GUIDE Malerweg – en magisk mundfuld vandreeventyr (116 km plus det løse)
Malerweg i Tyskland er et vandreeventyr i kunstmalernes fodspor, som passer glimrende med en uges ferie
Hvor starter Malerweg og hvordan kommer jeg til startstedet?
Vi kørte i bil – fra København via Gedser-Rostock tager turen cirka otte timer og tre kvarter plus pauser. Fra Aarhus er rejsetiden cirka det samme uden færge. Vi satte bilen på den gratis langtidsparkering Pirna Copitz an der Elbe (P7). Lad dig ikke forvirre af billetautomaterne eller din parkeringsapp – det er kun autocampere, der skal betale. Med tog tager turen 10-11 timer fra enten København eller Aarhus med skift i Hamborg, Berlin og Dresden. Priser fra 67-149 euro pr. person. Tjek Deutsche Bahns hjemmeside bahn.de.
Hvilke oplevelser er der på Malerweg?
Naturoplevelserne på Malerweg er uendeligt store: Majestætiske sandstensklipper, panoramaudsigter over Sächsische Schweiz, floder, vandløb og kuperede skove. Vi kunne blive ved, og havde ikke gået meget mere end ti kilometer på Malerweg, før beslutningen om at vende tilbage var taget. Landskaberne er så fredfyldte, at sjælen falder helt til ro. Etaperne er ganske forskellige, variationen er herligt stor, og det er fascinerende at kunne se fra klippetop til klippetop tilbage til hvor man gik dagene før.
Hvor lang er Malerweg?
Det officielle svar er, at Malerweg er 116 km lang og har 3600 højdemeter. Men der er meget at tilføje til det: På samtlige etaper vi vandrede, kunne vi gange både distance og højdemeter med 1,4. Uden undtagelse var hver etape længere end forventet, uanset hvilke af vores fire enheder, vi målte på. Bemærk også, at der på de fleste etaper er afstikkere til fx udsigtspunkter og grotter, der forlænger dagene på den gode måde.
Hjemmefra syntes vi, de officielle etaper på Malerweg så ret korte ud, men i praksis passede de os fint:
- Liebethal – Stadt Wehlen 11,5 km
- Stadt Wehlen – Hohnstein 10,9 km
- Hohnstein – Altendorf 14 km
- Altendorf – Neumannmühle 18,3 km
- Neumannmühle – Schmilka 13,6 km
- Schmilka – Kurort Gohrisch 17,3 km
- Kurort Gohrisch – Weißig 16,6 km
- Weißig – Pirna 13,8 km
Dog kunne vi have lagt etape 1 og 2 sammen. Og vi ville have droppet de sidste 5 kilometer af etape 8, fordi den går ad en asfaltvej langs Elben mellem biler og cykler – helt under Malerwegstandard. Man kan med fordel stoppe etape 8 ved togstationen Obervogelsang eller tage afslutningen, som den er.
> Se mere om etaperne på Malerwegs hjemmeside
Er Malerweg skiltet?
Ja, Malerweg er skiltet både med og mod uret rundt, men skiltningen halter desværre i begge retninger. Som udgangspunkt følger man det sorte M på hvid baggrund, som ses på træer og høje pæle. Men M’et er ikke brugt konsekvent, og på lange stræk skal man følge andre ruters skiltning med striber og prikker i forskellige farver.
Malerweg er også skiltet på høje pæle, men bemærk, at disse skilte generelt vender ryggen til vandreren – dvs. du ser bagsiden af det skilt, der er relevant for dig, og skal gå rundt om det for at orientere dig.
Internetforbindelsen er ofte ikke-eksisterende, så det er en god idé at have et kort med på mobilen, der virker offline. Vi bruger normalt AllTrails-appen i gratisversion, men til Malerweg fik vi brug for den betalte version for at få offlinekort.
Hvordan er terrænet?
Malerwegs terræn er temmelig krævende med mange højdemeter: cirka 3.600 på en 116 kilometer rute. På alle etaper undtagen den sidste fra Weissig til Pirna er der seriøse stigninger og nedstigninger både til de uendeligt smukke sandstensbjerge og til byerne. Hvis du har fysiske skader og eller slid, er det værd at vælge korte etaper, fx 10 km.
Langt det meste af terrænet er naturstier, og der er forsvindende lidt asfalt, når man ser bort fra de sidste fem kilometer til Pirna. En del af terrænet er teknisk – fx smalle, stejle skovstier, der i regn kan være glatte. Der er også mange passager med trapper og stiger, man skal op og ned ad. Hos os er det Torben, der tjekker ruter for risiko for højdeskræk, og han havde ingen problemer undervejs. Andre kan opleve højdeskræk anderledes. Der er ingen bjergklatring på ruten eller steder, man kan skal bruge sikringer. Men det er vigtigt at se, hvor man sætter fødderne, og så går det fint.
Hvor overnatter man på Malerweg?
Der er en del hoteller, pensioner og bed and breakfast i de små byer langs Malerweg, men ruten er af gode grunde meget populær, så det er vigtigt at være ude i overordentlig god tid med at booke. Vi bookede et halvt år før, men fordi vi skulle af sted i Pinsen, var stort set alt optaget. Der er også mange ‘ferienwohnung’, men desværre skal man tit booke minimum tre nætter. Hvis vi havde kendt til byerne og terrænet på Malerweg, havde vi inddelt ruten anderledes, end vi gjorde – både for at få plads de gode overnatningssteder og for at få fordelt oplevelserne undervejs. Vi har samlet vores forslag til etaper, gode overnatningssteder og hviledage i en bookingguide til Malerweg, du kan købe for 199 kr. – bestil på mail@friefodspor.dk, sp kommer den på mail.
Hvilken årstid er bedst?
Malerweg kan vandres hele året – dog er der som regel sne om vinteren. Vi vandrede Malerweg over Grundlovsdag og Pinsen 6.-12. juni. Der var fint sommervejr med dagtemperaturer på 15-25 grader, og landskaberne var som en bugnende grøn salatskål:
På den årstid kan man ikke opleve de særligt smukke morgener på Malerweg med skyerne, der sover længe i dalene. Derfor er vi ret sikre på, at vi næste gang gerne vil opleve efteråret på Malerweg. Der er flest besøgende på Malerweg i juni og september.
Hvilken retning er bedst at vandre i?
På grund af problemer med at finde overnatning i pinsen, endte vi med at gå etape 2, 3, 4, 5, 6 og 7 mod uret. Vi tænkte meget over, om det havde været bedre den modsatte vej rundt, men kan ikke komme på argumenter, der gør en forskel. Undervejs på ruten skal man flere steder op og ned ad stiger. De rarest at skulle op ad frem for ned ad, men uanset vandreretning, er der stiger nedad.
Hvordan er madmulighederne og hvad med vand?
Der er stort set ingen indkøbsmuligheder på Malerweg, så vi endte med at spise ude hver aften. De fleste overnatningssteder er inklusiv morgenmad og med mulighed for at tilkøbe en frokostmadpakke. Ofte er der mulighed for at spise frokost på de tophyggelige Berggasthof – små bjergrestauranter, der typisk ligger i klippeområderne.
På etape 4 er strækningen fra Lichtenhainer Wasserfall til Altendorf uden madmulighed, og det er vigtigt at forberede sig med tilstrækkeligt vand og mad – dvs. købe madpakke med, hvis du går med uret og overnatter i Altendorf, og spise samt fylde vandflaskerne ved Lichtenhainer Wasserfall, hvis du går mod uret. I byen Königstein er der en købmand og i byen Hohnstein er der en outdoorbutik. Du finder også enkelte proviantautomater undervejs.
Er det til at finde toiletter undervejs?
I flere af de små byer undervejs er der ordentlige offentlige toiletter. Ellers er der toiletter til gæster på de forskellige berggasthof.
Hvad koster Malerweg og kan man betale med kort?
Kontanter er at foretrække på Malerweg – til gengæld er der langt mellem muligheder for at hæve, så forbered dig med at hæve tilstrækkeligt hjemmefra. Vi fandt hæveautomater i Stadt Wehlen og Königstein. Malerweg er ikke en billig vandrerute, for området er populært. Vi gav i gennemsnit 800 kr. pr. overnatning for to, og det var inklusiv morgenmad syv ud af otte steder. Det gør også ruten lidt dyrere, at man typisk spiser ude hver aften, fordi byerne er små og uden indkøb.
På overnatningsstederne kommer der en turistskat oveni prisen, og man får til gengæld udleveret et såkaldt ‘gästekarte’, som giver gratis adgang til pendulfærgerne over Elben og vandrebusserne, der forbinder flere af byerne i Sächzische Schweiz.
Se Malerweg på et kort
Vi er normalt tilfredse med det gratis version af vandreappen AllTrails, men på Malerweg vil vi klart anbefale at købe abonnement. Der er mange steder helt uden internetforbindelse, og derfor har han brug for et offlinekort, som abonnementet giver. Skiltningen er så dårlig, at vi flere gange om dagen måtte tjekke det digitale kort.
Med et interaktivt kort på mobilen kan du altid se, hvor du er, og finde tilbage på sporet, hvis du er gået vild. Sådan får du kortet ind på mobilen:
- Download appen AllTrails her til apple eller her til android og opret din profil
- Klik på linket til kortet over Malerweg her – du er den blå prik på kortet.
Hvis du har brug for gpx over Malerweg, kan den downloades via samme link (kun fra computer).
Den er absolut på min “to do” liste. Jeg er erfaren lang distance hiker og elsker at bo i naturen, er det muligt på malerweg??? Eller er det evt. Primitive campingpladser??
Tak for jeres arbejde med at beskrive turen.
Kære Mitzi. Dejligt du kan bruge guiden. Vi så ofte skilte i nationalparken med forbud mod overnatning i det fri. Men der er campingpladser undervejs, som er lovlige. Her er et overblik: https://www.saechsische-schweiz.de/malerweg/en/services/faq
Kærer Marie og Torben.
Jeg skal ikke på Malerweg nu, men den kan sagtens komme på ønskelisten
.
Jeg vil dog blot anerkende jer for jeres store arbejde med at klæde os andre på på den skønneste måde.
Jeg nyder altid at læse jeres artikler og følger de gode råd og inspiration, der hvor det bliver aktuelt.
Tak – og rigtig god sommer 😃.
Gh Susi
Kære Susi. Åååårhhhh, hvor er du sød. Det betyder mere end du aner med sådan et klap på skulderen. Bedste sommerhilsner Frie fodspor