VANDRERUTE Klippevandring på Kullen (14 km rundtur)


Kullen lige nord for Helsingborg er et helt magisk naturområde som er både dagsture, weekender og miniferier værd! Her er vores forslag til en dagstur til fods, du ikke vil fortryde

Kullabergs Naturreservat ligger snublende tæt på hvor vi bor, og alligevel har vi været alt for langsomme til at få glæde af den sande perle, stedet er. Det gjorde vi noget ved en solrig sensommersøndag.

Facts om ruten:

 • Distance: 14 rundtur inkl. afstikkere til udsigtspunkter og grotter
 • I bil: Fra færgen i Helsingborg er der små 50 minutters kørsel til byen Mölle på Kullen, hvorfra ruten starter.
 • Offentlig transport: Tag toget til Helsingør (tre kvarter fra København) og færgen til Helsingborg (tyve minutter). Herfra bus 221 til Nyhamsläge, hvor du skifter til bus 222 til Mölle. Busturen i Sverige tager samlet halvanden time.

Startsted og parkering

Turen starter ved den lille, charmerende by Mölle, der oser af svensk sommeridyl og eksklusivitet:

Der er en stor, gratis parkeringsplads ved Mölle Kapel, Kullabergsvägen 65, 263 77 Mölle, Sverige

Hvor krævende er ruten?

Landskabet ved Kullen er dramatisk og med mange klipper. Vandreruten går både ad disse klippestier, gennem dyrefolde og på skovstier. Sørg for at have rigtig godt fodtøj på og se, hvor du sætterne fødderne. Ruten er ikke egnet til barnevogne på nogen måde.

Hvordan finder man grotterne?

Der er skiltet til to rigtig interessante grotter undervejs: Lahibiagrotten og Visitgrotten:

Lille vandringsmand i Lahibiagrotten

Vejen til grotterne er begge steder ganske stejl, men der er reb at holde sig til op og ned:

Du skal et godt stykke til venstre langs stranden for at finde Visitgrotten – kig efter varderne, de guider dig på vej:

Tip: Lyset i grotterne er rigtig fint, hvis du vil tage en selfie eller et portræt af din vandremakker:-)

Er der caféer undervejs?

Ude ved Kullens fyr er der en café: Kullens Fyrservering – den røg vi ind på til lune vafler og god cappuccino. Æblekagen prøvede vi også, men vaflerne vandt stort.

Til gengæld kom vi ikke på tophyggelige café Ransvik Havsveranda, for den åbnede først klokken 12, så vi har den til gode:

Ransvik Havsveranda er åben i sommerhalvåret. Inde i Mölle by ligger Mölle Krukmakeri, som er åben hele året.

Hvor turistet er området?

På de sommeragtige weekenddage må du forvente ganske mange på ruten – især ved Kullens fyr, som man kan køre til i bil. Kullen er med god ret et yndet udflugtsmål for svenskere såvel som for københavnere. Generelt: Jo længere du er fra fyret og fra Mölle, jo færre mennesker. Og har du en mulighed for udflugt en hverdag, er der selvfølgelig væsentlig mere ro.

Kan man bade fra Kullen?

Ja, der er indtil flere gode steder, der nærmest kalder på en dukkert. De gode badesteder er typisk skiltet og kræver en lille afstikker fra ruten.

Kort efter Mölle er der også et udendørs badebassin, der er en magnet på børn og ligger smukt med klipperne i baggrunden.

Hvordan er skiltningen?

Der er fine oversigtsskilte og træskilte at orientere sig efter:

Dog var vi lidt irriterede over ikke at finde rundture, der er skiltet hele vejen, og som man tydeligt at se, hvor lange er alt i alt. Ruten vi viser her, er en kombination af ruten SL5 markeret med orange plus lidt af en gul rute og en rød rute, som også er markeret i landskabet.

Hvilke oplevelser er der undervejs?

