Hvad koster det at vandre Shikoku 88?


GUIDE Hvad koster det at vandre Shikoku 88?


Her kan du se vores budget for at vandre hele Shikoku 88, og hvad vi endte med at bruge

Vi var af sted i 58 dage, hvoraf tre af dem var rejsedage. Vi valgte at have ret meget luft i vores plan, fordi vi ikke vidste, hvad vores kroppe ville sige til en lang vandring på hårdt underlag. Selve ruten vandrede vi på 49 dage, og vi fik ikke brug for hviledage undervejs. Ud over selve ruten vandrede vi en ekstra dag til bekkakutempel Jigen-ji B3 og en ekstra dag på Mount Ishizuchi. Efter vandringen tilbragte vi to dage på Koya-San og to dage i Osaka.

Budget for Shikoku 88

Her kan du se det budget pr. person, vi havde planlagt med hjemmefra. Budgettet endte med at holde ret præcist. Når de faste udgifter var betalt, var vores daglige forbrug pr. person 468 kr. til mad og overnatning.

Budget over hvad det koster at vandre Shikoku 88 i Japan

Vi havde hele seks dages luft i planen – fraregner man dem, kunne vi have skåret små 3.000 kr. af vores samlede udgifter pr. person. Når de faste udgifter var betalt, var vores daglige forbrug pr. person 468 kr. til mad og overnatning.

Hvad koster fx tre uger på Shikoku 88?

Tre uger er for mange en oplagt længde på en tur til Japan og det, der kan lade sig gøre uden at søge orlov. Her er vores gæt på, hvad fx en tre ugers tur på Shikoku 88 vil koste med 19 vandredage og 30 templer. Vaccinerne er taget ud jf. vaccineanbefalinger for kortere ture:

Hvad koster tre uger på Shikoku 88 i Japan

Hvad koster overnatning og mad på Shikoku 88?

Vi brugte i gennemsnit 460 kr. i døgnet på overnatning og mad pr. person. Priserne især for overnatning svinger meget, og de steder, hvor der er flere steder at vælge imellem, kan det gøres både dyrere og billigere. Vores forbrug er inkl. bus, tog og taxa de gange, vi var nødt til at transportere os til og fra overnatningssteder. Prisen for onsen er også inkluderet alle de steder, onsen ikke indgik i overnatningsprisen, fx fordi den lå et andet sted i byen.
Se mere om overnatning på Shikoku 88 og hvad det koster her

Hvor kunne vi have sparet?

Vi havde ikke decideret fokus på at spare undervejs, men omvendt er vi på ingen måde luksusdyr, når vi rejser. Som hovedregel har vi spist billigt de dage, hvor overnatningen var dyr, og spist godt de dage, hvor vi fandt billig overnatning. Set i bakspejlet kunne vi have barberet prisen ned på forskellige måder, fx ved at:

 • spise mindre på restaurant
 • vælge de billigste overnatningssteder, hvor vi havde et valg
 • nøjes med en enkelt overnatning på Koya-San, hvor tempelovernatning inkl. halvpension koster ca. 16.000 yen pr. person
 • bære mere vand og bruge færre penge på drikkevarer i vending machines
 • købe mere ind i supermarkeder end konbinis, når vi havde den mulighed
 • skrue ned for snacks
 • tage bus og tog til og fra overnatning i stedet for taxa, hvor det var muligt.

Tomle på Shikoku 88

Hvad koster flybilletten til Shikoku 88?

Flybilletten til Japan er en ikke ubetydelig del af budgettet. Vær meget varsom, når du leder efter billetter: Vi oplevede, at Momondo foreslår hæsligt dårlige og dyre forbindelser. Vi har sparet både tid og penge ved at droppe Momondo og mellemmænd, og købe billetter direkte hos Finnair til 7.000 kr. pr. person tur/retur inkl. bagage og mulighed for at ændre hjemrejsedatoen. Vi fløj fra Kastrup via Helsinki til Osaka Kansai lufthavn (KIX). Vi kunne få en forbindelse på 16 timer og 35 minutter, men valgte 17 timer og 35 minutter for at have ro i maven ift. flyskiftet.

