OM OS Marie og Torbens fodspor

Vi ledte og ledte, men fandt aldrig de gode råd, vi gerne ville have med på vores rejser. Så nu har vi selv samlet dem

Før vi startede bloggen her, har venner og familie rejst i vores fodspor, og nu gør vi det nemmere for alle at gøre det samme

Hvem er Marie?

Marie arbejder som hjemmesideredaktør og underviser på Skovskolen i Nødebo, som er en ‘skovcampus’ under Københavns Universitet. Kærligheden til naturen slår også igennem i fritiden og ferierne. Hellere ro og rytme i vandrestøvlerne end strand og shopping. Marie er den, der skriver på bloggen, og for det meste også fotografen. Så når der står ’jeg’ på bloggen, er jeg Marie.

Og Torben?

Torben arbejder som uddannelsesvejleder. Hans nysgerrighed på verden og på mennesker gør, at han tit er den, der åbner døre, når vi rejser. Når vi sover tre steder på tre dage, er det som regel Torbens eventyrlyst, der spiller ind. Han er den bedste økonom af os, og skarp til at finde gode rejsepriser. Når Marie har taget den forkerte sti (hvilket sker ganske ofte), er det som regel Torben, der hiver hende tilbage på sporet.

Vores første vandretur?

I dag undrer det nok ingen… Men vores første møde efter klikket på nettet var selvfølgelig på en vandretur i skoven. 3. januar 2013 mødtes vi ved kirken, og da vi fik øjenkontakt for første gang, bimlede kirkeklokkerne. Tag den. Tilbage ved kirken efter en times travetur fordybet i samtale, spurgte Marie: “Skal vi tage en runde til?” Det gjorde vi, og siden mange, mange flere.

Vandringen gør stadig i dag en masse godt for vores kærlighed.
Det var avisen forbi for at høre om:

Hvor mange børn har I egentlig?

Vi har seks børn til sammen: Tre plus tre. Vi rejser både med dem alle på en gang og med dem enkeltvis. Og vi rejser på kæresteture og ture på egen hånd. Marie (1977) er mor til Frida (1998), Tille (2001) og Alfred (2007). Torben (1974) er far til Josephine (1997), Victoria (1998) og Lucas (2001). Sådan ser et sammenbragt cirkus på otte ud:

Hvordan får I råd til at rejse så meget?

Vi planlægger! Og sparer! Da vi mødte hinanden var vi begge elendige til at gøre rejsedrømmene til virkelighed. Så vi lagde en plan for vores hverdagsliv og bolig, som giver os mulighed for at rejse. I hverdagen går der sport i at spare. Vi bor hverken stort eller fint, og ingen af os er de store shoppere. Vi er blevet mestre i at få mest muligt for vores penge, også når vi rejser. Vi prioriterer madpakker på bjerget og gudedejlige gadekøkkener højere end svimlende dyre stjernerestauranter.

Hvorfor vandrer I?

Vi oplever livets største frihed, når vi vandrer. Vi er hvad man nok ville kalde minimalister: Vi rejser ikke med mere end vi kan bære med os. Max seks kilo i rygsækken. Det giver os en simpel frihed at sige farvel til alt unødvendigt pak og bare være lige der på vejen. Vejen er vigtigere for os end destinationen. Se vores pakkeliste her

Læs også Søndags interview med Marie om den indre fred, vandring giver:

Kristeligt Dagblad ringede også en dag og spurgte hvad en pilgrimsvandring kan give os moderne mennesker – det fortæller jeg om i interviewet her.

Er du til podcast?

En dag ringede superflinke Dan Mullins helt fra down under, og det blev til en lang og rigtig interssant samtale om hvad det er, caminoen kan i vores liv. Pludselig var der slet ikke særlig langt til Australien… Lyt med her (på engelsk – på forhånd: Pardon my Danglish!!)

Vil du følge med?

Har du lyst til tage med os på vores rejser? Find os på Facebook, Pinterest og Instagram – så får du også besked, når der er nyt på bloggen.

