Vi forbereder os på at vandre Shikoku 88 i oktober og november 2023

Hvordan booker man overnatning? Hvilke guidebøger er gode og hvilken tid på året er det bedst at vandre Shikoku 88? Spørgsmålene står i kø nu, mens vi forbereder os på at vandre hele den japanske pilgrimsrute. Her samler vi vores tips og forberedelser – du er velkommen til at se os over skulderen, mens vi spiser sushi med japansk øl og drømmer turen op:

Hvor lang er Shikoko 88?

Hele vandreruten er omkring 1200 km, og tager 30-60 dage at gennemføre alt efter tempo og form. Der er betydelige stigninger undervejs i Shikokus bjerge. Undervejs kommer ruten forbi 88 templer og 20 andre templer (bekkaku), der også kan besøges. Besøger du alle de 20 ekstra templer, er ruten cirka 1400 km. Vores plan er at vandre de 1200 km plus i alt 55 km omvej til disse tre bekkaku-templer:

 • B3 Jigenji 慈眼寺 – 20 km omvej fra total km 133 mellem tempel 19 og tempel 20
 • B10 Koryuji 興隆寺 – 6 km omvej fra total km 857 mellem tempel 59 og tempel 60
 • B15 Hashikuraji 箸蔵寺 – 29 km omvej fra total km 949 mellem tempel 65 og tempel 66.

Tempel 21, Tairyū-ji ( 太龍寺). Foto: Burcu Basar, Bizarre Journeys

Pilgrimsvandring i Kükais fodspor

Pilgrimsruten Shikoku 88 er en af verdens ældste pilgrimsruter, og du vandrer i Kūkais fodspor – munken, der tilbragte måneder af sine unge år her i bjergene med meditation og ritualer, og som senere grundlagde Shingonbuddhismen. Kūkai (空海) (27. juli 774 – 22. april 835) er en kendt og elsket skikkelse langs hele ruten, og blev efter sin død også kendt under navnet Kōbō Daishi (弘法大師). I bjergene tæt ved tempel 21, Tairyuji, finder du denne smukke statue af en mediterende Kōbō Daishi:

Kobo Daishi statue Shikoku 88

Foto: Tak til Japan Experience

Hvilken årstid er god at vandre Shikoku 88?

Der er to forskellige perioder på året, hvor vejret er særligt vandrevenligt på Shikoku:

 • Marts-april-maj giver mulighed for at opleve kirsebærtræernes blomstring (桜, sakura), som er en stor begivenhed for japanerne. På Shikoku blomstrer de typisk i den sidste uge af april, men det varierer en del med vejret.
 • Oktober-november-december giver mulighed for at opleve de smukke, japanske efterårsfarver (紅葉, kōyō). Der findes sågar et ord for jagten på de smukke farver: Momijigari. Igen spiller vejret ind på hvornår du kan se rødt efterårsløv, men regn med slutningen af november til starten af december. Hold øje med denne kalender over efterårsfarver i de forskellige regioner af Japan.

September er til gengæld ingen god vandremåned, for det er her tyfonsæsonen topper, så der er risiko for voldsomt vejr og dage, man ikke kan vandre. Sommermånederne maj – august er temmelig fugtige og varme = ikke godt vandrevejr.
Se mere om gennemsnitsvejr for Shikoku her


“Shikoku” by sjrankin is licensed under CC BY-NC 2.0

Er Shikoku 88 skiltet?

Ja, det er den, men kun i én retning – med uret rundt. Vi har for en sikkerheds skyld et gps-kort med på mobilen, så vi altid kan se, hvor vi er. Se kortet nedenfor.

Skilt på pilgrimsruten Shikoku 88 i Japan

Stickman henro” by Anz-i is licensed under CC BY-NC-ND 2.0.

Hvor meget asfalt er der på Shikoku 88?

Meget! Regn med 85-90 % asfalt og resten ofte stejle stier fx i bjergene. Shikoku er en kæmpe kulturel og spirituel oplevelse – så stor, at du glemmer alt om asfalt og nyder stier som disse i fulde drag, siger de garvede:

Foto: Burcu Basar

Foto: Burcu Basar, Bizarre Journeys

Hvor flyver man til, og hvordan kommer man til tempel 1?

Vi flyver med Finnair via Helsinki til Osaka Kansai lufthavn (KIX) – rejsetid 17 timer og 35 minutter. Der var engang en bus direkte fra lufthavnen til tempel 1 på 2 timer og 45 minutter, men den rute kører ikke pt. og derfor er transfer til tempel 1 lidt mere bøvlet.

Fra KIX airport skal vi med bussen i 1 timer og 15 minutter til Kobe Sannomiya Station. Turen koster 2000 yen pr. person (94 kr.), og man behøver ikke booke på forhånd. Busselskabet hedder Airport Limousine bus, og der er 20-30 minutter mellem afgangene.
Se afgangstiderne her

Der er 400 meter fra, hvor vi ankommer, og hen til næste bus, som tager 1 time og 45 minutter. Afgang fra Sannomiya BT til Naruto Nishi. Turen koster 212 kr. med busselskabet Takamatsu Express Kobe, der kører cirka en gang i timen.
Se afgangstiderne her

Hvordan finder man overnatning på Shikoku 88?

Vi har tænkt os at gøre det fra dag til dag, for vi har ikke lyst til et kæmpe planlægningsarbejde med så lang en pilgrimsrejse. Så hellere friheden til at gå så kort eller langt, som fusserne ønsker den enkelte dag.
Se mere om overnatning og booking her


“Breakfast in the hostel” by rachel in wonderland is licensed under CC BY-NC-SA 2.0

Hvilken guidebog bruger I?

Vi har fået anbefalet ‘Shikoku Japan 88 Route Guide’ som Bibelen af en guidebog til Shikoku. Det er en detaljeret, faktafokuseret kortbog med oplysning om udvalgte overnatningssteder, deldistancer, højdemeter, offentlig transport og onsen (varme bade). Den er meget kompakt, og det kræver en indsats at lære at forstå, hvordan den er sat op, og hvordan man følger ruten fra side til side. Der er tale om en hardcore praktisk guide, som vi ikke er i tvivl om bliver god, og som kommer med i rygsækken, uanset at den vejer.
Se de bøger og blogs vi har haft mest glæde af om Shikoku 88

Er der gode Facebookgrupper om Shikoku 88?

Vi er med i de to engelsksprogede grupper Ohenro San お遍路さん og Shikoku 88 Ohenro Pilgrimage. I begge grupper er der fyldt med hjælpsomme og meget erfarne Shikoku 88-vandrere, der gerne hjælper. Der er også en lille dansk gruppe, der hedder Shikoku 88 Danmark. Flere af jer skriver til os, at I mangler en vandremakker – en god ide kunne være at slå en tur op i den danske gruppe eller spørge efter en makker derinde.

Kan man få bagagetransport på Shikoku 88?

Ja, det regner vi med at man kan. Vi har i hvert fald sparret med en pilgrim, der på hele sin vandretur på Shikoku 88 har brugt firmaet Kuronekoyamato til at få sendt en kuffert i forvejen med skiftesko mv. Vi har dog ikke testet ordningen selv, så vi aner ikke, hvordan man præcis booker.

Skal man have vaccinationer og medicinattest til Japan?

Vi har taget udgangspunkt i Statens Seruminstituts anbefalinger:
Se Statens Seruminstituts vaccineanbefalinger for Japan
Bemærk, at anbefalingerne er forskellige, alt efter hvor lang tid, du er af sted). For vores tur på 59 dage er disse vacciner relevante:

 • Stivkrampe og difteri var vi begge vaccineret mod i forvejen
 • Hepatitis B har vi fravalgt, fordi vi ikke er i risikogruppen
 • Japansk hjernehindebetændelse har vi valgt at vaccinere os imod med to stik hver (1.100 kr. pr. stik hos egen læge).

Hvis du har brug for at medbringe receptpligtig medicin, der indeholder euforiserende stoffer (rød trekant på pakken), skal du medbringe det antal piller du skal bruge i original og have en medicinattest fra din læge. Japan er nemlig ikke et Schengenland, og derfor der særlig krav ift. medicinattest:
Se mere om medicinattest til Japan her

Hvad med rejseforsikring og visum til Japan?

Vi har en almindelig rejseforsikring hos Lærerstandens, som dækker op til 60 dage. Vi er af sted 59 dage, og behøver derfor ikke tegne nogen ekstra rejseforsikring. Tjek med dit eget forsikringsselskab, hvad der gælder for dig. Visum har vi undersøgt, og det behøver vi efter de nuværende regler ikke, fordi der er visumfrihed for turistrejser og forretningsrejser til Japan op til 90 dages varighed.
Se visumregler for Japan hos Udenrigsministeriet

Kort over Shikoku 88

Her deler vi vores bedste bud på et interaktivt kort over Shikoku 88 – men det er ikke noget særlig godt bud! Der findes ikke et officielt gps-kort eller en officiel app, og vi ved, at kortet her ikke er tilstrækkeligt præcist langs hele stien. Kortet virker offline, og det er nemt at få kortet ind på mobilen, så du kan se, hvor du selv er som en blå prik på kortet. Kortet kan downloades som gpx-fil inde på hjemmesiden AllTrails, når du bruger den fra PC.

 1. Download den gratis app AllTrails her til apple eller her til android og opret din profil
 2. Klik på linket til kortet over Shikoku 88 (du er den blå prik på kortet)

8 replies
 1. Pia
  Pia siger:

  Wauv – har også set Berthelsens tur på Shikoku 88 og er helt solgt.. Har I en ide om hvordan økonomien ser ud pr person?
  Bedste hilsner
  Pia

 2. Lise Bøttiger
  Lise Bøttiger siger:

  Hej!
  Jeg skal vandre Shikoku 88 i April og Maj i år “2023”
  Er i tvivl om det er nødvendigt at medbringe sovepose og luftmadras?
  Nogen son ved?
  Lise

  • Marie
   Marie siger:

   Hej Lise. Så vidt vi ved er det ikke nødvendigt hvis du overnatter på kroer, hoteller osv. Vi vil gerne have mulighed for at overnatte i templerne og tager det derfor med. Vær neget opmærksom på vægten af sovepose og underlag. Der er sket vanvittigt meget på den front. Kh Marie og Torben

 3. Christina
  Christina siger:

  Kære Torben og Marie,
  Jeg skriver til jer fordi jeg simpelthen er så interesseret i at høre, om I har været på jeres vandretur til Japan eller om I har udskudt dette? Flirter nemlig selv med tanken om at tage afsted maj 2023.

  Ser frem til at høre fra jer :-)

  – Og tak for at give inspiration, det er spændende at læse de forskellige ting på jeres hjemmeside.

  De bedste hilsner
  Christina Larsen

  • Marie
   Marie siger:

   Desværre…. nej. Vi havde fri i marts og april i år for at vandre den – men ak, da var Japan stadig lukket. Nu håber vi at få mulighed til foråret, men reelt har vi ingen konkret plan. Vi håber så meget at det snart lykkes. Indtil da bliver sommeren 505 km på Hærvejen. Hilsen marie

Kommentarer er lukkede.

Varme kilder i Japan - Aoni onsen