GUIDE Bornholm rundt (121 km)


Vi vandrede Bornholm rundt i efterårsferien. Hvis vi havde vidst, hvad der ventede af vandreeventyr, havde vi vandret Bornholm rundt for år tilbage! Vi vender helt uden tvivl tilbage til Kyststien igen så snart som muligt

Her deler vi vores tips til overnatning, oplevelser og mad på turen Bornholm rundt. Indtil videre den største vandreoplevelse vi har haft i dejlige Danmark! Super afvekslende rute med bragende smuk natur, vidunderlige kystbyer, røgerier med fremragende frisk fisk – plus selvfølgelig luksusslik og keramik. We love it!

Er Kyststien Bornholm rundt skiltet?

Det er den til dels! Faktisk er der ikke tale om een kyststi, men om flere bidder. Der er ikke skiltet i byer og ikke skiltet på de dele, der går på stranden – kun når du skal op fra stranden igen. Kyststien er med andre ord skiltet alle steder, der er en sti. Med et par små fif kan du nemt finde vej – især fordi du altid har Østersøen til samme side.

Her kan du se den officielle skiltning af stien – den lille orange fyr:

Og nogle gange også pigen med fletninger:

Kønsbalanceret skiltning?!? Eller mangler der en ‘høn’?

Hvilken vej er bedst at gå rundt Bornholm rundt?

Kyststien på Bornholm er skiltet både med uret og mod uret. Vi vandrede med uret. Gør du det, får du først den meget spektakulære nordkyst med de dramatiske klippelandskaber og hyggelige byer, der summer af liv, og slutter med den mere stille og mere øde sydkyst.

Typisk landskab på nordsiden af Bornholm

Det virker som om langt de fleste vandrer mod uret, og det vil vi også prøve næste gang. Så bygger oplevelsen sig sikkert op hen mod det særligt bornholmske nordpå!

Typisk landskab ved Dueodde sydpå

Bagagetransport på Bornholm rundt

Har du brug for rygsæktransport eller transport af anden bagage på din tur Bornholm rundt? Bornholms cykeludlejning tilbyder rygsæktransport for 150 kr. per etape pr. person. Man skal bestille til minimum to personer pr. etape. Bagagen må max veje 17 kg pr. person. Bestil senest dagen før på +45 56 95 13 59 eller info@bornholms-cykeludlejning.dk. Muligheden for bagagetransport for vandrere er ikke synlig på cykeludlejningens hjemmeside, men det er bestemt muligt at bestille alligevel!

Sydkysten: Tip til at finde stien frem for at vandre på stenstrand

Vi har både læst og hørt vandrere fortælle om en strabadserende tur fra Rønne til Dueodde på svært fremkommelig strand. Vi gik den modsatte vej og fulgte skiltningen, og vi kan berette, at langt størstedelen af ruten er på sti og ikke på strand.

Kig til vandet fra stien på skrænten på sydkysten

Nogle steder går stien cirka tre meter over stranden og andre steder på væsentligt højere skrænter. Er du først havnet på stranden, er det meget nemt at overse de skilte, der viser op. Misser du bare éet skilt op, kan du få tre-fire km ekstra stenstrand!

Puds brillerne: Skiltet er ikke synligt, hvis du kigger ligeud – kun hvis du kigger godt efter op ad trappen!

Skiltene kan være placeret ved toppen af trappen i stedet for bunden. Eller halvvejs oppe. Eller pælen kan vende, så den er svær at se for gående – eller været gemt i siv. Hovedreglen er: Max 1,5 km på strand – og ofte meget mindre. Er du nede på stranden, så kig grundigt efter vejen op.

Selvom der intet skilt er på trappen her, skal du op (skiltet kommer når du ER oppe!)

Find skiltet i sivene…

Vigtigt: Kom sikkert forbi skydeterrænet Raghammer

Der ligger et stort militærområde på Bornholms sydkyst vest for Dueodde. Området bruges både som militært øvelsesterræn og af en lokal jagtforening. Vi mødte flere vandrere undervejs, som havde følt sig sigtet på, og uden at ville det var kommet ind på terrænet.

