GUIDE Sveriges fantastiske fjällstationer

Reklamesamarbejde med Visit Sweden og Spejder Sport

Sveriges fjällstationer tog os med storm – eller måske faktisk med det modsatte. Det er toppen af hygge at komme ind til brændeovn, sjove svenskere og sauna og fruktsoppa efter en dag i vildmarken

Midt ude i ingenting finder du dem – de svenske fjällstationer. Fællesskabet og den formidable mad var det, der overraskede os allermest.

Hvordan overnatter man på fjällstation?

En fjällstation er typisk en slags lækkert vandrehjem i vildmarken. Jämtlandstriangeln går mellem de tre fjällstationer Storulvän, Blåhammaren og Sylarna. Du kan leje sengetøj og håndklæder på alle tre steder – vi havde dog egen merinopose og pudebetræk med.

Alle steder kan du vælge mellem privat værelse eller forskellige størrelser sovesale. Fjällstationerne er indrettet til at møde ens behov som vandrer. Du kan uden problemer få tørret alt vådt tøj og få varmen igen i bastun (saunaen).

Du kan også sove i telt med adgang til alle fjällstationens bekvemmeligheder som bad og mad.

Storulväns fjällstation: Forventningens fjelde

Det er her, eventyret starter. Vi døbte udsigten fra den suveræne udsigtsterrasse ’Forventningens fjelde’.

På Storulvän fik vi turens lækreste værelse – fedt og supergodt indrettet. Værelse 302, 304 og 306 har udsigt over fjeldene.

Blåhammaren fjällstation: Historiens vingesus

Blåhammaren er uden tvivl den mest autentiske fjällstation, vi boede på. Her i 1086 meters højde ER du i fjeldets historie. Lader op med stedets legendariske fruktsoppa lavet på samme opskrift siden 1913. Går på klipperne, slidt af vandrere lige så længe.

Nej, det er ikke luksus, nej, det er ikke nødvendigvis bekvemt. Her er hverken smart eller renoveret – heldigvis! Det er netop charmen.

Du bor tæt med andre vandrere, og der kan sagtens være kø til fx toiletter. Den fælles middag klokken 18 nul-nul er en stor oplevelse. Stedet er så isoleret, at mad kommer ind med slæder om vinteren og helikopter, når det er nødvendigt. Lad os håbe, den lille hytte undslipper restaureringens ivrige hånd…

Sylarna fjällstation: Moderne fortolkning af svensk hygge

Ankomsten til Sylarna er den mest spektakulære strækning: Uanset hvilken vej du kommer fra, tårner de spidse, sneklædte toppe sig op i horisonten som en markant kontrast til fjeldlandskabets ellers bløde former. Store dele af fjällstationen er moderniseret og indrettet i en moderne fortolkning af svensk hygge.

Du vælger selv, hvornår du vil spise, og bliver bænket med andre. Her sætter medarbejderne selskabet sammen ved hvert enkelt bord, og det er ligetil at falde i snak.

På denne tur er vi kommet tættere på svenskerne på fire dage, end vi er på fyrre år med ødegård! Maden er for det meste grytmål: Gode, rustikke gryderetter. Her er generelt bedre plads end på Blåhammaren.

Husk at booke

Helt generelt er det en god ide at booke alle overnatninger på forhånd. Vi vil til enhver tid vælge helpension, fordi maden gennemgående er formidabel. Lige fra madpakkerne inkl. guf til dagens vandring til aftensmåltiderne. Vi var meget forbløffede over det kulinariske niveau. Og så er det topmålet af afslapning og fordybelse ikke at skulle tænke på hverken indkøb eller madlavning.

Du kan booke hundeværelse!

Jämtlandstrainglen er en meget hundevenlig vandrerute: På fjällstationerne kan du booke de særlige hundeværelser. Ude på stierne skal du altid have din hun i snor, for vi er i renriket – renernes område.

3 replies
 1. Vibeke Christensen
  Vibeke Christensen siger:

  Hej
  Jeg skal til Sverige primo september og gå Jämtlandstrianglen med overnatning på fjällstationerne. Jeg glæder mig endnu mere efter at have læst jeres beskrivelse. Ved I om der er muligt at lade mobiltelefon og ur op på fjällstationerne?
  Mvh Vibeke

  • Marie
   Marie siger:

   Kære Vibeke. Åååååh, altså, dit heldige asen! Krydser fingre for lidt efterårsfarver til dig. Du kan sagtens lade elktronik op på fjeldstationerne. De er fuldt udstyrede vandrehjem de tre på Jämtlandstrianglen. Vi har netop set vores billeder derfra igen, fordi de skal i et tysk magasin, og vi fik helt hjemve. Rigtig god vandring kh Marie og Torben

Kommentarer er lukkede.

MERE OM SVERIGE

Vandrepar
Patagonia Micro Puff jakke