor var vi ualmindeligt glade, da vi fandt frem til muligheden for biltransfer: For 385 kroner får du kørt din bil fra start til slut. For os betød biltransporten, at vi kunne tage af sted fra Sjælland en dag efter arbejde og starte med en kort etape. På den måde sparede vi både en feriedag og en overnatning, og set i det lys er prisen for biltransfer rigtig god, synes vi.  Det var rart at føle, at bilen var i trygge hænder.
Se mere om biltransfer her

Startsted fra Padborg
P-pladsen over for Haraldsdalvej 3, 6330 Padborg

Startsted fra Skovby
P-pladsen ved Brugsen, Kegnæsvej 52, 6470 Sydals

Claus og Ranveig fra GendarmstienFlex står for biltransfer, mens du vandrer

Hvordan er mulighederne for at proviantere ved starten Gendarmstien?

Starter du fra Padborg, er der Brugsen og Netto lige ved ruten. Bageren i Brugsen sælger små pakker med otte skiver rugbrød ad gangen – dejligt ikke at behøve slæbe et helt rugbrød i vandrerygsækken. Starter du fra Skovby, kan du proviantere i Brugsen og Migges Bageri lige på ruten.

Etaper fra Padborg til Skovby på Gendarmstien

Gendarmstien kan vandres i begge retninger. På vores første tur delte vi de 84 km op i disse etaper:

  1. Padborg til Kollund 10 km (passede fint med, at vi tog af sted efter arbejde fra Sjælland)
  2. Fra Kollund til Iller Strand 24 km
  3. Fra Iller Strand til Sønderborg 31 km
  4. Fra Sønderborg til Skovby 19 km.

En fordel ved at vandre i den retning er, at du oplever den fysiske grænse først – den slår stemningen og temaet for hele vandringen an.

Landlig idyl efter Kruså

Etaper fra Skovby til Padborg på Gendarmstien

Her er vores forslag til en inddeling af ruten, når du vandrer fra Skovby mod Padborg:

  1. Fra Skovby til Als Kloster bed and breakfast 13 km
  2. Fra Als Kloster bed and breakfast til Hattesens gård i Skelde 23 km
  3. Fra Hattesens gård i Skelde til Graasten 26 km
  4. Fra Graasten til Padborg 26 km

Der er lidt flere kilometer på denne rute, fordi du går ind og ud fra ruten både ved Skelde og Graasten.

En gendarmvagt viser vej på havnen i Høruphav

Tip til at planlægge dine etaper

Hvis du vil vandre kortere eller længere etaper, er der et meget brugbart kort på Gendarmstiens hjemmeside. Klik af, at du gerne vil se ‘kilometer’ og ‘overnatning’, så kan du hurtigt lægge en plan, der passer dig. Bemærk dog, at ikke alle overnatningsmuligheder er med på kortet – du kan finde flere på airbnb og bookingsider eller ved at google.

Findes der en vandrefolder til Gendarmstien?

Ja! Gendarmstien har det mest brugbare og interessante papirkort over en vandrerute, vi nogensinde har haft i hænderne. Og vi har ellers skuffen fuld herhjemme. Torben var så glad for at læse i det, at jeg til sidst blev lidt jaloux:

Du kan bestille kortet hos Sønderborg Turistbureau på info@visitsonderborg.com – leveringstiden er 8-10 dage.

Hvilke steder overnattede i?

I Kollund valgte vi et privat værelse her på AirBnB, som ikke er på Gendarmstiens kort. Det var godt til prisen og pænt og rent, og der er elkedel til at fylde termokanden om morgenen:

Ved Iller Strand kort før Brunsnæs var vi temmelig heldige: Her fandt vi nemlig Hytten, som ligger direkte på stranden og vestvendt, så vi fik det hele ud af solnedgangen. En fantastisk beliggenhed. Du kan proviantere i Broager to km før du kommer hjem. Og ellers er der også et køleskab med drikkevarer til rimelige priser. Stedet er desværre lukket pt. – vi ved ikke, om det er permanent eller midlertidigt. Et alternativ tæt på er Iller Slot.

