GUIDE Shikoku 88


Vi forbereder os på at vandre Shikoku 88 i oktober og november 2023

Hvordan booker man overnatning? Hvilke guidebøger er gode og hvilken tid på året er det bedst at vandre Shikoku 88? Spørgsmålene står i kø nu, mens vi forbereder os på at vandre hele den japanske pilgrimsrute. Her samler vi vores tips og forberedelser – du er velkommen til at se os over skulderen mens vi spiser sushi med japansk øl og drømmer turen op:

Hvor lang er Shikoko 88?

Hele vandreruten er omkring 1200 km, og tager 30-60 dage at gennemføre alt efter tempo og form. Der er betydelige stigninger undervejs i Shikokus bjerge. Undervejs kommer ruten forbi 88 templer og 20 andre templer (bekkaku), der også kan besøges. Besøger du alle de 20 ekstra templer, er ruten cirka 1400 km. Vores plan er de 1200 km plus bekkaku-templerne 3, 10 og 15 – i alt omvej på 55 km.

Tempel 21, Tairyū-ji ( 太龍寺). Foto: Burcu Basar, Bizarre Journeys

Pilgrimsvandring i Kükais fodspor

Pilgrimsruten Shikoku 88 er en af verdens ældste pilgrimsruter, og du vandrer i Kūkais fodspor – munken, der tilbragte måneder af sine unge år her i bjergene med meditation og ritualer, og som senere grundlagde Shingonbuddhismen. Kūkai (空海) (27. juli 774 – 22. april 835) er en kendt og elsket skikkelse langs hele ruten, og blev efter sin død også kendt under navnet Kōbō Daishi (弘法大師). I bjergene tæt ved tempel 21, Tairyuji, finder du denne smukke statue af en mediterende Kōbō Daishi:

Kobo Daishi statue Shikoku 88

Foto: Tak til Japan Experience

Hvilken årstid er god at vandre Shikoku 88?

Der er to forskellige perioder på året, hvor vejret er særligt vandrevenligt på Shikoku:

 • Marts-april-maj giver mulighed for at opleve Sakura, kirsebærtræernes blomstring, som er en stor begivenhed for japanerne. På Shikoku blomstrer de typisk i den sidste uge af april, men det varierer en del med vejret.
 • Oktober-november-december giver mulighed for at opleve de smukke, japanske efterårsfarver (紅葉, kōyō). Der findes sågar et ord for jagten på de smukke farver: Momijigari. Igen spiller vejret ind på hvornår du kan se rødt efterårsløv, men regn med slutningen af november til starten af december. Hold øje med denne kalender over efterårsfarver i de forskellige regioner af Japan.

September er til gengæld ingen god vandremåned, for det er her tyfonsæsonen topper, så der er risiko for voldsomt vejr og dage, man ikke kan vandre. Sommermånederne maj – august er temmelig fugtige og varme = ikke godt vandrevejr.
Se mere om gennemsnitsvejr for Shikoku her


“Shikoku” by sjrankin is licensed under CC BY-NC 2.0

Er Shikoku 88 skiltet?

Ja, det er den, men kun i én retning – med uret rundt. Vi har for en sikkerheds skyld et gps-kort med på mobilen, så vi altid kan se, hvor vi er. Se kortet nedenfor.

Skilt på pilgrimsruten Shikoku 88 i Japan

Stickman henro” by Anz-i is licensed under CC BY-NC-ND 2.0.

Hvor meget asfalt er der på Shikoku 88?

Meget! Regn med 85-90 % asfalt og resten ofte stejle stier fx i bjergene. Shikoku er en kæmpe kulturel og spirituel oplevelse – så stor, at du glemmer alt om asfalt, siger de garvede. Og nyder stier som disse i fulde drag:

Foto: Burcu Basar

Foto: Burcu Basar, Bizarre Journeys

Hvordan finder man overnatning på Shikoku 88?

Vi har tænkt os at gøre det fra dag til dag, for vi har ikke lyst til et kæmpe planlægningsarbejde med så lang en pilgrimsrejse. Så hellere friheden til at gå så kort eller langt som fusserne ønsker den enkelte dag.
Se her hvad vi har fundet ud af om overnatning her og hvordan du booker


“Breakfast in the hostel” by rachel in wonderland is licensed under CC BY-NC-SA 2.0

Hvilken guidebog bruger I?

Vi har fået anbefalet ‘Shikoku Japan 88 Route Guide’ som Bibelen af en guidebog til Shikoku. Det er en detaljeret, faktafokuseret kortbog med oplysning om udvalgte overnatningssteder, deldistancer, højdemeter, offentlig transport og onsen (varme bade). Den er meget kompakt, og det kræver en indsats at lære at forstå, hvordan den er sat op og hvordan man følger ruten fra side til side. Der er tale om en hardcore praktisk guide, som vi ikke er i tvivl om bliver god, og som kommer med i rygsækken uanset at den vejer.
Se de bøger og blogs vi har haft mest glæde af om Shikoku 88

Er der gode Facebookgrupper om Shikoku 88?

Vi er med i de to engelsksprogede grupper Ohenro San お遍路さん og Shikoku 88 Ohenro Pilgrimage. I begge grupper er der fyldt med hjælpsomme og meget erfarne Shikoku 88-vandrere, der gerne hjælper. Der er også en lille dansk gruppe, der hedder Shikoku 88 Danmark. Flere af jer skriver til os, at I mangler en vandremakker – en god ide kunne være at slå en tur op i den danske gruppe eller spørge efter en makker derinde.

Kan man få bagagetransport på Shikoku 88?

Ja, det regner vi med at man kan. Vi har i hvert fald sparret med en pilgrim, der på hele sin vandretur på Shikoku 88 har brugt firmaet Kuronekoyamato til at få sendt en kuffert i forvejen med skiftesko mv. Vi har dog ikke testet ordningen selv, så vi aner ikke, hvordan man præcis booker.

Kort over Shikoku 88

Dette interaktive kort over Shikoku 88 regner vi med at blive virkelig glade for at have med os! Især hvis vi ikke forstår skiltene. Kortet virker offline, og det er nemt at få kortet ind på mobilen, så du kan se, hvor du selv er som en blå prik på kortet. Kortet kan downloades som gpx-fil inde på hjemmesiden AllTrails, når du bruger den fra PC.

 1. Download den gratis app AllTrails her til apple eller her til android og opret din profil
 2. Klik på linket til kortet over Shikoku 88 (du er den blå prik på kortet)

4 replies
 1. Lise Bøttiger
  Lise Bøttiger siger:

  Hej!
  Jeg skal vandre Shikoku 88 i April og Maj i år “2023”
  Er i tvivl om det er nødvendigt at medbringe sovepose og luftmadras?
  Nogen son ved?
  Lise

  Svar
  • Marie
   Marie siger:

   Hej Lise. Så vidt vi ved er det ikke nødvendigt hvis du overnatter på kroer, hoteller osv. Vi vil gerne have mulighed for at overnatte i templerne og tager det derfor med. Vær neget opmærksom på vægten af sovepose og underlag. Der er sket vanvittigt meget på den front. Kh Marie og Torben

   Svar
 2. Christina
  Christina siger:

  Kære Torben og Marie,
  Jeg skriver til jer fordi jeg simpelthen er så interesseret i at høre, om I har været på jeres vandretur til Japan eller om I har udskudt dette? Flirter nemlig selv med tanken om at tage afsted maj 2023.

  Ser frem til at høre fra jer :-)

  – Og tak for at give inspiration, det er spændende at læse de forskellige ting på jeres hjemmeside.

  De bedste hilsner
  Christina Larsen

  Svar
  • Marie
   Marie siger:

   Desværre…. nej. Vi havde fri i marts og april i år for at vandre den – men ak, da var Japan stadig lukket. Nu håber vi at få mulighed til foråret, men reelt har vi ingen konkret plan. Vi håber så meget at det snart lykkes. Indtil da bliver sommeren 505 km på Hærvejen. Hilsen marie

   Svar

Skriv en kommentar

Skriv dine spørgsmål og kommentarer.
Vi glæder os til at høre fra dig!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *