VANDRERUTE Jakten på Gullspira 21 km (12 + 9 km rundture)


En times kørsel fra Helsingborg ligger Hovdala Slott vandrecentrum med mange fede ruter. Vores favorit indtil nu er ruten Jakten på Gullspira, som er en afvekslende rute med ægte Ronja Røverdatter-stemning

I de svenske skove er det i dén grad fedt med skiltede ruter, for ellers er det meget nemt at gå vild… Derfor er det slaraffenland for os at have fundet Hovdala Slott vandringscentrum, som ligger en god halv time fra hvor vi har ødegård. Her er en bunke skiltede ruter, som åbner skoven på en helt ny måde.

Startsted og transport

 • I bil: Sæt gps’en efter Hovdala Slott, Hässleholm. Der er gratis parkering
 • Med tog: To af ruterne går direkte forbi togstationen i Hässleholm. Det tager halvanden time med tog fra København.

Hvad er det fede ved ruten?

Det hele! Simpelthen så dejligt at komme ud i de svenske skove på andet end brede grusveje. Her går det ad smalle blåbærstier op og ned og ind og ud gennem skoven i selskab med får og køer. Du får også rigtig fine udsigter over Finjasjön.

Hvor kan man overnatte?

Direkte på ruten er der bygget nogle meget smukke, runde sheltere i birketræ tegnet af arkitekt Karin Hvid Rydell. De hedder Birk, Birka (begge med plads til 2-4 personer) og Ronja (5-7 personer) og kan bookes for 200-300 SEK pr. nat her. Der er bålplads med udsigt over søen. Bemærk, at de ligger tre sammen i en klynge. Hvert shelter er helt lukket og kan låses.

Er ruten skiltet?

OM den er! Det er netop det fede – at kunne komme helt ud på de små stier i de legendarisk hyggelige og afvekslende svenske skove. Skiltningen er en blanding af skilte på pæle og firkantede marvede felter på træerne. Meget god og grundig skiltning hele vejen igennem.

Vær opmærksom på de meget diskrete pile på hvert skilt – jeg overså dem flere gange…

Find til startstedet uden bøvl!

Ruten er en rundtur på 21 km i alt bestående af to sløjfer på hhv. 12 km (vest) og 9 km (øst). Det var faktisk svært for mig at finde startstederne – både for den vestlige og den østlige del af ruten! Og desværre er det også umuligt at se, om man er på vej ud på den østlige eller den vestlige sløjfe. Så her lidt tip:

Find starten for den vestlige sløjfe (12 km)

Når du ser ind ad denne bro:

Skal du kigge til venstre for at se denne bro – den skal du gå over, fortsætte ligeud forbi hestebanen og lige ind i skoven:

Find starten på den østlige sløjfe (9 km)

Start ved at gå over samme træbro som til den vestlige sløjfe (se ovenfor) – men drej straks 90 grader til venstre hen over denne træbro og følg skiltningen derfra:

Hvilke særlige oplevelser er der undervejs?

Du kommer forbi Biblioteksruinen. Et særligt sted med en dragende energi. Biblioteket hører til Hovdala Slott og er opført i 1700–tallet af Michael Ehrenberg. En ottekantet bygning med høje vinduer hele vejen rundt. I dag er kun drømmene tilbage.

Pas på den blinde ende

Når du vandrer den vestlige sløjfe, kommer du til dette skilt hen mod slutningen, hvor ruten både er skiltet til venstre OG ligeud. Desværre står der ikke, hvad der er hvad. Du skal til venstre for at afslutte ruten ved slottet. Skiltningen lige frem fører til en blind ende ved et picnicbord. Man kan se i skovbunden, at mange mennesker som jeg ikke forstår skiltningen på dette sted og vandrer forgæves rundt:

Problemet er det samme, hvis du vandrer Höjdarnas höjdarled – den er skiltet til samme blinde ende.

Hvor kan man spise?

Der er både café og restaurant på Hovdala Slott. Jeg spiste begge steder og fik rigtig god fisk på restauranten.