I Sønderborg ville vi have booket privat værelse, men alt var optaget, da vi ringede aftenen før. Så vi valgte Danhostel Sønderborg City. Gedigent, rent og velkørende vandrehjem med gode udesteder og køkken i kælderen. Meget hjælpsom vært.

Da vi vandrede Gendarmstien fra Skovby mod Padborg tog vi første stop på det fremragende gårdhotel Als Kloster. Ualmindeligt søde mennesker, vidunderlig mad og interessant at høre om området fra folk, der virkelig kender det. Als Kloster fortjener al den solskin og medvind, vi overhovedet kan give!

Hvordan er proviantmulighederne på Gendarmstien?

Bortset fra i Sønderborg ligger alle indkøbsmuligheder en halv til en hel kilometer fra ruten. Ude på stien er det tydeligt markeret, hvor du kan tage en afstikker for at købe ind, for eksempel sådan her:

Gendarmstien er ikke en rute, hvor du vader rundt i caféer og spisemuligheder. Til gengæld er der sublime pausesteder hele vejen langs ruten:

Det her er et dejligt syn for en træt vandrer efter en lang, varm dag på stien: Muligheden for at købe en kold flaske vin uden at behøve slæbe en hel pose isterninger. Jubii over Brugsen i Broager.

Hvordan er skiltningen på Gendarmstien? Kan man gå forkert?

I princippet er det umuligt at gå forkert på Gendarmstien – den er rundhåndet skiltet, og der er max 250 meter mellem hver markering. Det er denne her lille fyr, du skal kigge efter:

Dog er der et sted i retningen Padborg-Skovby, hvor rigtig mange går forkert! Det er ved et af de første skilte, inden man endnu kender skiltningen. På dette sted skal du ad stien til venstre – ikke ad stien til højre ved cykelchikanen, for den giver dig op til fem kilometer omvej ind i Tyskland:

Et andet sted mange (dog ikke os) går forkert, er inde i Høruphav. Her går du på nogle terrasser langs folks haver – og det må du godt! Privatskiltene betyder blot, at du ikke skal slå dig ned med madpakken lige her.

På den nyeste del af Gendarmstien de ti km mellem Høruphav og Skovby er skiltningen lidt mere sparsom end på den gamle del. Men der er ingen steder at tage fejl.

Hvad er godt at pakke til Gendarmstien?

Vi pakkede simpelthen efter vores almindelige caminopakkeliste med to tilføjelser: En madkasse og en termokande. Begge dele var vi glade for. Madkassen brugte vi først til vores hjemmebagte dadelmuffins og bagefter til ost til madpakken. Termokanden havde vi te på. Der er forholdsvis få caféer langs Gendarmstien, og det var rart selv at have med.
Se Maries pakkeliste
Se Torbens pakkeliste

Vi har begge en 35 l rygsæk med – total vægt 6 kilo inkl. mad og vand

Er der bagagetransport langs Gendarmstien?

En af familierne langs Gendarmstien arbejder på at tilbyde bagagetransport, og har gang i de første bagageflytninger nu. Det er samme familie, som tilbyder biltransfer gennem Gendarmstien Flex. Ring til Claus og hør, hvad mulighederne er, hvis du gerne vil vandre fra sted til sted uden oppakning. Er du i tvivl om, hvor langt du i det hele taget kan vandre pr. dag, kan du også overnatte hos familien alle nætter, have den samme seng hver nat, og kun vandre med en let dagtursrygsæk. Så vandrer du bare, så langt du vil hver dag, og bliver hentet af Claus, hvor du er nået til.
Se mere her

Hvordan er muligheden for at overnatte i telt og sheltere?

Det er helt fjollet, så mange teltpladser og sheltere der er langs ruten. Vi lagde vejen forbi mange af pladserne, og var meget fristet til at prøve med telt en anden gang, selvom vi normalt sværger til en seng at sove i, når vi vandrer langt. Mange af pladserne har endda vand og das, plus de ligger formidabelt. Se dem på Gendarmstiens interaktive kort (klik overnatning af).

