VANDRERUTE Jakten på Gullspira (12 + 9 km rundture)


En times kørsel fra Helsingborg ligger Hovdala Slott vandrecentrum med mange fede ruter. Vores favorit indtil nu er ruten Jakten på Gullspira, som er en afvekslende rute med ægte Ronja Røverdatter-stemning

I de svenske skove er det i dén grad fedt med skiltede ruter, for ellers er det meget nemt at gå vild… Derfor er det slaraffenland for os at have fundet Hovdala Slott vandringscentrum, som ligger en god halv time fra hvor vi har ødegård. Her er en bunke skiltede ruter, som åbner skoven på en helt ny måde.

Startsted og transport

  • I bil: Sæt gps’en efter Hovdala Slott, Hässleholm. Der er gratis parkering
  • Med tog: To af ruterne går direkte forbi togstationen i Hässleholm. Det tager halvanden time med tog fra København.

Hvad er det fede ved ruten?

Det hele! Simpelthen så dejligt at komme ud i de svenske skove på andet end brede grusveje. Her går det ad smalle blåbærstier op og ned og ind og ud gennem skoven i selskab med får og køer. Du får også rigtig fine udsigter over Finjasjön.

Hvor kan man overnatte?

Direkte på ruten er der bygget nogle meget smukke, runde sheltere i birketræ tegnet af arkitekt Hvid Karin Rydell. De hedder Birk, Birka (begge med plads til 2-4 personer) og Ronja (5-7 personer) og kan bookes for 200-300 SEK pr. nat her. Der er bålplads med udsigt over søen. Bemærk, at de ligger tre sammen i en klynge. Hvert shelter er helt lukket og kan låses.

Er ruten skiltet?

OM den er! Det er netop det fede – at kunne komme helt ud på de små stier i de legendarisk hyggelige og afvekslende svenske skove. Skiltningen er en blanding af skilte på pæle og firkantede marvede felter på træerne. Meget god og grundig skiltning hele vejen igennem.

Vær opmærksom på de meget diskrete pile på hvert skilt – jeg overså dem flere gange…

Find til startstedet uden bøvl!

Det var faktisk svært for mig at finde startstederne – både for den vestlige og den østlige del af ruten! Og desværre er det også umuligt at se, om man er på vej ud på den østlige eller den vestlige sløjfe. Så her lidt tip:

Find starten for den vestlige sløjfe (12 km)

Når du ser ind ad denne bro:

Skal du kigge til venstre for at se denne bro – den skal du gå over, fortsætte ligeud forbi hestebanen og lige ind i skoven:

Find starten på den østlige sløjfe (9 km)

Start ved at gå over samme træbro som til den vestlige sløjfe (se ovenfor) – men drej straks 90 grader til venstre hen over denne træbro og følg skiltningen derfra:

Hvilke særlige oplevelser er der undervejs?

Du kommer forbi Biblioteksruinen. Et særligt sted med en dragende energi. Biblioteket hører til Hovdala Slott og er opført i 170–tallet af Michael Ehrenberg. En ottekantet bygning med høje vinduer hele vejen rundt. I dag er kun drømmene tilbage.

Pas på den blinde ende

Når du vandrer den vestlige sløjfe, kommer du til dette skilt hen mod slutningen, hvor ruten både er skiltet til venstre OG ligeud. Desværre står der ikke, hvad der er hvad. Du skal til venstre for at afslutte ruten ved slottet. Skiltningen lige frem fører til en blind ende ved et picnicbord. Man kan se i skovbunden, at mange mennesker som jeg ikke forstår skiltningen på dette sted og vandrer forgæves rundt:

Problemet er det samme, hvis du vandrer Höjdarnas höjdarled – den er skiltet til samme blinde ende.

Hvor kan man spise?

Der er både café og restaurant på Hovdala Slott. Jeg spiste begge steder og fik rigtig god fisk på restauranten.

Kortet over ruter ved Hovdala vandringscentrum

Der er et godt kort over ruterne ved Hovdala Slott i kassen ved P-pladsen.

Vil du gerne se kortet hjemmefra, ligger det online her på Hovdala Vandringscentrum.

Hvilke andre ruter er der ved Hovdala Slot vandringscentrum?

Mange… Området er et dejligt spindelvæv af godt skiltede stier og et mekka for dig, der har ødegård i nærheden, og gerne vil have nye stier at vandre på. Her et lille overblik over  mulighederne fra de korteste til de længste rundture:

  • Dammslingan (4 km rundtur)
  • Hundslingan (6 km rundtur)
  • Alslingan (6 km rundtur)
  • Höjdarnas höjdarled (22 km rundtur som kan deles i to sløjfer på 9 km vest og 13 km øst)
  • Post-Nillas spår (26 km rundtur som kan deles i to sløjfer på 13 km vest og 13 km øst)
  • Finjasjöleden (20 km rundtur)
  • Hovdalaleden (57 km rundtur)
0 replies

Skriv en kommentar

Skriv dine spørgsmål og kommentarer.
Vi glæder os til at høre fra dig!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

MERE OM SVERIGE