Først og fremmest landskaberne – de vidde havudsigter, klipperne

Og så alle de nuttede får og køer undervejs, der lever det fede liv…

Ruten kommer også forbi disse natur- og kulturoplevelser undervejs:

 • Åkersberget (klatrested) – punkt 1 på kortet
 • Lahibiagrottan – punkt 2 på kortet
 • Kullens fyr – punkt 3 på kortet
 • Kullen Västra fyr – punkt 4 på kortet
 • Silvergrottan – meget tæt på punkt 4 på kortet
 • Visitgrottan – punkt 5 på kortet

Du kan vælge at forlænge ruten med ekstra afstikkere til Ablahamn (godt snorklested), Josefinelust (magisk badested med fine klippeformationer) og Paradishamn (dykkersted).
Kunstværkerne Nimis og Arx (Ladonia National Park) ligger ikke på den rute, vi har tegnet her – men dem har vi vandret til før.

Hvilket fodtøj skal jeg tage på?

Torben havde vandresko med godt greb på, og det fungerede. Jeg havde mine klassiske Blundstones på, som jeg synes kom til kort denne dag. Sålen har ikke det bedste greb på klipper mere, fordi de er for slidte. Så ergo: Vi anbefaler såler med godt greb til vandreturen på Kullen

Til venstre: Gik fint. Til højre: Sålerne er slidt lidt for glatte efterhånden…

Kort over rundturen på Kullen

Vores rute her går mestendels ad Skåneleden SL5 markeret med orange skilte. Vi vandrede med uret rundt. Til slut på ruten skal du et kort stykke ad sti markeret med gul (punkt 6), et kort stykke markeret med rød (punkt 7), et kort stykke med gul (punkt 8), og så er du tilbage på orange rute igen (punkt 9).

Sådan får du kortet ind på mobilen, så du kan se, hvor du selv er:

 1. Download den gratis app AllTrails her til apple eller her til android og opret din profil
 2. Klik på linket her til rundturen på Kullen – du er den blå prik på kortet.

Oversigtskort i området

I naturrummet ved fyret kan du få papirkort over Kullen. Der er også fysiske oversigtskort i området med jævne mellemrum:

Og her er oversigtskortet:

Hvis du i din research er faldet over en google mapsrute på ni km til Kullen på sydsverige.dk, anbefaler vi den ikke: Kortet forsvinder, når man står ude på stedet og zoomer ind, så vi opgav at bruge det.

Tip: Tjek din bizz

Vil du have bilen med til Sverige, så er det en overordentlig god ide at have AutoBizz Smart. Så kan du nemlig komme over med Helsingør-Helsingborg t/r på lørdage og søndage for 218 kroner. Ellers er det væsentligt dyrere. Vi lover mange fede vandreoplevelser på den anden side:-) Ikke alene Kullen, men også Hovdala vandringscentrum, Bjärehalvøen og Söderåsen Nationalpark er inden for rækkevidde til dagsture.
Se Forseas priser her

18 replies
 1. Gert Sabroe
  Gert Sabroe siger:

  Hej,
  Tusind tak Marie for gode fif til Nordsjælland m.m., til vores veloverståede ferie.
  Vi nappede også lige Kullen, samt Dronningmølle, Helsingør, Humlebæk, Høsterkøb.
  Vi var tossede med Kullen, Dronningmølle, Høsterkøb, som nu er i vores top 10 “sortiment”.
  Fortsat gode vandre hilsner

  Dorthe & Gert

 2. Amalie
  Amalie siger:

  Tak for inspiration – det er en tur som helt sikkert skal prøves! Er det tilladt at have hund med? (ift. hvis man skal igennem steder med græssende dyr).

 3. Stephan
  Stephan siger:

  Hvis man gerne vil gå ruten i sommerferien, og vil lave en 3-4 dages tur ud af det evt med telt og overnatning på hotel. Hvor vil I så anbefale at campere ift. Ruten og øvrige seværdigheder?

  • Marie
   Marie siger:

   Hej Stephan. Vi har faktisk ikke vandret turen endnu med overnatning eller kigget efter det, så vi har desværre ikke hands on erfaring. Men umiddelbart (Maries mening): Jeg ville undgå Mölle, som især om sommeren er sådan meget fisefornem stemning. Personligt ville jeg hellere søge freden mere i udkanten. Jeg har haft kig på dette sted, som jeg synes ville være et godt udgangspunkt: https://www.villakullaberg.com/ Bemærk, at vores rute jo kun er 14 km, så vil du vandre med overnatning, er den sikkert for kort. Vi har dog også tegnet en vandresløjfe på den modsatte side ud om Arild, så kan det snildt blive en todagestur – men den har vi ikke testvandret og beskrevet endnu. Teltning har vi ikke overblik over, for vi telter ikke. Vi har for nylig købt hele Skåneleden som gpx for 95 kroner – bare til inspiration, hvis du gerne i det område vil have alle ruter samlet, over 1200 km i alt https://www.sydsverige.dk/shop/kategori/product/345/ . GOD tur til Kullen! kh Marie

 4. Bettina Lerche
  Bettina Lerche siger:

  Hej Marie
  Hvor lang tid tager turen? Kan den også gennemføres d. 28. december? Altså er det en vintervandretur også? Og så du tilfældigvis om frokoststederne også er åbne om vinteren? Tusind tak for VIDUNDERLIG inspiration på jeres vandreside:)

  • Marie
   Marie siger:

   Hej Bettina. Det er i den grad også en vintertur. Vi har i hvert fald set smukke snebilleder fra Kullen fra tidligere år og vil så gerne selv af sted. Pas dog på ift. om der er glat. Kullen cafe er lukket indtil påske, så det er om at have termokanden med:-) Kh Torben og Marie

  • Marie
   Marie siger:

   PS: Det er svært at sætte tid på fordi der er SÅ stor forskel på folks tempo. Men fire timer tror vi er den bløde middel. Men det afhænger også meget af hvor mange af grotterne I går ned til…

 5. Morten Nielsen
  Morten Nielsen siger:

  Kullen er Cool :)….1.000 MANGE TAK for inspiration til denne fantastiske rundtur. Min bedre halvdel og jeg har netop gået turen i den forgange weekend, og området har helt sikkert givet os mod på mere, da vi gerne vil opleve resten af Kullen. Dbh. Winnie & Morten fra Fyn :)

  • Marie
   Marie siger:

   Jamenaltså for en dejlig hilsen!!! Det er jo lige det, vi brænder for: At gøre det nemt og overskueligt at få store oplevelser på stierne! Bedste hilsner Torben og Marie

 6. Marie louise
  Marie louise siger:

  Dejligt. Min mand, jeg og vores søn på 5 tog turen omkring Sjælsø for 14 dage siden og blev dels inspireret og have ikke fundet vej uden jeres beskrivelse og APP’en som vi ikke kendte. Bh Marie Louise

 7. Line
  Line siger:

  Tak for beskrivelsen og billederne. Nu glæder jeg mig endnu mere til min firedages tur fra Helsingborg og rundt om halvøen i efterårsferien 😀

  • Marie
   Marie siger:

   Hvor fedt, Line! Jeg har vandret hele stykket langs kysten fra Helsingborg, rundt om Kullen og til Jonstorp. Fantastisk naturområde, intet mindre. Vi har både rundturen omkring fyret fra Mölle og en anden rundtur fra Môlle og ud til Nimis og Arx tegnet op. De ligger i hver deres artikel. Hav en skøøøøn tur kh Marie

  • Marie
   Marie siger:

   Totalt dejligt du tager dig tid til at skrive! Jeg sidder netop og bikser med at lave en ny rute ved Høsterkøb jeg kan vandre i dag. Dejligt med ekstra boost af motivation til arbejdet.
   kh Marie

Kommentarer er lukkede.

MERE OM SVERIGE

Vandrepar
Patagonia Micro Puff jakke