GUIDE Pippi på Kullen – vandreture til drivtømmerværket Nimis (rundture på 16, 5 og 3 km)


”Det har jeg aldrig prøvet før – så det klarer jeg helt sikkert”. Pippi Langstrømpes ord dækker meget godt weekendens udflugt til Kullen, der gav både uforudset meget adrenalin plus skrammer på nummi

‘Lige’ at introducere weekendens turmakker er ikke sådan ‘lige’: Var af sted med min veninde og hendes to børn plus min egen efternøler. De tre er bogstaveligt talt som søskende og har delt hjem i fire år. Min veninde har nemlig været verdens bedste bonusmor for mine børn gennem mere end fire år. Før da var hun kæreste med Torben, som jeg er gift med i dag. Summa summarum: Vi har ret meget til fælles. I mangel på sprog for vores relationer er det blevet til ’Stjernefamilie’. Eller i dag: Thelma & Louise på tur med sammenbragte unger.

Stjernefamilie på springtur – pinde og planker

Målet blev Nimis – Sveriges mest omstridte kunstværk på klippestranden ved Arild nord for Kullen. En usandsynlig 12 meter høj skulptur af 160.000 stykker drivtømmer, pinde og planker bygget på en superstejl skrænt.

Kaos og kontrol

Kunstneren Lars Vilks har ligget i konflikt med det officielle Sverige, lige siden han slog første søm i tilbage i 1980. Til myndighedernes store fortrydelse har han erklæret sine labyrinter og tårne for selvstændig stat med navnet Ladonia. Retssag på retssag har fulgt, men Nimis står endnu og smiler finurligt til Kontrol-Sverige.

Offroad til Nimis

Nimis findes ikke på officielle kort over området. I bedste Pippi-stil havde ingen af os havde researchet på hvor det er smart at stille bilen, og det blev starten på et eventyr.

Vi parkerede et sted, der så ud til at være tættest på, og var glade, da vi så et hjemmelavet skilt mod Nimis. Efter en halv times traven ud mod hvad der viste sig at være den forkerte kyst, var vi dog mindre imponerede, da vi igen stod ved start.

GPS’en blev tændt, og vi tog vi vores egen komplet offroad tur: En mildest talt strabadserende tur på halvanden time til fods uden sti gennem skovbunden, og gennem brombærkrat og skrænter så stejle, at vi måtte glide på numsen.

På vej ned gennem en stenslugt og med adrenalinen bankende indeni kom turens største kommentar fra gruppens mindste: ’Se, der er nogen, der går tur med deres hund’. Ganske rigtigt – bedst som vi sveddryppende, udmattede og tvivlende forcerede de rokkende kampesten, skimtede vi pludselig igen mennesker. Her kort inden Nimis, mødte vores ’rute’ nemlig den, de fleste, der har livet kær, vandrer til Nimis…

Off road eller er ej er Nimis så meget et besøg værd. På en eller anden måde det perfekte mål og en tilpas udmattende tur for en utraditionel og uperfekt stjernefamilie som vores.

Vandhunde fra vildmarken

Tilbage fra vildmarken kunne vi belønne vores megaseje unger med badetur i den udendørs pool ved Mölle og et velfortjent havbad med glass til dessert.

Startsted og parkering

Vi blev klogere af vores tur… Så her får du forslag til, hvordan du klog af vores erfaring kan vandre til Nimis lettere end vi gjorde! Nedenfor finder du to kort med forslag til en kort rundtur på Kullen ved Nimis og en lang rundtur på 16 km.

Find startsted og parkering til vandreturene ved Nimis:

Parkering på Kullen

Er ruterne skiltet?

Vores lange rute på 16 km følger den orangeskiltede rute Skåneleden SL5 en stor del af vejen:

Skåneleden SL5 Kullen Nimis

Den del af ruten, der går ud til Nimis er skiltet på forskellige håndlavede måder, fx med grønt N og med små stabler af sten, som leder dig på vej. Begge dele bliver dog fjernet af de svenske myndigheder med jævne mellemrum. Derfor er det en god ide at have vores kort med på mobilen – så går det hele lidt nemmere. Find kortet nederst.

Er det farligt at vandre ved Nimis?

Nimis er på godt og ondt uden for myndighedernes kontrol. Sikkerheden fx i forhold til søm, der stikker ud, er ikke så høj, som hvis Nimis var en officiel, kontrolleret turistattraktion. Det er en del af hele historien og charmen. Så se dig for, brug din sunde fornuft og hjælp dine børn til det samme. Lær også af min fejl, og vælg lukket fodtøj frem for sandaler…

Korte rundture ved Nimis og Arx på Kullen – 4,3 km eller 2,3 km (gpx)

Kullen og især området ved Nimis er temmelig kuperet, så har du børn med, eller er dagsformen tvivlsom, så har du her et forslag til en nogenlunde kort rundtur på Kullen, som bringer dig ud til drivtømmerkunstværket Nimis og tilbage på 4,3 km. Du kan gøre turen endnu kortere ved simpelthen at vandre fra punkt 1 til punkt 2 på kortet og tilbage samme vej.

