GUIDE Bølgeorglet i Zadar


Zadars havnefront er den i hele verden, jeg husker bedst. Jeg kan stadig mærke bølgeorglet bruse under mig, som vi sad der i solnedgangen

Hvad filan er et bølgeorgel? Det var mit første spørgsmål, inden vi rejste til Zadar. Det blev ikke mere klart for mig, da jeg fandt ud af, at Zadars Sea Organ også går under navnet hav-harmonika eller på kroatisk ’Morske orgulje’! Nuvel, vi måtte hen at se på det.

Bølgernes beroligende musik

Zadars bølgeorgel er indbygget i havnefronten i den gamle bydel. Det består af en marmortrappe du sidder på med 35 piberør placeret i havoverfladen nedenunder. Piberørene er vinklet forskelligt og varierer i længde og diameter. Når bølgerne slår ind mod kajen, danner piberne mystiske, beroligende harmonier, som du mærker op gennem trappen i kroppen. En endeløs bølgekoncert, som varierer med bølgernes styrke og rytme.

Naturens discogulv

På pladsen lige ved siden af har du kunstværket ’Greeting to the sun’ for dine fødder. En stor lysinstallation bygget i solceller som en model af solsystemet, du kan gå på. Solcellerne absorberer dagens sollys, og lyser op som et diskoteksgulv om aftenen. Lysshowet er sat op, så det følger bølgeorglets rytme. En hel plads samlet om havets og lysets naturkræfter.

Med robåd til bølgeorglet

Bor i i bydelen Puntamika, kan I trave de 20 minutter over til de traditionelle robåde, og blive sejlet over til den gamle bydel.

Draget af Zadar

Hele oplevelsen er skabt af arkitekt Nikola Bašića og for mig et eksempel på hvordan arkitektur og innovation kan give helt nye oplevelser. Siden åbningen i 2005 strømmer flere og flere til Zadar for at opleve bølgeorglet. Kommer du i juli, er der så mange mennesker, at det går ud over oplevelsen. Så vi drømmer om at vende tilbage uden for sæsonen.

MERE OM KROATIEN