Derfor: Den skiltede kyststi leder dig lidt ind i landet langs grænsen af skydeterrænet. Her kan du gå trygt, og der skydes ikke i din retning, når du følger skiltene og går langs disse grimme sorte og orange markeringer:

Pilene der peger til venstre her indikerer, at skydeterrænet er på din venstre hånd, hvor også kysten er. Gå ikke ned til kysten her, hvis der skydes.

Der er nogle tårne med røde bolde, der rejses, når der er skydetræning i gang. Når boldene er oppe, må du IKKE gå ned på stranden – der skydes ud over vandet, og selve stranden er skydeterræn. Mange vandrere forstår det lige omvendt, og tror de kan gå udenom ned på stranden. Men det må man ikke – det er livsfarligt at opholde sig på stranden, når de røde bolde er oppe. Formidlingen ift. vandrestien er elendig på stedet, så vi forstår godt, at folk går forkert.

Kort over kyststien Bornholm rundt (gpx-fil)

Vi har tracket hele vores tur Bornholm rundt – så her er vores bedste bud på, hvordan du kommer rundt, hvis du vil følge skiltningen/stien. Det smarte ved kortet er, at når du bruger det fra mobil, kan du se, hvor du selv er henne. Det er nemt at få kortet ind på mobilen:

 1. Download den gratis app AllTrails her til apple eller her til android og opret din profil
 2. Klik her for at få kortet over kyststien Bornholm Rundt og åbn det i din AllTrails-app. Du er den blå prik på kortet!

Hvordan er indkøbsmulighederne?

Du finder helårsåbne købmænd eller supermarkeder i disse byer: Rønne, Allinge, Tejn, Gudhjem, Svaneke og Nexø. Med andre ord er det sparsomt med indkøbsmuligheder sydpå. Der er også kiosker, caféer og røgerier langs ruten. I oktober åbnede mange steder først klokken 11.00 eller 12.00, og flere var allerede lukket for sæsonen.

Gode guidebøger til Bornholm rundt

Vi lånte os til disse tre og fandt god inspiration i dem inden afrejse. Roger Pihls ‘Bornholms Bjerge’ blev hjemme, simpelthen fordi den er for tung i rygsækken. Søren Sillehoveds ‘Bornholm ad kyststierne’ tog vi med og havde stor glæde af at læse historier i. Den er desværre ikke alle steder korrekt ift. beskrivelsen af hvor der er vandresti, og hvor man skal på stranden. Søren Sillehoveds Bornholmske vandreture var hurtig læst og blev hjemme.

Her overnattede vi – se vores etaper Bornholm rundt 5 dage

Hele vejen langs Kystruten på Bornholm er der oplevelser og omveje, som er værd at tage. Derfor foreslår vi klart at vælge forholdsvis korte etaper, så der er tid til at få det hele med. Det er ærgerligt at gå forbi store oplevelser, fordi der ikke er tid til at tage trapperne op eller ned, som der er mange af! Vores etapeforslag giver dig 24,3 km i gennemsnit pr. dag:

I Allinge havde vi turens uden tvivl bedste og mest hjertevarme overnatning. Forventningerne havde ellers ikke været i top, fordi prisen på 235 kr. for et værelse var i bund! At bo hos Ib og Dorethe er som at få sine bedsteforældre tilbage. En sikker havn. Varme fra hjertet, der lyser i øjnene. Af alle steder troede jeg ikke, jeg ville finde den tryghed på et AirBnB, vi valgte ud i det blå. Bare tak.

Dorethe skaffede os også plads på et legendarisk spisested i Allinge: Ølstaugan. Prøv de tre B’er: Biksemad, bearnaise og bajer for sølle 150 kroner. Slut med gammeldaws æblekage og Irish Coffee.

Set i bakspejlet ville vi gerne have delt førstedagen op med overnatning i Rønne. Vores førstedag blev meget lang, fordi der var så mage oplevelser og afstikkere undervejs. Næste gang vil vi derfor tage os bedre tid! Så ville vi ikke sove i Rønne på ankomstdagen, men vandre fra færgen de 11,6 km til Hasle for at bo på vandrehjemmet Nordliv. Det fremragende gode Hasle Røgeri lukker allerede klokken 17.00, så tjek hvordan det passer med din ankomst!