Papirkortet over ruter ved Hovdala vandringscentrum

Der er et godt kort over ruterne ved Hovdala Slott i kassen ved P-pladsen.

Vil du gerne se kortet hjemmefra, ligger det online her på Hovdala Vandringscentrum.

GPS-kort over den vestlige sløjfe af Jakten på Gullspira (12 km)

Det er nemt at ruten ind på mobilen – gps kan være en hjælp til at finde startstedet – men ude på ruten er skiltningen så god, at du ikke får brug for gps:

 1. Download den gratis app AllTrails her til apple eller her til android og opret din profil
 2. Klik på linket her til kortet over Jakten på Gullspira – du er den blå prik på kortet.

Hvilke andre ruter er der ved Hovdala Slot vandringscentrum?

Mange… Området er et dejligt spindelvæv af godt skiltede stier og et mekka for dig, der har ødegård i nærheden, og gerne vil have nye stier at vandre på. Her et lille overblik over  mulighederne fra de korteste til de længste rundture:

 • Dammslingan (4 km rundtur)
 • Hundslingan (6 km rundtur)
 • Alslingan (6 km rundtur)
 • Höjdarnas höjdarled (22 km rundtur som kan deles i to sløjfer på 9 km vest og 13 km øst)
 • Post-Nillas spår (26 km rundtur som kan deles i to sløjfer på 13 km vest og 13 km øst)
 • Finjasjöleden (20 km rundtur)
 • Hovdalaleden (57 km rundtur)
9 replies
 1. Morten W. Andersen
  Morten W. Andersen siger:

  Hej!
  Tak for jeres anbefaling :-) Vi har netop været på 2-dages vandretur i området ved Hovdala Slot. Skønt område – fantastisk natur! Dog var vi overraskede over, hvor meget trafikstøj der er fra både vej og jernbane. Det trækker desværre ned i den samlede oplevelse.
  Mange hilsner,
  Morten

  • Marie
   Marie siger:

   Hej Morten

   Dejligt I havde en god tur. Men trafikstøj! Hvilken rute vandrede i? I må have haft en helt, helt anden vindretning en jeg har prøvet de fire gange jeg har været der! Hilsen Marie

   • Morten
    Morten siger:

    Vi gik på Jakten på Gullspira. Vi overnattede i shelter ved Göingeåsen, og dér var det meget tydeligt. Men det var det også på Jakten på Gullspira – ikke alle steder, men en del steder på ruten. Der går en jernbane både nord for og øst for Finjasjön (lige nord for Hovdala Slott), og derudover er der meget biltrafik rundt om Hässleholm, og det kan jo medføre en del støj.

    • Marie
     Marie siger:

     Ok, tak. Vi oplevede det simpelthen ikke sådan overhovedet, men håber I havde en god tur alligevel. Bedste hilsner Marie

  • Marie
   Marie siger:

   Hej Mette. Det tror jeg desværre ikke jeg gjorde! Jeg vandrede alene, og Torben plejer at være den, der står for AllTrails. Jeg vandrer ruten igen i midten af juli med ungerne, der kan jeg tracke den. Men det hjælper jo ikke, hvis du skal af sted før… Hvis du vandrer før mig og tracker, må du meget gerne sende gpx. Bedste hilsner Marie

   • Mette
    Mette siger:

    Super, vi var der i kr.himmelfartsferien men pga middelaldermarked på hovdala slot fik vi ikke gået den. Vi gik finjasjöleden istedet den var ok men vi havde også lige gået turen på kullen og i söderåsen så den havde noget at leve op til.
    Er meget imponeret over hvor godt skiltet deres ruter er i Sverige.

    • Marie
     Marie siger:

     Hej Mette. Meget enig. Med de ruter er der noget at leve op til…. Har ikke prøvet Finjasjöleden endnu. Kun Jakten på Gullspira og Höjdarnas Höjdarled. Og ja, svenskerne er pænt seje til skiltning! Kh Marie

Kommentarer er lukkede.

MERE OM SVERIGE

Vandrepar
Patagonia Micro Puff jakke