Varme kilder - smuk træbygning i Japan, Aoni onsen

Foto: Tak til Burcu Basar, Bizarre Journeys


GUIDE Japans varme kilder – ti ting du skal vide om onsen


Det er kæmpe lykke at kunne sænke sin trætte vandrekrop i Japans varme kilder på Shikoku 88

Her er en guide til, hvad du skal og ikke skal gøre, når du går i onsen – Japans varme bade. Nogle onsen er naturlige varme kilder, der kommer op fra jorden, andre er opvarmede. Onsen findes over hele Japan og er vigtige sociale mødesteder. De større onsen minder om spa med mange slags bassiner i forskellige temperaturer og med og uden bobler. Der kan også være udendørs områder. Mindre onsen – fx i templerne- er meget store og dejligt varme kar, der ofte sagtens kan være fx otte mennesker i.

Sådan spotter du en onsen

Her et par tip til hvordan du spotter en onsen uden at kunne japansk. Hold øje med det røde symbol for varmt vand (venstre) og det sorte skrifttegn ‘ju’ (højre):

Onsen ikon og skrifttegn ju

Du kan også kigge efter de todelte gardiner i indgangspartiet. Bruger du app til Shikoku 88, har du et godt overblik over alle offentlige onsen på ruten, men du finder typisk onsen også på en del overnatningssteder, og de vises ikke i appen, med mindre der er offentlig adgang.

Tag skoene af, så snart du kommer til indgangen

Indgangen i en onsen hedder ‘genkan’, og det er her, du tager skoene af og låser dem inde i et særskilt skoskab, inden du går videre.

Dampende varm onsen i Aoni, Japan

Foto: Tak til Burcu Basar, Bizarre Journeys

Drik vand – ikke alkohol!

Det er vigtigt at drikke vand, inden du går i onsen for at forebygge dehydrering. Gå ikke i onsen, hvis du har drukket alkohol. Temperaturerne er høje, og det kan være livsfarligt at kombinere alkohol og onsen. Risikoen er reel – læs mere her

Ingen tatoveringer

Har du tatoveringer, vil du i langt de fleste onsen ikke blive lukket ind. Historisk set har tatoveringer i Japan været brugt som en måde at mærke forbrydere, og under Edo-perioden markerede mange bandemedlemmer deres tilhørsforhold med en tatovering, som samtidig beviste udholdenhed over for smerte. Har du tatoveringer, er en mulighed at booke en privat onsen eller finde en onsen i en storby, der er målrettet udlændinge. Japans ældste onsen, Dogo Onsen i Matsuyama, ligger på Shikoku 88, og er åben over for tatoveringer. Også gamle sento-onsen i byen Kanon-ji er tatoo-venlig.

Vælg det rigtige omklædningsrum

Onsen er kønsopdelt med meget sjældne undtagelser. Ofte står kønnet kun på japansk, så det er en god ide at lære dig disse tegn:

  • Mænd: 男/男性
  • Kvinder: 女/女性

Nogle steder guider farver dig på vej til det rigtige omklædningsrum, og det er som forventet blå = mænd og rød = kvinder.

Varme kilder i Japan - Aoni onsen

Foto: Tak til Burcu Basar, Bizarre Journeys

Tag brusebad og vask hår inden du går i onsen

Helt som du kender det fra svømmehallen: Tag et godt brusebad inden onsen. Det eneste, der er helt anderledes, er de lave badeskamler: Brusebadet foregår siddende!

Der er næsten altid og shampoo, sæbe og ansigtsvask til fri brug. De få steder det ikke er inklusiv i prisen, bliver du tilbudt at købe små beholdere ved indgangen.

Vær nøgen

Det er traditionen i onsen at være nøgen, og det er ikke lovligt at have badedragt eller badeshorts på.

Hold dit hår og håndklæde væk fra vandet

Hår og håndklæde betragtes som beskidt. Har du langt hår, så sæt håret op med elastik, eller medbring et lille stykke stof, du kan binde håret op med. Mange japanere lægger en slags lille håndklæde oven på hovedet.

Aoni onsen i Japan

Foto: Tak til Burcu Basar, Bizarre Journeys

Stryg vandet af dig, inden du går tilbage i omklædningsrummet

Ikke noget med at sjoske svuppende ind, vel?

Tag ikke brusebad efter onsen

Der er mange mineraler i vandet, som gavner din hud, så drop brusebad efter onsen.

Hvad koster det at gå i onsen?

Den typiske pris for onsen er mellem 600 og 800 yen pr. person. Mange hoteller har onsen, som er gratis at bruge for gæster. Mindre kroer har ofte badekar, der også kaldes onsen.

Shikoku 88 - caminoen i Japan
Onsen i Japan på Shikoku 88
Gode bøger om Shikoku 88
Hvad koster det at vandre Shikoku 88?
Den berømte pajapsnke arkitekt Tadao Ando står bag Children Book Forest i Osaka og Kobe