VANDRERUTE Kan man gå de 27 km rundt om Esrum Sø?

Svaret er ja – det kan du, hvis du vil. Vi har vandret de 27,2 km rundt, men det er nok ikke en rute, vi vandrer igen

Esrum Sø havde grinet lidt af os i nogle år, som den ligger der – lige til at vandre rundt om. Jeg kigger på den fra mit vindue på mit arbejde på Skovskolen, Københavns Universitet. Og der findes endda motionsløbet Esrum Sø rundt – så kan den vel også gås! Så det har vi gjort… Her deler vi vores erfaring og ærlige mening

Fakta om turen:

 • 27,2 km rundtur – heraf to farlige plus otte kedelige kilometer
 • Nordsjælland – Nødebo (midt mellem Hillerød og Fredensborg)
 • Parkér fx på Nødebovej – der er parkeringsplads i nærheden af Skovgærdet

Smukke strækninger til en høj pris

Enhver vandrerute er for mig en balance mellem de skønne passager og de mindre dejlige asfaltveje, der nogle gange følger med. Når det kommer til Esrum Sø, så tipper den balance efter min mening til den forkerte side. På trods af bragende smukke stykker, trækker de trælse strækninger så meget ned, at jeg ikke anbefaler ruten, med mindre du absolut vil have gået rundt om den sø!

Esrum sø rundt – sådan er ruten

Vi satte bilen på parkeringspladsen på Nødebovej ud for Skovgærdet i Nødebo og vandrede derfra. Nødebodelen er faktisk rigtig fin:  Først et skovstykke gennem Nødeboholt, efter det ad Pramvejen lige i vandkanten, forbi lidt sommerhuse, så et kort stykke på fortovet langs den ret trafikerede Nødebovej.

Vinter på Pibersletten. Foto: Camilla Maria Thøgersen

Ved Pibersletten går turen ind i Grib Skov – smukt og fredfyldt! Bittesmå trædestier, søudsigter, pittoreske badebroer, udsigt til Fredensborg Slot på den modsatte bred. Her går det godt, lige indtil du kommer til den første lodsejer, der blokerer for adgangen til søen…

Med hjertet oppe i halsen nord om søen

For at komme nord om søen vandrer du først 2,5 farlige og ubehagelige kilometer langs med Frederiksværkvej/Esrumvej (vej 205), hvor biler og lastbiler brøler forbi. Efter det er der liiidt mere stille på Harreshøjvej, men fedt er det altså ikke:

Bedre bliver det på Esrum Søvej, men hurra råber jeg ikke, og efter det kommer Uendelige Endrupvej… I det hele taget virker asfalten ind til Fredensborg uden ende. Ved Maglegårdsvej kan du komme ind gennem det fredelige parcelhuskvarter Kovangen med udsigter over søen. Så venter den statelige slotshave, og efter det smukke Sørup. Her er der kommet liv i det gamle ishus, der nu er en hyggelig, lille café og det oplagte pausested. Kaffen er go’!

Sidste perle på den snor

Sørup er supercharmerende og stedet at bo, hvis du har pengepungen i orden….Samtidig er Sørup  sidste oplevelse (af de gode, forstås…) på turen rundt om Esrum Sø: Fra nu af og tilbage til bilen står den på to km langs Hillerødvejen, på alle måder øv. Efter det halvanden km ad Stensholtvej – ligeledes øv, men dog med fine udsigter. Du er sikkert glad, når du genfinder bilen.

Og bum, det var den rundtur. Vi gjorde det, men det bliver ikke vores nye favorit på den distance. Så meget hellere vandreruten rundt om Furesøen!

Hvis jeg var statsminister…

Havde jeg en indre Mette Frederiksen, så blev projektet med en vandresti hele vejen rundt om Esrum Sø realiseret! Det projekt er indtil videre kuldsejlet pga. for store udgifter til uvillige lodsejere langs med søen. Same old story…

Esrum Sø i to smukke etaper…

Hvis du nu alligevel er draget af Esrum Sø, så kunne du bruge krudtet på de to allerbedste stræk: Gennem Nødebo hele vejen til Esrum Kloster – cirka 11 km. Og fra Kovangen i Fredensborg og til Sørup – cirka seks kilometer.

Kort over Esrum Sø rundt

Her kan du se kort over ruten og zoome ind. Du kan også nemt få ruten ind på din mobil, så du kan se hvor du selv er:

Bemærk: Vi fulgte dette kort nord om søen indtil Maglegårdsvej på østsiden, hvor vi afveg fra ruten og i stedet gik gennem parcelhuskvarteret Kovangen og Fredensborg Slotspark.

16 replies
 1. Anne Petersen
  Anne Petersen siger:

  Hej. Jeg er 79 år og er født på bredden af Esrum Sø ved Kobæk Vig.
  I min barndom var det med god vilje og balance at gå søen rundt uden at gå på landevej, dog undtaget et stykke ved såkaldte Getbæk, hvor landevejen går på søbreden.
  Der var en enkelt sommerhusejer på den nordlige side af søen, der spærrede af.
  På mine forældres markstrækning langs Kobæk Vig var vandrere altid velkomne. Det var den gang.
  Jeg ved, der mange gange har været gode kræfter i gang for at skabe en sammenhængende sti langs hele søen, men private grundejere er blevet mere uvillige end da jeg var barn. Den private ejendomsret har fået godt fat.
  Man forestiller sig, at hvis man går med til en sti, bare en trampesti, vil der komme store horder af hærgende gående forbi ens hellige ejendom.
  Meget ærgerligt, for der er så smukt og det er så indlysende, at der bør være en sti rundt om den sø.
  Desværre er jeg for gammelkloge at gå søen rundt, hvis det nogensinde vil lykkes at få en sti der.
  Hilsen fra Anne P. Nu bosat andetsteds.

  • Frie Fodspor
   Frie Fodspor siger:

   Kære Anne. Tusind tak fordi du deler din erfaring og perspektiv her. Meget interessant at få indblik i hvad der er sket gennem årene. Vi tvivler desværre også på, at det vil lykkes at etablere en trampesti. Også selvom dansk forskning i lodsejeres oplevelse af stier viser, at deres frygt for evt. ulemper ved en sti ofte viser sig at være større end de reelle, oplevede gener. Mange hilsner Marie og Torben

 2. Catrine
  Catrine siger:

  Hej Marie
  Jeg har lige et par spørgsmål:
  Hvilket mærke er dine bordeaux-røde vandrebukser på billederne?
  Hvor lang er det optimalt med vandrenederdelen (ex i forhold til anklerne)? Altså hvor lang kan den være, før det bliver besværligt at gå med?
  Kærlige hilsner
  Catrine
  (elsker vandrestavene, som jeg købte hos jer)

  • Marie
   Marie siger:

   Hej Catrine

   Mine mørkerøde bukser er Fjallraven Nikka Curved i farven Dark Garnet. Pasformen er god, hvis du har stor forskel på talje- og hoftebredde. Hvis ikke du har det, er det bedre at vælge en anden model.
   Jeg har Macabi i den længste version, og den kommer aldrig i vejen, når jeg vandrer. Den er heller ikke helt ned til jorden. Den dækker ikke anklerne komplet på mig. Jeg er 182 cm høj.

   Fedt du kan lide vandrestavene!

   Hilsen Marie

 3. Lone
  Lone siger:

  Kære Marie,
  Jeg må også tilslutte mig, nu har vi gået rundt om Esrum Sø, det bliver ikke genvalg herfra :-) Så mange smukke strækninger, især fra skovskolen og ned til Esrum kloster, opvejer ikke den meget trafik, øv:-( Her kommer, man forbi et mega hyggeligt traktørsted Fændrikshus, men her skal man melde sin ankomst på forhånd! Fortsætter man helt ned til Kanalstien, undgår man en bid af den meget trafikerede Frederiksværkvej.

  • Marie
   Marie siger:

   Oplagt projekt for kommunerne at lave en ordentlig, sikker sti. Vi har vandret Furesøen rundt igen i dag – den er så dejlig, men det ved du jo allerede:-) Esrum Sø klarer sig ikke engang i solskin!

 4. Karina
  Karina siger:

  Jeg kunne ikke være mere enig, så smukke omgivelser og så kedelig en rute. Jeg løb ruten efter at ha været ved Nøddebo. Der er bare så smukt. Under store dele af ruten blev min lyst til at gå ind i politik større og større. Jeg var i oprør over at løbe i så skønt en område , som kun kunne kikkes på, på afstand og konstant være forvist til asfalts. Jeg ville være kæmpe tilhænger af at Frede stier rundt om skønne naturperler rundt om i landet. Et smukt område, men den ringeste løbetur jeg nogensinde har gennemført.,

 5. Bent Hennelund
  Bent Hennelund siger:

  God dag Marie
  Interessant og god blog du/I styrer – tak for det. Der er rigtig meget inspiration og gode tips at hente. Ruten Esrum Sø rundt står nu højt på min liste. Jeg har downloaded app’en AllTrails til min iphone, men jeg kan ikke finde jeres rute i appen. Kan gpx-filen findes andetsteds (jeg har læst Arnes indlæg og set hans rute på Wikiloc)?

  • Marie
   Marie siger:

   Hej Bent. Superfedt at du kan bruge vores side! Det er desværre noget værre rod og nærmest umuligt at finde ruter i AllTrails. Når først du har appen, er det eneste du kan gøre at klikke på linket til gpx-filen fra vores artikel. Oveni det var linket ikke til at finde i vores artikel – så nu har jeg redigeret den. Ellers er linket direkte her også: https://www.alltrails.com/explore/map/esrom-so-vandretur–2 Beklager det er lavet så fjollet hos AllTrails. Skriv, hvis det fortsætter med at drille. Og HUSK noget tøj/reflekser, hvis du kommer til at vandre, mens mørket falder på. der er en farlig del af ruten langs vejen. God tur kh Marie

 6. Dagmar
  Dagmar siger:

  Tak for kaffe? … den del af turen langs motortrafikvej Frederiksværkvej/Esrumvej kan nemt ende galt. Kan ikke forstå, at man ikke har etablere en søsti på den strækning, og man skal kaste sig i græsset når lastbiler suser forbi.
  En ellers er turen super fint.

  • Marie
   Marie siger:

   Håber så meget nogen i kommunen læser med her. For hvor er jeg enig. Selvom man går helt ude i rabatten, er det bare hverken sjovt eller sikkert på den strækning. kh Marie

 7. Maria
  Maria siger:

  Hej
  Jeg og nogle piger har ligesom dig længe kigget på denne smukke sø fra vores sommerhus og har lyst til at gå rundt.. Hvor lang tid tager det at gå?
  venlig hilsen Maria

  • Marie
   Marie siger:

   Hej Maria. Det kommer allermest an på jeres tempo. Ruten er fald, så jeg ville regne det ud ud fra jeres almindelig gangtempo på lange distancer. For os er det fem km i timen inkl. pauser undervejs, det vil sige knap fem en halv time. Med lidt tøsesnak undervejs kan det jo godt gå langsommere;-) Hilsen Marie.

Kommentarer er lukkede.

MERE OM DANMARK