INDBLIK En vietnamesisk ildsjæl, vi aldrig glemmer

Nogle mennesker sætter fodspor i hjertet. Mr. Thuat, som vi vandrede med en hel dag i junglen, er en af dem

Bag det her smil gemmer sig en afklaret mand, der er villig til at gå “beyond death” for sin sag: Miljøet og junglen i Vietnam. Vi var helt tilfældigt så heldige at få ham som jungleguide i nationalparken Cat Tien på 21 hårde kilometer frem til Krokodillesøen.

Nguyen Thuat er far til to små døtre, men som naturforkæmper i et land som Vietnam, lever han i konkret og konstant risiko for at blive skaffet bekvemt af vejen af regeringen. En scooterulykke, en bilulykke, andre “hændelige uheld”, han indtil videre har klaret sig udenom. Han samler underskrifter, går til medierne og føler sig det tætteste han kan komme på tryg med medierne og offentligheden som vidne. Thuat taler af princip aldrig politik, men kun natur og miljø.

Døde dyr i floden

Thuats hjerte for naturen blev vækket, da han som barn så floden, han boede ved, gå langt over sine bredder, fordi regnskoven blev fældet længere oppe ad floden. Han så de hundredevis af druknede dyr, der kom sejlende med oversvømmelsen, og vidste fra den dag, at naturen har sin egen balance, vi skal respektere og værne om.

Vietnams Common Father

Vi fik spurgt om alt det affald, vi har set i Vietnam. Thuat forklarede, hvordan vietnameserne holder deres egne hjem pletfri perfekte, men at “noone cries for the common father” – ingen kærer sig om det fælles. Og dermed heller ikke om vores største fælles – moder jord. Jeg tror og håber, mennesker som Thuat vinder her i Vietnam. På alles vegne.

MERE OM VIETNAM