VANDRERUTE Til fods fra Sjællands Odde til Helsingør 107 km

Sjællands nordkyst er et af de områder, vi vandrer allermest i. Der er ingen officiel vandrerute, men her deler vi praktiske tips til den bedste vandretur fra Odden til Helsingør – 107 km

Mit vandreliv startede på nordkysten, og jeg har vandret strækningen mange gange siden. Ofte, når jeg har vandret på stranden, har jeg grundet over, hvad der mon var på skrænten – og omvendt. Guiden her kombinerer det bedste til fods med højdepunkterne af cykelrute 47. En blanding af strand, charmerende sommerhusområder, overdrev og skov plus proviant undervejs.

Med ruten her slipper du for træls omveje, og for at ende i blindgyder med privat-skilte undervejs.

Ruten i tal

Total distance: 107 km
Antal overnatninger: 4
Dagsetaper: 5

Fra Sjællands Odde til Helsingør på fem etaper

Find kort og information om terrænet, oplevelserne, overnatning og indkøb undervejs under hver etape:

Fra Sjællands Odde til Klint 23,5 km

Kom til start

Der er længere ud på Odden end du lige ser fra færgen! Bus 561 går helt derud, men det tager sin tid. I bil er det nemmeste at have to biler og stille den ene ved start og hente den igen, når I har vandret færdig. Kør efter Gnibenvej 58,  4583 Sjællands Odde, for at komme til start.

Adgang til Gniben

Sjællands Oddes yderste spids hedder Gniben, og er desværre ofte lukket af for offentligheden, fordi det er militært terræn. Den Skagen-agtige oplevelse at stå hvor Kattegat og Storebælt mødes, er ikke sandsynlig. Vi har derfor vandret fra pigtråden på Gniben og helt til Helsingør.

Etapen fra Odden til Klint er en bragende smuk strækning, så er det sagt. Første finurlige indtryk er nogle rækker af bakker, der mest af alt ligner overdimensionerede kartoffelrækker. Historiedumme, som vi er, troede vi det var  Odsherreds istidslandskaber, første gang vi var her. Lige indtil vi storgrinende ved første informationsskilt opdagede, at det faktisk er et kulturlandskab: Menneskeskabte bakker, der er kommet af skærveindustrien i 1900-tallet! Men smukke og fascinerende er de, istid eller ej.

Hvordan er terrænet?

Langt det meste af etapen er ad en god, fast sti lige ovenfor stranden. Der er  dog også et krævende stykke på strækningen: De sidste 45 minutter frem mod Odden Havn er på stenet strand, der er tilgængelig, men fysisk krævende. Omkring Havnebyen har du en smule asfalt og en smule på brakmark langs vej 21, men det er hurtigt overstået.

Oplevelser undervejs

Vi nød at puste ud på Odden Havn med suveræn frisk fisk fra Odden Fiskehus efter tre kvarters strabadser på stranden. Efter havnen lagde vi turen op om Havnebyen for at kunne proviantere i SuperBrugsen.

Der er noget befriende råt og usmart over Nordvestsjælland: Træsko og en mælkekasse bag på knallerten, så kører det! Det er, som om velstanden stiger skridt for skridt, jo længere mod øst du vandrer langs kysten. Først når man kigger tilbage mod Odden, sætter man for alvor pris på det simple.

Men økologien er nu alligevel nået helt til Sjællands nordvestligste spids – heldigvis! Kort efter Havnebyen kan du opleve de økologiske ildsjæle på Birkemosegård med stor gårdbutik og køkken på første sal:

Nu går turen ad en markvej tilbage til kysten, helt til Klint, hvor den sidste del går gennem sommerhusområde over til en bed and breakfast. Klint er et suverænt sted at stoppe, for her ligger Det Vilde Køkken, hvor du kan opleve, hvad et madøre af en naturvejleder kan få ud af de lokale råvarer og urter, der vokser på Klint. Husk at ringe først og høre, om køkkenet er åbent. Stedet er samtidig en af portene til Geopark Odsherred, og du vil helt sikkert gå inspireret (og mæt) hjem.

Indkøbsmuligheder

 • Odden Fiskehus i Havnebyen (de har også rugbrød!) efter 7 km
 • SuperBrugsen i Havnebyen efter 300 m mere
 • Birkemosegård: Gårdbutik og restaurant efter 1 km mere (sidste proviantmulighed)

Overnatning

Der er pt. kun et enkelt sted i Klint at overnatte – bed and breakfast på Rotoftegård. Et alternativ er at gå en anelse ind i landet og overnatte i Nyrup i stedet, hvor der både er købmand og Nyrup bed and kitchen.

Se kort over etapen

Her kan du se kort over ruten og zoome ind. Du kan også nemt få ruten ind på din mobil, så du kan se hvor du selv er:

 • Download en GPX viewer app (gratis)
 • Hent kortet her som GPX-fil (Vælg download route)
 • Åbn kortet med din GPX viewer app – du er den blå prik på kortet!

Kort over næste del af ruten finder du under næste etape.

Fra Klint til Hundested 18 km

Smukke istidslandskaber

Denne morgen bliver sikkert rutens smukkeste overhovedet. Turen går tilbage til kysten først ad Helles sti. En ny trampesti, der er en god historie i sig selv om hvordan man løser konflikter om adgang til naturen, læs historien her.

Hvordan er underlaget?

Efter et par små grusveje går ruten ned på stranden, som er fin at vandre på. Der er ganske korte stykker med stenet strand hen mod Klitborg Grundejerforening ud for Nykøbing. Efter det er der fin grussti, som putter sig mellem klitterne og Rørvig Plantage. Stranden er sandstrand her, hvis du hellere vil det.

Det bedste af Rørvig

I Rørvig går Ruten  venstre rundt om lillebitte Dybesø, som er den ferskvandssø i Danmark, der ligger tættest på havet. Bare en smal stribe land adskiller dem. Efter et kort stykke ad asfalt på Dybesøvej, kan du vandre helt ind til Rørvig by gennem Højsandet: En særpræget, høj sandbanke, der går midt gennem det, der i dag er et klassisk, Rørvig-hyggeligt sommerhusområde. På havnen slutter stilheden brat: Her myldrer alt af moleræs, is på havnen, færgerne, der tøffer ind og ud, og fiskehandleren, der engang var basic og nu er fancy.

Tag færgen til Hundested

Færgen til Hundested sejler 5 minutter i fra Rørvig. I højsæsonen er der også en afgang 25 minutter over.
Se fartplanen for Rørvig-Hundested

Overnatning

I dag står det åbent, om du helst vil overnatte i Rørvig eller Hundested – om du vil tage færgeturen om aftenen eller morgenen.

Vil du overnatte i Rørvig, er en mulighed at forlænge turen kystnært helt ud om Korshage – så passer det godt med at sove i dette gamle sommerhus, som er til at betale.

I Hundested er der flere gode muligheder – fx at lægge vejen ud om Lynæs på vegetarisk bed and breakfast hos Inger. Eller bo lige ved færgelejet hos Helen på Strandhavens bed and breakfast

Se kort over etapen

Her kan du se kort over ruten og zoome ind. Du kan også nemt få ruten ind på din mobil, så du kan se hvor du selv er:

 • Download en GPX viewer app (gratis)
 • Hent kortet her som GPX-fil (Vælg download route)
 • Åbn kortet med din GPX viewer app – du er den blå prik på kortet!

Kort over næste del af ruten finder du under næste etape.

Fra Hundested til Tisvildeleje 20 km

Badebyer og sommerhuscharme

Start på stranden ved færgen i Hundested og tag den stejle trampesti op til kanonerne på Hundested Skanse. Derfra videre til venstre ad cykelsti mod Knud Rasmussens Hus.

Stykket gennem Kikhavn er på grussti og grusvej. Hvor cykelrute 47 drejer ind til højre, fortsætter du bare ligeud ad grusstien. Stierne mødes igen lige efter Slyngrosevej.

Fra badestedet skilles cykelrute og vandrerute – her går vandreruten ned på god, fast sandstrand. Senere kommer en fast stykke sti over stranden langs asfaltvejen Nødebovejen. Ved nummer 188 kommer du ud på Nødebovejen. Stranden er et dårligt alternativ, her fordi den er kystsikret med kampesten. Første vej tilbage til kysten er Klintevej på venstre hånd.

Nu går vejen i hyggeligt sommerhusområde helt ind i Liseleje, hvor du har både købmand og restauranter og det gamle, romantiske badehotel med en hyggelig gårdhave

Fra Liseleje går turen smukt ad smalle stier gennem Liseleje Plantage. Så kommer de åbner vidder på Melby Overdrev:

Kort over næste del af ruten finder du under næste etape.

Efter det vandrer du gennem Asserbo Hegn og til sidst Tisvilde Hegns duftende og bløde fyrrestier.

Indkøbsmuligheder

 • Der er flere supermarkeder i Hundested, og Halsnæs Bryghus er meget værd at prøve!
 • Liseleje har en købmand og flere spisesteder
 • Tisvildeleje har en købmand og flere spisesteder.

Overnatning

Der er flere overnatningsmuligheder i Tisvilde – vi sov på Hårlandsgård, som passede bedst til vores budget. Hyggelig værtinde, som har boet på gården i 40 år. Tidligere har vi boet på et godt B&B lige på hovedgaden. Stedet fandt vi på AirBnb, men det er der ikke pt. Stedet hedder noget med ‘På toppen’. I Tisvilde er der også Sankt Helene Kursus- og Feriecenter og Danhostel Tisvildeleje.

Se kort over ruten

Du kan nemt få ruterne ind på din mobil:

 • Download en GPX viewer app (gratis)
 • Hent kortet her som GPX-fil (Vælg download route)
 • Åbn kortet med din GPX viewer app – du er den blå prik på kortet!

Fra Tisvildeleje til Gilleleje Fyr 22,3 km

Heather Hills og Gilbjergstien

Ruten i dag har flere vigtige steder hvor den går anderledes end cykelrute 47. Det gør den for at undgå trælse strækninger, og for at få de bedste naturoplevelser med, som kun er tilgængelige til fods.

Hvordan er underlaget?

Fra Tisvilde går du gennem charmerende gamle sommerhusområder ad små grusveje og asfaltveje. Flere steder tager ruten smuttere væk fra cykelrute 47 og ad små trampestier langs kysten. Der er også et længere stræk strandvandring fra  før Rågeleje og til tre kilometer før Gilleleje. Ruten er lagt ned på stranden, fordi der ikke er nogen gode vandrealternativer langs kysten her.

Find vej gennem Heather Hills

Vær opmærksom ved vejen Marksvinget, hvor du drejer til venstre væk fra cykelrute 47 ned på stranden op igen med det samme ved denne fine trappe:

Fortsæt op ad stien rundt, selvom den er smal. Så kommer du nemlig ud på flere små sommerhusveje, der leder dig godt på vej gennem det smukke, bakkede landskab Heather Hills (frem for ad den store asfaltvej cykelrute 47 tager her).

Efter Heather Hills er der en sti på toppen af skrænten med formidable udsigter.

Ved denne udsigtsbænk skal du skrå ned på stranden bag bænken, for skræntstien er spærret med privatskilte et par hundrede meter længere fremme:

Turen fortsætter nu på stranden, helt til du går op på den meget smukke Gilbjergstien ud for Gilleleje Ferieby. Fra stranden kan du komme op på Gilbjergstien på dette sted, som du kan kende på knolden i landskabet forude, en stor bunke kampesten på skrænten og et skilt med redningsvej 260:

Indkøbsmuligheder

Der er en købmand i Rågeleje, men der er 1 km derop fra stranden og 1 km tilbage. Spisestederne i Rågeleje er kun åbne sporadisk uden for sæsonen.

Gilleleje har flere supermarkeder og spisesteder.

Overnatning

Ruten er et par kilometer længere end til Gilleleje by. Ude ved fyret ligger nemlig Lighthouse B&B  der ligner en god oplevelse. Det er fyret og udsigten derfra også. Husk at proviantere i Gilleleje by, inden du fortsætter ud til fyret.

Se kort over etapen

Her kan du se kort over ruten og zoome ind. Du kan også nemt få ruten ind på din mobil, så du kan se hvor du selv er:

 • Download en GPX viewer app (gratis)
 • Hent kortet her som GPX-fil (Vælg download route)
 • Åbn kortet med din GPX viewer app – du er den blå prik på kortet!


Kort over næste del af ruten finder du under næste etape.

Fra Gilleleje Fyr til Helsingør 22,8 km

Fra stille kyst til by

Nu nærmer du dig slutningen på en lang kystvandring. Send en stille tak til alle dem, der gennem tiderne har kæmpet for, at Danmarks kyster er og skal være et fælles gode. Helt indtil Ålsgårde er stranden heldigvis fint tilgængelig. Efter det er der udfordringer med kampesten, bådebroer og andet byggeri, der spærrer for adgang. Vi har passeret flere gange meget tidligt om morgenen på kanten af haverne, men det er noget af et hækkeløb over og under badebroer. Derfor er ruten her gennem skov det sidste stykke.

Hvordan er underlaget?

Efter et par km på en utrolig smuk skræntsti går ruten ned på stranden, hvor du fortsætter cirka tre kilometer. Du går ikke glip af noget oppe på Strandvejen, hvor cykelrute 47 kører:-) Stranden er skiftevis sten og sand, og et par steder kan terrænet være krævende, hvis vandet står højt. Nogle steder er der fast sti over stranden, så hold øje eller kik på kortet nederst. Fra Dronningmølle og helt ind til Helsingør er du mest på grussti – først langs kysten og så gennem Hornbæk Plantage og Teglstrup Hegn.

Indkøbsmuligheder

 • Dronningmølle – her er der Netto og små spisesteder
 • Hornbæk: Masser af butikker og spisesteder
 • Hellebæk: Hammermøllen inde i skoven er et charmerende og godt spisested

Oplevelser undervejs

 • Om morgenen går ruten lige forbi Munkeruphus, der har spændende, moderne udstillinger inden for design, arkitektur og kunst. Desværre åbner det først klokken 12. Men vi slog et smut forbi på stieni parken, som er en oplevelse i sig selv:
 • Kort efter Dronningmølle kan du tage en afstikker ind om Tegners museum – et meget interessant skulpturmuseum for Rudolph Tegner, der var en superinteressant og ret overset dansk skulptør. Skulpturhaven midt i lynglandskabet er meget smuk.
 • Konventum (tidligere LO-Skolen). Fagforeningens flagskib af et kursussted, der fremviser det ypperste håndværk hele vejen igennem. Alle materialer og konstruktioner er synlige, så de enkelte håndværk får lov til at stråle. Konventum har også en meget stor kunstsamling, vi gik på opdagelse i denne sommer til ‘Kunst og grill’, hvor man for 275 kroner pr. person får en øjenåbner af en rundvisning og bagefter en virkelig god middag.

Overnatning

Der er rigtig mange muligheder i Helsingør. Hvis vi ikke boede rundt om hjørnet, sluttede vi uden tvivl kystvandringen i en seng på Konventum fordi vi holder så meget af bygningerne, maden og beliggenheden.

Ellers er der også et Danhostel vandrehjem i Helsingør lige på ruten.

Se kort over etapen

Her kan du se kort over ruten og zoome ind. Du kan også nemt få ruten ind på din mobil, så du kan se hvor du selv er:

 • Download en GPX viewer app (gratis)
 • Hent kortet her som GPX-fil (Vælg download route)
 • Åbn kortet med din GPX viewer app – du er den blå prik på kortet!

Hvorfor ikke bare gå hele turen ad stranden?

Det er fysisk muligt at gå hele Sjællands nordkyst på stranden. Vi og mange andre har gjort det. Nogle kortere stræk er du nødt til at kravle på kampesten, og det sidste stykke fra Ålsgårde til Helsingør er svært tilgængeligt på grund af kystsikring, badebroer og afspærring. Vi har kun passeret det stykke inden klokken 7 om morgenen. Vores vandrerute fra Sjællands Odde til Helsingør undgår de svært tilgængelige strækninger, og er mere afvekslende end at vandre det hele på stranden. Du får anderledes udsigter fra stierne på skrænterne, og oplever også smukke skove og charmerende sommerhusområder og badebyer undervejs.

Kan man godt bare følge den regionale cykelrute 47?

Fra Hundested til Helsingør er den regionale cykelrute 47 skiltet godt. Men fordi den er designet til at cykle, er den ikke alle steder rar at vandre. Desuden går du glip af meget smuk natur, hvis du vandrer cykelruten. Vores forslag til vandrerute følges med cykelrute 47, hvor det giver mening, men adskiller sig fra den mange steder for at give den bedste vandreoplevelse. Rute 47 er topfed på cykel. Vores vandrerute er designet til at vandre, og kan ikke cykles.

GPS-kort over vandreruten fra Sjællands Odde til Helsingør

Under hver etape kan du se kort over den del af ruten og zoome ind. Du kan også downloade ruten som GPX-fil til din mobiltelefon. Du skal have en GPX-viewer-app for at kunne bruge filerne. Det smarte ved at have kortene på mobilen er, at du samtidig kan se hvor du selv er som en blå prik på kortet.

6 replies
 1. Jette Tarnow
  Jette Tarnow says:

  Hej.
  Jeg kunne rigtig godt tænke mig at få lidt flere “fif” til hvordan det lykkes at få kortet ind på mobilen. Når jeg trykker på kortet sker der heller ikke noget.
  Kh Jette

  Svar
  • Marie
   Marie says:

   Hej Jette
   Nu har jeg kigget på det og redigeret punkt nummer to, så der er direkte link til kortet. Før skulle man klikke på navnet på ruten i øverste hjørne af kortet – det er jo ikke til at finde ud af…
   Når du nu klikker på downloadlinket, kommer du videre til alle vores ruter på hjemmesiden AllTrails. Her downloader du med den blå knap i ventre side, der hedder ‘Download route’. Håber det fungerer mere intuitivt på den måde. Held og lykke med vandringen og husk, at hver etape har sit eget kort. kh Marie

   Svar
 2. Christina C
  Christina C says:

  Kære Marie
  Tusind tak for en skøn artikel – lige hvad jeg har brug for – har ledt drøfter en rutebeskrivelse af netop den tur 🙂
  Men – Når jeg klikker ind for at hente filen for at downloade i en af mine aps sker der intet – dvs der sker intet ved at klikke på billedet.
  Jeg har også prøvet at hente AllTrails appen for at se om jeg kunne finde jeres spor den vej, men det er åbenbart heller ikke synligt der.
  What to do?
  Mange hilsner
  Christina
  👣👣👣☀️😎

  Svar
  • Christina C
   Christina C says:

   Hej igen 😉 – jeg kender en nørd der har hjulpet mig 😁😁
   Så nu er sporet inde på min app – tak 🙏🏻🙏🏻

   Svar
   • Marie
    Marie says:

    Hej Christina. Fedt det kunne løses. Det er altid lidt tricky det med at få GPX-kort ind i mobilen og rigtig forskelligt fra app til app. Jeg er tit lige ved at give op, og SÅ lykkes det. Godt det lykkedes hos dig også… GOD tur kh Marie

    Svar
  • Marie
   Marie says:

   Hej Christina

   Jeg har også ledt – forgæves – efter lige den tur. Fandt flere kort, men jeg har hele tiden savnet de helt-nede-på-jorden-oplysninger, jeg godt kan lide at have ved hånden når jeg vandrer – indkøb, distancer, overnatning, adgang osv. Ville ønske mange flere ruter i Danmark var beskrevet, så det blev nemmere at begive sig i gang. God det lykkedes med kortet. kh Marie

   Svar

Skriv en kommentar

Skriv dine spørgsmål og kommentarer.
Vi glæder os til at høre fra dig!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

MERE OM DANMARK