Vil du have en særlig overnatning?

Hvis du vil give den gas med overnatning en af nætterne – så tjek lige denne her husbåd i Minde Marina. Det ser da ok ud, ikk’?

Gendarmstiens vandremærke til rygsækken

Vi elsker Gendarmstien og har derfor lavet mærket her – lige til at sy på rygsækken.
Find mærket til Gendarmstien i vores lille vandreshop

Kort over Gendarmstien

Her kan du se hele Gendarmstien på et kort. Det smarte ved kortet er, at når du bruger det fra mobil, kan du se, hvor du selv er henne. Det er nemt at få kortet ind på mobilen:

  1. Download den gratis app AllTrails her til apple eller her til android og opret din profil
  2. Klik her for at få kortet over hele Gendarmstien og åbn det i din AllTrails-app. Du er den blå prik på kortet!

Synonymer: Gandarmstien, Gendamstien, cheltere (ordene her er for at hjælpe læsere, der staver anderledes end vi gør…
27 replies
  1. Ingeborg
    Ingeborg siger:

    Kære Marie og Torben

    Tak for denne informative beskrivelse af Gendarmstien. Jeg kom af sted med en veninde, og vi havde dadelmuffins med efter jeres opskrift 😋 Sikke en fantastisk rute 🤩

    Hvor var det dog også pudsigt, at jeg lige skulle støde ind i jer på jeres hærvejstur – netop som jeg havde fundet jeres hjemmeside! Jeg har fulgt lidt med på jeres tur ned gennem Jylland og ligeledes læst artiklen på DR. Og jeg er meget enig i jeres synspunkter.

    Det ser ud til, at I havde en rigtig god tur. Hærvejen er virkelig også noget specielt – på trods at adskillige kedelige asfaltetaper, dårlig skiltning, mangelfuld app mm. Lad os håbe, man får udnyttet potentialet bedre 🥾🥾

    Bedste hilsener
    Ingeborg
    (Kvinden i Viborg, der tog jeres billede foran muslingeskallen)

    • Marie
      Marie siger:

      Kære Ingeborg

      Vildt godt billede, du fik taget der i regnen! Og ja, det var altså et af de helt finurlige menneskemøder. Vi mærkede på en eller anden måde, at du var draget af rygsækkene. Enig – Gendarmstien er simpelthen så skøn. Vi er på vej tilbage på Hærvejen for de sidste 135 kilometer fra Frederikshavn til aars. Den rute har simpeltehn slået rødder i os – det med at vandre gennem Danmarks historie. Vi hepper så meget på Hærvejens sekretariat og på at pengene går til de basale ting, der er så meget brug for.

      Bedste hislner Marie og Torben

      • Ingeborg
        Ingeborg siger:

        Ja, man ser fra tid til anden vandrere, når man bor i Viborg. Og det er meget svært ikke at hilse på dem. Når jeg tager min rygsæk på, kommenterer folk som regel også på det 😄
        Heldige asener, er I! Den del har jeg til gode. Rigtig god tur 🙂
        Mvh Ingeborg

  2. Åfer Cohen
    Åfer Cohen siger:

    Hej friske ung par :)
    Tak for jeres kanon artikel .
    Har fået mange svar på mange ting som jeg var tvivl om, om Gendarmstien .( overnatning mulighed, indkøb, skiltning ,m.m )
    Planlæger at går den i Kristi himmelfartsdag i år :)
    v.h.
    Åfer Cohen

    • Marie
      Marie siger:

      Kære Åfer. Hvor er det bare fedt at høre, og TUSIND tak frodi du gav dig tid til at skrive til os. Bedste hilsner og rigtig god tur til dig fra Marie og Torben

  3. Tine
    Tine siger:

    Hej Marie. På jeres blog har min mand og jeg fået inspiration til at vandre mere end en enkelt dag. Vi har netop gået hele Gendarmstien, og det var vidunderligt. Da vi kom til enden i Skovby, kunne vi have fortsat to uger til! Vi var mere friske i hoved og krop end da vi startede i Padborg. Nu er vi “hooked” på vandring :-) Kh og tak, Tine

    • Marie
      Marie siger:

      Hvor bliver jeg glad for den slags beretninger. At vandre mere end dagsture var for mig det største spring i mit vandreliv. Der sker noget andet indeni ved at flytte sig til nye steder og ved at træde ud af hamsterhjulet og ind på stierne flere dage i træk. Så genkendeligt også at mere vandring vil have mere! Stort tillykke med jeres dejlige tur kh Marie

  4. Mia
    Mia siger:

    Tusind tak for en både inspirerende og interessant vandreblog, der i høj grad giver lyst til at gå i jeres fodspor.
    Jeg er nysgerrig på, hvordan I finder overnatning, hvilke sites I søger på og hvad I beregner til overnatning på en tur? Sover I nogensinde i telt og shelter eller er det altid i rigtig seng, hvilket øger udgifterne men samtidig holder vægten nede på udstyret?
    Hvordan planlægger I det?
    Hvor ofte er I af sted?

    Fortsat god tur😊

    • Marie
      Marie siger:

      Hej Mia. Hvor dejligt du kan bruge bloggen!
      Med overnatning bruger vi mange forskellige fremgangsmåder, når vi skal finde gode steder: Ofte har den lokale turistindsats gode oversigter over mulige steder – der starter vi – Fx Visit Sønderjylland. Er der allerede formidling af en rute, orienterer vi os også der – det kan være dem, der har lavet ruten, der også har oversigter over sovesteder. Eller vi kigger hos forskellige rejsebureauer, der sælger pakketure, hvor man kan se hotellerne. Alt det supplerer vi med AirBnB-søgning og booking.com. Og hver gang jeg ser fede steder på Instagram, gemmer jeg oplysningerne som inspiration. Sidst men ikke mindst bruger jeg Googles kortfunktion og søger på overnatning + det relevante bynavn i på maps.

      Vi spørger også altid i vandregrupper, hvilke steder folk anbefaler og fråråder. Så godt at kunne bruge andres erfaringer. I gennemsnit bruger vi 600 kroner for to personer for hver nat. Vi vil gerne støtte turismen i Danmark!
      Når vi vandrer, sover vi aldrig i telt eller shelter – vi trænger simpelthen til at komme ind efter 20-35 kilometer til fods udendørs. Plus vi simpelthen ikke er villige til at bære al den ekstra vægt.
      Vi bruger alle vores ferier og afspadsering til fods. I år har vi lige regnet ud, at vi har sovet 28 forskellige steder i Danmark – det er alligevel ganske mange overnatninger, for vi er også ofte i sommerhuse vi låner. Et hurtigt gæt er, at vi vandrer to måneder om året. Så alt i alt: Vi er bidt af en gal vandrestøvle. Bedste hilsner Marie

  5. Kristian
    Kristian siger:

    Hejsa, min kone og undertegnede er i disse dage, i gang med Gendarmerstien, i fantastisk vejr. I den forbindelse har vi benyttet jeres side, tak for det. Vi vil gerne bidrage med et transport tip, hvis man ikke overnatter på ruten: vi parkere vores bil i starten af dagens etape, og så bestiller vi en FlexTrafik til at hente os når dagens etape er slut, og så køre vi tilbage og henter bilen. Det er super billigt, meget pålideligt og alle kan bruge det (ring til Sydtrafik, den flinke dame hjælper gerne). Vi ville egentlig have benyttet taxi, men det var ingen der gad og hente os, måske fordi ruten er lidt afsides. Bh. Kristian og Diana

    • Marie
      Marie siger:

      GENIALT! Virkelig godt tip! Det tilføjer vi fluks, når vi har styr på telefonnummer, hvad man skal gøre for at bruge det mv. Tusind tak fordi du sendte det til os – det gør en stor forskel, når folk gider at dele erfaringer på den måde. Bedste hilsner Torben og Marie