En god cappuccino efter saltede stegte sild og varmrøget laks på Hasle Røgeri. Vi vil tilbage!

Melsted ligger lige udenfor Gudhjem, og her er dejligt fredeligt. Vi boede i vores naboers vidunderlige sommerhus lige på ruten.

Vil du sove i Melsted, ligger Gudhjem Camping her, og der er det muligt at overnatte, også for en enkelt nat. Ellers er der Melsted Badehotel, hvis du vil give den gas.

Går du med uret, så husk at proviantere i Gudhjem, for der er ingen muligheder i selve Melsted. Vi spiste fiskebuffet på Gudhjem Røgeri, og den var fantastisk god.

Tip: Gå til karamelbutikken i Gudhjem – lakridskaramellerne med sydesalt er absurd gode!

I Nexø boede vi på et værelse, vi fandt på AirBnB for 412 kr. Ikke noget fancy, men et hyggeligt værelse og et godt badeværelse, som evt. deles med andre gæster. Der er nemlig et værelse til på førstesalen, som også kan lejes.

Must-eat-sted i Nexø: H8 på havnen. Det er lillebitte sted, så husk at bestille bord:

Ild i pejsen, friske, kreative antipasti og kød så mørt, at det næsten smelter…

Tip: I dag kommer du igennem turist-magneten Svaneke, der med god grund har vundet folks hjerter. Vi kan anbefale to must eats i Svaneke: Johan von Bülows lakridser er født her og værd at tage med, hvis du ikke allerede kender dem. Og Svaneke Brød har den bedste tebirkes, jeg har fået i hele mit liv!

Der ligger faktisk et vandrehjem i lillebitte Boderne – Rosengaarden. Snak med dem om aftensmad, morgenmad osv. – de har forskellige regler om medbragt mad, som det er godt at sætte sig ind i. Der er ikke nogen indkøbsmuligheder i Boderne, så det er godt at have klare aftaler med familier, der driver stedet.

Vi havde ikke opdaget vandrehjemmet, så vi fik et lift med en lokal gymnasieelev ind til Aakirkeby. Det er en uturistet by, hvor tiden nærmest står stille. Også hjemme hos Ole i Aakirkeby Bed and breakfast, hvor vi fik et fint værelse med aftensol. Badeværelset trænger til en kærlig hånd, men vi nød Oles selskab og historien om hvordan han kom til Bornholm. Selve huset er et megasmukt hus i Bedre Byggeskik:

Der er ingen indkøbsmuligheder på etapen her, så det er om at planlægge. Vandrer du sent af sted, når røgeriet i Arnager dog at åbne. Det er en omvej på 800 meter derhen hver vej.

Mangler du sted sted at sove i Rønne, var vi rigtig tilfredse med dette hyggelige, nyistandsatte baghus:

Bornholm rundt 7 dage

Her er vores forslag til kortere etaper – Bornholm rundt på syv dage med et gennemsnit på 16,6 km pr. dag:

 1. Rønne til Hasle 11,6 km
 2. Hasle til Allinge 17,6 km
 3. Allinge til Gudhjem 16,4 km
 4. Gudhjem til Svaneke 16,5 km
 5. Svaneke til Snogebæk 16,5 km
 6. Snogebæk til Boderne 18 km
 7. Boderne til Rønne 19,9 km

Den Sorte Gryde er en omvej værd, når du vandrer Bornholm rundt!

Bornholm rundt 6 dage

Med Bornholm rundt på seks dage får du 20,3 km om dagen i gennemsnit. Overvej at tage den første etape på ankomstdagen – eller gå omvendt og tag den korte etape på afrejsedagen.

 1. Rønne til Hasle 11,6 km
 2. Hasle til Allinge 17,6 km
 3. Allinge til Melsted 18,8 km
 4. Melsted til Nexø 26,3 km
 5. Nexø til Boderne 27,1 km
 6. Boderne til Rønne 19,9 km

Klippestien mellem Gudhjem og Melsted

Bornholm rundt 4 dage

Her er vores forslag til Bornholm rundt på fire dage, hvor du vandrer 30,4 km i gennemsnit pr. dag:

 1. Rønne til Dueodde 36,4 km
 2. Dueodde til Svaneke 21,7 km
 3. Svaneke til Allinge 32,9 km
 4. Allinge til Rønne 30,6 km

Langtidsparkering i Ystad

Der er ikke mulighed for gratis parkering i Ystad, fordi de zoner, der ikke er betaling, har 24-timers-regel. Heldigvis er en tryg og god langtidsparkering virkelig billig i Ystad. Stiller du fx bilen en uge for at vandre Bornholm rundt, koster det 20 SEK pr. døgn – i alt 140 SEK for en uge på P-plads Österleden lige ved færgen:

Det vil sige der er klart penge at spare ved ikke at have bilen med til Bornholm, hvis du vandrer Bornholm rundt og ikke har brug for offentlig transport.

Er du blevet fan af Bornholm rundt?

Har du som os forelsket dig i Kystruten, så tjek lige vores mærke til rygsækken – eller hvor du nu vil have det. Find rygsækmærket til Bornholm rundt i vores lille vandreshop.

36 replies
 1. Jesper Plambek
  Jesper Plambek siger:

  Hej begge
  Kan I dele jeres Bornholm rundt til AllTrails, da jeg ikke kan få lov at hente det fra linket til IPhone.
  Hilsen
  Jesper

  Svar
  • Marie
   Marie siger:

   Hej Jesper. Har lige sendt dig en mail – og rettet kortet i guiden. Der var desværre en fejl i link. Hilsen Marie og Torben

   Svar
 2. Sanne
  Sanne siger:

  Hej Marie og Torben.

  Først tusind tak for en virkelig god og inspirerende hjemmeside :-)
  Jeg påtænker at gå kyststien med min hund og sove i telt og evt. en eller to overnatninger i seng, hvis der findes steder, hvor man må have hund med.
  Hvad tænker I om det? Jeg er ikke stødt på en eneste hjemmeside, som nævner noget om vandring med hund på kyststien, så jeg kan godt blive i tvivl om det overhovedet er muligt.
  Bh. Sanne

  Svar
  • Marie
   Marie siger:

   Hej Sanne. Vi har ikke vandret den med hund, så vi har ikke rigtig bemærket hvordan forholdene er med firbenet ven. Jeg vil klart anbefale dig at spørge i gruppen ‘Vandring med hund’ på Facebook. Der er fx en meget sød kvinde derinde der hedder Karina Christiansen, hun har vandret der flere gange med sin hund Troja. Bedste hilsner Marie og Torben

   Svar
   • Janne
    Janne siger:

    Hej Marie
    Først og fremmest skal du have mange tak for dine dejlige beskrivelser af jeres ture. Jeg læser dem altid med stor glæde og finder masser af inspiration til egne ture.
    Jeg har lige et spørgsmål vedr. Kyststien på Bornholm. Jeg har planer om at gå en solo tur på et stykke af den. Da overnatning i august er rasende dyrt overvejer jeg at pakke en rygsæk med telt og nødvendigt udstyr, rygsækken kommer nok til at veje 8kg. Problemet er at jeg ikke før har vandret med rygsæk, og når jeg læser beskrivelser af strabadserende op og nedstigninger på nordvest kysten bliver jeg i tvivl om det bliver for hårdt. Jeg har før haft problemer med mit ene knæ. Mit spørgsmål lyder hvilken strækning tænker du vil være bedst at gå, hvis jeg skal have opfyldt mit ønske om spektakulær natur, hyggelige byer og atmosfære. Jeg regner med at gå 20km pr. dag og er der lange og kedelige stræk kan jeg springe dem over og tage bussen.
    Kh. Janne

    Svar
    • Marie
     Marie siger:

     Hej Janne. Megagod ide med telt! Mange penge at spare, men primært hvis du undgår campingpladserne. Du må gerne slå telt op på alle shelterpladserne, også de bookede. Find dem på kortet hpå shelter app. Nordvest er mest spektakulær natur, så hvis du alligevel ikke skal hele vejen rundt, så start med uret fra Rønne og gå så langt du kan. Las krop/knæ vælge distance frem for at sætte 20 km som mål. Tjek evt. vores pakkeliste til telt. God tur! Kh Marie og Torben

     Svar
 3. Charles
  Charles siger:

  hej jeg har et ?

  jeg kunne godt tænke mig sammen med en veninde et tage en tur til Bornholm
  runde og så syntes jeg at jeg har hørt noget om at man kan få bragt sin ting kørt fra det sted man sover og til det næste kan det lad sig gøre er der en form for pakke rejse så man kun skal tænke på at nyde turen uden at skal tænke på alt andet en bare at nyde gåturen fra sted det sted

  Svar
 4. Natalie Krogh Olesen
  Natalie Krogh Olesen siger:

  Hej, hvis man vandrer og spiser mad på trangia, kan man så finde vand til det – og vand at drikke -på ruten? :)
  Jeg har samme spørgsmål med butikker – hvordan fik i mad på den sidste etape fra Dueodde til Rønne? :)
  Mvh

  Svar
  • Marie
   Marie siger:

   Kære Natalie. Der er meget få butikker/caféer mellem Dueodde og Rønne. Sidste gang vi var der tog vi en vandrepakke på vandrehjemmet i Boderne, som inkluderede aftensmad og madpakker. Det fungerede godt. Vi kan ikke huske alle vandposter, men der var i hvert fald offentlige toiletter med vandhaner både i Dueodde og i Arnager. I Boderne er der flere forretninger, de vil sikkert gerne hjælpe med at fylde en vandflaske:-) Hilsen Marie og Torben

   Svar
 5. Jannie
  Jannie siger:

  Hej Marie og Torben. Jeg planlægger at tage min datter med til Bornholm, og vandre rundt om øen. Dog er vi udfordret af kun at kunne gå max 20 km pr dag – måske kun 15. Og vi har også kun 5 dage at gå i. Så hvis vi skal vælge nogle strækninger fra, og overgive os til bussen, hvad vil I så anbefale at vi springer over? Vh Jannie

  Svar
  • Marie
   Marie siger:

   Hej Jannie. Så vil vi foreslå, at du kigger på vores 7-dages-inddeling. Den passer bedst med 15-20 km pr. dag og er lavet ud fra steder det er til at finde overnatning. Sydsiden af Bornholm er smuk, men ligner andre dele af landet. Nordsiden af Bornholm med alle klipperne er unik for øen. Derfor vil vi umiddelbart anbefale jer at vandre med uret rundt så langt I når, og tage til Rønne derfra hvor I så slutter. Vi tror I når til Snogebæk eller Dueodde. Alternativt vente med at vandre turen til I har syv vandredage, det kan måske lykkes hvis I vælger et andet tidspunkt, end I er i gang med nu? De konkrete buslinjer på Bornholm kender vi ikke, for vi har aldrig taget bussen der.
   Hilsen Torben og Marie

   Svar
   • Jannie
    Jannie siger:

    Tusind tak for svar, det var nok også nordkysten jeg selv syntes var mest interessant. Vi arbejder videre :)

    Svar
     • Jannie Storgaard Klausen
      Jannie Storgaard Klausen siger:

      Vil bare fortælle at jeg havde en super tur med min datter til Bornholm. I Hasle overnattede vi på Nordliv, skønt skønt sted. I Allinge var det hos Ib (som desværre har mistet konen), men sikke en sød og åben mand. I Gudhjem var det på campingpladsen i deres tipitelt, hvilket var helt fantastisk. Og i Svaneke på et dejligt airbnb. Vi tog bussen retur til Rønne og lufthavnen. Vh Jannie

     • Marie
      Marie siger:

      Nuiii, hvor skønt. Så trist med Ib – jeg var der med min søn kort efter det var sket og mødte og parrets søn til en rigtig hyggelig sommeraften. Det der tipitelt lyder altså ikke helt skidt:-) Hav en dejlig sommer
      Marie

 6. Vagn Kirkelund
  Vagn Kirkelund siger:

  Hej. Går hele turen til maj, men savner en GPX-fil for hele turen til mit ur. Har I en sådan – på jeres link til AllTrails, er det kun route 1, som kan downloades. Pft/mvh Vagn

  Svar
  • Marie
   Marie siger:

   Aha, så er der et eller andet galt. Vi tjeker lige op på det og vender tilbage, for vi har bestemt hele ruten som GPX. Og den er faktisk rar at have, især til syddelen af ruten. Du hører fra os. kh Marie og Torben

   Svar
  • Marie
   Marie siger:

   Hej Betina. Vi bar selv rygsækkene alle dage. Vi pakker generelt temmelig minimalistisk og går frem efter vores pakkelister til caminoen. Dejlig frihed kun at have det allermest nødvendige. Men vi har hørt om andre der fx gennem rejseselskaber får kørt deres bagage på Bornholm. kh Marie

   Svar
 7. Lene Fredsgaard
  Lene Fredsgaard siger:

  Vi er i gang med at planlægge vores tur “Bornholm rundt” til maj 2022. Vi ønsker at gå turen på 7 dage og tager udgangspunkt i Jeres forslag. Kan I give gode anbefalinger til overnatning i de forskellige byer ?
  På forhånd tak.
  Mvh Gitte og Lene

  Svar
 8. Sarah
  Sarah siger:

  Hej.
  Hvordan fandt i ud af hvor kyststien lå, er det ind i Google maps. Skal mening selv afsted i september

  Svar
  • Marie
   Marie siger:

   Hej Sarah. Vi lånte bøger på biblioteket og tjekkede gamle indtegninger af den også. Ud fra det lavede vi en optegning af ruten hjemmefra. Den justerede vi så, da vi vandrede ruten ud fra hvor vi faktisk gik. Rigtig god tur! kh Marie

   Svar
 9. Andreas Petersen
  Andreas Petersen siger:

  Hej,

  Tusinde tak for et lækker læsestof på en solskind torsdag her i Køge.
  Har selv planer om tag til bornholm og oplevet naturen, hvordan er faciliteterne på selve ferielejlighed derovre?

  Vh Andreas

  Svar
  • Marie
   Marie siger:

   Hej Andreas. Fedt du kan bruge siden. Vi vandrer Bornholm rundt igen i juli og har allerede booket. Jeg ved ikke hvor meget pres der kommer på, men vil anbefale at være i god tid. Bornholm er i dag kåret til Europas næstbedste vandredestination i et stort tysk magasin, så jeg gætter tyskerne er tilbage, så snart de kan. En stor udfordring ved ferielejligheder er, at de ofte ikke kan bookes for bare en enkelt nat. Værelser er derfor tit nemmere. Jeg spørger altid om faciliteterne de enkelte steder: Er der linned inkluderet, er der køkken, er det eget bad eller delt bad osv. Faciliteterne svinger meget fra sted til sted. kh Marie

   Svar
  • Marie
   Marie siger:

   Hej Jane. Vi er ikke de store teltere, så vi sover normalt på en blanding af B&B, vandrehjem, private værelser, hoteller og campinghytter. Du finder links til al vores overnatning under der hvor der står Bornholm rundt på fem dage. kh Marie

   Svar
 10. Dennis
  Dennis siger:

