VANDRERUTE På opdagelse i Arboretet og Folehaveskoven (6,7 km rundtur)

Arbo-hvad-for-noget?! Et arboret er en forstbotanisk have, altså en botanisk have med skovtræer. Kender du ikke allerede Arboretet i Hørsholm, har du noget godt til gode! Her en dejlig rundtur på 6,7 km ad bagvejen

Jeg er nok det, der hedder arveligt belastet med interessen for træer! I hvert fald har jeg fra barnsben været med i Arboretet i Hørsholm, og jeg er stadig ikke træt af at opleve årstiderne skifte her, hvor der er en mangfoldighed af 2000 arter.

Startsted og parkering

Det er mest magisk at ankomme til Arboretet ad bagvejen – gennem Folehave Skov, så cirkelruten her på 6,7 km er lavet til det. Parkering: På den offentlige P-plads i Folehave Skov lige over for Sandbjergvej 42, 2950 Vedbæk.

Ruten starter idyllisk langs skovbrynet af Folehaveskoven. Hold øje til venstre efter små to kilometer – her kommer en stente til venstre over stengærdet ind i Arboretet:

Her går ruten forbi spejdersøen og rundt på romantiske stier med masser af oplagte picnicsteder. Ruten vender ved Arboretets nye fine hovedbygning, og turen ud går ad samme stente, men nu til venstre en anden vej tilbage gennem skoven.

Tag med mig på arbejde!

Arboretet er faktisk en del af mit arbejde – jeg arbejder nemlig på Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning på Københavns Universitet. Der er mange mageløse steder under de vinger. Blandt andet Arboretet, som bruges til undervisning og forskning i botanik. Frø fra hele verden er rejst hertil, siden samlingen blev etableret i 1936.
Se mere om historien på Arboretets hjemmeside

Fantastisk forskellighed

Det skønne ved Arboretet som sted er helt klart mangfoldigheden – du vandrer rundt blandt kendte som ukendte træer med fascinerende blade, bark og grene, der vokser på måder fantasien ikke rækker til.

Se ruten på et kort

Den rute, vi elsker at vandre, starter ikke ved hovedindgangen til Arboretet, men går fra Vedbæk gennem Folehaveskoven. Det er en fascinerende ankomst:-). Her kan du se ruten på et kort:

Du kan nemt få ruten ind på din mobil, så du kan se, hvor du selv er.

 1. Download den gratis app AllTrails her til apple eller her til android og opret din profil
 2. Klik på linket til ruten her (du er den blå prik på kortet)

Ro og fordybelse i naturen

Flere steder i Arboretet finder du særligt rolige steder, der næsten kalder på en stille stund. Det er der tænkt over. Arboretet danner nemlig rammen om forskning i terapihaven Nacadia og helsehaven Octovia, og stedet bliver også brugt som undervisningssted på masteruddannelsen i Naturbaseret terapi og sundhedsfremme (den gad jeg godt tage…)

Synonymer: Aboretet
6 replies
 1. Bente
  Bente siger:

  Jeg har længe haft et ønske om igen at begynde at vandre og komme ud i naturen, men nogle dummer fødder og drilske knæ kombineret med helt utrolig dårlig retnings- og stedsans har gjort, at jeg ikke har turdet. Derfor er jeg så taknemmelig for, at jeg har fundet jeres side. I dag kastede jeg mig ud i turen her, og den var skøn! Og jeg kunne finde rundt uden problemer.
  For sådan en som mig er det en luksus, at I skriver, hvor turen begynder – altså for jeg skal parkere. Jeg ville aldrig selv have fundet turen, så tak! Virkelig stort tak! Glæder mig allerede til næste weekend, hvor jeg vil prøve en ny tur.

  • Marie
   Marie siger:

   Bente, hvor er det vidunderligt! Jeg har lært at se min endog utrolig dårlige stedsans som en gave, for den hjælper mig til at formidle vandreture, så det er til at finde ud af at komme rundt. Jeg undrer mig så meget over al kommunikationen fra fx Naturstyrelsen hvor man godt nok kan se en ikon for en parkeringsplads på et kort, men ikke se adressen, man skal køre efter. Det giver bare en urolig start. Det er derfor jeg altid gør meget ud af at få tydeligt startsted på. Hvor er det sejt at du begav dig ud i en vandrerute et nyt sted, og fantastisk du fik en god oplevelse og vil af sted igen. Jeg døjer desværre også med foden. Først to et halvt år med hælspore og nu akillessenebetændelse. Det går fremad, men for langsomt ift. hvor mange stier jeg drømmer om at vandre. Bedste hilsner fra Marie

 2. Kirsten Eikers
  Kirsten Eikers siger:

  Jeg søger en guide eller en person, der kan forlle om Arboretet i Hørsholm.
  I følge Arboretets hjemmeside er der ingen guidede ture i øjeblikket. Men jeg tænkte om I har en idé om, en hvor jeg kan finde en, der kan hjælpe mig.
  Jeg har inviteret til en tur dertil 25.april. Vi bliver ca 15 personer der går jeres rute. Jeg har været der forleden dag for at hente nogle bruchure, så jeg kan jo også læse dem grundigt og lave et lille oplæg ved turens start kl. 11.
  Med venlig hilsen
  Kirsten Eikers

  • Marie
   Marie siger:

   Hej Kirsten. Hmmm…. jeg tænker lige. Arboretet hører faktisk til mit arbejde, så jeg er lidt i klemme. Jeg tror nemlig der er en god grund til at vi ikke har rundvisninger nu. Vi må ikke særlig meget med corona overhovedet. Vender tilbage, hvis jeg kommer på noget, men jeg tror ikke jeg gør det nu med corona. Var det uden for corona, havde jeg flere ideer – mit liv og arbejdsliv er fyldt med træmand på den gode måde. Kh Marie

 3. Merete V.
  Merete V. siger:

  Hejsa :-)

  Jeg tror ikke, at denne tur findes på AllTrail mere.
  Jeg kan i hvert fald ikke finde den frem under det navn I har skrevet.
  Jeg printer kortet ud og ser om jeg kan finde rundt på god gammeldags facon i stedet for ;-)

  Hilsen Merete

  • Marie
   Marie siger:

   Hej Merete. AllTrails er lidt fjollet på den måde at det er ligeså svært at finde ruter derinde som at finde gamle Facebookopslag. Når du har installeret appen, skal du derfor bare klikke på linket til ruten inde i artiklen:-) Det er under punkt to i guiden: Håber det lykkes… kh Marie

Kommentarer er lukkede.

MERE OM DANMARK