Hvad koster det at flyve til Shikoku 88?

Hvad koster stemplerne i templerne?

På Shikoku 88 kan du vælge at følge traditionen med at vandre med en bog, du får håndtegnede stempler i ved hvert tempel. Da vi vandrede Shikoku 88, kostede et stempel en donation til templet på 300 yen = omkring 18 kroner. I 2024 steg donationen til 500 yen = omkring 23 kr. Vil du have stempler i alle 88 templer, koster det i alt 2.000 kroner. Bogen til stempler er i særlig håndlavet papir, og koster cirka 50 kroner oveni. Vi valgte at deles om en stempelbog.

Hvad koster transfer fra lufthavnen til tempel 1?

Lander du i Osaka Kansai lufthavn (KIX), koster transfer med bus til start og tilbage til lufthavnen 300 kroner hver vej. Du kan også vælge at flyve til Matsuyama i stedet, og starte fra tempel 49, som ligger 11 km fra lufthavnen.

Hvad koster pilgrimsudstyret?

Der er tradition for, at pilgrimme (henro) går i hvidt tøj og med bestemte artefakter (træstok, sivhat, stempelbog, bedekæde mv.) Vælger du dem alle til, skal du regne med en pris på omkring 900 kroner.
Se mere om det traditionelle pilgrimsudstyr til henro her

Kontanter eller kreditkort på Shikoku?

Kontanter bruges mere på Shikoku, end vi er vant til herhjemme. Fx betaler du ofte med kontanter for overnatning. Der er hæveautomater (ATM) i alle konbinibutikker på Shikoku. Sørg for at tænke et par dage frem, så du ikke løber tør for kontanter på de strækninger, hvor der er langt mellem konbinierne.

Hvor kan man hæve kontanter på Shikoku 88?

Giver man drikkepenge i Japan?

Stort nej. Japanerne sætter en stor ære i deres professionelle service, og for dem er det en naturlighed at gøre deres bedste. Ved at give drikkepenge signalerer du, at de kunne have gjort det bedre, og derfor skal motiveres af ekstra betaling. I stedet for drikkepenge er det en god ide at samle håndfladerne og sige ‘Arigato gozaimasu’, som betyder tak for japansk. Det udtales ‘ari-ga-tooo-go-sai-mas’ (rul på ‘r’ og hvil på ‘tooo’). Pilgrimme viser også taknemmelighed ved at give navnesedler – osamefude.
Se mere om osamefude under pilgrimsudstyr 

36 replies
 1. Rud
  Rud siger:

  Min kone og jeg skal forbindelse med 14 dages ferie i Japan med familie efterfølgende selv gå bare fem dage på lidt af ruten. Hvad tænker I at gøre i forhold til vaccinationer? Mh Rud

 2. Adam Louis Diago
  Adam Louis Diago siger:

  Hej Marie,

  Jeg tænker på at vandre Shikoku 88 fra start oktober til slut november og tak for alle jeres gode råd. De inspirerer meget! Jeg håber at I havde en fantastisk og erfaringsrig pilgrimstur. Jeg vil meget gerne prøve den rute I tog som et udgangspunkt til at følge. Håber du måske havde tid til at svare på et par spørgsmål:
  Var ruten med uret?
  Kan I huske hvad bussen hed fra Osaka Kansai Lufthavn til Tokushima tæt på Tempel 1?
  Var der langt til det første tempel (fra hvor bussen holdte) og hvad hed holdestedet?
  Kan man købe stempelbog og henroudstyr i én af templerne?
  Kunne I reserverer overnatning dagen før der hvor I var og hvor mange løse kontanter er godt at have med til donationer og overnatninger?

  Tusind tak for hjælpen

  Mvh Adam Diago

  • Frie Fodspor
   Frie Fodspor siger:

   Hej Adam. Fedt du kan bruge vores side! Artiklen du har fundet er vores forberedelser til turen. Vi vandrer 4. oktober til 1. december. De spørgsmål du stiller har vi også selv – og ikke nået at undersøge endnu. Meget kommer til at ske i sidste øjeblik, og vi har endnu flere spørgsmål. Generelt tror vi denne rute kræver booking 1-2 dage forud. Vi har også telt med. Hvilke datoer vandrer du? Kh Marie og Torben

   • Adam Louis Diago
    Adam Louis Diago siger:

    Hej Marie, tak for dit svar. Jeg tror du har ret angående planlæggelsen. Man kan ikke planlægge sig ud af alting og mange ting finder man nok ud af under vandringen. Men de grundlæggende ting som I har her på siden hjælper meget. Tak for linket. Jeg tænker at have en fast flybillet fra. 1. oktober til 29. november da jeg har arbejde herhjemme. Kh Adam

    • Frie Fodspor
     Frie Fodspor siger:

     Vi håber meget bussen kører igen. Lige de første dage ville være rare at have fod på. Rigtig god tur – måske vores veje krydses – vi er trods alt meget tæt.

  • Frie Fodspor
   Frie Fodspor siger:

   Hej igen Adam. Kan se nu, at en del af dine spørgsmål kan vi faktisk godt svare på: Ruten er kun skiltet i een retning, med uret. Vi booker de første tre overnatninger hjemmefra. Efter det forsøger vi med at booke en dag frem ad gangen. Hvis det viser sig ikke at være tids nok, overgår vi til to dage før. Transferbussens holdested har vi kun fået beskrevet som tæt på tempel 1. Det tror vi er mindre end tre kilometer derfra, men det er et gæt. Du kan købe henroudstyr ved tempel 1. Vi har købt fra butikken ved tempel 10, en overordentlig sød fyr, der taler godt engelsk. Butikken hedder https://www.sumotoriya.com/ Hvis ikke du har set det allerede, er der ofre forskellige Shikokuartikler på Frie fodspor, så informationen ligger spredt forskellige steder. Bedste hilsner Marie og Torben

 3. Anna
  Anna siger:

  Tak fordi i deler og for jeres tips. Ved I noget om muligheden for at sove i telt, hvis man ønsker at skære et par overnatninger af her og der? :-)

  Bh. Anna

 4. Marianne Løgstrup
  Marianne Løgstrup siger:

  Har I set Bertelsen på Shikoku 88, kan for nuværende streames på DR.TV
  På Caminoen følger vi de gule pile, på Shikoku 88 følger man de røde, sidstnævnte kan tilsyneladende være en udfordring visse steder, medmindre man forstår japansk selvfølgelig, da de også indgår i reklameskilte.
  Bliver helt sikkert spændende at læse om jeres tur, om det så bliver efteråret 2021 eller foråret 2022 eller…

  • Marie
   Marie siger:

   Hej Marianne. Vi har slugt den i hele to omgange! Så fin en serie. Jeg er i gang med at lære japansk til husbehov, for jeg tror det vil være rigtig rart at kunne bare lidt. Indtil nu virker det som et forholdsvis let sprog at lære at tale (ikke skrive!). Det er ikke alt muligt bøvl med at bøje verber fx. Men lad os nu se, hvordan det går, når jeg er forbi de første høflighedsfraser. Bedste hilsner Marie

   • Marianne Løgstrup
    Marianne Løgstrup siger:

    Lyder fornuftigt at lære japansk til husbehov, vi vesterlændinge tager det så ofte for givet, at vi kan klare os med vores engelske, men at kunne bare lidt gloser viser også interesse og respekt overfor andre kulturer, har derfor selv valgt at lære spansk (via Duolingo, som iøvrigt varmt kan anbefales) til brug for vores Camino og har allerede haft stor glæde af det.

 5. Mikkel Madsen
  Mikkel Madsen siger:

  Spændende… Min dreng og jeg regner med at gå en del af ruten enten foråret eller efteråret 2022. Det er i stedet for en konfirmation, så med den alder (og med mig i arbejde) er det ikke sikkert, at vi når det hele. Men vi regner bestemt med at komme ned til T24. Så må tiden vise om vi får resten med senere.

  Vi regner med at rejse med let oppakning, hvilket så udelukker telt og sovepose. Så det bliver en komfort-version, hvor vi overnatter indendørs.

  Vi glæder os i hvert fald rigtigt meget. For mit vedkommende har jeg været i Japan 3 gange, sidste gang med min familie i 2018, og det bliver bestemt ikke den sidste gang, når engang corona har lagt sig, hvilket så forhåbentlig er i 2022.

  • Marie
   Marie siger:

   Hvor lyder det bare FEDT, Micael. Vi har samme tradition i min familie med en rejse i stedet for konfirmation. Med min ældste datter var jeg i England i Barnabys fodspor og med min mellemste på Caminoen (både hendes og min første tur). Med min søn regner jeg med at cykle Gardasøen rundt og vandre resten af tiden. Shikoku lyder vidunderligt. Vi har muligvis været af sted før jer til den tid, så vi kan dele erfaringer, hvis ellers corona tillader rejse. Bedste hilsner Marie

 6. Lena Bjørnlund
  Lena Bjørnlund siger:

  Hej. Kunne rigtig godt tænke mig at gå denne rute, men mangler nogen at gå den med.
  Har tidligere gået den franske camino, hvor jeg var alene afsted.

  • Marie
   Marie siger:

   Hej Lena. Jeg tror bestemt ikke du er alene om det ønske. Hvad med at prøve at spørge inde i caminogrupperne på Facebook om en makker eller flere? Slå en tur op og se hvem der kommer ud af busken? Ellers er der også flere danske bureauer der arrangerer ture. Så kunne du starte på sådan en og fortsætte med dem der vil videre? Held og lykke med det hele kh Marie og Torben

   • Lena
    Lena siger:

    Hej Marie
    Tak skal du have. Det vil jeg prøve. Har lige hørt webinar med Viktors farmor.
    Jeg har tiden til at vandre, da jeg er stoppet med at arbejde.
    mvh. Lena

 7. Karl jørgensen
  Karl jørgensen siger:

  Hej. Vi gik Shikoku 88 i 2019. Vi brugte 5,5 uge på turen og endte med at det kostede 40.000 pr person. Så 25.000 til 6-8 uger vil give mange teltovernatninger😉 vi startede 10 okt – dagen før tyfonen ramte😉 og det var varmt i starten omkring 27-28 gr. De første uger. Så hvis i vil starte i september er det nok endnu varmere. Det er en hård tur men en fantastisk oplevelse og nogen utroligt venlige og hjælpsomme mennesker. God tur🌞
  Mvh karl

  • Marie
   Marie siger:

   Hej Karl. Wooow! 5,5 uge – det er jo over 30 km om dagen! Det tror jeg ikke vi (læs:jeg) kan… Jeg tænker meget i hviledage for at skåne min højre hæl/fod som driller. Rigtig godt med input til budget. Siden vi lagde det er vi gåpet væk fra telt, så jeg tror, vi skal sætte mere af i opsparing. Vildt at have vandret med tyfon også… Vi havde oprindelig tænkt afgang september, men vil udskyde start til oktober for at undgå tyfon og være mere sikre på efterårsfarver. Eller udskyde helt til april 2022 muligvis. Bedste hilsner Marie

   • Karl jørgensen
    Karl jørgensen siger:

    Hej igen. Vi gik ikke hele vejen😉 min kone fik skinnebensbetændelse sidst på turen så vi måtte bruge lidt off. Transport ca 200 km😉 det fungerer fint i Japan 😉 vi havde underlag og sovepose med på turen men efterlod dem ved tempel 20 da det gik fint med at finde overnatning. Det er en god ide at starte primo oktober da det endnu ikke er højsæson og nemmere at få overnatning. Vi gik ikke i tyfonen. Vi blev tilrådet at blive indendørs så vi tog en extra overnatning på den ryokan hvor vi var. Vi fandt forøvrigt ud af at mange hoteller er billigere end både templer og ryokan. Nogen hoteller giver endda rabat når man er henro😉 men det er en speciel oplevelse at overnatte på templer og små private b&b. Det er en god ide at leje en pocket wifi så i har net på telefonen til GPS . Vi gav 1200 for de 5,5 uge så havde vi begge net hele tiden og kunne bruge Goggle Maps og holde forbindelse med dk.

    • Marie
     Marie siger:

     Så forstår jeg bedre:-) Tusind, tusind tak for dine meget brugbare tips. Dt med telefonen gør vi helt sikkert. Jeg håber så meget det bliver i oktober i år, og at det bliver UDEN corona… Vi dropper telt og sovepose – min fod er simpelthen ikke god med for meget vægt. Sjovt at hoteller er billigere nogle steder. Har I særlige steder at anbefale – fantastiske sovesteder, så smid dem endelig vores vej. Bedste hilsner Marie

 8. Annelise
  Annelise siger:

  Er i en gruppe der i fællesskab planlægger Shikoku 88 i 2021,og i så fald hvor mange km regner i med at gå gennemsnitlig pr dag? Og hvad er aldersgruppen? Mvh Annelise

  • Marie
   Marie siger:

   Hej Annelise. Vi vandrer faktisk bare min mand og jeg – jeg har dog lidt mange sommerfugle over dette eventyr og læser lige nu alt, hvad jeg kan komme i nørheden af. Vi håber at kunne vandre 24 km pr. dag. Vi vil ikke binde an med mere, eftersom vi har læst os til at der er en del stigninger. Jeg ved, at der er flere danske pilgrimme, der arrangerer fælles ture af ti dages varighed, fx en der hedder Dina Schmidt fra travelonfoot. Bedste hilsner Marie

 9. Thim Vilstrup
  Thim Vilstrup siger:

  Hej
  Når i siger 25000 kr som budget er der så tænkt forplejning ind i det beløb ??
  Mvh Thim

  • Marie
   Marie siger:

   Hej Thim. Ja, det har vi regnet med. >Man kan gøre det meget billigere, så vidt jeg kan læse mig til på forskellige blogs. Hilsen Marie

   • Frank
    Frank siger:

    Hej Maria.
    Det lyder godt meget interessant.
    En tur jeg godt kunne tænke mig. Jeg har gået fra Canterbury til Rom på omkring 2000 kilometer alene men kunne godt tænke mig at høre om jeres arrangement.
    Hilsen Frank. 👣

    • Marie
     Marie siger:

     Hej Frank. Vi glæder os også meget til at fortælle om turen. Vi håber meget at det bliver muligt at rejse i september. Hvis der stadig er corona til den tid, må vi desværre nok udskyde til enten april 2022 eller september 2022. Også meget spændende med Canterbury til Rom. Vi har talt om ‘From home to Rome’ – i vores tilfælde fra Helsingør via Den Denske Pilgrimsrute og Via Romea Germanica. Men det bliver nok først når vi ikke arbejder mere. Eller hvis det bliver muligt at tage orlov engang. kh Marie

  • Mikkel Madsen
   Mikkel Madsen siger:

   Enig i, at det måske lyder lidt i den lave ende.
   Igen, afhængig af hvordan man vil overnatte og spise. Jeg har læst om folk, der har klaret det på utroligt lidt, men hvis man har pengene og man vil have en “once in a lifetime”-oplevelse, så synes jeg ikke, at det er på Japan-turen, man skal spare.

   • Marie
    Marie siger:

    Hej Mikkel. Vores første budget var noget lavere, fordi vi regnede med udendørs overnatning. Det første budget har vi derfor rettet. Budgettet der er nu tror vi på:-) Hilsen Marie

    • Mikkel Madsen
     Mikkel Madsen siger:

     Jeps; jeg tror måske også jeg lige skal have nærstuderet priserne for overnatning lidt; det kan være, at jeg er for pessimistisk :-)

     • Marie
      Marie siger:

      Og dog… Måske er de steget yderligere under corona? Det kan jo godt tænkes? Ved i hvert fald, at enkelte templer har hævet stempelpriserne lidt. kh Marie

Kommentarer er lukkede.

Shikoku 88 - caminoen i Japan
Onsen i Japan på Shikoku 88
Gode bøger om Shikoku 88
Hvad koster det at vandre Shikoku 88?