Skriv til os

Er du nysgerrig, er du meget velkommen til at skrive til os – brug kommentarfeltet under artiklerne – du kan sagtens være anonym. Mist ikke modet, hvis vi er et par dage om at svare – det kan være, vi er på flyet eller nyder vandrelivet offline. Men vende tilbage – det gør vi:-)

12 replies
 1. Gunhild
  Gunhild says:

  Hej Marie. Tak for et godt foredrag i Spejdersport for flere uger siden, jeg er så glad for der blev et hjørne til mig også.
  I den forbindelse sagdes i, at du havde været i stand til at få logoet af din rygsæk – husker dog ikke med hvad😣
  Jeg er så klar med alt til 16/4 dog med de forbehold, at det er uforudsigeligt hvad covi19 kan spænde ben for…. det er jo lidt ude af egne planlægnings evner og håber bare det bedste.
  Vh Gunhild

  Svar
  • Marie
   Marie says:

   Så hyggeligt at møde dig. Jeg har fjernet Ospreys logoer med en klud med Acetone på:-) Håber virkelig, at Corona ikke får lov at lægge caminoen ned, og at du kommer af sted som du drømmer om. Bedste hilsner Marie

   Svar
 2. sofie olsen
  sofie olsen says:

  Hej Marie,

  Vi var til dit foredrag i går i Spejder Sport, det var SÅ godt og en står inspiration 😊 Vi talte med dig efter omkring hvilken rute at vælge. Vi har 14 dage i alt, så nok 12 gode vandredage. Du foreslog med det samme ruten Sanabres, (men med start efter de første 118 km) og vi syntes også den ser helt fantastisk ud!! Men efter at have læst lidt er vi nervøse omkring mad/cafe mulighederne på denne tur og om den er ”for øde”. Hvad er dine tanker omkring det? Vi vil rigtig gerne have de naturoplevelser det ligner der er på denne tur men kunne også godt tænke os de små hyggelige byer, spisesteder (som du fortalte om med pilgrimsmenuer😊) vi vil gerne vandre ca. 20 km om dagen og gøre det i juni i år.

  Igen tak for en så god aften med super fif 😊

  Sofie & Kasper

  Svar
  • Marie
   Marie says:

   Hyggeligt at høre fra jer her igen! I behøver slet ikke bekymre jer med mad og selskab på Camino Sanabrés. Den er rigeligt udbygget, også til førstegangspilgrimme. Tror bare de færreste kender ruten og derfor ender på de mere trafikerede første gang. Med tolv dage kan I også vælge Inglés (fem dage) og fortsætte ud til kysten og tilbage (syv dage). Eller den portugisiske fra Portoeller to dage før Porto. Håber I får den dejligste tur! Kh Marie

   Svar
 3. erika blom knudsen
  erika blom knudsen says:

  Hej. Og tak for jeres inspriation for div vandre ture. Jeg vil bare lige fortælle kort om den Camino Inglish, der sidste år gik i vasken pga en brækket tå først på året. Vi valgte så at tage til La Palma. For på den måde kunne vi bedre afbryde en vandring, hvis min makker fik smerter.
  Nok om det. Det jeg vil sige er at det var en for rygende tur og vi har ikke fortrudt. Jeg kan se at i har været på La Gomera. Vil bare anbefale jer en tur der ned. vi var der sidst oktober. Generelt ikke overrent af turister. VH Erika blom Knudsen

  Svar
  • Marie
   Marie says:

   Hej Erika. En brækket tå, det lyder ikke særlig sjovt. Men det gør La Palma til gengæld! For en dansker i en lang vinter synes jeg de kanariske øer kan noget. Lys, lune og smukke landskaber uden man skal flyve alt for langt. Tak fordi du delte, tror lige jeg snuser lidt mere til Palma. Bedste hilsner Marie

   Svar
 4. Helen Meulengracht
  Helen Meulengracht says:

  Kære Marie. Jeg har brugt din side her rigtig meget. Min mand kommer fra Nødebo, så jeg har selvfølgelig også gået der. 😁.
  Sidste år førte motivationen til en tur fra Porto til Santiago de Compostela.
  Startede ved kysten et stykke op indtil vinden blæste os ind på Centralruten. (Ult maj). Vi fik så meget ud af turen, havet, eucalyptusstierne, stilheden, byer, og gik på både træ, sten, vand, og asfalt. Ikke en masse mennesker, så meget ro, indtil vi kom op til Spanien. Vi havde to uger, men brugte kun 8 dage. Vi gik stærkt, og jeg føler, at jeg ikke stoppede op og så noget af seværdighederne.
  Nu skal jeg afsted med en ny veninde. Lidt lokkende at starte ud i Porto igen, både pga portugiserne, som er fantastiske, og stigningerne passede mig super (har lidt skavanker). Og syntes der var så meget forskelligt i turen. Og der er jo flere muligheder. Og alligevel tænker jeg: skulle vi prøve Nordspanien?
  Hvad tænker du, du kender jo nok forskellene på de to steder?
  Glæder mig meget til at høre dit svar.
  På forhånd tusinde tak
  De bedste forårshilsner Helen

  Svar
  • Marie
   Marie says:

   Hej Helen. Nødebo er så dejlig en by. Kunne egentlig godt drømme om at bo der, men vejen generer så mange af husene nu. Men drømme kan man altid… Hvor er det dejligt at høre, at du har kunnet bruge siden. Det, du har fået ud af den, er præcis det, jeg så gerne vil: Give mennesker mod til at tage af sted. Nu til dit spørgsmål: Jeg er bange for, at jeg simpelthen ikke har svaret! Jeg tror ikke, dit spørgsmål dybest set handler om steder, seværdigheder, mad eller mennesker…. Jeg tror det handler om, hvorvidt du har mest brug for at gentage en rute på en ny måde og lære af det – eller springe ud i en ny rute og lære noget nyt. Jeg kender alt for godt det med at ville tilbage, fordi det gik for hurtigt (for mig på den portugisiske rute, hvor vi gik et stykke i mørke og derfor ikke så landskabet). Det virker helt klart som om caminoen allerede kalder på dig igen. Men jeg tror det eneste der er at gøre er at læse om de ruter, der falder dig ind, og så mærke efter. Hvad det er der kalder, hvorfor, og så følge din mavefornemmelse. Jeg kan sagtens sige hvilke ruter der betyder hvad for mig, men lige her fornemmer jeg at det handler om forventninger til en rute, der stikker meget dybere end lige landskaber, forskelle osv. Hvis det er alligevel er landskaber, tid til rådighed osv. der spiller ind, har jeg prøvet at skrive lidt om det her: http://www.friefodspor.dk/guide-valg-af-rute-paa-caminoen/ Bedste hilsner Marie

   Svar
   • Helen
    Helen says:

    Kære Marie
    Tusinde tak for dit svar. Jeg tror, at det bliver turen fra Porto igen. Ud fra hvad du fortæller, så må det være den, jeg skal tage igen – med variation ift vejr og vind, og så i langsommere tempo :). Sidste gang jordede vi jo afsted. Min veninde tænkte mest på målet – og jeg ville gerne se noget undervejs. Men en skøn rejse i sjæl og sind.
    Endnu engang tusinde tak – så vil jeg gå i gang med forberedelserne til turen ult. maj 2021. Fantastisk hjælp du yder. <3 Kh Helen

    Svar
    • Marie
     Marie says:

     Dejligt:-) Jeg holder dig ansvarlig, hvis det nu ender med at jeg også må tilbage;-) Kh Marie

     Svar
 5. Laila
  Laila says:

  Tusind tak for en fantastisk hjemmeside, jeg tro næsten jeg har slidt den op. Min mand og jeg (jeg har foræret min mand turen i 60 års fødselsdagsgave) er så heldige, at vi skal gå hele Camino del Norte i juni og juli og er så småt begyndt at samle udstyr. Vi har et spørgsmål til jer ang. soveposen i uld. Bruger I kun den eller har i andet over jer om natten på det tidspunkt af året, er klar over, at der kan være køligere på nordkysten. Er den rummelig nok eller hvordan ser det ud. Har I bestilt den hos “Eldbjørg” i Midtjylland.
  Med venlig hilsen Laila

  Svar
  • Marie
   Marie says:

   Hej Laila. Nej, hvor er det dejligt at høre. Både med hjemmesiden og med jeres pilgrimsrejse. Bare vi dog havde haft mere om del Norte. Ja, vores uldposer er fra Eldbjørg og i juni og juli er de varme nok til mig. Vi har ikke ekstra med. Men jeg sover også i meget, meget tykt uldundertøj. Og er det superkoldt, har jeg hue og cardigan på som ekstra lag. Bedste hilsner Marie

   Svar

Skriv en kommentar

Skriv dine spørgsmål og kommentarer.
Vi glæder os til at høre fra dig!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *