GUIDE Underjordisk palads i Rom


De skulle egentlig bare renovere kælderen under Palazzo Valentini i Rom. Men da arbejdet begyndte i 2005, dukkede et ukendt palads op under jorden

Hvordan boede romerne egentlig? Det spørgsmål fyldte hos mig, mens vi traskede imponerede rundt fra fontænerne til Forum Romannum og fra kirkerne til Colosseum. Det officielle samfund er så tydeligt i Rom, men jeg var nysgerrig på hverdagen. Hvor boede de? Hvordan så et romersk hjem ud?

Fra kælderprojekt til palads

Den nysgerrighed fulgte vi, og tog til en af Roms mest nyopdagede seværdigheder: Domus Romane di Palazzo Valentini. Her skulle kælderen renoveres. Men da renoveringen gik i gang i 2005, tittede der syv meter under jorden mosaikgulve og smukke trapper frem. Kælderprojektet blev droppet, og i stedet gik udgravningen af hvad der viste sig at være en hovedrig romersk families bolig i gang. I 2011 åbnede Domus Romane for besøgende. Domus Romane betyder ‘de romerske huse’.

Originalt udstillingsdesign

Udstillingen er designet, så du får de optimale rammer for at leve dig ind i de rige romeres hverdagsliv. Du går på glasgulve i mørke, og et efter et lyses fundene op under dig:

  • de enkelte rum med de smukkeste mosaikgulve
  • de termiske bade og systemerne med hvordan vandet blev varmet op med varm luft fra det bål, slaverne passede
  • hvordan livet sluttede på voldsom vis med jordskælv og brand

Ud fra fundene har museet genskabt hvordan resten har set ud  – og det bliver projiceret op på væggene, så du har oplevelsen af faktisk at være der.

Find Domus Romane

Foro Traiano 85, 00186 Rom. Der kan kun komme en lille gruppe ind ad gangen, så det er nødvendigt at booke billetter i forvejen. Stedet er svært at finde, så kig forbi dagen før og find indgangen.

MERE OM ITALIEN

Skiltede vandrestier i Cinque Terre
Camogli vandreferie