VANDRERUTER Gode gåture ved Sverigeshuset

Vil du gerne supplere sild, ostkaka, fil, Marabou og drottningsylt med lidt vandring? Så finder du her et par vandreruter – alle tæt ved Vittsjö, Markaryd og Emmaljunga

Vi er med i feriekollektivet Sverigeshuset, som ligger i Björstorp. Her har fem familier gennem nu fire årtier delt en ødegård, som opfindsomt nok går under navnet Sverigeshuset. Måske er du så heldig at have et par dage hos os – eller måske er du i ødegård et andet sted i nærheden og søger vandreruter? Så kig med her…

Fiskerhytteturen (2,7 km)

Vil du opleve det ultimative stille sted med udsigt over den stille Gårdsjön? Så snup Fiskerhytteturen – en lille rundtur på 2,7 km ned om søen ved Hyngarp og hjem igen:

For at finde ruten skal du downloade den gratis app AllTrails og oprette din profil, inden du klikker på linket til Fiskerhytteturen. Du er den blå prik på kortet!

Den store trekantstur (5 km)

Jeg husker som barn, at den store trekantstur tog SYV timer! Det har den med sine fem kilometer nok næppe gjort. Til gengæld har mine ben nok været ret korte dengang… Trekantsturen går forbi Gårdsjön, et par fine små torper og en nedlagt mølle i skoven.

For at finde ruten skal du downloade den gratis app AllTrails her til apple eller her til android og opret din profil, inden du klikker på linket til Den Store Trekantstur her. Du er den blå prik på kortet!

En badetur i cola (8,2 km)

Den mest børnevenlige strand ligger ved Vesljungasjön – bedre kendt som Colasøen. Her er badebro og sandstrand. Turen i bil er ad asfaltvejen mod Visseltofta. Er du frisk til fods eller i løbesko, kan du undgå asfaltvejen og vandre bagom til søen ad grusvejen. Turen til fods derover fra Sverigeshuset er 8,2 km:

For at finde ruten skal du downloade den gratis app AllTrails her til apple eller her til android og opret din profil, inden du klikker på linket til gåruten til fods til Colasøen. Du er den blå prik på kortet!

Aftenturen til den gamle skole (2 km)

Der er masser af myg i skoven ved aftentide. Derfor går den klassiske aftentur ikke ind i skoven, men ned omkring Björstorps nu nedlagte landsbyskole og tilbage hjem over markerne:

Turen er på 2 km, hvilket skulle være ladsiggørligt, selv efter den bedste Sverigesmiddag!

For at finde ruten skal du downloade den gratis app AllTrails her til apple eller her til android og opret din profil, inden du klikker på linket her til aftenturen til den gamle skole. Du er den blå prik på kortet!

Vittsjö rundt (21 km)

Har du gode ben, kan du sagtens gå rundt om Vittsjö – for Vittsjö er ikke bare nabobyen, men også en smuk sø med naturreservatet Ubbalt langs bredden:

Inde i naturreservatet finder du Den Hemmelige Badestrand – her er der meget færre mennesker end ved den traditionelle badestrand ved Vesljungasjön.

Find ruten rundt om Vittsjö med start og slut ved Björstorp For at finde ruten skal du downloade den gratis app AllTrails her til apple eller her til android og opret din profil, inden du klikker på linket til ruten. Du er den blå prik på kortet!

Skisporet rundt (5,9 km)

Turen her har et loop, som flittigt er i brug som skispor, når vejret tillader det. Men den er nu også dejlig at vandre, og bringer dig til et fint stille sted ved Gårdsjön:

For at finde ruten skal du downloade den gratis app AllTrails her til apple eller her til android og opret din profil, inden du klikker på linket her til Skisporet. Du er den blå prik på kortet!

Vieåleden

25 minutters køretur væk ligger Skeingesjön – et rigtig smukt naturområde med en rundvandretur ved øer, søer og den gamle Skeingeborg. Du skal med trækfærge undervejs – den er åben fra 1. maj til 1. november:
Se mere om Vieåleden

Hovdala Slott

En halv times køretur fra Sverigeshuset ligger Hovdala Vandringscentrum, hvor der er mange forskellige afmærkede vandreruter i varierende længder. Der er også arkitekttegnede sheltere, man kan overnatte billigt i.
Startsted:
Hovdala Slott
281 92 Hässleholm

4 replies
  • Marie
   Marie siger:

   Tænk, at den har været i brug så længe! Forfald går hurtigt… Tænk hvis nogen af is havde taget billeder i 70erne. Den må have været betydeligt bedre bevaret dengang. I øvrigt: Vittsjöturen går forbi en anden mølle, som er smukt bevaret. Kh Marie

   • Hartmut Haberland
    Hartmut Haberland siger:

    De to møller man kommer forbi på Vittsjöturen er netop Gundrastorp kvarn (på nordsiden af åen) og Ekholmens såg (på sydsiden af broen), som jeg omtalte. Døren til Gundrastorp kvarn er faktisk ikke låst og det er meningen at man kan gå ind. Den fungerer som en slags museum.

 1. Hartmut Haberland
  Hartmut Haberland siger:

  “Trekantsturen går forbi Gårdsjön, et par fine små torper og en nedlagt mølle i skoven.” Her skal lige tilføjes at den nedlagte mølle altså mig bekendt hverken var kornmølle eller sagværk (som Gundrastorp kvarn var på skift) eller savværk (som Ekholmens såg), sml. https://www.hembygd.se/wittsjo/gundrastorp/, men at vandkraften blev benyttet til at forsyne Björstorp med elektricitet op til 50erne. Jeg kan desværre ikke finde kilden til den oplysning. – Jeg husker trekantsturen i øvrigt som varende 3 timer.

Kommentarer er lukkede.

MERE OM SVERIGE

Vandrepar
Patagonia Micro Puff jakke