PAKKELISTE Mit bedste gear til caminoen

Siden jeg startede med at vandre, er jeg blevet klogere på, hvad der fungerer for mig. Se, hvad jeg har i rygsækken, og hvorfor

Indholdet i min rygsæk har udviklet sig meget. Belært af ærgrelser og bitre erfaringer er jeg nu der, hvor der skal meget til, før jeg skifter noget som helst vandreudstyr ud.

Min poncho er min hule

Isoleret set er min regnponcho det køb, jeg har gjort til caminoen, der har gjort den største forskel.

Inden jeg opdagede ponchoens lyksaligheder, havde jeg gjort mig mange bekymringer om regn, da jeg skulle krydse de cantabriske bjerge på Camino Primitivo, som går gennem Spaniens regnrigeste region, Asurias. Jeg havde medbragt fire-fem forskellige ting mod regn – regnjakke, regnhat, poser, gaiters osv. Og var gennemblødt til trusserne, før jeg havde fået halvdelen på!

Det geniale ved en poncho er, at den dækker din krop, dit hoved, rygsækken og benene i et snuptag. Og jeg har halveret vægten ift. det uoverskuelige regngear, jeg startede med. Min poncho fra Trekmates (Deluxe Pak Poncho) er formsyet med plads til rygsækken, og har rigtige ærmer, så den også duer i vind. Vægt 370 g.


Hvis du leder efter en poncho, der er mere jakke-agtig, så tjek ‘Altus Atmospheric‘ eller ‘Ferrino Trekker‘. De har begge formsyet plads til rygsækken, smallere ærmer end Trekmates, og kan lynes helt op foran, hvis der kommer en pause i bygerne. Ferrinos materiale er i lidt bedre kvalitet end Altus’.

Desværre er gode caminoponchoer med indbygget rygsækplads svære at finde i fysiske butikker i Danmark. Vi har måttet købe alle vores ponchoer online uden mulighed for at prøve inden køb. Kan du anbefale en fysisk butik i Danmark, der har caminoponchoer, så tip os gerne i kommentarfeltet. 

Trick: Det tyrkiske håndklæde

Ved første blik ser det ud som om jeg har tørklæde på på billedet øverst.Men det ER faktisk mit håndklæde, jeg har på… På caminoen har jeg nemlig udskiftet mit syntetiske letvægtshåndklæde ud med et tyrkisk hammam-tørklæde. For da jeg mærkede efter, så hader jeg faktisk den klistrede oplevelse, kunstigt mikrofiber giver mig på huden. Med hammam-løsningen har jeg fem ting på een gang:

 1. Et rart håndklæde
 2. Et tørklæde
 3. En nederdel
 4. En beduinudklædning – suveræn skygge på varme dage
 5. En hue på kolde dage

Mit hammamtørklæde måler 93 x 156 cm plus 8 cm frynser i hver ende og vejer 400 g. Det er ikke længere i produktion, men vi arbejder på selv at designe og producere et i samme labre kvalitet. Hvis du vil finde et nu og her, dukker der masser op, hvis du googler ‘hammamhåndklæde’ – vælg evt. at søge på billeder. Kvaliteten er meget svingende – pris følger tit kvalitet.

Uld er guld på caminoen

Den største udskiftning i min rygsæk kom, da jeg prøvede at vandre med uld. Uld udkonkurrerede alt tøj, jeg ellers havde haft på overkroppen – fra fleece til løbetoppe.

Uld har den gode egenskab, at det holder mig varm, når vejret er koldt – og kold, når vejret er varmt. Nu fryser jeg ikke længere i pauserne, eller når jeg er våd efter regn eller svedig efter en bakke. Og nej, det kradser ikke. Så nu er bh, tanktop, langærmet cardigan, pandebånd, sokker, pyjamas og sovepose i uld!

Det syntetiske skiundertøj, jeg startede mit caminoliv med, er skiftet til en tyk uldversion fra Bergans. Det er samtidig mit ekstra lag på meget kolde dage.

Den sur-søde stank af svedigt sportstøj slap jeg lykkeligt af med i samme runde. Uld er nemlig i høj grad selvrensende. Du bliver glad for at spare vasketid, når du vandrer dag efter dag på caminoen.

Sommeruld testet på de dejligste babyer

Jeg har afprøvet meget dyrt og fancy uld i de ‘rigtige’ brands, men med min tanktop er jeg simpelthen endt med det samme prisvenlige mærke, som jeg puttede mine poder i, da de var babyer: Joha. De har en uld-silkeserie, der holder rigtig godt på trods af hvad jeg byder det af daglig brug, tumbling, maskinvask, vask med andet end uldsæbe osv. Jeg kalder den sommeruld, fordi det er en dejligt luftig kvalitet, som er rar, selv i hedebølge (og hedeture!). Valget af tanktop i stedet for en T-shirt kom, da jeg opdagede, hvor meget jeg sveder, når jeg er i fuld trav – så er det dejligt med vind under armene.

Sports-bh i uld

Min sports-bh er også i uld ud fra samme argumenter. Jeg har Icebreakers ‘meld zone bra’ og medbringer kun den, jeg har på, for den klarer sig fint med luftning og behøver ikke vaskes hver dag, som du risikerer at skulle med en sports-bh i kunststof. Den holder godt på sagerne!

Cardigan – med lynlås og uden hætte

Jeg har ingen jakke med på caminoen, og har aldrig savnet en. I stedet vandrer jeg ud over tanktoppen med en mellemtyk uldcardigan med lynlås og uden hætte. At den kan lynes helt op er et must for mig, så jeg hurtigt kan lyne åben, når jeg bliver varm op ad bakke, og lyne til, når jeg fryser. En almindelig langærmet kan ikke justeres, uden at rygsækken skal af og på hele tiden. Hætte undgår jeg, fordi jeg synes den kommer i karambolage med rygsækken. Fordi mit inderste lag er en tanktop, er det afgørende, at cardiganlaget er af uld. Det lærte jeg på den bitre måde på min første camino, da jeg havde valgt en fleececardigan, der allerede på dag to stank, så jeg mangler ord…

Generelt er blæsevejr på caminoen ikke det, der er mest af. Sker det alligevel, tager jeg min poncho på mod vinden, eller min langærmede pyjamastop som ekstra lag.

Min cardigan er Icebreakers ‘Dia LS zip’, som er 87 % merinould. Torben er i Icebreakers ‘Momentum LS Zip’, som er 43 % merinould.

Uldne nætter på den dejlige måde

Mine første tre caminoer sov jeg i silkeinderpose og fleecetæppe. Egentlig gik det ok, men hurra var det ikke: Der var intet stræk i silkeposen, så det blev klaustrofobisk – til gengæld var den så glat, at fleecetæppet gled af.

Det er slut nu, hvor jeg fik chancen for at prøve en uldsovepose. Meningen var egentlig, at den skulle bruges, når jeg vandrer. Men indtil videre er min dyne pakket ind i skabet, og jeg sover i uldposen til hverdag! Jeg elsker, at den er varm, når jeg fryser, og kølig, når jeg har det for varmt. Bedste nattesøvn længe. Når jeg engang skal vandre en ægte vintercamino, tager jeg to uldsoveposer med og laver lag på lag.

Min uldpose er hjemmesyet af en norsk kvinde, som jeg opdagede på Facebook, fordi folk begyndte at anbefale hende. Det at sy er hendes form for meditation. Hun spurgte efter min højde og syede uldposen efter det. Den har rigtig meget stræk, som gør den behagelig, og stoffet er åbent/luftigt. I stedet for en pakkepose kommer den med et rør, der samtidig fungerer som halsedisse på vinterdage. Vægt 550 gram – 830 gram alt efter størrelsen.

Find hende i Facebookgruppen ‘Merino uld Køb Salg ( Merino Uldposen / Ullposen)’

Ørepropper der faktisk virker

Indrømmet – ørepropper findes billigere. Små 90 kroner koster de her for tre par. Jeg betalte gladeligt det dobbelte, alene fordi de virker. Modellen her er af silikone, og bruges forholdsvist yderligt i øregangen.

Nederdel… når du vandrer?!?

I min optik er nederdel komplet overset som tøj til friluftsliv. Benene har fuld bevægelsesfrihed, og det bliver ikke nemmere end en nederdel, når du sætter dig på hug;-)

Først havde jeg den smukkeste Fjällräven Daloa-nederdel. Den blev solgt igen, fordi stræk er et must for mig. Den nederdel, jeg har nu, hedder ‘Ferrosi wrap skirt’ og er fra Outdoor Research. Den er intet mindre end genial til mig. Den er slå-om, har lommer og kan indstilles i to størrelser alt efter hvor meget tapas, jeg har spist. Desværre er den udgået nu, så tag billedet som inspiration alene (og nej, det er ikke mig der har så smuk en mave…)

Den dag min slå-om virkelig ikke kan mere, vælger jeg Fjällräven Abisko trekking skirt. Det er faktisk ikke en nederdel, men skorts – dvs. en nederdel med indbyggede shorts. Hvis du er typen, der oplever at tøj skaver så du får gnavsår, er skorts måske en bedre løsning for dig.

Jeg havde oprindelig fravalgt Abisko på grund af modelbillederne, men gav den heldigvis en chance alligevel. Efter at have set den med egen numse og lår i, konkluderer jeg, at modellen simpelthen var for tynd til nederdelen! Prøv, måske sidder den også smukt på dig? Den har supermeget stræk, og indershortsene er behagelige. Mine eneste anke er, at to lag stof er dobbelt varme, og at den kun har én lomme.

These boots are made for walking

Mit fodtøj får jeg mange kommentarer på. Jeg går nemlig i Blundstones (den brune model 585), som er klassiske, australske arbejdsstøvler. De former sig efter foden som en handske. Sålen er hård nok til at beskytte foden, men fleksibel nok til at rulle henover foden, som jeg gør, uden at belaste akillessenen.

Jeg går i dem i temperaturer op til 30 grader uden problemer. Med voks hjemmefra er Blundstones temmelig vandtætte. Støvlerne har flad bund, og så lægger du såler og indlæg i efter behov. Jeg har såler med mellemhøj svang og indlæg mod nedsunken forfod.
Se i min Facebookvideo her, hvordan du bruger Blundstones som vandrestøvler

Lange bukser – version 2.0

Jeg startede ud på caminoen i fine, dyre ‘Imingen’ zip off-bukser fra Bergans, som jeg dog hurtigt solgte igen. Lynlåsen på benene irriterede mig simpelthen på de lange distancer, og stoffet strakte ikke nok til at give mig bevægelsesfrihed. Nu har jeg fundet et par lange vandrebukser, der aldrig bliver skiftet, fordi de:

  1. har behageligt stræk på alle leder
  2. virker umulige at slide op
  3. er designet godt til kvindelige kurver (læs: der er plads til lår og numse)

Mine vandrebukser er Haglöfs Midi Flex, og de fås også til mænd og i tre benlængder. Hvis budgettet var til det, kunne jeg også snildt hoppe i Fjällrävens model Nikka curved. De har nemlig endelig fattet det der med kvindenumser og -taljer..

Ud med klipklappere og ind med crocs

Skiftesko er dejlige at have på herbergerne, hvor man ikke må gå i vandresko, og hvor gulvene måske ikke er funklende rene. Jeg startede ud med klipklappere, men mine trætte fødder orkede simpelthen ikke holde dem på foden, og da jeg en dag fik en vabel af dem, var sagen klar: Yt!

Nu er de erstattet af Crocs ballerinaer, som er ligeså lette. Modellen her hedder Iconic. De er nemme at vaske, kan bruges i brusebadet. Tit er det også dem, jeg har på, hvis jeg tager ud til pilgrimsmenu om aftenen.

Fodcreme – forkælelse fra det tyske medicinskab

Det er en stående joke på caminoen, at fejler du noget, skal du bare finde den næste tysker! De har nemlig suverænt mest medicingrej med – og samtidig ofte bedre produkter, end vi har herhjemme. Min fodcreme er derfor en klassisk hirschtalgcreme fra tyske Röwö. Inden jeg prøvede den, har jeg testet fire andre danske mærker, jeg ikke rigtig blev venner med. Versionen her vandt, fordi den er meget fed, men alligevel trænger ind i huden lynhurtigt. Jeg køber dem i netbutikken her. De kommer i 100 ml størrelse, så den kan godt tjekkes ind som håndbagage.