  Hej Marie og Torben. Nylig hjemvendt fra en forlænget efterårsweekend på Bornholm med gode venner, hvor vi gik nogle fantastiske ture på kyststien og andre steder i Bornholms dejlige natur – blev jeg hurtig klar over, at jeg må vende tilbage til næste forår og vandre hele kystruten rundt om Bornholm.
  På en af vores dagsture mellem Nexø og Svaneke mødte vi et par, der var på vej rundt på den 120 km lange rute. Vi talte lidt sammen og udvekslede kort vores erfaringer med de forskellige ruter vi hver især havde vandret i Danmark og andre steder. Parret fortalte livligt om hvordan de havde valgt at gå Bornholm rundt, hvordan de overnattede og hvor langt de ville gå hver dag. Meget inspirerende!!! Nu er jeg kommet hjem og ville lige søge lidt flere oplysninger og inspiration på nettet om denne rute rundt om Bornholm. Jeg finder frem til Frie Fodspor og til stor overraskelse genkender jeg straks parret som vi mødte på Bornholm. Det var jo jer vi mødte :-)))
  Tak for snakken, Tak for inspiration, Tak for de mange fine beskrivelser fra jeres ture.
  Jeg vender tilbage – til Bornholm, men også til Frie Fodspor.
  Hilsen Manden med den varme sixpence af sælskind.

  Svar
  • Marie
   Marie siger:

   Kære Sixpence Sælskind! Det var dog hyggeligt at høre fra dig igen her! Håber I havde en dejlig tur de sidste timer, og heldige var I at slippe for stormen, der kom et par dage efter. Hvor sjovt du havnede lige her, da du ledte! Vi har prøvet at samle de tips vi selv savnede, og håber de også er relevante for andre. Bedste hilsner Torben og Marie

   Svar
 11. Per
  Per siger:

  Højlyngsstien bringer jer igennem noget af det smukkeste skov og lyngnatur Bornholm ja hele Danmark for den sags skyld kan byde på. Mon ikke I også bliver beriget af skovens smukkeste efterårsfarver! Det vil jeg glæde mig til at læse om senere på jeres blog.

  En tur jeg også ville elske at gå, men så kræver det at finde det som I også søger, nemlig en vært som kan hente og bringe. Jeg er ikke længere parat til telt/shelter og liggeunderlag.

  Uden for kyst helårsbyerne Rønne, Hasle, Allinge, Gudhjem, Svaneke Nexø og Snogebæk er butikker sæsonåbent, og det er ikke lige til at sige hvilke og hvornår. Men i alle de nævnte byer kan man altid handle ind i et supermarked eller en købmand.

  Jeg skal nok bekræfte det når jeg kommer forbi, men jeg er ret sikker på at i ikke finder proviant, hverken købmand eller supermarked i Sandvig. Så enten skal i købe ind i Hasle på vejen op, eller fortsætte lidt ned af vejen til Allinge inden i smider benene op efter dagens etape :-) Eller blot vente til I rammer Allinge dagen efter på vejen sydover naturligvis.

  Nu har I valgt at overnatte en nat i Åkirkeby og derfor er indkøb ikke et problem. Men ellers er Snogebæk hhv. sidste/første stop på kyststrækningen til/fra Rønne, hvad angår garanti for proviantering. En lidt lang strækning uden indkøb, men så må man jo evt. bære. Jeg har lige fået anbefalet dette sted på etapen med servering: https://bakkaroegeriet.dk/.

  Det ligger ganske velplaceret for mit vedkommende på første etape, ved Østre Sømark Havn. Der vil jeg spise aftensmad, og derfor slippe for at bære mere end nødvendigt. Om det er åbent i efterårsferien er nok et kontrol opkald værd.

  Hvis I starter jeres tur ind på Højlyngsstien fra Aarsdale ligger der en lille lokal købmand. Om den stadig har åbent, og hele året checker jeg op på og beretter senere.

  https://aarsdalehoeker.dk/

  En ting jeg har lagt mærke til og værdsat er, at der er aldrig langt imellem offentlige toiletter og drikkevand. Er der et område af interesse i nærheden finder man næsten med garanti et ordentligt og rent offentligt toilet.

  Kommentarer jeg ofte har mødt er, at skiltningen på ruten kunne være bedre (læs: er mangelfuld) Nu får vi se. Hvis jeg holder havet på min højre side, og med et kort fra Alltrails, kan det vel ikke gå helt galt :-)
  I finder smukke naturoplevelser hele vejen rundt langs kysten, så det er svært at pege ud, men allerede på første etape er der Vang Granitbrud, som i dag er omdannet til et naturområde, men som jo var en betydningsfuld del af Bornholms økonomi tidligere. Derfra, nordpå og rundt om Hammeren, bliver det bare smukkere og vildere. Vind og blæst er naturligvis på spil i et område der ligger højt, og uden meget læ.
  Her er merino base layer og windbreaker måske en god idé i efterårsferien :-)

  Svar
  • Marie
   Marie siger:

   Nuiii, hvor bliver det godt! Både Høkeren og Bakkarøgeriet er kommet i planen! Man kan blive helt sulten på forhånd. Er glad for at høre, om du også har haft dit hyr med at finde overnatning osv. Så er det ikke bare os:-) Vi starter fra Aarsdale, så købmanden har bare at have efterårsabent… Hav en rigtig dejlig tur! Torben og Marie

   Svar
 12. Per
  Per siger:

  Hej med jer,
  Covid satte en stopper for min planlagte tur på kyststien i foråret. Men! I morgen går det løs, og som I også har oplevet det, er det lidt en logistisk udfordring at få etaper og overnatning til at passe, hvis man gerne vil sove i en seng om natten. Jeg er en novice, går dog flere gange om ugen – men har aldrig gået flerdages ture, og vil tygge denne over i 4 etaper for at se hvad det gør ved krop og sjæl (og mærke!!) Det langsigtede mål, som også blev skudt til hjørne af pandemien, er at gå Caminoen “Del Norte” – nu bliver det forhåbentlig foråret 2021.
  Jeg går som sagt fra i morgen formiddag, og går mod uret. Mit første holdt bliver på Myregaard B&B, det passer ok med etapelængde, og er ikke så stor en omvej væk fra ruten. Jeg har nemlig den forestilling, at jeg helst vil gå så tæt på vandet som muligt, uden at få våde tæer. Men min tilgang lige til denne tur, er også forskellig fra jeres, som gerne vil bruge tid på at opleve på vejen rundt på den smukke ø.
  Angående logistikken, og for at få det til at stemme med de 4 etaper, har jeg så valgt at der må være en bustur mellem Svaneke (2 etapestop) og Sandvig, hvor jeg så kører tilbage til Svaneke og genoptager vandreturen. Et nødvendigt “onde” fordi det er så svært at finde (eller for dyrt) at tage overnatninger der hvor man gerne ville have sin overnatning.
  Nå…. men jeg skriver egentlig blot for at tilbyde observationer, eller andet som I kunne være interesserede i, når jeg nu alligevel er på farten :-) I tilbyder selv så meget til andre, som deler jeres passion for vandring.
  Tak for det, og allerede senere på efteråret vil jeg igen kunne suge til mig af jeres erfaring, når jeg skal gå Gendarmstien.
  Lad mig endelig vide, hvis der er noget I tænker over, som jeg måske kan bidrage med, når jeg nu er på Solskinsøen de næste 4 dage.
  B h
  Per

  Svar
  • Marie
   Marie siger:

   Superduperfedt, Per! Vi er ikke nået til at se hvilke byer direkte på ruten, der er købmænd i, så den information får vi i hvert brug for. Og så selvfølgelig tips til særligt fede/smukke oplevelser – livsnydere som vi er. Vi lægger Højlyngsstien oveni, og jeg siger dig, det er bøvlet! Ingen indkøb OG ingen overnatning! Vi skal nu i gang med at overtale de to stedet vi har booket til at hente os og bringe os! Men sådan må det være indtil ruten er mere udbygget. Tusind tak for din besked og dit tilbud om hjælp og rigtig godt tur! Torben og Marie

   Svar

Skriv en kommentar

Skriv dine spørgsmål og kommentarer.
Vi glæder os til at høre fra dig!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

MERE OM DANMARK

Vandrer i Oksendalen, Mariager rundt
Kalkkaminoen på Kongenshus hede
Vandrerute-rundt om Almindsø ved Silkeborg
Vandrere på Hærvejen
Hvor regnbuen ender
Vandrerute i Humlebæk og Nivå
Klitlandskab i Nationalpark Thy
Hærvejen på et kort
Sove i telt på stranden i Sverige - allemannsretten