GUIDE Vandreturen til kirken i klippen

Efter et par dage i byen Šibenik lod vi os lokke af det underlige skilt ved hovedvejen, og fandt en godt skjult vandresti

Kanal sv. Ante-setnica. Siger det dig noget? Nå ikke… Vi var også kørt forbi det store skilt ved hovedvejen til Šibenik et par gange, før vi var nysgerrige nok til at ville undersøge, hvorfor der var et billede af en vandrer på det.

Det viser sig, at der lige ved Šibenik er anlagt en 4,5 kilometer lang, kuperet vandresti. Her kan du opleve:

  • Kirken St. Anthony: Et kirkerum med seks meter til loftet inde i en klippegrotte
  • Tunnelen Hitler’s eye, der går gennem klippen
  • Fortet St. Nicholas

Udsigter over Adriaterhavet og Šibenik

Stien er stort anlagt med sten det første stykke af vejen, og grussti efter det. Den slynger sig op og ned forbi den ene panoramaudsigt efter den anden ud over byen Šibenik og nationalparken Kornati, der består af en håndfuld bittesmå, forrevne øer drysset med kærlig hånd i Adriaterhavet.

Naturens katedral

På stien kommer I forbi et kirkerum i en klippe – St. Anthony Church. Med sine seks meter til loftet ligner det en naturlig katedral i miniformat. Det har været brugt som kirke siden middelalderen og frem til 1930, hvor militæret overtog grotten og placerede kanoner her som forsvar for Šibenik. Der står 1451 på stenbassinet. Der er altid vand i bassinet fra klipperne. Vandet kan godt drikkes.

Historien om et forsvar

Sæt 3-4 timer af til turen, selvom der kun er 9 km ud og hjem. Så er der tid til oplevelserne undervejs. Byen Šibeniks historie er nok en af de mest omtumlede i hele Dalmatien. Venetianerne, tyrkerne, østrigerne, for bare at nævne nogle af truslerne udefra.

Selv Hitler har sat sine fodspor her: Undervejs kommer I til Hitler’s Eye – den tunnel, Hitler startede på under anden verdenskrig, og som jugoslaverne selv færdiggjorde i slutningen af 1940’erne. Stiens vendepunkt er ved St Nicholas-fortet, som har været centralt med sit gode overblik over angribere fra havet.

Hvornår er det bedst at vandre stien ved Šibenik?

Der er stort set ingen skygge på de 4,5 km hver vej. Det vil sige vær forberedt på sol og varme, hvis du kommer midt på dagen. Solopgang og solnedgang er rigtig gode tidspunkter. Om aftenen er stien oplyst med små indbyggede lys.

Find vej til stien ved Šibenik

På engelsk hedder stien ved Šibenik St. Anthonys footpath. Et godt sted at starte er ved Panikovac-bugten. Kommer du sydfra, skal du af hovedvejen mod venstre lige inden det store Dalmare shoppingcenter. Tag anden vej i rundkørslen. Efter 100 m skal du til højre igen – følg skiltet. Herfra er de sidste to kilometer vejen meget hullet og dårlig. Efter cirka to kilometer er du fremme ved start.

Hvor bor man godt ved Šibenik?

Vi var så begejstrede for vores ferielejlighed i Brodarica, at vi har været der på to ferier.

MERE OM KROATIEN