  6. Kirsten Schubert
    Kirsten Schubert siger:

    Hej Maria,
    Hvis man vælger at tage en endagstur på Gendarmstien, hvor vil I så anbefale at vi går fra og til?
    Mvh
    Kirsten

    • Marie
      Marie siger:

      Kære Kirsten

      Sikke et svært spørgsmål…. Så umulig en rute at vælge i, fordi den er så fin hele vejen. Men jeg tror jeg lander på at starte i Padborg og vandre så langt I når – det vil jeg synes giver den største oplevelse af grænsen – I vil nå gennem skoven og til kysten. Når I starter fra den rigtig spændende ende, er det nemt at fortsætte derfra næste gang. Rigtig god tur! Marie

  7. Doris Vendelbo
    Doris Vendelbo siger:

    Hej med jer
    Nu er det vist på tide at sende et lille “takkekort” til jer.
    Jeg har flere gange haft stor glæde af jeres informative sider, både herjemme og i udlandet. Jeg læser dem med stor glæde op til flere gange for at suge så meget til mig som muligt.
    Senest her i sommerferien hvor jeg har været på Gendarmstien og ladet mig og min bil transportere af Claus fra Gendarmstien’s flex, super.
    I dag har jeg så nydt den gule rute på Launs halvøen ved Limfjorden sammen med en veninde.
    Fortsat god vandring, jeg følger jer med stor interesse.

    • Marie
      Marie siger:

      Doris! Hvor er det bare dejligt! Det er jeg simpelthen så glad for at høre. At gøre det nemt at vandre og inspirere til ture er så meningsfyldt for mig. Bedste hilsner Marie

  8. Carlos
    Carlos siger:

    Hej Marie.

    Tak for artiklen.
    Vi skal af sted om 1-2 uger.
    Da vi tager turen modsat og med telt, er der ikke umiddelbart så mange tips der passer til os, men spændende læsning alligevel.

    Til inspiration for andre er her vores plan om at tage turen på 4½ vandredag. Lidt mere en discount-tur:

    Parkering i Kruså.
    To busser til Skovby – tager 2½ time (hverdag eller lørdag).

    1. etape: Skovby – Høruphav 10 km
    2. etape: Høruphav – Gammelmark Camping 20 km
    3. etape: Gammelmark Camping – Iller Strand 20 km
    4. etape: Iller Strand – Plys & Niels Rousing 17 km
    5. etape: Plys & Niels Rousing – Padborg 17 km

    Bus: Kort tur Padborg-Kruså, kører hver time på hverdage.

    Mvh: Carlos.

  9. louise bruun
    louise bruun siger:

    Kære Marie. Vi er tr veninder, som er i ret god from og vi skal på en veninde vandretur med en overnatning…jeg er i tvivl om hvilken vi skal vælge. først tænkte jeg camønoen…men har hørt lidt blandet om den. Nu tænker jeg gendarm, pga af jer to skønne mennesker…vi har kun fra formiddag til næste formiddag…og jeg ville elske at sove i shelter..har du en god ide til hvor vi skal starte og slutte, er blevet helt forvirret af alle de muligheder..hahah OG tak for en skøn blog! Kh Louise

    • Marie
      Marie siger:

      Hej Louise. Ååååhh… hvor skønt med venindetur. Jeg har også hørt blandet om Møn. Camønoen som helhed har en stor mængde vej/asfalt, og det ygger folk over. Men I kunne evt. spørge i en vandregruppe om forslag til gode dele af Camønoen. Gendarmstien er meg, megasmuk. Der er pres på den denne sommer, men der er også en del sheltre at booke. Hvis I skal ud i skolesommerferien må I næsten gå efter hvad der er muligt at booke. Hele Gendarmstien er meget, meget flot. Så uanset hvilken del I finder ledigt shelter på, bliver I glade for den rute. På gendarmsti.dk kan I på kortet slå kilometer til og så tæller hvor mange ‘prikke’ I vil gå hhv. første og anden dag. Det er underordnet hvilken retning I går I. Rigtig god tur! Marie

  10. Karina
    Karina siger:

    Sikke en skøn blog. Vi vil gerne vandre lidt med børn 9 og 3 år på Gendarmstien. Hvilken strækning vil du anbefale? Er den nye strækning Høruphav-Skovby børnevenlig? Kan man have klapvogn med, eller er det umuligt? Vi vil jo helst gå i naturen :-)

    • Marie
      Marie siger:

      Hej Karina. Hvor fantastisk med familietur – og skønt du kan bruge bloggen. Ærligt talt vil jeg fråråde Skovby – Høruphav. Det er ikke den mest interessante strækning rent landskabsmæssigt, og hvis man skal skære fx ti km af, ville jeg personligt vælge dem. Men det er kun fordi resten af ruten er så bragende flot, at jeg overhovedet siger sådan. For i sammenligning med ganske mange andre ruter er stykket Skovby – Høruphav virkelig skønt. Resten er stien har korte passager, der vil være svære med klapvogn, fx trapper i skoven eller stykker på sand- eller stenstrand. Egentlig kan det være, at oplevelsen for alle vil være langt større ved at tage af sted helt uden klapvogn, og så gå så langt, I nu kan. Børn vokser tit, når de får lov til at vise, hvad de kan. Måske endda en mikrorygsæk kan få den lille til at føle sig meget mere stolt og ‘med’ end en klapvogn? Når det er sagt, kan I godt komme frem med den, hvis I er to voksne. Det er straks sværere, hvis du var alene med to børn. Ruten er god, fordi der sker meget undervejs, masser af kigge på, isboder, dyr, bademuligheder osv. Allervigtigste tip: Book meget snart – jeg har lige prøvet slut juli uden held de steder, vi ville have været. Hilsen Marie

      • Karina
        Karina siger:

        Tusind tak for dit gode svar. Håber, at det er ok, at jeg spørger igen. Hvis du skulle vælge 10 km ud af ruten, hvor ville du så starte og slutte? :-) Jeg tror, at vi dropper klapvognen og ser, hvor langt vi når :-)

        • Marie
          Marie siger:

          Ååååh, en slem opgave at vælge ti ud. Det er så godt som umuligt. Det kunne altså være hvor som helst. Måske starte fra Kollund og gå ti videre?
          Eller starte stykket fem km før til fem km efter Sønderborg? I Sønderborg er et spa man kan komme op i 45 meters højde og se ud over fjorden. Måske det er sjovt også? Ved Sønderborg får I også Dybbøl Mølle. Men for børnene tror jeg faktisk nærværet i sig selv gør turen. Et tips kunne være at alliere jer med Claus fra Gendarmstien Flex ift. evt transport – så kan I blive hentet lige hvor I orker gå til og blive kørt til hvor I skal. Det kan måske give lidt forældretryghed? kh Marie

          • Karina
            Karina siger:

            Tusind tak for hurtigt svar og tips. Vi glæder os. Det er en fantastisk blog, du har :-)

          • Marie
            Marie siger:

            Tusind tak , Karina. Hvis du orker, så er jeg meget nysgerrig på jeres tur og hvordan det går. Skriv endelig et par linjer, hvis du får tid. Bedste hilsner Marie

  11. Elisabeth
    Elisabeth siger:

    Tusinde tak for en meget god beskrivelse Vi er 5 venner der skal cykle den i Juli,vi skal bo hos Claus og han vil køre os til vores start sted hver dag,vi glæder os om end vi ikke kan cykle på hele turen.

    • Marie
      Marie siger:

      Sikke dejlige venner at have – fælles oplevelser betyder så meget. Hils Claus mange gange! Bedste hilsner Marie

Kommentarer er lukkede.

MERE OM DANMARK

Sove i telt på stranden i Sverige - allemannsretten