Hvor kan man overnatte, og hvad koster det? Her har vi samlet det, vi indtil videre har fundet ud af om overnatning på Shikoku 88

I modsætning til på fx caminoen er det nødvendigt at booke overnatning senest dagen før, når du vandrer Shikoku 88. Se hvilke typer overnatning der er og hvordan du booker.

Hvilke typer af overnatning er der?

 • Henro houses: Simpel pilgrimsovernatning enten på værelser eller små sovesale. De kan bookes tidligst 30 dage før og senest indtil kl. 13.00 på ankomstdagen: https://henrohouse.jp/en
 • Minshuku: Lille familiedrevet overnatningssted typisk med morgenmad og aftensmad inkluderet. Du sover typisk på futon og deler bad.
 • Ryokan: Traditionelt, japansk overnatningssted typisk med morgenmad og aftensmad inkluderet. Du sover typisk på futon og deler bad.
 • Shukubō: Overnatningssted på templernes områder. Her er typisk måltider inkluderet, og det er en god ide at deltage i munkenes ritualer (om aftenen eller om morgenen)
 • Guesthouse: Overnatningssted med futon og delt bad – typisk ingen måltider med i prisen.
 • Business hotel: Små hoteller med eget lille værelse og eget bad
 • Hotel: Minder om vestlige hoteller.

Hvordan finder man overnatningssteder, der ligger på ruten?

Vi bruger en guidebog, der har et kort med udvalgte overnatningssteder.
Se guidebogen og andre gode bøger om Shikoku 88 her

Hvad koster overnatning på Shikoku 88?

På de fleste ryokans og minshuku er inkluderet både aftensmad og morgenmad, og det koster 300-400 kr. pr. person. De steder der ikke er måltider inkluderet, er prisen typisk 200-250 kr. per. person for overnatning.

Er det nødvendigt at booke overnatning?

Det er god stil at booke overnatning gerne dagen før du kommer og senest på ankomstdagen klokken 13. Nogle lægger komplette overnatningsplaner hjemmefra. Det vil vi ikke gøre, for arbejdet er for stort og det hele bliver for ufleksibelt, så vi tager en dag ad gangen.

Hvor booker man overnatning?

Vi vil spørge vores værter fra dag til dag om hjælp med at booke til dagen efter. Vi har også fundet disse to hjemmeside, hvor man kan booke på engelsk:

Simpel pilgrimsovernatning på Shikoku 88 by turnerw82 is licensed under CC BY-NC-ND 2.0

Hvilke templer kan man overnatte i?

Nogle af templerne tilbyder overnatningsmuligheder for pilgrimme. Det kaldes ‘Shukubō’ og findes i tempel 6, 7, 13, 19, 23, 24, 26, 37, 40, 58 og 75. For grupper tilbydes overnatning i tempel 38, 44 og 81.

Mange templer siger også ja, hvis pilgrimme spørger om gratis overnatning. Men vores tip er: Lad være med at spørge om det. Du kan støtte templerne og vise respekt ved at betale, når du kan. Gratis overnatning er for meget at bede om – også selvom de altid høflige japanere ikke siger nej.

Kan man overnatte gratis på Shikoku 88?

Der findes fx ‘Tsūyadō’, som er en gratis overnatningsmulighed, som enkelte templer tilbyder, og ‘Zenkonyadō’, som er gratis overnatningsmulighed stillet til rådighed af private enten i deres hjem eller virksomheder. Bliver vi tilbudt gratis overnatning fx i et tempel eller hos en familie, vil vi give en donation som tak. Der er stigende problemer med, at lokalbefolkningen føler sig presset af gratister på pilgrimsruten, og det vil vi nødig bidrage til.

Camping forbudt-skilt på Shikoku 88

Kan man overnatte i telt på Shikoku 88?

