GUIDE Shikoku 88


Vi forbereder os på at vandre Shikoku 88 i efteråret 2023

Hvordan booker man overnatning? Hvilke guidebøger er gode og hvilken tid på året er det bedst at vandre Shikoku 88? Spørgsmålene står i kø nu, mens vi forbereder os på at vandre hele den japanske pilgrimsrute. Her samler vi vores tips og forberedelser – du er velkommen til at se os over skulderen mens vi spiser sushi med japansk øl og drømmer turen op:

Hvor lang er Shikoko 88?

Hele vandreruten er omkring 1200 km og tager 30-60 dage at gennemføre alt efter tempo og form. Der er betydelige stigninger undervejs i Shikokus bjerge. Undervejs kommer ruten forbi 88 templer og 20 andre templer, der også kan besøges.

Tempel 21, Tairyū-ji ( 太龍寺). Foto: Foto: Burcu Basar, Bizarre Journeys

Hvilken årstid er god at vandre Shikoku 88?

Vi har to forskellige tidspunkter i spil: Midt oktober til midt december, som giver mulighed for at opleve de smukke, japanske efterårsfarver – Momijigari. På Shikoku er farverne smukkest i slutningen af oktober har vi læst os til i denne kalender over efterårsfarver i de forskellige regioner af Japan. Foråret april-maj giver mulighed for at opleve kirsebærtræernes blomstring. På Shikoku typisk bedst den sidste uge af april. Begge dele skulle være meget værd at opleve. Oprindelig havde vi planlagt september, men det har vi valgt fra igen, fordi det er her tyfonsæsonen topper, så der er risiko for dage man ikke kan vandre. Sommeren er meget fugtig og varm = ikke godt vandrevejr. Vi har fundet denne side, som vi bruger til at undersøge gennemsnitsvejret på Shikoku.
Se gennemsnitsvejr for Shikoku


“Shikoku” by sjrankin is licensed under CC BY-NC 2.0

Hvor meget asfalt er der?

Meget! Regn med 85-90 % asfalt og resten ofte stejle stier fx i bjergene. Shikoku er en kæmpe kulturel og spirituel oplevelse – så stor, at du glemmer alt om asfalt, siger de garvede. Og nyder stier som disse i fulde drag:

Foto: Burcu Basar

Foto: Burcu Basar, Bizarre Journeys

Hvordan finder man overnatning?

Vi har tænkt os at gøre det fra dag til dag, for vi har ikke lyst til et kæmpe planlægningsarbejde med så lang en pilgrimsrejse. Så hellere friheden til at gå så kort eller langt som fusserne ønsker den enkelte dag.

Se her hvad vi har fundet ud af om overnatning her og hvordan du booker


“Breakfast in the hostel” by rachel in wonderland is licensed under CC BY-NC-SA 2.0

Hvilken guidebog bruger I?

Vi har fået anbefalet ‘Shikoku Japan 88 Route Guide’ som Bibelen af en guidebog til Shikoku. Det er en detaljeret, faktafokuseret kortbog med oplysning om udvalgte overnatningssteder, deldistancer, højdemeter, offentlig transport og onsen (varme bade). Den er meget kompakt, og det kræver en indsats at lære at forstå hvordan den er sat op og hvordan man følger ruten fra side til side.  Der er tale om en hardcore praktisk guide, som vi ikke er i tvivl om bliver god, og som kommer med i rygsækken uanset at den vejer.
Se de bøger og blogs vi har haft mest glæde af om Shikoku 88

Er der gode Facebookgrupper om Shikoku 88?

Vi er med i de to engelsksprogede grupper Ohenro San お遍路さん og Shikoku 88 Ohenro Pilgrimage. I begge grupper er der fyldt med hjælpsomme og meget erfarne Shikoku 88-vandrere, der gerne hjælper. Der er også en lille danske gruppe, der hedder Shikoku 88 Danmark. Flere af jer skriver til os, at I mangler nogle at vandre med – en god ide kunne være at slå en tur op i den danske gruppe eller spørge efter en makker derinde.

Kan man få bagagetransport på Shikoku 88?

Ja, det regner vi med at man kan. Vi har i hvert fald sparret med en pilgrim, der på hele sin vandretur på Shikoku 88 har brugt firmaet Kuronekoyamato til at få sendt en kuffert i forvejen med skiftesko mv. Vi har dog ikke testet ordningen selv, så vi aner ikke. hvordan man præcis booker.

2 replies
 1. Christina
  Christina siger:

  Kære Torben og Marie,
  Jeg skriver til jer fordi jeg simpelthen er så interesseret i at høre, om I har været på jeres vandretur til Japan eller om I har udskudt dette? Flirter nemlig selv med tanken om at tage afsted maj 2023.

  Ser frem til at høre fra jer :-)

  – Og tak for at give inspiration, det er spændende at læse de forskellige ting på jeres hjemmeside.

  De bedste hilsner
  Christina Larsen

  Svar
  • Marie
   Marie siger:

   Desværre…. nej. Vi havde fri i marts og april i år for at vandre den – men ak, da var Japan stadig lukket. Nu håber vi at få mulighed til foråret, men reelt har vi ingen konkret plan. Vi håber så meget at det snart lykkes. Indtil da bliver sommeren 505 km på Hærvejen. Hilsen marie

   Svar

Skriv en kommentar

Skriv dine spørgsmål og kommentarer.
Vi glæder os til at høre fra dig!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *