Varme kilder - smuk træbygning i Japan, Aoni onsen

Foto: Tak til Burcu Basar, Bizarre JourneysVi kan næsten ikke vente med at sænke vores trætte vandrekroppe i Japans varme kilder på Shikoku 88

Her er en guide til, hvad du skal og ikke skal gøre, når du går i onsen – Japans varme kilder. Onsen er naturlige varme kilder, der kommer op fra jorden. Der findes også ‘Santo’, som er opvarmede bade. Billederne her er fra Aoni onsen i en anden del af Japan, men fanger så fint den stemning, vi drømmer om.

1. Sådan spotter du en onsen!

Her et par tip til hvordan du spotter en onsen uden at kunne japansk. Hold øje med det røde symbol for varmt vand (venstre) og det sorte skrifttegn ‘ju’ (højre):

Onsen ikon og skrifttegn ju

Du kan også kigge efter lange gardiner i indgangspartiet.

2. Tag skoene af, så snart du kommer til indgangen

Indgangen i en onsen hedder ‘genkan’, og det er her du tager skoene af. Opbevar ikke sko og tøj i én stor rodebunke, men adskil det. Sko nederst.

Dampende varm onsen i Aoni, Japan

Foto: Tak til Burcu Basar, Bizarre Journeys

3. Drik vand – ikke alkohol!

Det er vigtigt at drikke vand inden du går i onsen for at forebygge dehydrering. Gå ikke i onsen, hvis du har drukket alkohol. Temperaturerne er høje, og det kan være livsfarligt at kombinere alkohol og onsen. Risikoen er reel – læs mere her

4. Ingen tatoveringer

Har du tatoveringer, vil du i de fleste onsen ikke blive lukket ind. Historisk set har tatoveringer i Japan været brugt som en måde at mærke forbrydere, og under Edo-perioden markerede mange bandemedlemmer deres tilhørsforhold med en tatovering, som samtidig beviste udholdenhed over for smerte. Har du tatoveringer, er en mulighed at booke en privat onsen eller finde en onsen i en storby, der er målrettet udlændinge.

5. Vælg det rigtige omklædningsrum

Onsen er kønsopdelt med meget sjældne undtagelser. Står kønnet kun på japansk, så det er en god ide at lære dig disse tegn:

  • Mænd: 男/男性
  • Kvinder: 女/女性

Nogle steder guider farver dig på vej til det rigtige omklædningsrum, og det er som forventet blå = mænd og rød = kvinder.

Varme kilder i Japan - Aoni onsen

Foto: Tak til Burcu Basar, Bizarre Journeys

6. Tag brusebad og vask hår inden du går i onsen

Helt som du kender det fra svømmehallen: Tag et godt brusebad inden onsen. Der er sæbe og shampoo.

7. Vær nøgen

Det er traditionen i onsen at være nøgen, og det er ikke lovligt at have badedragt eller badeshorts på.

8. Hold dit hår og håndklæde væk fra vandet

Hår og håndklæde betragtes som beskidt. Har du langt hår, så sæt håret op med elastik. Hvis du har et lille håndklæde med af diskretionshensyn, så hold det væk fra vandet. Nogle japanere lægger håndklædet oven på hovedet.

Aoni onsen i Japan

Foto: Tak til Burcu Basar, Bizarre Journeys

9. Stryg vandet af dig, inden du går tilbage i omklædningsrummet

Ikke noget med at sjoske svuppende ind, vel?

10. Tag ikke brusebad efter onsen

Der er mange mineraler i vandet, som gavner din hud, så drop brusebad efter onsen.

Kort over gratis onsen i Japan

Her kan du se et kort over gratis onsen i Japan. Kortet dækker hele Japan – vi får selvfølgelig kun brug for de steder, der ligger langs pilgrimsruten:

Varme kilder i Japan - Aoni onsen