Vi medbringer telt, og bestræber os på at overholde reglerne. Japan har ikke samme friluftstradition, som vi kender fra norden, men der findes Camp-jo, som er teltsteder eller campingpladser. De er ofte gratis. På nettet finder du masser af tips om gratis steder at slå telt op for natten i naturen ved marker, i parker og på strandene – det er sjældent godkendte steder. Japanerne er generelt venlige og høflige, men både vestlige og japanske pilgrimme, der ghostcamper, er blevet et problem på Shikoku. Vi vil gøre vores for ikke at slide på de lokales tålmodighed og velvillighed. Her kan du se et kort over steder at campe på Shikoku:

Kan man sove i henro huts?

Langs ruten er bygget en række små pausesteder til pilgrimme – de såkaldte henro huts. De er netop tænkt som pausesteder, og ikke gratis overnatningshytter. Nogle pilgrimme bruger dem alligevel til at slå telt op indeni. Vi gør det ikke, men vælger at støtte de lokale ved at betale for overnatning.

9 replies
 1. Niels
  Niels siger:

  Hej Marie og Torben,
  Linket ovenfor til Henro.org virker ikke når jeg prøver?
  Jeg får en Application error…

  Svar
 2. Sylvester
  Sylvester siger:

  Hej
  Jeg er en ung dreng på 20 år, der tager afsted alene d. 25 august uden nogen hjemrejse..
  Hvad siger i til, at man rejser på den tid af året? Burde man vente til slut september måned, eller skal jeg fortsat holde mit mål om at rejse midt august? :)
  Mvh. SLY

  Svar
  • Frie Fodspor
   Frie Fodspor siger:

   Hej Sylvester. MEGASEJT! Vi har ikke vandret Shikoku endnu – det vi deler på Frie fodspor er derfor ikke vores egne erfaringer, men noter til vores tur, som starter 4. oktober i år og indtil 30. november. Vi tror umiddelbart du bliver superglad for friheden i ikke at have en fast hjemrejsedato. Årstiden er vi mere tvivlende med, for september er tyfonsæson, og Shikoku er kendt som en af de værst ramte egne i Japan. I de guidebøger vi har læst anbefales månederne marts-april-maj og oktober-november-december. Perioden derimellem beskrives som meget fugtig/alt for varmt og tyfonsæson. Vi ville klart vælge slut september. Når nu verden er åben, kan du jo overveje, om der er et andet eventyr på vejen? Hvad med fx Finland? Vi flyver via Helsinki, som er en god flyvevej til Japan. Samerne, Lapland og vildt smuk natur? Med overnatning på Shikoku følger vi meget med i de to internationale Facebookgrupper for Shikoku (vi har linket til dem i guiden) – der er virkelig formidabel hjælp at hente. Vores indtryk er, at det er en god ide at booke dagen før. Vi kommer til til først og fremmest at sove på henro houses af hensyn til at holde prisen nede. Vi bærer også letvægtstelt med, men vil udelukkende sove på campingpladser og godkendte teltpladser. Shikoku er meget plaget af teltfolk på fribillet, der wild camper ulovligt uden at vise situationsfornemmelse eller respekt for japansk kultur. Vi har tænkt os at respektere de rammer, der er om teltning i Japan. Det er en god ide at have den japanske version af Rejseplanen som app på mobilen, hvis nu du skulle få brug for transport. Rigtig god tur, og hvor er det vildt fedt at du drager ud i verden på egen hånd. Vi arbejder på en liste over de overnatningssteder vi har fået anbefalet. Vi kan evt. sende dig listen når den er klar som inspiration, så du har noget at gå ud fra. Bedste hilsner Marie og Torben

   Svar
 3. William
  William siger:

  What’s up Dear, are you actually visiting this web site daily,
  if so after that you will without doubt obtain fastidious knowledge.

  Svar
 4. Kim Pedersen
  Kim Pedersen siger:

  Hej
  Vi påtænker at tage afsted marts/april 2022 og ville lige høre om jeres overslag på 32.000,- er pr person eller for to?
  Venligst
  Kim

  Svar
  • Marie
   Marie siger:

   Hej Kim. Det er pr. person:-). Jeg retter lige artiklen, så de står klarere frem. Vi regner med at tage af sted i samme periode – vi gider ikke have coronaproblemer. Hilsen Marie

   Svar

Skriv en kommentar

Skriv dine spørgsmål og kommentarer.
Vi glæder os til at høre fra dig!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *