GUIDE San Fruttuoso – lige så meget eventyr som navnet


Skal du kun på én eneste vandretur på Portofino-halvøen – så gå til San Fruttuoso!

Som syttenårig var jeg som udvekslingsstudent på en vandretur, som stadig i dag giver lyse glimt indeni. Sytten år senere ringede jeg helt impulsivt hjem til min gamle italiensklærer fra en ferie med mine tre børn i Norditalien. Vandreturen fra dengang kaldte så højt, at jeg måtte finde tilbage. ‘Niente problema’: Ingen problemer! Min dejlige gamle lærer guidede os trygt af sted.

Det blev en tur, jeg aldrig glemmer. Alenemor, som jeg var dengang, pulsede kærligheden og lykken i årerne, mens jeg så mine poder på dengang fem, ti og 13 år hoppe af sted som svedende bjerggeder bjergtop efter bjergtop.

Jeg blev så betaget af San Fruttuoso, at jeg året efter vendte tilbage med min mand og vandrede hele to gange til San Fruttuoso. Se ruten østfra og vestfra her:

Øst for Paradis

Fra Santa Maria via Portofino til San Fruttuoso

Bor du i Camogli, kan du tage toget til Santa Margherita og gå derfra til San Fruttuoso østfra. Kig dig omkring i den hyggelige by Santa Margherita, og proviantér til turen fx i en af byens gode foccaceriaer. Foccaceria betyder et bageri med foccacia som speciale – du finder dem i mange flere lækre versioner end herhjemme: Med svampe, oste, krydderurter, løg og meget mere. Nu vi er ved foccacia: Det udtales ‘Fo-ka-tja’ med trykket på ‘ka’.

Farvel til duften af luksus

Første strækning af turen går fem flade kilometer langs den smukke, flossede kyststrækning mellem Santa Margarita og Portofino. Der er fortov hele vejen. For hvert skridt du går, bliver bådene større, mændene mere elegante og husene på bakkerne mere eventyrlige. Du er i et af de mest charmerende og mondæne kyststrækninger overhovedet i Italien. Du kommer til den lillebitte havneby Portofino, der er det rene Hellerup. Prada ligger dør om dør med Hermés, og i hele byen finder du ikke et stykke skrald. Paradis for Italiens jetset. Byens slot og fyrtårn er smukke udsigtspunkter over byen.

Vi var glade for vores medbragte proviant her, for selv vand er dyrt i Portofino. Når du har indsnuset duften af materiel luksus: Sæt kurs opad, forbi parkeringshuset og op, op, op til naturens luksus. Efter fem minutter er du med garanti nu alene på en eventyrlig lille sti til San Fruttuoso.

San Fruttuoso glimter gennem skoven som en lillebitte perle. Her er ikke andet end et kloster, to små spisesteder og den smukkeste lille bugt med azurblåt vand, hvor du længes usigeligt efter en dukkert.

Hvis du vil hjem (ja, jeg siger ’hvis’): Hop på båden og se hele den kystklippestrækning, du lige har tilbagelagt, fra vandsiden.

Fra vest til San Fruttuoso

Vandrerute fra Camogli til San Fruttuoso

Turen vestfra til San Fruttuoso kan du tage til fods direkte fra Camogli. Her går du først en masse smukke, flade trapper op imod kirken San Rocco. Stop og pust ud, mens du nyder udsigten over dalen. Efter San Rocco går turen gennem en ret anlagt nationalpark og videre gennem skoven med mange usigeligt smukke udsigter, indtil du efter cirka tre timer når San Fruttuoso.

Turen vestfra er kortere og mindre fysisk krævende en turen østfra, fordi stierne i skoven mange steder er forholdsvis brede.

0 replies

Skriv en kommentar

Skriv dine spørgsmål og kommentarer.
Vi glæder os til at høre fra dig!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

MERE OM ITALIEN