Kombineret hovedpude og pakkepose

På caminoen kan jeg mærke min krop. Ret hurtigt mærker jeg også, hvor meget herbergernes hovedpudebetræk føles som hospital. Altså har jeg syet et hovedpudebetræk i det blødeste Liberty-stof. Om dagen fungerer betrækket som pakkepose til mit sovegrej. Luksus uden ekstra gram i rygsækken. Hvis du vil sy dit eget betræk, måler en klassisk caminohovedpude 100 cm x 42 cm:-)

Tapen, der forebygger vabler

Compeed-plaster har ikke længere en plads i min taske, for jeg har fundet noget, jeg synes virker bedre. Jeg bruger Leukoplast forebyggende, og har siden da ikke fået vabler.
Se flere tips og tricks om vabler

Fejlkøb og andre fjollede ting, jeg engang slæbte på

Det har været en proces for mig at få min rygsæk ned i vægt. Se her, hvilke fejlkøb og fjollede ekstrating, der røg ud af min rygsæk, fordi jeg aldrig brugte dem.

Vi køber selv vores gear

Vi har ikke samarbejder om sponsorerede produkter, og får ikke penge for omtale af produkter eller butikker. Alt det gear, vi omtaler her, har vi selv købt. Vi handler i de friluftsbutikker, der har det grej, vi er på udkig efter, til den bedste pris.

Synonymer: Ullsovepose, ull (ordene her er for at hjælpe vores norske læsere, der typisk søger på norsk…)

35 replies
 1. Birte Eriksen
  Birte Eriksen says:

  Hej Marie, jeg er nysgerrig efter at høre hvad du har givet for dit hammamtørklæde?
  Jeg prøver at bedømme hvilken prisklasse jeg skal kigge efter.
  Jeg har fundet hel op til 700kr for et tørklæde.
  Kan det blive for let? Fundet økologiske hamamyørreklæder på en hjemmeside der hedder butik-bernadette.dk som er meget lette – 255g str 97 x 170 cm Nazik Pestamel til 264kr – men ved ikke om det er for billligt ift en god kvalitet.
  Håber du kan give mig en ide om hvilken prisklasse jeg kan kigge efter.

  På forhånd tak for hjælpen og tak for en fantastisk hjemmeside.

  Mvh Birte.

  Svar
  • Marie
   Marie says:

   Hej Birte. Hvor dejligt du synes hjemmesiden er fantastisk. De hammam vi har kostede 400 kroner for – vi fandt dem på udsalg til 275 kroner. Men de er desværre ikke længere i produktion. Jeg har aldrig fundet matchende kvalitet, og er i gang nu med at få sat eget design i produktion. Det er virkelig svært at vurdere kvaliteten ud fra hvad du skriver, for jeg ved simpelthen ikke nok om det. Du skal nok mærke dem i en butik og finde ud af om de er noget for dig. Men personligt ville jeg sige, at med de 700 kroner betaler du sandsynligvis en stor del for brand og design, ikke tørklædet i sig selv. Hvis du ender med et tyndere, billigere tørklæde, kan du skifte det oftere. Jeg bruger selv tærklædet som nederdel mens jeg vasker, og der er jeg superglad for at det ikke er for tyndt. Det dækker ordentligt. Hvis du har tålmodighed, er vores plan nu at have tørklæder hjemme til foråret. Jeg kan sende dig billede af hvordan de kommer til at se ud, hvis du er interesseret. kh Marie

   Svar
 2. Lærke
  Lærke says:

  Hej

  Jeg er i undersøgelsesfasen og er meget inspireret af dine erfaringer omkring regntøj. Dog bliver jeg lidt i tvivl om hvilket Trekmates regnslag du præcis bruger??
  Der er mange at vælge imellem og dit ser så langt ud, hvad jeg tænker er godt.
  Mange hilsner/Lærke

  Svar
  • Marie
   Marie says:

