VANDRERUTER Gode gåture ved Sverigeshuset

Vil du gerne supplere sild, ostkaka, fil, Marabou og drottningsylt med lidt vandring? Så finder du her et par vandreruter – alle tæt ved Vittsjö, Markaryd og Emmaljunga

Vi er med i feriekollektivet Sverigeshuset, som ligger i Björstorp. Her har fem familier gennem nu fire årtier delt en ødegård, som opfindsomt nok går under navnet Sverigeshuset. Måske er du så heldig at have et par dage hos os – eller måske er du i ødegård et andet sted i nærheden og søger vandreruter? Så kig med her…

Fiskerhytteturen

Vil du opleve det ultimative stille sted med udsigt over den stille Gårdsjön? Så snup Fiskerhytteturen – en lille rundtur på 2,7 km ned om søen ved Hyngarp og hjem igen.

Find ruten til Fiskerhytteturen For at finde ruten skal du downloade GPX-filen og åbne den i appen ‘GPX viewer’.

Den store trekantstur

Jeg husker som barn, at den store trekantstur tog SYV timer! Det har den med sine fem kilometer nok næppe gjort. Til gengæld har mine ben nok været ret korte dengang… Trekantsturen går forbi Gårdsjön, et par fine små torper og en nedlagt mølle i skoven.

Find Den Store Trekantstur For at finde ruten skal du downloade GPX-filen og åbne den i appen GPX viewer.

En badetur i cola

Den mest børnevenlige strand ligger ved Vesljungasjön – bedre kendt som Colasøen. Her er badebro og sandstrand. Turen i bil er ad asfaltvejen mod Visseltofta. Er du frisk til fods eller i løbesko, kan du undgå asfaltvejen og vandre bagom til søen ad grusvejen. Turen til fods derover fra Sverigeshuset er 8,2 km.

Find gåruten til fods til Colasøen For at finde ruten skal du downloade GPX-filen og åbne den i appen GPX viewer.

Aftenturen til den gamle skole

Der er masser af myg i skoven ved aftentide. Derfor går den klassiske aftentur ikke ind i skoven, men ned omkring Björstorps nu nedlagte landsbyskole og tilbage hjem over markerne.

Turen er på 2 km, hvilket skulle være ladsiggørligt, selv efter den bedste Sverigesmiddag!

Find ruten til aftenturen ved den gamle skole For at finde ruten skal du downloade GPX-filen og åbne den i appen GPX viewer.

Vittsjö rundt

Har du gode ben, kan du sagtens gå rundt om Vittsjö – for Vittsjö er ikke bare nabobyen, men også en smuk sø med naturreservatet Ubbalt langs bredden.

Inde i naturreservatet finder du Den Hemmelige Badestrand – her er der meget færre mennesker end ved den traditionelle badestrand ved Vesljungasjön.

Find ruten rundt om Vittsjö med start og slut ved Björstorp For at finde ruten skal du downloade GPX-filen og åbne den i appen GPX viewer.

Vieåleden

25 minutters køretur væk ligger Skeingesjön – et rigtig smukt naturområde med en rundvandretur ved øer, søer og den gamle Skeingeborg. Du skal med trækfærge undervejs – den er åben fra 1. maj til 1. november:
Se mere om Vieåleden

4 replies
 1. Hartmut Haberland
  Hartmut Haberland says:

  Ups, savværk …

  Svar
  • Marie
   Marie says:

   Tænk, at den har været i brug så længe! Forfald går hurtigt… Tænk hvis nogen af is havde taget billeder i 70erne. Den må have været betydeligt bedre bevaret dengang. I øvrigt: Vittsjöturen går forbi en anden mølle, som er smukt bevaret. Kh Marie

   Svar
   • Hartmut Haberland
    Hartmut Haberland says:

    De to møller man kommer forbi på Vittsjöturen er netop Gundrastorp kvarn (på nordsiden af åen) og Ekholmens såg (på sydsiden af broen), som jeg omtalte. Døren til Gundrastorp kvarn er faktisk ikke låst og det er meningen at man kan gå ind. Den fungerer som en slags museum.

    Svar
 2. Hartmut Haberland
  Hartmut Haberland says:

  “Trekantsturen går forbi Gårdsjön, et par fine små torper og en nedlagt mølle i skoven.” Her skal lige tilføjes at den nedlagte mølle altså mig bekendt hverken var kornmølle eller sagværk (som Gundrastorp kvarn var på skift) eller savværk (som Ekholmens såg), sml. https://www.hembygd.se/wittsjo/gundrastorp/, men at vandkraften blev benyttet til at forsyne Björstorp med elektricitet op til 50erne. Jeg kan desværre ikke finde kilden til den oplysning. – Jeg husker trekantsturen i øvrigt som varende 3 timer.

  Svar

Skriv en kommentar

Skriv dine spørgsmål og kommentarer.
Vi glæder os til at høre fra dig!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

MERE OM SVERIGE