Sådan får du kortet ind på mobilen, så du kan se, hvor du selv er:

 1. Download den gratis app AllTrails her til apple eller her til android og opret din profil
 2. Klik på linket her til en kort rundtur ved Nimis og Arx på Kullen (4,3 km) – du er den blå prik på kortet.

16 km rundtur fra Mölle til Nimis på Kullen (gpx)

Her har du vores forslag til en dagstur på 16 km på Kullen, som går fra Mölle ad Skåneleden SL5 ud omkring Nimis og hjem igen. 1: Parkering 2: Hyggelige Ransvik Veranda café 3: Nimis og Arx 4: Himmeltorspsgården café (og parkering tættest muligt på Nimis) Vi har endnu ikke selv vandret ruten, men tegnet den op, så vi er klar næste gang vi tager på vandreeventyr på Kullen.

Sådan får du kortet ind på mobilen, så du kan se, hvor du selv er:

 1. Download den gratis app AllTrails her til apple eller her til android og opret din profil
 2. Klik på linket her til rundturen fra Mölle til Nimis og tilbage – du er den blå prik på kortet.

Er der caféer undervejs?

De korte rundture kommer forbi den hyggelige cafë på Himmeltorpsgården, som er åben i sommerhalvåret. Den lange rundtur på 16 km kommer også forbi den hyggelige café Ransvik Havsveranda, som er åben i sommerhalvåret:

Mölle krukmakeri inde i byen er åben hele året.

Tip: Tjek din bizz og spar penge

Hvis du vil have bilen med til Sverige, er det en god ide at have AutoBizz Smart, for så kan du sejle med Helsingør-Helsingborg t/r på lørdage og søndage for 218 kroner. Meget under den normale pris. Vi lover de fedeste vandreoplevelser på den anden side:-) Hovdala vandringscentrum, Bjärehalvøen og Söderåsen Nationalpark er inden for rækkevidde til dagsture.
Se Forseas priser her

7 replies
 1. Lone
  Lone siger:

  Kære Marie, Vi havde en helt fantastisk tur i søndags, tak for gode råd!
  Man skal være i ok form og godt gående, turen ned er ret strabadserende og stejl. Din P-anbefaling ved kirken er perfekt og ruten er super godt skiltet, pånær ned til Nemis, som er mærket med grønne N’er! Aldrig har jeg set noget lignende!! Vi fik vores fika på Mølle krukmakeri som altid har åbent. I sæsonen Ravnsvik Havsveranda begge rigtig fine og hyggelige steder. Se evt mine billeder:-) kh Lone

  • Marie
   Marie siger:

   Kære Lone. Hvor vidunderligt I havde en god tur! Jeg har ikke længere nogen Facebookprofil, så jeg ser desværre ikke meget her. Bedste hilsner Marie

  • Marie
   Marie siger:

   Kære Lone. Vidunderligt I havde en god tur! Jeg har sat links ind til cafeer i artiklen nu inkl. den du besøgte. Tak for det tip! Jeg er ikke på Facebook mere, så jeg ser desværre ikke billeder der. Bedste hilsner Marie

 2. lone odgaard
  lone odgaard siger:

  Kære Marie,
  Vi tænker at gå denne tur på næste søndag, er Nemis nogenlunde sikkert at klatre op i?
  Øv det ser ud til at cafèerne er lukket for vinteren, så vi ikke kan “fika”
  kh Lone

  • Marie
   Marie siger:

   Hej Lone
   Rigtig god tur! Personligt vil jeg ikke mene Nimis er det sikreste sted – på godt og ondt er det ureguleret. I hvert fald er det en god ide at se sig for fx i forhold til søm. Når det er sagt – vidunderligt sted. Ville aldrig undlade at tage derhen af frygt for om det nu var sikkert. kh Marie

 3. Christina Grant Rædkær
  Christina Grant Rædkær siger:

  Hejsa,
  Er der et minimum af alder på for børn i vil anbefale.

  Vi har en 4 årig og en 2 årig, men Nimis virker til at være for de større børn – hvad er jeres tanker.

  Mvh Christina

  • Marie
   Marie siger:

   Hej Christina. Både børn og voksne skal være meget varsomme især pga. søm. Der er enorm forskel på børn og hvordan de bevæger sig og hører efter. Hvis de generelt er rolige og hører efter, ville jeg godt turde. Ellers ville jeg afgjort vente nogle somre. Kh Marie

Kommentarer er lukkede.

MERE OM SVERIGE

Vandrepar
Patagonia Micro Puff jakke