   Hej Lærke. Det er SÅ genialt med poncho… Den vi har fra Trekmates hedder ‘Deluxe Pak Poncho’, og du kan se den her http://korturl.dk/a91x. Ferrinos er også superfed, den er mere jakke-agtig og kan lynes igennem. Linket er bare en tilfældig, dansk forhandler – jeg ved ikke om det er det billigste sted. Buen camino fra Marie

   Svar
 3. Christine Kløve
  Christine Kløve says:

  Hej Marie
  Super god side her, tusind tak for det, det er virkelig en stor hjælp.
  Jeg vandrer (som ny) for tiden rundt i en North Face vandrestøvle, en vandtæt støvle.
  Jeg er i undersøgelsesfasen inden min vandretur på Caminoen til næste forår.
  Jeg oplever god støtte, (for meget) varme og begyndende ømme fødder efter 10 km.
  Når jeg når de 20 km er lilletær og forfod en del ømme. Dog ingen vabler.
  Jeg bruger uldsokker til vandrestøvler.

  Mit spørgsmål er, handler det om tilvænning og træning eller er det normalt at få ømme fødder startende ved 10 km?
  Eller har jeg mon valgt en forkert støvle? Jeg lurer lidt på den du anbefaler….men synes også det er ærgerligt at skulle investere i nye….
  Såfremt jeg alligevel gør det, skal jeg så købe en større størrelse end jeg sædvanligvis bruger?

  De bedste hilsner fra
  Christine

  Svar
  • Marie
   Marie says:

   Hej Christine. Hvor er det bare dejligt at kunne hjælpe i forberedelserne. Det er virkelig godt, at du er i god tid med at afprøve dit fodtøj. Jeg må indrømme, at ud fra hvad du skriver med dine vandrestøvler, tænker jeg, at de måske er for små? Fødderne hæver en del i løbet af en dag med vægt på ryggen – jeg vælger næsten altid str. 45, selvom jeg bruger 43-44 normalt. Hvis du har købt dem hos en god friluftsbutik, burde de have vejledt dig til den rigtige størrelse – en størrelse større end normalt. Er størrelsen rigtig, kan du stadig sagtens blive øm i nyt fodtøj, mens det gås til, også efter korte distancer som 10 km. Det er meget individuelt, om folk har ømme fødder/tendens til vabler. Jeg har det stort set aldrig, kun i nyt fodtøj. Før du evt. investerer i nyt mener jeg, at du skal tjekke størrelsen, og hvis den er korrekt, gå dem videre til med caminovægt på ryggen. Er størrelsen din normale, tror jeg faktisk jeg ville vælge at investere i korrekt størrelse. Når du går om foråret, kan du vælge både støvler, vandresko eller sandaler. Se mere om foredele og ulemper her: http://www.friefodspor.dk/pakkeliste-fodtoej-paa-caminoen-tre-gode-bud/ De Blundstones, vi går i, er langt fra gode for alle – min datter kunne fx ikke bruge dem. Det vigtigste er at du vælger hvad der passer din fod. Held og lykke med fodtøjet kh Marie

   Svar
 4. Lilian Lennqvist
  Lilian Lennqvist says:

  Hej!
  Tänker köpa en ull – sovpåse
  Klarar man sig med den som väger 400g, eller krävs den i merino/lycra på 600g? Vandrar caminon september och in i oktober

  Svar
  • Marie
   Marie says:

   Hej Lillian. Til oktober ville jeg nok vælge den varmeste af de to. Jeg kender ikke den med uld-lycra, men mon ikke den tungeste også er den varmeste? Nætterne er kølige i oktober. God tur kh Marie

   Svar
   • Lilian
    Lilian says:

    Tack! Det får bli lite mera vikt i säcken

    Svar
    • Marie
     Marie says:

     Ja, hellere det end at fryse…

     Svar
 5. Sidsel
  Sidsel says:

  Hej Marie.
  Tak for jeres rigtig fine side, der virkelig svarer på en masse fine spørgsmål.
  Hvad med undertøj til os kvinder til”numsen” uld, sportsunderbukser, hipsters, trusser, halve ben? Er det rarest et gå med noget der skiller inderlårene ad så man ikke skamfiler når man går ?

