VANDRERUTE: Mølleåstien fra Buresø til Øresund 37 km A til B (eller 14 + 12 + 11 km)
Mølleåstien er en fascinerende vandring gennem industriens vugge helt fra Buresø i Slangerup til Strandmøllen i Klampenborg
De sammenhængende stier langs Mølleådalen er en på alle måder interessant vandring. Ud over de dramatiske naturområder med stejle skrænter og store søer oplever du Industriens Vugge – Danmarks ældste industrilandskab.
Brede set fra Mølleåstien
Facts om ruten
- Distance: 37 km A til B (eller 14 + 12 + 11 km)
- Hund og barnevogn: Mølleåstien er god med hund, men meget krævende med barnevogn på grund af våde stier generelt og det kuperede terræn ved Furesøen.
Starten ved broen, Buresø
Vandet bragte velstand
Mølleådalen er historien om industriens spæde start, og hvordan vandet skabte velstand med sin kraft. På Mølleåstien oplever du ni vandmøller undervejs, og en af dem er stadig i brug i dag. Det er fascinerende at stå ved de store industribygninger og høre vandet fosse under fødderne. Tilbage til vikingetiden og middelalderen er de blevet brugt til at male korn, og efter det har møllerne været brug til produktion af både papir, krudt og våben.
De små byer langs Mølleåen – Brede, Ørholm og Raadvad – er smukke eksempler på de fabrikssamfund, der skød op omkring industrien. Her har du pakhuse, fabriksbygninger og arbejderboliger side om side.
Porten ind til Brede Værk – ruten går gennem hjertet af brede og giver en oplevelse bag kulissen.
Find startsteder og parkering
- Buresø: Parkér ved Søholmhus Cafe, Skovvej 1, 3550 Slangerup
- Fiskebæk: Parkér ved Furesø Marina, Frederiksborgvej 101, 3500 Værløse
- Lyngby: Parkér fx ved Lyngby Kirke, Stades Krog, 2800 Lyngby
- Strandmøllen: Over for Strandmøllekroen, Strandvejen 808, 2930 Klampenborg
Fuglevad Vandmølle
Hvordan kan ruten opdeles?
Du kan nemt opdele Mølleåstien i tre etaper:
- Buresø til Fiskebæk (Furesø Marina): 14 km
- Fiskebæk (Furesø Marina) til Lyngby: 12 km
- Lyngby til Strandmøllen (Øresund): 11 km
Du kan også dele ruten i to med overnatning i Frederiksdal cirka halvvejs.
Sådan fikser du transporten, når ruten er A til B
Vi kører i to biler: Sætter den ene på stedet, vi vil slutte, og kører sammen i den anden bil til stedet, vi vil starte. Efter vi har vandret, kører vi sammen i bilen tilbage til startstedet, hvor den anden bil venter. Om sommeren har vi bare cyklerne med bag på bilen: Sætter cyklerne af, hvor vi vil slutte, og kører sammen i bilen til hvor vi vil starte. Efter vandringen cykler vi så tilbage til bilen.
Er Mølleåstien skiltet godt?
Nej – den er faktisk ikke skiltet. Eller måske var den engang – vi så i hvert fald skilte med cykelruten Mølleådalen i starten, men lad os bare sige skiltningen raller for livet:
Ruten passerer gennem fire forskellige kommuner (Egedal, Farum, Lyngby-Taarbæk og Rudersdal), og måske har det været for svært at blive enige om vedligeholdelse af den gamle skiltning?
Du kan ikke vandre Mølleåstien efter intuitionen – så brug kortet nedenfor på mobilen.
Hvordan er terrænet?
Mølleåstien har stort set ingen asfalt! Under 10 % er vores gæt – ganske imponerende, når man tænker på hvor lang stien er. Fordi Mølleåstien af gode grunde går gennem en ådal, er her mange steder ganske vådt og fugtigt underlag.
Ruten føles fra starten ved Buresø lidt som at vandre i en skål i landskabet, senere går ruten gennem en del skov langs Mølleåen og med de mange små industrilandsbyer som perler på en snor.
Birkealléen ved Bastrup Sø
Se Mølleåstien på et kort
Her kan du se hele Mølleåstien på et kort. Du kan nemt zoome ind for detaljer. Husk at ruten ikke er skiltet, så det er dejligt at have ruten på din mobil, så du kan se, hvor du selv er.
- Download den gratis app AllTrails her til apple eller her til android og opret din profil
- Klik på linket til kortet over Mølleåstien her (du er den blå prik på kortet)
Findes der foldere om Mølleåstien?
Vi fandt ingen foldere over vandreruten gennem Mølleåen ude i holderne til foldere. Men du kan stadig finde dem digitalt her:
Hvad med proviant?
Der er ingen indkøbsmuligheder ved start – hverken ved Buresø eller ved Strandmøllen. Der er gode spisesteder i både Brede (Brede Spisehus) og Raadvad (Raadvad Kro) plus måske et spisested ved Furesø Marina. Når du passerer Lyngby, er der en meget kort afstikker op til indkøb på Lyngby Hovedgade.
Gik turen med start fra Ølstykke station. Kan anbefale at lægge de 7 km til ruten igennem Sperrestrup og Slagslunde skov👍🌳 Hilsen Sandie
Godt tip! Tusind tak for det. Klart værd at prøve næste gang vi vandrer denne skønne rute. Bedste hilsner Marie og Torben
Meget fin info tak. AllTrails er så vidt jeg kan bedømme en betalingsapp nu? Kun første uge “free”. Vh Morten
Hej Morten. Tak for det. Det er noget, vi skal have set på. Der har hele tiden været en betalingsversion, der hedder PRO, men måske er det lavet om. Jeg kontakter dem lige for at høre. Tak fordi du gav besked. Hilsen Marie
Tror du har ret – jeg kunne bare ikke rigtig komme videre i app uden at acceptere 7 dages prøveperiode. Men nu ser det ud til jeg kan 👍 Tak igen for rigtig god info. Vh Morten
Hej igen Morten. Nu har jeg lige mailet med support. Appen er stadig gratis at bruge til at navigere med. Jeg har selv den gratis version. Håber det lykkes for dig, så du kan få glæde af ruterne. Hilsen Marie
Jeg lunteløb og gik etape 2 i weekenden. Sikke en skøn og afvekslende rute. Kortet var en supergod støtte undervejs, og selv med lokalkendskab var jeg gået forkert flere steder uden. Mange tak! Vh Morten
Kære Morten. Hvor er det bare fedt at høre! Ruten fortjener så meget en genoplivning, og her kan GPS noget. Bedste hilsner Torben og Marie
Gik turen i dag fra Fiskebæk til strandmøllen. En super skøn og smuk tur, med mange fantastiske spots undervejs! Alltrails fungerede perfekt !
Hej Lone. Hvor FEDT at høre! Der åbner dig så mange muligheder når du lærer at finde nye stier. kh marie