Rooftop oplevelse i Osaka - Umeda Sky Building og Kuchu Teien Observatory

* Artiklen indeholder annoncelinks til overnatning – se mere nederst


GUIDE Hvad skal man opleve i Osaka og Kobe? Her er vores favoritter


Vi fik de mest vidunderlige dage i Kobe og Osaka – her deler vi de oplevelser, der var højdespringere for os

Children’s Book Forest – mesterværk af Japans stjernearkitekt

Arkitekten Tadao Ando er Japans svar på Bjarke Ingels. Både i Osaka og Kobe finder du hans “børnebogskove”. Det er ikke børnebiblioteker, men steder børn kan komme selv, med forældre eller venner og slå sig ned for at læse. Udadtil er bygningerne rå beton, og indadtil åbner de sig i et sirligt mønster af farver. Her er de 18.000 børnebøger sorteret efter temaer som dyr, mekanik, bjerge og meget mere. Vi besøgte Children’s Book Forest i Kobe.

Oplev Japans store arkitekt Tadao Ando i Osaka og Kobe - her Children Book Forest

Som turist er det gratis at komme ind i Tadao Andos Children’s Book Forest. I weekenderne er det nødvendigt at booke på forhånd for at få adgang.
> Kobe Children’s Book Forest bookes her
> Osaka Children’s Book Forest Nakanoshima bookes her

Du kan se mere fra Children’s Book Forest på Instagram #kodomohonnomori. Og ja, Peter Pedal findes på japansk:

Children Book Forest - arkitektur af Tadao Ando, et børnebibliotek i Kobe og Osaka, Japan

I Osaka står Tadao Ando også bag kirken Church of Light – Ibaraki Kasugaoka, der er en opvisning i majestætisk enkelhed. Arkitektur som meditation. Vi havde glædet os til at se Church of Light, men desværre var der midlertidigt lukket. Tjek, om der er nyt – måske er du heldig:
> Church of Light – Ibaraki Kasugaoka

Umeda Sky building – Osaka set fra skyerne

Når vi en sjælden gang imellem er på storbyvandring, går vi efter at finde muligheder for at se byen fra oven. Det fandt vi i den grad i Osakas skyskrabere Umeda Sky Building. Umeda Sky Building er faktisk to skyskrabere, der er bygget sammen, og illustrerer, at to står stærkere end en.

På toppen er der en bar med udsigt over Osakas skyline – stedet at slå sig ned med en matcha-shake!

Rooftop bar i Osaka - Umeya Sky Building

Du kan også gå i en cirkel rundt udendørs for at nyde udsigten. Alt er godt sikret, og Torben slap helt uden højdeskræk. Lad dig ikke narre af hjemmesidens beskrivelse af en floating garden… Der er ikke nogen svævende have i skyskraberne, og vi tror navnet skyldes en dårlig oversættelse af en art.
> Umeda Sky Building i Osaka

Umeda Sky Building i Osaka giver dig panoramaudsigt over hele storbyen fra toppen af en skyskraber

Onsen – de varme bade, hvor japanerne mødes

Vi holder meget af at finde de lidt hemmelige steder, når vi rejser – at gå i de lokales fodspor. Derfor spurgte vi gutten i receptionen på vores hotel om tips til de bedste onsen i Osaka. Onsen er Japans traditionelle varme bade. Han remsede tre onsen op, gæsterne plejer at gå i. Det lød lidt som et automatsvar, så spurgte: “Men hvor plejer du selv at gå i onsen?” Så fik vi tippet til et helt fjerde sted: Taihei-no-yu Namba. Af sted med os til en superlokal oplevelse med utallige forskellige varme bade og et stort udeområde. Vi var eneste turister.
> Taihei-no-yu Namba – onsen i Osaka

Lokal onsen ved Namba Station i Osaka

Vær opmærksom på, hvilken onsen du vælger, hvis du har tatoveringer. Tatoveringer er generelt ikke tilladt i onsen i Japan, så du skal søge efter steder, der er tattooovenlige. Det er den lokale, vi var i, ikke.
> Tjek vores guide til onsen i Japan

Hotellet i Osaka, vi vendte tilbage til: Kamon Hotel

Det er ikke fordi der mangler hotelmuligheder i hverken Kobe eller Osaka. Kobe var ret dyrt, så vi valgte at kigge i Osaka i stedet. Der er under en time mellem de to byer. Trods det enorme udvalg i Osaka, endte vi med at vende tilbage til vores første hotel, da vi senere på turen fik mulighed for endnu en nat i Osaka. Kamon Hotel ligger i hjertet af Osakas madkvarter lige ved Namba Station.
> Kamon Hotel kan bookes her (annoncelink)

Indgangen til Kamon Hotel i Osaka Namba

Selvom det ligger supercentralt, er der dejligt stille på værelserne. Sørg endelig for at sige ja tak til morgenmad. Den serveres i restauranten nedenunder, og er sublim.

Godt og billigt hotel centralt i Osakas madkvarter Namba

Supergodt og billigt Hotel i Osaka Namba - Osakas madkvarter

Osakas madgader

I hjertet af Osaka finder du de smalle, mørke madgader lyst op af røde og hvide rispapirlamper – det sikre tegn på, at bag dette forhæng gemmer der sig et spisested. Lugten af grillet kød er heller ikke til at tage fejl af. Hvis du gerne vil væk fra gadens mylder, så hold øje med skilte med et tal og et F bagefter: 2F betyder fx, at der ligger en restaurant på anden sal, og 5F, at der ligger en restaurant på femte sal osv.

Osakas madgader tæt ved Namba Station

Okonomiyaki – Osakas ikoniske specialitet

Når du er i Osaka, er det et must at gå ud for at spise den lokale specialitet okonomiyaki. Det er en slags grillet kålomelet med mange grøntsager og fyld, du selv vælger. Ved det godt… kålomelet?!?… men altså: Prøv det! Du kommer ikke til at fortryde.

Okonomiyaki-restauranterne Chiba og Ajinoya er blevet anbefalet på en populær rejseblog, så der var alenlange køer. Vi snuppede et lille lokalt okonomiyaki-sted i stedet for, og det var fantastisk:
> Find det lokale okonomiyakisted ‘Dohtonburi’

Ellers er Osaka også kendt for spisestedet Restaurant of Mistaken Orders. Her serveres maden af mennesker med demens. Cirka 60 % af gæsterne får den ordre, de har bestilt, og resten af gangene sker der forviklinger og forglemmelser, som åbner op for menneskemøder og grin. Vi ville rigtig gerne have oplevet Restaurant of Mistaken Orders, men løb tør for tid. Beregninger viser, at i 2025 vil hver femte ældre japaner være dement, så vi formoder restauranten ikke får problemer med at rekruttere medarbejdere foreløbig!
> Restaurant of Mistaken Orders

Den lokale specialitet i Osaka er okonomiyaki

Snedkermuseet og tehuset i Kobe

Snedkermuseet Takenaka Carpentry Tools Museum i Kobe havde vi aldrig fundet, hvis ikke vores gode ven Hartmut havde anbefalet det. Museet i Kobe er en fantastisk oplevelse for alle, der sætter pris på træhåndværk, design og japansk snedkersnilde generelt. Du milde, de kan noget med træ, japanerne!
> Snedkermuseet Takenaka Carpentry Tools Museum i Kobe

Vi fik lejlighed til at nærstudere mange af de smukke trædetaljer, vi havde beundret på Shikokus templer.

Træudskæring fra snedkermuseet i Kobe, Japan

Bemærk også indgangen – gennemført blæret automatisk skydedør i massivt træ:

Snedkermuseet i Kobe, Japan

Bag museet ligger tehuset. Museet har en fin lille shop med masser af muligheder for at få japanske minder i træ med hjem, fx puslespil, legoklodser, bogmærker og drejede æg i mange træsorter.

Tehuset ved snedkermuseet i Kobe, Japan

Yukata-jagt i Osaka

En af de luksusting, man frygtelig hurtigt vænner sig til i Japan, er en yukata. En yukata er en tynd slags kimono i bomuld, som ligger fremme til fri brug på de fleste overnatningssteder. Det er totalt luksus at svøbe sig i yukata efter en lang dag og et bad…

Hvor kan man købe en yukata i Osaka

For os stod det derfor højt på aktivitetslisten i Osaka at opspore et sted at købe en yukata med hjem. På trods af Osakas størrelse kan du glemme alt om en kæmpe yukatabutik med bredt udvalg! Japan er Japan, og man faldbyder ikke yukataer, bare fordi vesterlændinge elsker dem. Det er nemt at finde fornemme kimonobutikker med udvalg i silke og kunststoffer. Dem er de stolte af. Men den klassiske yukata betragtes som en mindre fin morgenkåbeting, der ikke fremvises i butikken. Desuden er Osakas indkøbscentre ofte i flere etager under jorden – her står selv google maps af!

I storcentret Takashimaya lige ved Namba Station fandt vi et yukataudvalg på femte sal i kimonoafdelingen. Yukataerne ligger gemt helt væk i en skuffe, så du er nødt til at spørge specifikt efter yukata. Ud over det er vores bedste tip er at spørge efter yukata i nogle af disse små butikker der dukker op, når du googler efter ‘yukata shop Osaka’.
> Find vej til Osaka Takashimaya

Hvad betyder annoncelink?
Når der står (annoncelink) efter et link, betyder det, at hvis du booker overnatningen via linket, går en brøkdel af betalingen til at finansiere Frie fodspor. Booker du via et annoncelink, støtter du Frie fodspor, og booking.com tjener mindre. Din pris for overnatningen stiger ikke, men du hjælper os.

Shikoku 88 - caminoen i Japan
Onsen i Japan på Shikoku 88
Gode bøger om Shikoku 88
Hvad koster det at vandre Shikoku 88?
Den berømte pajapsnke arkitekt Tadao Ando står bag Children Book Forest i Osaka og Kobe