  Jeg påtænker at sy et caminohovedpudebetræk men synes at målene 100 cm x 42 cm virker som meget stor. Kan det virkelig passe, at deres puder i Spanien er en meter på den ene led?

  Svar
  • Marie
   Marie says:

   Hej Sidsel
   Pudebetrækket passer i hvert fald perfekt alle de steder jeg har været. Det er sådan nogle tynde, lange puder. Det med undertøj er der rigtig mange meninger om. Jeg bruger simpelthen bare hipsters i mikrofiber fra H&M eller Netto. De har næsten ingen syninger og tørrer hurtigt. Jeg har to par med og vasker hver dag. Også det med lårene er meget, meget individuelt, og folk spørger også om det ifm. om de skal vælge skorts eller nederdel. Personligt har jeg aldrig fundet ud af hvad det er, det der med at lårene gnider mod hinanden. Mine gør det ikke, selvom de er både brede og bløde! Men jeg ved, at kvinder, som oplever, at lårene gnaver mod hinanden er glade for skorts. Om du så også behøver underbukser, der skiller lårene ad, ved jeg ikke. Det bliver jo mange lag… og risiko for at noget så gnaver eller generer. Så ud fra det: Hvis du har lår-problemer, ville jeg nok vælge enten underbukser med shortsben eller almindelige underbukser og skorts. Held og lykke med jagten… kh Marie

   Svar
 6. Svend-Erik
  Svend-Erik says:

  Hej Marie.
  Efter at have læst om din poncho, har jeg købt et Ferrino. Har gået lang tur i dag, 32 km og de 15 km var med ponchoen på. Super med ærmer og fantastisk med den gennemgående lynlås foran, så det er nemt og hurtigt at få på. Tak for tippet 👍👍

  Svar
  • Marie
   Marie says:

   Hej Svend-Erik! Hvor dejligt at høre! Jeg tror den poncho rammer plet på mange pilgrimmes behov, fordi den er den gode blanding af poncho og jakke. Og så kan jeg godt lide at den oser af kvalitet. Håber den holder i mange år. Mange hilsner Marie

   Svar
 7. Pernille
  Pernille says:

  Hej
  Mange supergode oplysninger at finde på siden!
  Er nysgerrig på, om dine uldsokker også er fra Joha?
  Og ville du vælge vinter-oppakningen, hvis du skulle gå kyststrækningen af Portuguese-ruten i den sidste halvdel af oktober?

  Svar
  • Marie
   Marie says:

   Dejligt at høre! Mine uldsokker er faktisk ikke fra Joha, men fra Seger. Jeg er også ved at teste den prisvenlige, tykke Asivik-sok. Indtil videre er den faktisk bedre end Seger. Jeg har kun gået 400 km i dem indtil videre, men de virker rigtig, rigtig gode, og jeg håber holdbarheden også er der efter flere kilometer. For den sidste halvdel af oktober på kystruten ville jeg klart gå med den almindelige pakkeliste, ikke vinterversionen. Dog ville jeg måske tilføje et par tynde merinovanter – det er koldt at holde om vandrestavene om morgenen. Kh Marie

   Svar
 8. Stine
  Stine says:

  Hej Marie
  Jeg skal gå camino del norte fra d. 17/3 – 22/3 (alt efter hvor langt vi når). Jeg har netop bestilt uldposen som du anbefalede, og glæder mig til at modtage den! 🙂
  Er det nok at sove i eller har du også haft brug for en sovepose?
  Kh Stine

  Svar
  • Marie
   Marie says:

   Hej Stine. Jeg har meget tykt uldtøj som pyjamas (gramvægt 220), og det er derfor en uldpose er nok for mig. Sovepose er også en fin løsning, hvis du kan lide soveposer (det kan jeg ikke). Jeg har en del af den nattevarme, jeg har brug for, i pyjamaslaget. Det synes jeg er smart, fordi så kan jeg udnytte den varme også på kølige dage – der er uldpyjamassen mit ekstra lag når jeg vandrer. En sovepose er dødvægt i rygsækken i løbet af dagen – den kan jeg ikke varme mig med, mens jeg vandrer. Kh Marie

   Svar
 9. Eva Christensen
  Eva Christensen says:

  Hej Marie.
  Tak for et rigtig godt foredrag i går i KBH. Jeg var heldig at komme med efter at have været på venteliste.
  Jeg skal vandre fra Porto til Santiago fra den 20.5. til den 5.6.19
  Jeg vil købe tanktop i Marino uld som du anbefalede. Hos teenstyle.dk kan jeg få den til 249,95 kr. Har du et bedre forslag? Jeg vil nok købe 2 selvom jeg er i tvivl om jeg skal have 2 med på turen.
  Jeg vil også købe poncho. Vil du anbefale ASIVIK Trekking Ponsho fra Spejdersport nu hvor der er 20% i denne uge? Jeg kan også få trekmates fra Fjeld og Fritid.
  Jeg er utrolig glad for din hjemmeside og for dine mange opslag i Camino for begyndere. Tak for din dejlige måde at være på.
  Mange kærlige pilgrimshilsner
  Eva

  Svar
  • Marie
   Marie says:

   Hej Eva. Hvor er det bare dejligt, at du er glad for siden:-) Det giver lyst til at fortætte. Umiddelbart vejer en ekstra tanktop jo ikke meget, så jeg plejer at have en ekstra med. Men det kommer jo lidt an på din samlede rygsækvægt, hvordan du prioriterer. Jeg har ikke købt hos teenstyle før, men hos svanebutikken.dk, og det fungerer i hvert fald godt. Asiviks poncho har jeg ikke prøvet at vandre med – det er jo lidt en anden slags end jeg selv har, fordi det samtidig er en tarp. Den er ret bred, så jeg synes der er ok plads til rygsækken, når jeg har prøvet den, selvom der ikke er en særlig ‘pukkel’ til rygsækken, som der er på min. Er helt med på det fede i at spare de 20 %… Held og lykke med valget og buen camino fra Marie

   Svar
  • Marie
   Marie says:

   PS: Du må også låne min ekstraponcho, hvis du vil…

   Svar
  • Eva Christensen
   Eva Christensen says:

   Tak for dit svar, som jeg kan bruge og vil handle på.

   Svar
 10. Gitte
  Gitte says:

  Jeg prøvede at google hammam håndklæder og der kommer ret meget frem. Så mit spørgsmål er, hvor stort er dit håndklæde og hvad er det lavet af? Dem jeg finder er lavet af bomuld.
  Tak for et godt foredrag i går i Lyngby:-)

  Svar
  • Marie
   Marie says:

   Det som jeg har er desværre udgået af produktion. Det er ellers topgod kvalitet og ser altid ud som om det er strøget, selv efter en lang dag i rygsækken eller på stien. Jeg har intet fundet i samme kvalitet. Men mindre kvali kan også gøre det. Dem fra Mark og Waldorf har mange valgt og er glade for. Og ja, det er bomuld, som suger godt. Vi arbejder på at få produceret vores egne hammamhåndklæder for Frie fodspor, men vil kun, hvis vi kan lykkes med samme gode kvalitet som det jeg har. PS: Dejligt du kunne bruge foredraget:-)

   Svar
 11. Susanne Gomolka
  Susanne Gomolka says:

  Hej, tak for din fin side om vandring og især Caminoen. Jeg har mange lignende oplevelser som dig og oplever genkendlighed gramine Casinoer 2004,2005, 2017.
  En praktisk ting: Hvor har du købt uldposen hen? Du siger hos Eldbjørg Pollestad, men kan ikke finde en side eller noget lignende. Kunne du hjælpe mig? Hilsen fra Susanne

  Svar
  • Marie
   Marie says:

   Hej Susanne. Genkendelsens glæde… Du kan tro, jeg kan hjælpe dig med at finde den norske kvinde: Hun er i Facebookgruppen ‘Merino uld Køb Salg’, og du er velkommen til at kontakte hende der. Held og lykke med ulden, og hils hende fra mig kh Marie

   Svar
 12. Kim Houmøller
  Kim Houmøller says:

  At bruge poncho som regntøj har jeg brugt siden min spejdertid. Det er immervæk mere end 55 år siden. Den ligger altid i min rygsæk, da den har flere anvendelsesmuligheder. At du bruger Australske støvler er interessant. Mine normale vandrestøvler var for varme, så Teva sandaler bruges i stedet. Dit valg af støvler virker fornuftige; netop fordi de både støtter og er behagelige i varmen.
  Er det muligt at købe de Australske støvler i en fysisk butik?

  Bon Camino

  Svar
  • Marie
   Marie says:

   OBS: Jeg har opdateret mit svar, så det stadig er aktuelt ift. butikker.
   Hej Kim – gode, gamle spejdertricks går sjældent af mode. Jeg har tidligere købt de australske støvler i SpejderSport, men de er desværre stoppet med dem, så nu er ridebutikker eller jagtbutikker det bedste bud på en fysisk butik, hvor du kan prøve dem. Bemærk, at hælkappen virker hård ved første brug. Den bliver hurtigt og med læderfedt meget blød og behagelig. Bunden er flad – meningen er, at du køber den sål/indlæg ved siden af, som passer til din fod og som sikrer ordentlig stødabsorbering, som er vigtigt, når du går langt. Mange hilsner Marie

   Svar
 13. Michael
  Michael says:

  Hej
  Tak for en interessant side, mange gode fif 🙂
  Har forsøgt at finde uldposen / hende du henviser til på fb, men er ikke lykkedes.
  Har du en kontakt adresse (send evt svar på mail, hvis du/hun ikke vil have hendes kontakt info liggende offentligtt)

  Svar
  • Marie
   Marie says:

   Hvor dejligt du kan bruge vores camino-fif. Jeg lover dig, den er genial, den uldpose. Det eneste jeg kan sove i her under hedebølgen. Facebooks søgning er social, så hun dukker ikke op, men mindre en af dine venner kender hende. Men du skulle gerne kunne finde hende via Facebookgruppen ‘Merino uld Køb Salg’.

   Svar
  • Marie
   Marie says:

   Så er der hul igennem til den norske kvinde: Hun er i Facebookgruppen ‘Merino uld Køb Salg’. Held og lykke med ulden kh Marie

   Svar
 14. Louise
  Louise says:

  Hej
  Så fin, lækker og virkelig brugbar hjemmeside. Lige et spørgsmål til dit tyrkiske tørklæde/håndklæde…hvor kan jeg købe sådan et? Og mht jeres støvler er de købt i dk eller via www? Tusinde tak for mange gode råd

  Svar
  • Marie
   Marie says:

   OBS: Jeg har opdateret mit svar, så det stadig er aktuelt ift. butikker. Dejligt at høre, at du kan bruge siden. Støvlerne har vi købt i SpejderSport – de er stoppet med at have dem, så nu er ridebutikker bedste mulighed for at prøve dem – og ellers kan de bestilles på netbutikken Zalando, som har gratis retur. Husk at købe ordentlige, stødabsorberende indlæg til dem – jeg har en stødabsorberende sål med høj svang. Tørklædet/håndklædet: Mine er fra en dansk webshop, som desværre er lukket, så nu er planen, at vi selv sætter dem i produktion. Mere om det, når vi får første portion leveret i foråret 2019. Kh Marie

   Svar
 15. Jane
  Jane says:

  Tak for jeres skønne hjemmeside ??
  Hvilket mærke af Blundstones er dine støvler?
  500 eller 585….
  De lyder som en rigtig god ide for mine fødder der også døjer med vandrestøvler….

  Svar
  • Marie
   Marie says:

   Hej Jane. Undskyld sent svar her… Jeg skal lige have lært denne her kommentarfunktion at kende. Vi går begge i Blundstones 585 (som er i ruskind). Vi giver dem masser af læderfedt, så de er ikke mere ruskindsagtige. Min datter har 587, som er ‘rustic black’ – altså sort ruskind, som reelt er mørkegrå. Den er også supersmuk, og jeg vælger den, når (hvis?!?) mine nuværende bliver slidt op. Havde jeg dame-størrelse fødder, havde jeg nok valgt Blundstones 1409, som har stribet elastik. Kh – og så dejligt du kan bruge siden – Marie

   Svar

Skriv en kommentar

Skriv dine spørgsmål og kommentarer.
Vi glæder os til at høre fra dig!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

MERE OM CAMINOEN