GUIDE Jämtlandstriangeln – transport, pris og etaper
Reklamesamarbejde med Visit Sweden og Spejder Sport
Her er vores tips til hvordan du kommer til starten af Jämtlandstriangeln, og hvordan og hvornår det er smart at booke
Sverige er ikke nogen billig vandredestination – men omvendt bestemt heller ikke dyr.
Hvordan er skiltningen – risikerer jeg at fare vild?
Ruterne mellem de forskellige fjällstationer i Jämtlandstriangeln er formidabelt skiltet og kan alle gås i begge retninger. Det er så godt som umuligt at fare vild. Sporet er tydeligt trådt og med mange små bræddebroer de våde steder.
Book hjemmefra
Blåhammeren er som Sveriges mindste fjällstation en flaskehals. Start med at booke en plads der, og planlæg resten efter det.
Book i det hele taget mad og overnatning hjemmefra alle steder – det er nødvendigt. Se meget mere information om ruten og booking på:
Bedste tidspunkt at tage til Jämtlandstriangeln
Vandresæsonen strækker sig fra uge 26 til uge 38. Selv i den periode kan der godt falde sne. Vi var af sted i slutningen af august. Næste gang vælger vi nok september, for at få blåbærrenes røde høstfarver med. Der er færrest mennesker i uge 25-28 og 34-39:
Illustration: Sveriges turistforening
Tre måder at komme til Jämtlandstriangeln på
- Du kan flyve direkte til Trondheim i Norge med SAS , leje bil og køre til starten på Jämtlandstriangeln ved Storulväns Fjällstation på halvanden time. Direkte fly hjem mandag. En god bekvem tur herop, hvis du ikke behøver tænke over budgettet.
- Snälltoget er en både billig og klimavenlig måde at komme til Jämtlandstriangeln på. Fx afgang 15:47 fra København og ankomst til Duved Station 07:55. Fra Duved er der bus direkte til starten i Storulvän. www.snalltaget.se eller www.sj.se. Toget er billigste løsning, hvis du er af sted alene eller I er to.
- Du kan tage Oslofærgen og køre videre derfra på otte timer til starten ved Storulväns Fjällstation. Men tager du bilen fra Oslo, så overvej lige, om det så ikke er federe at gå en Jämtlandsfirkant – så sparer du to timer i bil og får en dags mere vandring – se nederst). Færge og bil er billigste løsning, hvis I fylder bilen og selv har mad med til færgeturen.
Snälltoget er en god måde at komme til Jämtlandstrainglen. Det er samme tog, som fortsætter til den knaldhyggelige ski-destination Aare
Hvad koster en tur til Jämtlandstriangeln?
Det kan betale sig at melde sig ind i Svenska Turistforeningen, som driver fjällstationerne. I sommerperioden koster tre nætter på Jämtlandstriangeln fra 700 DKK til 3.500 DKK pr. person, alt efter om du vælger privat værelse eller sovesal. Telt koster omkring 100 DKK pr. nat, og så har du adgang til faciliteterne. Helpension, som vi synes er alle pengene værd, fås for under 500 kroner i døgnet. Du får brug for en ekstra nat på Storulvän for at få det hele til at passe med rejsen.
Vil du have flere etaper?
Hvis du har tiden, er det oplagt at forlænge med en ekstra dag på Sylarna Fjällstation. Så kan du nemlig nå at vandre en toptur op på Sylmassivet. 5-6 timer op og ned igen:
Du kan også få ekstra fjeldoplevelser, hvis du går din egen Jämtlands-femkant: Storulvän – Sylarna – Nedalshytta – Storeriksvollen – Blåhammaren – Storulvän. Eller vandre firkanten Nedalshytta – Sylarna – Blåhammaren – Storerikvollen – Nedalshytta.
Tak for en inspirende og behjælpelig artikel!
Superfedt den kunne bruges! Kh Marie og Torben
Hej
Jeg har lige læst jeres artikel fra sidste år og turen lyder aldeles fantastisk :) Jeg overvejer at gå turen alene i uge 35. Jeg vil tage toget og derefter bussen og så tænker jeg at udvidde med en ekstra overnatning på Sylarna til at kunne bestige toppen. Har I nogle gode råd til hvis man vandrer den solo fx. er den sikker at gå alene efter jeres mening? Og så er jeg lidt i tvivl om sværhedsgraden. Kan I sige noget om det? Jeg gik Bornholm rundt sidste sommer alene, og er generelt vandt til at være afsted på egen hånd.
På forhånd tak :) og god sommer :)
Mange hilsner
Pernille
Skøøøønt! Terrænet er ikke svært, eneste udfordringer vi oplevede var omskiftelig vejr – regn ikke med dansk sommer, det kan skifte hurtigt og være koldere. Sko med hårde såler kan være en fordel. Jeg (Marie) ville sagtens turde va der selv, der føles trygt. Hav den allerbedste tur, du er sej!
PS: Med topturen tror vi guide er bedst og sikrest. Men spørg endelig Sylarna Fjeldstation, de ved det bedst. Vi nåede nemlig ikke topturen.
Tak Marie. Det finder jeg ud af, om jeg kan. Mvh Birgit
Hej Marie
Tak for dit svar😊
Vi glæder os også rigtig meget.
Vi begynder ved storulvån og efter hvad du siger med tiden og det at nyde den sidste vandringsdag, så skal vi booke en nat mere i storulvån, så vi kan nå et fly hjem dagen efter?
Mvh Birgit
Hej Birgit. Vi startede faktisk vandringen fra Storulvan uden overnatning, og det vil jeg også anbefale jer, hvis I er med det tidligere fly, du nævner. Storulvan er den eneste af de tre fjeldstationer, du kan komme til med bil, så det er oplagt startsted. Det betyder muligvis så, at du skal skubbe dine bookinger, så de i rækkefølger bliver 1. Blåhammaran 2. Sylarna og 3. Storulvån. Håber det giver mening:-) kh Marie
Hej!
Jeg så jeres artikel om Jämtlandstrianglen i Spejdersports månedsblad og arrangerede med det samme at tage med min 25 årlige søn derop. Jeg påtænker at tage flyet fra Kbh til Østersund og derfra finde taxa/bil til Storulvån. Og det damme hjem igen. Kan det lade sig gøre at tage flyet tidligt samme morgen som vi skal ankomme (afgang Kbh 6.05 og ankomst 9.15, Østersund) og hjem den sidste vandredag fra østersund kl 16.15? Eller er det presset?
Hej Birgit. Ååååh, hvor er jeg misundelig nu! Misundelse er en grim ting. Din ankomstdag lyder fin, og den vil jeg mene er realistisk. Din afgangsdag ville jeg personligt ikke vælge, for Storulvån er et dejligt sted og et rigtig dejligt køkken, som er værd ikke at misse. Jeg husker stadig vores fyraftensøl på altanen med udsigt over fjeldene vi lige havde tilbagelagt. Det ville jeg nødig undvære. Et andet problem ved den sidstedag du foreslår er at morgenmaden vistnok først starter klokken 8.00 på Sylarna Fjelsstation, så I sikkert er på stien klokken 9.00. Så har I ingen tid til at stoppe og nyde vandringen, hvis I skal nå at køre til ôstersund efter vandringen. Hvis I har bil og gerne vil have den sidste dråbe ud af turen, kan I som os tage en eftermiddagsudflugt på sidstedagen til Sveriges næststørste vandfald. Bedste hilsner Marie